Przepisanie domu

W tym tygodniu ojciec mojego partnera przypisuje mu dom z dożywotnią opieką. Mam dwa pytania.
1. W domu zameldowana jest siostra partnera, która wyprowadzila się z początkiem grudnia zostawiając chorego ojca. Nie wie o przepisaniu domu, dotąd była przekonana że dom jej się ostanie. Jeśli dowie się o próbie wymeldowania wróci mieszkać spowrotem. Jak ugryzc tą sprawę?
2. Ja wykladam pieniądze na notariusza i pozniejszy remont, nie mamy ślubu i nie planujemy, jakie mam możliwości zabezpieczyć siebie i swój wkład w dom będąc w nieformalnym związku?
anonim cytuj
26-01-2021
Najlepiej wziąć ślub i przenieść własność do majątku wspólnego. Inaczej ciężko.

anonim cytuj
26-01-2021
Czy to przeniesienie własności do majątku wspólnego to jakiś specjalny zabieg czy dzieje się to automatycznie z chwilą wzięcia ślubu?

anonim cytuj
26-01-2021
Nie, w tej sprawie trzeba zgłosić się notariusza i złożyć takie oświadczenie.

anonim cytuj
26-01-2021
1. Zameldowanie nie ma nic do rzeczy, nie daje jej prawa do zamieszkania. Po prostu po dokonaniu darowizny nowy właściciel nie ma obowiązku wyrażania zgody na jej zamieszkiwanie tam, skoro obecnie nie mieszka. Tak więc po podpisaniu aktu notarialnego spokojnie można dokonać formalności związanych z wymeldowaniem. Przy czym to i tak nie ma żadnego znaczenia, bo sam fakt bycia zameldowanym gdziekolwiek niczego nie daje i niczego nie zapewnia. A już z całą pewnością nie daje prawa do mieszkania w miejscu zameldowania
2. Zbieraj wszelkie możliwe dokumenty poświadczające twój wkład. W razie rozstania domu nie dostaniesz, ale będziesz mogła dochodzić zwrotu poniesionych nakładów (o ile roszczenie się już nie przedawni). A najlepiej by było, gdybyś jednak została współwłaścicielką domu.

anonim cytuj
26-01-2021
A co jeśli osoba nie wyraża zgody na wymeldowanie? Co jeśli wróci, w tej chwili wpada niezapowiedziana, zabiera po kilka rzeczy i tak co kilka dni, planujemy wymienić zamki.

anonim cytuj
26-01-2021
Jeśli osoba faktycznie nie mieszka, to z wymeldowaniem nie ma problemu

anonim cytuj
26-01-2021

Sugerowane Tematy

Czy pracodawca może wysłać pracownika na urlop bezpłatny bez jego zgody?
Dzień dobry. Proszę o poradę. Pracodawca podczas przerwy świątecznej (3 dni robocze) zamyka zakład. Czy może w tym czasie nakazać pracownikowi wzięcie bezpłatnego urlopu ponieważ nie ma on już normalnego urlopu?...
Podszywanie się i wykorzystywanie wizerunku jednego z rodziców.
Witam serdecznie I proszę o poradę. Syn mojej znajomej mieszkający z nią skradł tożsamość swojej matki i założył co najmniej kilkanaście kont w różnych sklepach internetowych podając tam jej nazwisko i adres oraz swój adres mailowy /matka nie wie jaki. Ciągle zamawia drogie rzeczy. Pod nieobecność matki odbiera paczki. Matka dowiaduje się o tym często dopiero gdy przychodzą ponaglenia zapłaty. Matka płaci wszystkie rachunki i tylko kilkakrotnie...
Odrzucenie spadku po rodzicach.
Wczoraj mąż się dowiedział o śmierci swojej matki Matka mojego męża go nie wychowywała, natomiast miała zasądzone alimenty, które spłacała do samej śmierci. Mąż się zastanawia czy musi się zrzec spadku po zmarłej matce skoro wychowywany był przez ojca od 16 roku życia i nie utrzymywał z matką kontaktu. Nie wie czy miała jakieś długi prócz długu alimentacyjnego. Mamy 3 letnie dziecko i czy w jego imieniu też musimy się zrzec ? Jak to prawnie w...
Czy USC może odmówić wydania aktu zgonu w celu zrzeknięcia się spadku po zmarłym.
Dzień dobry.Czy USC może odmówić wydania aktu zgonu w celu zrzeknięcia się spadku po zmarłym. Mąż ma problem gdyż jego stryj ( brat jego taty) zmarł na początku września. Był pod opieką gosp i to oni zajęli się pochówkiem. Nie miał już nikogo był kawalerem ,bez dzieci, a jedyną najbliższą rodziną był mój mąż,i jego dwaj bracia. Stryj zmarł w innej miejscowości niż mieszkał. W USC powiedzieli że nie wydadzą owego odpisu bo nie są w linii prostej....

Wyszukiwarka