Przepisanie domu

W tym tygodniu ojciec mojego partnera przypisuje mu dom z dożywotnią opieką. Mam dwa pytania.
1. W domu zameldowana jest siostra partnera, która wyprowadzila się z początkiem grudnia zostawiając chorego ojca. Nie wie o przepisaniu domu, dotąd była przekonana że dom jej się ostanie. Jeśli dowie się o próbie wymeldowania wróci mieszkać spowrotem. Jak ugryzc tą sprawę?
2. Ja wykladam pieniądze na notariusza i pozniejszy remont, nie mamy ślubu i nie planujemy, jakie mam możliwości zabezpieczyć siebie i swój wkład w dom będąc w nieformalnym związku?
anonim cytuj
26-01-2021
Najlepiej wziąć ślub i przenieść własność do majątku wspólnego. Inaczej ciężko.

anonim cytuj
26-01-2021
Czy to przeniesienie własności do majątku wspólnego to jakiś specjalny zabieg czy dzieje się to automatycznie z chwilą wzięcia ślubu?

anonim cytuj
26-01-2021
Nie, w tej sprawie trzeba zgłosić się notariusza i złożyć takie oświadczenie.

anonim cytuj
26-01-2021
1. Zameldowanie nie ma nic do rzeczy, nie daje jej prawa do zamieszkania. Po prostu po dokonaniu darowizny nowy właściciel nie ma obowiązku wyrażania zgody na jej zamieszkiwanie tam, skoro obecnie nie mieszka. Tak więc po podpisaniu aktu notarialnego spokojnie można dokonać formalności związanych z wymeldowaniem. Przy czym to i tak nie ma żadnego znaczenia, bo sam fakt bycia zameldowanym gdziekolwiek niczego nie daje i niczego nie zapewnia. A już z całą pewnością nie daje prawa do mieszkania w miejscu zameldowania
2. Zbieraj wszelkie możliwe dokumenty poświadczające twój wkład. W razie rozstania domu nie dostaniesz, ale będziesz mogła dochodzić zwrotu poniesionych nakładów (o ile roszczenie się już nie przedawni). A najlepiej by było, gdybyś jednak została współwłaścicielką domu.

anonim cytuj
26-01-2021
A co jeśli osoba nie wyraża zgody na wymeldowanie? Co jeśli wróci, w tej chwili wpada niezapowiedziana, zabiera po kilka rzeczy i tak co kilka dni, planujemy wymienić zamki.

anonim cytuj
26-01-2021
Jeśli osoba faktycznie nie mieszka, to z wymeldowaniem nie ma problemu

anonim cytuj
26-01-2021

Sugerowane Tematy

Czy mam prawo odmówić wykonywania dodatkowych obowiązków np obsługi gotówki skoro nie mam tego obecnie w zakresie obowiązków i nikt mi nie zapłaci dodatkowo?
Od przyszłego miesiąca zatrudnia mnie i koleżanki nowa firma (rejestracja medyczna) dochodzi obowiązków w tym pobieranie płatności u nas.Pracodawca ustalił że płatność będzie u nas na rejestracji po wizytach.Nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie musze gonić Pacjenta żeby zapłacił lub dokładać ze swojej kieszeni jeśli ktoś nie zapłaci a są to duże pieniądze.Czy jeśli Pracodawca chce abyśmy my w razie takiej sytuacji składały się na 'braki' to powinie...
Przedawnienie długu.
Witam, nurtuje mnie problem znajomego, mianowicie w piątek zostało mu zablokowane konto bankowe przez komornika, dziś się dowiedział że niby za jakiś nie spłacony telewizor sprawa z 2007r., on oczywiście nie kojarzy takiego faktu hak to sprawdzić i czy to nie jest zbyt stara sprawa, czy to nie oszustwo....
Przejęcie zakładu pracy, niższe wynagrodzenie.
Witam, Bardzo bym prosił o szybką poradę w zakresie prawa pracy. Zakład pracy tworzył razem z innymi spółkami grupę. Następnie ta grupa została podzielona i sprzedana do innych firm. Okazało się, że nowy inwestor/właściciel (nie pracodawca, gdyż nie było podpisywanych nowych umów z firmą, która przejęła spółkę) postanowiła przejąć kilku pracowników. Jednak zaoferowano tym pracownikom mniejszą podstawę wynagrodzenia brutto niż mieli dotychczas ...
Darowizna pożyczki.
Dwa lata temu przekazałem bratu pieniądze w formie pożyczki (przelewem ponad 50 tys.). Zdecydowaliśmy, że te pieniądze bratu daruje. Proszę o radę jak mógłbym tego dokonać? Najchętniej zmieniłbym tą pożyczkę na darowiznę. Czy w takim wypadku wystarczyłaby zwykła umowa między nami i jakby musiała ona wyglądać?...

Wyszukiwarka