Udostępnianie danych na etykiecie

Witam, firma wysyła towar do klienta firmami kurierskimi. Na etykiecie podaje dane teleadresowe oraz telefon i mail do konkretnej osoby. Macie jakiś szablon zgody na udostępnienie takich danych?
anonim cytuj
04-12-2020
Jak rozumiem - tą osobą jest klient, który coś od tej firmy zakupił?

anonim cytuj
04-12-2020
Tak, firma zakupiła towar który musimy wysłać kurierem i podać te dane na etykiecie

anonim cytuj
04-12-2020
Tzn. jeszcze raz, bo to istotne.
Czy dane na tej etykiecie dotyczą strony umowy (czyli - kupił Kowalski - jest Kowalski. Kupiła X sp. z o.o. - jest X sp. z o.o.) czy np. osoby upoważnionej do odbioru przesyłki u odbiorcy (czyli - kupiła X sp. z o.o., ale na etykiecie jest Jan Kowalski, który jest uprawniony do odbioru w imieniu spółki)?

anonim cytuj
04-12-2020
Niestety to jest bardzo różnie. Bywa tak że ze np towar kupila firma X dla firmy Y i jego dane są na etykiecie.

anonim cytuj
04-12-2020
No więc to są dwie różne sytuacje, i to drastycznie różnie.
Jeśli dane klienta to dane na etykiecie to nie ma problemu - nie ma potrzeby uzyskiwania zgody, podstawą do przetwarzania i powierzenia danych firmie kurierskiej jest art. 6 ust. 1 pkt b RODO, czyli sama umowa sprzedaży.
Jeśli dane klienta i odbiorcy na etykiecie są różne, to sytuacja się komplikuje, ponieważ:
1. Jeśli dane odbiorcy to dane np. spółki to nie ma w ogóle przetwarzania danych osobowych;
2. Jeśli dane odbiorcy to dane osoby fizycznej to żeby być całkowicie "w prawie" to należałoby zawrzeć z kupującym umowę powierzenia danych osobowych, złożyć formularz obowiązku informacyjnego klientowi i wylegitymować się podstawą prawną przetwarzania - np. uzasadnionym interesem prawnym realizowanym przez administratora lub osobę trzecią (w tym przypadku osobę trzecią, moim zdaniem sam fakt konieczności zrealizowania umowy na ręce osoby trzeciej jest dla Was uzasadnioną podstawą przetwarzania danych osobowych). W praktyce warto to uregulować w regulaminie sklepu, wskazując na konieczność oznaczenia, że zamówienie jest realizowane na rzecz innej osoby oraz przynajmniej wymagać w takim przypadku oświadczenia, że osoba kupująca posiada podstawę prawną przetwarzania danych osoby, na rzecz której zawiera umowę. Do paczki powinni Państwo dołączyć formularz z informacją o przetwarzaniu danych osobowych (art. 14 RODO)
Reasumując — nie widzę podstaw do wymagania od kogokolwiek podpisywania zgód na doręczenie zamówionej przesyłki, ale problemy dotyczące RODO pojawiają się, gdy ktoś kupuje u Państwa na cudze dane.

anonim cytuj
04-12-2020
Dziękuję za informację

anonim cytuj
04-12-2020

Sugerowane Tematy

Natychmiastowe rozwiązanie umowy najmu.
Proszę o interpretację zapisu: "W przypadku nieprzestrzegania niniejszej Umowy oraz w razie dopuszczenia się zwłoki w zapłacie czynszu i opłat dłużej niż 30 dni, Wynajmujący może rozwiązać niniejszą Umowę z terminem natychmiastowym. W tym przypadku Najemca zobowiązuje się do opuszczenia lokalu będącego przedmiotem najmu w terminie 7 dni od daty rozwiązania Umowy i zobowiązuje się zabrać rzeczy wniesione do przedmiotu umowy najmu. Za pozosta...
Zawieszenie komornika. Czy jest to możliwe że komornik ściągnął za dużo?
Mam pytanie odnośnie zawieszenie komornika. Sprawa wygląda tak wygrałam sprawę o podwyższenie alimentów były mąż płaci regularnie ale nie zapłacił mi pieniądze które sąd przeznaczył że ma zapłacić zaległości alimenty od złożenia wniosku w sumie wyszło to 1300 zł więc podałam go do komornika by ściągnął mu tą kwotę wszystko dostałam . A Były mąż pisze żebym poszła i zapytała bo po raz kolejny ściągnęli mu dużą kwotę. I co teraz mam zrobić ? Cz...
Czy z racji tego, że miałam kiedyś konflikt z prawem może być problem z widzeniem?
Mam pytanie. W 2018 roku miałam dwa wyroki. Jeden skończył się grzywną, drugi odróbkami. Grzywna została zapłacona, odróbki wykonane i wszystko zamknięte. Aktualnie mój partner przebywa w ZK i moje pytanie brzmi. Czy z racji tego, że miałam kiedyś konflikt z prawem może być problem z widzeniem? Dodam, że skazana nigdy nie byłam...
Wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony.
Dzień dobry! Prowadzę mały żłobek. Zatrudniam dwóch opiekunów i sama również pełnię funkcję opiekuna. Jeden pracownik na umowie na czas nieokreślony poszedł na długie L4 (będzie minimum 2,5m-ca), więc aby zapewnić prawidłową opiekę dzieciom byłam zmuszona zatrudnić dodatkowego pracownika. Ze względu na brak informacji na temat terminu planowanego powrotu nie jest to umowa na zastępstwo, a na czas określony. Wiem, że pracownik przebywający na l4 s...

Wyszukiwarka