Problem z głośnym sąsiadem

Witam. Przeprowadziłam się do nowego mieszkania (4 piętro) i mam problem z sąsiadami piętro niżej. Jest to małżeństwo po 80, niestety przygłuchawe dość mocno. Na tyle mocno, że ich radio zagłusza nawet telewizor w moim mieszkaniu, a gdy w domu mam wszystko wyłączone, dokładnie co do słowa słyszę to, czego słucha sąsiad. Mam nawet bagrania, gdzie słychać wyraźnie co u sąsiada akurat leci. Nie przeszkadzało by mi to, gdyby nie to, że sąsiad akurat puszcza swoje badziewie o 5 nad ranem, aż do 23.30.
Poszłam raz upomnieć i nie podziałało. Poszłam znowu, to sąsiad stwierdził, że wcale głośno nie jest (3 razy dzwoniłam dzwonkiem, bo pukania nie słyszał ) i stwiedzil, że nie będzie się pod nas podporządkowywać.
Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Po 22 wzywać policję? Na klatce jest napis, że od 6 do 22 obowiązuje cisza nocna.
anonim cytuj
29-09-2020
Nie czegoś takiego, jak cisza nocna. Taka kartka ma tyle samo mocy prawnej co papier toaletowy.
Wyżej opisany czyn podlega pod art. 51 par. 1 Kodeksu Wykroczeń, tj. Kto krzykiem, hałasem, alarmem lub innym wybrykiem zakłóca spokój, porządek publiczny, spoczynek nocny albo wywołuje zgorszenie w miejscu publicznym,
podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.
Oznacza to, że nieważne, o której godzinie sąsiad będzie wypełniał znamiona w/w czynu, należy wezwać patrol policji, który na miejscu oceni daną sytuację I podejmie odpowiednie kroki. Drugą opcją jest złożenie zawiadomienia o popełnieniu wykroczenia na komisariacie obejmującym dany obszar, przekazując materiał dowodowy, jednocześnie objaśniając na czym polega problem.

anonim cytuj
29-09-2020
Prawo do spoczynku i odpoczynku jest dobrem, które mamy prawo chronić, zatem należy na takie okoliczności wezwać policję i niech czyni swą powinność czyli inaczej art. 51 k.w, Alternatywą jest pozew cywilny z art. 144 k.c. tylko, że to będzie długo trwać a i efekt niepewny, zwłaszcza w obecnych czasach.

anonim cytuj
29-09-2020

Sugerowane Tematy

zażalenie na postanowienie sądu o dozór
Dzień dobry. Narzeczony miał sprawę o dozór elektroniczny, niestety sąd odmówił. Będzie pisał zażalenie na postanowienie. mam takie pytanie czy można odrazu napisac do sądu , czy najpierw trzeba napisać o odpis uzasadnienia i poczekac,pozdrawiam...
Czy mogę unieważnić umowę sprzedaży, jeśli kupiłem używany samochód, który ma ukryte wady?
Ostatnio zakupiłem używany samochód od prywatnego sprzedawcy. W momencie transakcji byłem bardzo podekscytowany i zaufałem, że auto jest w dobrym stanie, ponieważ sprzedawca stwierdził, że samochód jest w pełni sprawny i nie ma żadnych ukrytych wad. Niestety, po zakupie okazało się, że samochód ma pewne problemy, o których sprzedawca mi nie wspomniał. Po kilku dniach użytkowania zauważyłem, że auto ma poważne problemy z układem hamulcowym, któ...
Unieważnienie testamentu.
Babcia zostawiła testament notarialny. Wszystko przepisała na mnie. Siostra złożyła do sądu wniosek, że kwestionuje testament, bo jej zdaniem babcia była niepoczytalna. Babcia do chwili napisania testamentu nie leczyła się psychiatrycznie. 2 miesiące po napisaniu testamentu, uległa wypadkowi, trafiła pod opiekę mojej mamy, załamała się psychicznie i trzeba było poprosić psychiatrę który wypisał Ketrel. Czy to może mieć wpływ, że sąd unieważni...
Jestem uczniem a nie mam ubezpieczenia.
Potrzebuję porady, bo nie wiem co powinienem w tej sytuacji zrobić. Mam 19 lat, uczęszczam do technikum więc aktualnie nie pracuję na umowę. Nie mam ubezpieczenia zdrowotnego, za każdą wizytę muszę płacić, a nie ukrywajmy że nie są to tanie rzeczy. Moja mama aktualnie nie pracuje na umowę ze względu na komornika. Mój ojciec jest na rencie i nie utrzymuje ze mną kontaktu, do tego stopnia że postanowiłem zmienić nazwisko na mamy panieńskie....

Wyszukiwarka