Witam. Mam zameldowanie w Polsce lecz przebywam w Niemczech. Czy komornik za długi które ma w Polsce może zająć mi niemieckie konto ??
anonim cytuj
18-11-2020
Majac europejski nakaz moze.
anonim cytuj
18-11-2020
Czy komornik widzi zagraniczne konto?
Jeśli mam polskie ing i mam tutaj komornika czy jeśli w Niemcach otworzę też w ing to nie będzie jakoś kolidowac ?Jak to wygląda od strony prawnej?
anonim cytuj
18-11-2020
Komornik nie widzi zadnych kont, napisalam wyzej, ze wierzyciel musi wystapic o europejski nakaz, zeby konto zagraniczne zostalo udostepnione komornikowi w celu egzekucji.
anonim cytuj
18-11-2020
Polski komornik nie może. Wierzyciel musiałby uzyskać europejski tytuł egzekucyjny i skierować sprawę do komornika w Niemczech. Dług w takim przypadku musi wynosić co najmniej 1500 euro nie licząc odsetek.
anonim cytuj
18-11-2020
Czy komornik polski widzi te konto niemieckie?
Czy zanim by zanim konto w innym kraju zostanę o tym poinformowany ?
anonim cytuj
18-11-2020
Nie, nie widzi.
anonim cytuj
18-11-2020
A w jaki sposób może się nim dowiedzieć??
Mam konto w Polsce ing i na nim wisi komornik jeśli założę w Niemcach w ing czy tak może być czy nie ryzykować??
anonim cytuj
18-11-2020
Polski komornik znajduje konta poprzez system Ognivo i są tam tylko polskie konta.
anonim cytuj
18-11-2020
Czyli mimo że mam u nas w ing . Nie przejdzie do niemieckiego ing. Dziękuję.
anonim cytuj
18-11-2020
Witam czy komornik z Holandii może zająć Niemieckie konto lub pensję? Sprwa nie dotyczy alimentów
anonim cytuj
11-07-2023
Zrozumiałem, że Państwa pytanie dotyczy możliwości egzekucji długów przez komornika z Polski na kontach za granicą, w tym przypadku w Niemczech.
Generalnie, komornik w Polsce nie ma bezpośredniego dostępu do kont bankowych poza Polską. W Polsce, komornik ma możliwość uzyskania informacji o rachunkach bankowych dłużnika dzięki systemowi OGNIVO, który łączy się z bankami działającymi w Polsce.
Aby dług z Polski mógł być ściągnięty z konta w innym kraju Unii Europejskiej, wierzyciel musi najpierw uzyskać Europejski Tytuł Egzekucyjny (ETE), który jest uznawany w całej UE. Następnie, musi podjąć działania egzekucyjne w kraju, w którym znajduje się konto bankowe dłużnika. W praktyce oznacza to, że polski wierzyciel musiałby zwrócić się do niemieckiego komornika o przeprowadzenie egzekucji.
Jednakże, warto zauważyć, że takie działanie jest dość skomplikowane i kosztowne. Europejski Tytuł Egzekucyjny jest dostępny tylko dla niekwestionowanych roszczeń, a proces jego uzyskania jest złożony. Dodatkowo, egzekucja w innym kraju UE wiąże się z dodatkowymi kosztami i trudnościami.
W przypadku, jeśli chodzi o Holandię i Niemcy, procedura jest taka sama. Komornik z Holandii musiałby uzyskać Europejski Tytuł Egzekucyjny i podjąć działania egzekucyjne w Niemczech.
Zasada jest taka, że konto założone w danym kraju podlega prawu tego kraju. Czyli konto założone w Niemczech podlega niemieckiemu prawu, nawet jeśli jest to ten sam bank, co w Polsce.
Dzień dobry,
Chciałbym pokrótce opisać sytuację. Rodzice mieszkają w domu (dwa oddzielne wejścia). Połówka w której mieszkają rodzice jest przepisana na mamę. Druga połówka była przepisana na dziadków, którzy obecnie nie żyją. Za życia nie chcieli uregulować prawnie drugiej połówki (bez wnikania w szczegóły). Teraz druga połówka stoi pusta, moi rodzice zajmują się tą częścią. Po stronie dziadka jest jeszcze dwójka rodzeństwa, reszta nie żyje ale...
W skrócie:
1. Organ wydał decyzję administracyjną o nałożeniu kary pieniężnej 5000 zł.
2. Strona nie wniosła odwołania, decyzja stała się ostateczna i wykonalna.
3. Strona nie wykonała tej decyzji, Organ skierował sprawę do Urzędu Skarbowego a ten do Komornika.
4. Strona zapłaciła karę 5000 zł Komornikowi ale płacąc co miesiąc po 1000 zł.
Moje pytanie: Kiedy nastąpiło wykonanie decyzji administracyjnej?
a) wtedy kiedy Organ przekazał sprawę...
Mam takie pytanie jeżeli ktoś został skazany na grzywnę, która jak wiadomo zaciera się rok po zapłacie, ale skazany jej nie opłacił została zarządzona zastępcza kara pozbawienia wolności i dopiero wtedy po wezwania do ZK ją zapłacił to kiedy wtedy jest zatarcie. Tak samo rok od zapłaty ?
...
Mam mieszkanie w którym mieszka kobieta, którą zameldowałem z dzieckiem ale ona ma już innego mężczyznę oficjalnie .Ja pracuje za granicą a ten facet tam śpi. DZIECKO jest moje tzn. ja te dziecko uznałem bo biologicznie nie jest moje .Wszystko opłacam. Sąsiedzi się że nie śmieją ona jak proszę w sms aby się wyprowadziła to pisze " ha ha" ...Nie jesteśmy małżeństwem. JAK to rozwiązać bardzo proszę o pomoc ....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: