Osoba prawnie nie powiązana

Dzień dobry. Proszę bardzo o poradę.
Narzeczony ma córkę z inną kobietą. W niedługim czasie ma odbyć się sprawa sądowa z powodu alimentów. Narzeczony jest oskarżony o niepłacenie alimentów (nie dlatego, ze nie chciał zwyczajnie nie mial środków, ledwo starczało mu na życie). Niestety wszystko dzieje się przez komornika. Narzeczony pracuje za granica, lecz niestety nie może zjechać na rozprawę. Po wróceniu chce spłacić całość zaległych alimentów. Moje pytanie jest następujące. Czy ja jako osoba prawnie nie powiązana z nim mogę iść w jego imieniu na rozprawę z pełnomocnictwem ? Oraz czy istnieje cień prawdopodobieństwa, iz będzie mial określony czas na spłatę długu czy od razu może nastąpić nałożenie kary (ograniczenia wolności w formie więzienia)? Dodatkowo dodam, że narzeczony rozprawę ma 8 grudnia a zjechać może dopiero na święta.
anonim cytuj
25-11-2020
osoba prawnie nie powiązana z uczestnikiem/pozwanym nie możę iść w jego imieniu na rozprawę z pełnomocnictwem. Może iść pełnomocnik - ale to musi być radca prawny/adwokat.

anonim cytuj
25-11-2020
Nie, w sprawie karnej obrońcą może być tylko adwokat lub radca prawny.

anonim cytuj
25-11-2020

Sugerowane Tematy

Rozwiązanie umowy.
Mąż pracuje na podstawie umowy o pracę jako kierowca. Źle się poczuł, wysoka temperatura, zawroty głowy pojechał do szpitala. Tam wystawiono mu zwolnienie lekarskie. Ponad godzinę przed rozpoczęciem pracy poinformował pracodawcę o zwolnieniu lekarskim. Dziś jadąc na miejsce pracy okazało się, że na jego miejsce został podstawiony inny kierowca. Mąż wykonał telefon do pracodawcy, ten nie odbierał. Odebrała żona pracodawcy i poinformowała męża o ty...
Kiedy pracownikowi skończy się okres wyczekiwania?
Cześć! Proszę o pomoc w zakresie prawa pracy. Sytuacja wygląda następująco: Dnia 1 paździerika pracownik podpisał swoją pierwszą w życiu umowę o prace (próbna na okres 3msc), wcześniejsze umowy to były umowy zlecenie bez odprowadzania jakikolwiek składek (student). Dnia 14.10 nie zjawił się w pracy z powodu choroby, L4 trwało do dnia 20.10. Okres wyczekiwania na płatne L4 to 30 dni w tym przypadku. Za ten okres czasu 14.10-20.10 pracownikowi ni...
Uchylenie alimentów
Dzień dobry. Syn ma 20 lat. Po dwóch latach nauki jako mechanik samochodowy przerwał naukę nie zaliczając drugiej klasy. Rozpoczął naukę w szkole dla dorosłych w LO w weekendy. Podjął pracę na budowie opartą na umowę zlecenie zarobki w granicach 2500 do 4 tyś. Od lutego 2021 zrezygnował z nauki. Sam się wypisał ze szkoły. Do teraz nie kontynuuje nauki. Zmienił prace i pracuje jako telemarketer znów opartą na umowę zlecenie zarobki około 2 tyś. Z...
Prace społeczne
Odrobiłem pracę społeczne. Zakład pracy w którym je robiłem był jakimś żartem, bo przychodziłem do pracy a ci mnie odsyłali ileś razy do domu "że nie ma nic do zrobienia, że się niby spóźniłem pół godziny", przez co zamiast chodzić na wpisane dni(kazali się wpisywać) musiałem chodzić i oczywiście tracić czas na dojazdy,o tych parę dni więcej, pomijając już inne rzeczy. Inni opowiadali że wszyscy cpaja i piją ale nikt nie zwraca na t...

Wyszukiwarka