Udostępnianie danych na etykiecie

Witam, firma wysyła towar do klienta firmami kurierskimi. Na etykiecie podaje dane teleadresowe oraz telefon i mail do konkretnej osoby. Macie jakiś szablon zgody na udostępnienie takich danych?
anonim cytuj
04-12-2020
Jak rozumiem - tą osobą jest klient, który coś od tej firmy zakupił?

anonim cytuj
04-12-2020
Tak, firma zakupiła towar który musimy wysłać kurierem i podać te dane na etykiecie

anonim cytuj
04-12-2020
Tzn. jeszcze raz, bo to istotne.
Czy dane na tej etykiecie dotyczą strony umowy (czyli - kupił Kowalski - jest Kowalski. Kupiła X sp. z o.o. - jest X sp. z o.o.) czy np. osoby upoważnionej do odbioru przesyłki u odbiorcy (czyli - kupiła X sp. z o.o., ale na etykiecie jest Jan Kowalski, który jest uprawniony do odbioru w imieniu spółki)?

anonim cytuj
04-12-2020
Niestety to jest bardzo różnie. Bywa tak że ze np towar kupila firma X dla firmy Y i jego dane są na etykiecie.

anonim cytuj
04-12-2020
No więc to są dwie różne sytuacje, i to drastycznie różnie.
Jeśli dane klienta to dane na etykiecie to nie ma problemu - nie ma potrzeby uzyskiwania zgody, podstawą do przetwarzania i powierzenia danych firmie kurierskiej jest art. 6 ust. 1 pkt b RODO, czyli sama umowa sprzedaży.
Jeśli dane klienta i odbiorcy na etykiecie są różne, to sytuacja się komplikuje, ponieważ:
1. Jeśli dane odbiorcy to dane np. spółki to nie ma w ogóle przetwarzania danych osobowych;
2. Jeśli dane odbiorcy to dane osoby fizycznej to żeby być całkowicie "w prawie" to należałoby zawrzeć z kupującym umowę powierzenia danych osobowych, złożyć formularz obowiązku informacyjnego klientowi i wylegitymować się podstawą prawną przetwarzania - np. uzasadnionym interesem prawnym realizowanym przez administratora lub osobę trzecią (w tym przypadku osobę trzecią, moim zdaniem sam fakt konieczności zrealizowania umowy na ręce osoby trzeciej jest dla Was uzasadnioną podstawą przetwarzania danych osobowych). W praktyce warto to uregulować w regulaminie sklepu, wskazując na konieczność oznaczenia, że zamówienie jest realizowane na rzecz innej osoby oraz przynajmniej wymagać w takim przypadku oświadczenia, że osoba kupująca posiada podstawę prawną przetwarzania danych osoby, na rzecz której zawiera umowę. Do paczki powinni Państwo dołączyć formularz z informacją o przetwarzaniu danych osobowych (art. 14 RODO)
Reasumując — nie widzę podstaw do wymagania od kogokolwiek podpisywania zgód na doręczenie zamówionej przesyłki, ale problemy dotyczące RODO pojawiają się, gdy ktoś kupuje u Państwa na cudze dane.

anonim cytuj
04-12-2020
Dziękuję za informację

anonim cytuj
04-12-2020

Sugerowane Tematy

Koleżanka chcę skorzystać z bezpłatnego urlopu wychowawczego ale szefowa stawia dziwne warunki
Witam. Piszę w imieniu koleżanki. Zacznę od tego że pracowała w sklepie monopolowym 3 lata. Umowy miała różne zlecenia , na pół etatu. Od grudnia 2020 ma umowę na czas nieokreślony. W lutym poszła na zwolnienie ze względu na ciążę(szefowa wiedziała o ciąży, mimo to dała jej taką umowę). 3 sierpnia 2021 urodziła dziecko. 01.08.2022 kończy jej się macierzyński i chciała by skorzystać z bezpłatnego urlopu wychowawczego. I tu zaczyna się cyrk. Szef...
Spisany testament notarialnie z mężem że dziedziczy po mnie 100% i na odwrót. Czy te testamenty wystarczą żebyśmy dziedziczyli tylko względem siebie?
Dzień dobry, rodzice nie żyją, jest brat z którym nie utrzymuje kontaktów i dwie przyrodnie siostry. Mam męża, dzieci brak. Spisany testament notarialnie jeszcze przed ślubem gdzie wskazuje męża( wtedy jeszcze partnera) że dziedziczy po mnie 100 %. I na odwrót mąż wskazuje mnie w 100 % Wszystko co mam kupione jeszcze przed ślubem( mieszkanie) po ślubie samochód też na mnie. Nie mamy rozdzielności majątkowej. Mąż ma dzieci z poprzedniego małżeńst...
Skarga kasacyjna.
Sąd Okręgowy oddalił moje zażalenie na postanowienie Sądu Rejonowego o zapłatę. Obie instancje uzasadniały swoje stanowisko faktem, iż mój pełnomocnik nie uzupełnił braków formalnych w terminie, mimo, iż posiadał wszystkie informacje aby te braki uzupełnić. Moje uprzejme zapytanie: 1. W jakim terminie mogę zwrócić się do BRPR z prośba o złożenie skargi kasacyjnej do SN; 2. Czy za niedopełnienie obowiązków mogę dochodzić od pełnomocnika odszkod...
Kupno mieszkania z niewymeldowanym sprzedawcą.
Mam zamiar kupić mieszkanie (dałem już zadatek) ale sprzedawca chce się dopiero wymeldować po podpisaniu aktu notarialnego. Myślałem, że notariusz będzie żądał potwierdzenia braku zameldowania ale nie ma takich wymagań. Wiem , że sprzedający nie mieszka w tym mieszkaniu ma ich klika....

Wyszukiwarka