Problem z głośnym sąsiadem

Witam. Przeprowadziłam się do nowego mieszkania (4 piętro) i mam problem z sąsiadami piętro niżej. Jest to małżeństwo po 80, niestety przygłuchawe dość mocno. Na tyle mocno, że ich radio zagłusza nawet telewizor w moim mieszkaniu, a gdy w domu mam wszystko wyłączone, dokładnie co do słowa słyszę to, czego słucha sąsiad. Mam nawet bagrania, gdzie słychać wyraźnie co u sąsiada akurat leci. Nie przeszkadzało by mi to, gdyby nie to, że sąsiad akurat puszcza swoje badziewie o 5 nad ranem, aż do 23.30.
Poszłam raz upomnieć i nie podziałało. Poszłam znowu, to sąsiad stwierdził, że wcale głośno nie jest (3 razy dzwoniłam dzwonkiem, bo pukania nie słyszał ) i stwiedzil, że nie będzie się pod nas podporządkowywać.
Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Po 22 wzywać policję? Na klatce jest napis, że od 6 do 22 obowiązuje cisza nocna.
anonim cytuj
29-09-2020
Nie czegoś takiego, jak cisza nocna. Taka kartka ma tyle samo mocy prawnej co papier toaletowy.
Wyżej opisany czyn podlega pod art. 51 par. 1 Kodeksu Wykroczeń, tj. Kto krzykiem, hałasem, alarmem lub innym wybrykiem zakłóca spokój, porządek publiczny, spoczynek nocny albo wywołuje zgorszenie w miejscu publicznym,
podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.
Oznacza to, że nieważne, o której godzinie sąsiad będzie wypełniał znamiona w/w czynu, należy wezwać patrol policji, który na miejscu oceni daną sytuację I podejmie odpowiednie kroki. Drugą opcją jest złożenie zawiadomienia o popełnieniu wykroczenia na komisariacie obejmującym dany obszar, przekazując materiał dowodowy, jednocześnie objaśniając na czym polega problem.

anonim cytuj
29-09-2020
Prawo do spoczynku i odpoczynku jest dobrem, które mamy prawo chronić, zatem należy na takie okoliczności wezwać policję i niech czyni swą powinność czyli inaczej art. 51 k.w, Alternatywą jest pozew cywilny z art. 144 k.c. tylko, że to będzie długo trwać a i efekt niepewny, zwłaszcza w obecnych czasach.

anonim cytuj
29-09-2020

Sugerowane Tematy

Szkoda całkowita, brak rzeczoznawcy do wyceny auta.
5 października miałam wypadek samochodowy, który nie był z mojej winy. Laweta zabrała auto do serwiu a tam uznali, że auto to szkoda całkowita i zajęli się odzyskiwaniem pieniędzy w wysokości wartości auta. Do dnia dzisiejszego, tj. 7 listopada ubezpieczalnia nie przysłała rzeczoznawcy do wyceny auta, tłumacząc się, ze nie mają czasu lub nie odbierają telefonu. W jaki sposób mogę przyspieszyć cały ten proces lub gdzie się udać z prośbą o pomo...
Testament
Dzień dobry, ostatnie wydarzenia w moim życiu skłoniły mnie do uregulowania kwestii spadkowych i chciałbym prosić o poradę ( zrozumiem też jeśli zostanę odesłany do prawnika ). Obecnie żyje w nieformalnym związku z moja narzeczona , mamy razem kupione mieszkanie, na które spłacamy kredyt, udziały w nieruchomości to ja: 70%,narzeczona: 30% - mieszkanie jest obciążane hipoteka . Przy okazji udało się każdemu z nas zgromadzić indywidualny majątek: o...
Czy właściciel kamienicy może umieścić zapis mówiący o natychmiastowym rozwiązaniu umowy?
Dzień dobry i proszę o poradę czy właściciel kamienicy w którym wynajmuje mieszkanie może umieścić zapis w umowie że każdy wynajmujący jest zobowiązany do ogrzewania mieszkania że względu pobrania dodatku węglowego bo jeżeli nie będzie należycie ogrzewane zostanie rozwiązana umowa w trybie natychmiastowym, czy to jest zgodne z prawem ?...
Rozbieżność w metrażu nowego domu.
Cześć, w czerwcu 2023 kupiłem dom z działka na kredyt hipoteczny. Dom według informacji ustnych od sprzedającego posiada około 160m użytkowych. Mam na to pisemne potwierdzenie ze źródeł: - świadectwo energetyczne 151 metrów użytkowych - poprzedni akt notarialny sprzedającego z informacją o około 160 metrach użytkowych - zapisane strony z ogłoszeniami z treścią o 160 metrach całkowitej W naszej umowie notarialnej nie ma informacji o metrażu d...

Wyszukiwarka