Problem z głośnym sąsiadem

Witam. Przeprowadziłam się do nowego mieszkania (4 piętro) i mam problem z sąsiadami piętro niżej. Jest to małżeństwo po 80, niestety przygłuchawe dość mocno. Na tyle mocno, że ich radio zagłusza nawet telewizor w moim mieszkaniu, a gdy w domu mam wszystko wyłączone, dokładnie co do słowa słyszę to, czego słucha sąsiad. Mam nawet bagrania, gdzie słychać wyraźnie co u sąsiada akurat leci. Nie przeszkadzało by mi to, gdyby nie to, że sąsiad akurat puszcza swoje badziewie o 5 nad ranem, aż do 23.30.
Poszłam raz upomnieć i nie podziałało. Poszłam znowu, to sąsiad stwierdził, że wcale głośno nie jest (3 razy dzwoniłam dzwonkiem, bo pukania nie słyszał ) i stwiedzil, że nie będzie się pod nas podporządkowywać.
Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Po 22 wzywać policję? Na klatce jest napis, że od 6 do 22 obowiązuje cisza nocna.
anonim cytuj
29-09-2020
Nie czegoś takiego, jak cisza nocna. Taka kartka ma tyle samo mocy prawnej co papier toaletowy.
Wyżej opisany czyn podlega pod art. 51 par. 1 Kodeksu Wykroczeń, tj. Kto krzykiem, hałasem, alarmem lub innym wybrykiem zakłóca spokój, porządek publiczny, spoczynek nocny albo wywołuje zgorszenie w miejscu publicznym,
podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.
Oznacza to, że nieważne, o której godzinie sąsiad będzie wypełniał znamiona w/w czynu, należy wezwać patrol policji, który na miejscu oceni daną sytuację I podejmie odpowiednie kroki. Drugą opcją jest złożenie zawiadomienia o popełnieniu wykroczenia na komisariacie obejmującym dany obszar, przekazując materiał dowodowy, jednocześnie objaśniając na czym polega problem.

anonim cytuj
29-09-2020
Prawo do spoczynku i odpoczynku jest dobrem, które mamy prawo chronić, zatem należy na takie okoliczności wezwać policję i niech czyni swą powinność czyli inaczej art. 51 k.w, Alternatywą jest pozew cywilny z art. 144 k.c. tylko, że to będzie długo trwać a i efekt niepewny, zwłaszcza w obecnych czasach.

anonim cytuj
29-09-2020

Sugerowane Tematy

Umowa o prace i umowa zlecenie a składki chorobowe
Witam . Jak wyglada sytuacja gdy jestem na umowie prace i zarabiam więcej niż najniższa krajowa, a jestem zatrudniona na umowę zlecenie i chciałbym odprowadzać składki chorobowe czy jest taka możliwość ? Czy ktoś ma na to jakiś przepis ? ...
Odsetki od firmy windykacyjnej.
Witajcie, czy firma windykacyjna w przypadku podpisania przez dłużnika ugody ma prawo naliczać odsetki? Zaciekawił mnie przypadek mojego klienta. Dzisiaj przyszedł zawiesić działalność i podczas rozmowy powiedział, że dostał od firmy windykacyjnej właśnie taką informację. Chodzi o jakaś starą fakturę za telefon, jakaś firma wykupiła dług i dostał taką propozycje, że rozłożą mu na raty kwotę, ale od pierwszej do ostatniej raty będą mu rosły ods...
Czy na umowe zlecenie mozna sie ubezpieczyc skladka chorobowa jesli nie ukonczyłam 26 lat
Witam prracuje od 8 mc na umowe zlecenie ,nie mam ukonczone 26 lat złozyłam taka deklaracjie pracodawcy przy zatrudnieniu .Teraz okazuje sie ze zycie mnie zakoczyło i jestem w ciazy ,w ZUS powiedziano mi ze nie mam takowych sładek odprowadzanych prosze o rade co moge w tej sytuacji zrobic ,bo przaktycznie zostaje bez srodkow do zycia bez pracy bo pracodawca nie chce kobiety w ciazy zasilek dla bezrobotnych tez nie przysłiuguje nie wiem co robic ,...
Upadłość najemcy a długi na lokalu.
Witam, chciałem zapytać jak jest z zadłużeniem lokalu komunalnego? Główny najemca ( tata ) ogłosił upadłość konsumencką z całkowitym umorzeniem długów również za najem mieszkania. Ja teraz dostałem pismo, że mam do spłaty 10tys, tzn. wcześniej dostaliśmy takie pismo obydwoje lecz ze względu na prowadzone postępowanie napisaliśmy sprzeciw i sąd go uznał, a po ogłoszeniu upadłości taty cała kwotę żądają teraz ode mnie? Czy to jest zgodne z prawem s...

Wyszukiwarka