Problem z głośnym sąsiadem

Witam. Przeprowadziłam się do nowego mieszkania (4 piętro) i mam problem z sąsiadami piętro niżej. Jest to małżeństwo po 80, niestety przygłuchawe dość mocno. Na tyle mocno, że ich radio zagłusza nawet telewizor w moim mieszkaniu, a gdy w domu mam wszystko wyłączone, dokładnie co do słowa słyszę to, czego słucha sąsiad. Mam nawet bagrania, gdzie słychać wyraźnie co u sąsiada akurat leci. Nie przeszkadzało by mi to, gdyby nie to, że sąsiad akurat puszcza swoje badziewie o 5 nad ranem, aż do 23.30.
Poszłam raz upomnieć i nie podziałało. Poszłam znowu, to sąsiad stwierdził, że wcale głośno nie jest (3 razy dzwoniłam dzwonkiem, bo pukania nie słyszał ) i stwiedzil, że nie będzie się pod nas podporządkowywać.
Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Po 22 wzywać policję? Na klatce jest napis, że od 6 do 22 obowiązuje cisza nocna.
anonim cytuj
29-09-2020
Nie czegoś takiego, jak cisza nocna. Taka kartka ma tyle samo mocy prawnej co papier toaletowy.
Wyżej opisany czyn podlega pod art. 51 par. 1 Kodeksu Wykroczeń, tj. Kto krzykiem, hałasem, alarmem lub innym wybrykiem zakłóca spokój, porządek publiczny, spoczynek nocny albo wywołuje zgorszenie w miejscu publicznym,
podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.
Oznacza to, że nieważne, o której godzinie sąsiad będzie wypełniał znamiona w/w czynu, należy wezwać patrol policji, który na miejscu oceni daną sytuację I podejmie odpowiednie kroki. Drugą opcją jest złożenie zawiadomienia o popełnieniu wykroczenia na komisariacie obejmującym dany obszar, przekazując materiał dowodowy, jednocześnie objaśniając na czym polega problem.

anonim cytuj
29-09-2020
Prawo do spoczynku i odpoczynku jest dobrem, które mamy prawo chronić, zatem należy na takie okoliczności wezwać policję i niech czyni swą powinność czyli inaczej art. 51 k.w, Alternatywą jest pozew cywilny z art. 144 k.c. tylko, że to będzie długo trwać a i efekt niepewny, zwłaszcza w obecnych czasach.

anonim cytuj
29-09-2020

Sugerowane Tematy

dług syna
Co trzeba zrobić żeby nie odpowiadać za długi syna Spisaliśmy testament Wykluczający go czy coś to daje...
Jak uzyskać zwrot kosztów za szkodę w moim mieszkaniu, jeśli nie mam ubezpieczenia?
Mam pewien problem związany z uszkodzeniem mojego mieszkania, a nie mam pewności, jak sobie z tym poradzić. Otóż, jakiś czas temu miałam awarię wodociągową w łazience, która spowodowała poważne zniszczenia w moim mieszkaniu. Podłoga, ściany i niektóre meble zostały zalane wodą, a teraz muszę je naprawić, co wiąże się z kosztami, których nie jestem w stanie pokryć w tej chwili. Niestety, nie mam ubezpieczenia mieszkania, co jest teraz dla mnie ...
Przepisanie majątku za życia na jedno z dzieci.
Moja mama poinformowała mnie, że chce wszystko przepisać na mojego brata i nic mi i siostrze nie zostawić. Siostra dostała za życia od niej już dom, ja mam swoje mieszkanie na kredyt, który spłacam, natomiast brat ze względu na długi i problemy z prawem mieszka pół Polski od mamy i nie utrzymuje z nią kontaktu. Ja mieszkam najbliżej mamy i to ja mam z nią ciągły kontakt z całego rodzeństwa. Czy można coś zrobić w takiej sytuacji jakby okazało się...
Wypłata niższa niż najniższa krajowa.
Jestem zatrudniony przez agencje i firma mi zaproponowała na styczeń umowę że stawka 21.70 na godzinę na umowę o prace, nie miałem wcześniej umowy o prace ze stawką godzinowa, i na styczeń gdzie najniższa krajowa ma być 4242 brutto, to pracując na takiej stawce za 160 czy 168 h nie wyjdzie mi ta najniższa krajowa nawet nie będzie blisko, jak to jest regulowane prawnie, czy to jest w ogóle legalne?...

Wyszukiwarka