Mieszkanie otrzymane w darowiźnie

Witam,
Mam mieszkanie otrzymane w darowiźnie (3 lata temu) - czy mogę dopisać męża do mieszkania przed upływem 5 lat?
I czy w sytuacji sprzedaży mieszkania mąż będzie musiał zapłacić podatek od wzbogacenia się od części którą otrzyma ode mnie w formie darowizny jeśli nie minie okres 5 lat?
anonim cytuj
12-07-2022
Możesz darować mężowi część mieszkania, jeśli sprzeda swój udział przed upływem 5 lat od otrzymania darowizny będzie zobowiązany do rozliczenia podatku. Można też rozszerzyć wspólność majątkową.

anonim cytuj
12-07-2022
Mogę prosić o więcej informacji odnośnie rozszerzenia wspólności majątkowej? Nie wiem czy to ma znaczenie ale mieszkanie dostałam w darowiźnie przed ślubem.

anonim cytuj
12-07-2022
Polega to na tym ze trzeba się udać do notariusza celem zawarcia umowy przenaszacej nieruchomość z majaktu osobistego zony do majatku wspolnego.

anonim cytuj
12-07-2022
Czyli w takiej sytuacji mieszkanie będzie po prostu wspólne? Nie zawarłam w poscie informacji ze chciałabym przekazać mężowi np. cześć udziałów tzn np 1/3 mieszkania.

anonim cytuj
12-07-2022
Mam mieszkanie otrzymane w darowiźnie (3 lata temu) - czy mogę dopisać męża do mieszkania przed upływem 5 lat?

Tak, możesz przekazać część mieszkania mężowi w formie darowizny. Jeżeli jednak Twój mąż zdecyduje się sprzedać swój udział w nieruchomości przed upływem 5 lat od daty otrzymania darowizny, będzie musiał zapłacić podatek dochodowy od osób fizycznych na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.

I czy w sytuacji sprzedaży mieszkania mąż będzie musiał zapłacić podatek od wzbogacenia się od części którą otrzyma ode mnie w formie darowizny jeśli nie minie okres 5 lat?

Tak, jeśli mąż sprzeda mieszkanie przed upływem 5 lat od otrzymania darowizny, będzie zobowiązany do zapłaty podatku dochodowego od osób fizycznych.

Mogę prosić o więcej informacji odnośnie rozszerzenia wspólności majątkowej? Nie wiem czy to ma znaczenie ale mieszkanie dostałam w darowiźnie przed ślubem.

Mieszkanie, które dostałaś w darowiźnie przed ślubem, wchodzi do Twojego majątku osobistego. Aby przenieść je do majątku wspólnego, możecie zawrzeć umowę przed notariuszem. Po zawarciu takiej umowy, mieszkanie stanie się wspólną własnością obu małżonków.

Czyli w takiej sytuacji mieszkanie będzie po prostu wspólne? Nie zawarłam w poscie informacji ze chciałabym przekazać mężowi np. cześć udziałów tzn np 1/3 mieszkania.

Jeśli chcesz przekazać mężowi jedynie 1/3 udziałów w mieszkaniu, możesz to uczynić poprzez darowiznę określonego udziału w nieruchomości przed notariuszem. Po tej operacji, Ty będziesz posiadała 2/3 udziałów w mieszkaniu, a Twój mąż 1/3. Jednak, jak wcześniej wspomniano, jeśli Twój mąż zdecyduje się sprzedać swój udział przed upływem 5 lat od daty otrzymania darowizny, będzie musiał zapłacić podatek dochodowy od osób fizycznych.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Komornik a zasiłek pielęgnacyjny
Czy komornik może zająć zasiłek pielęgnacyjny?...
Co grozi świadkowi za niestawienie się w sądzie?
Nie mogę się stawić jako świadek w terminie rozprawy. Będę za granicą. Jakie pismo mogę napisać? O zmianę terminu lub wideokonferencje ?...
Wypowiedzenie umowy o pracę.
Złożyłem kilka dni temu wypowiedzenie umowy o pracę z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia. Właściciel w dniu dzisiejszym kazał się spakować, oddać sprzęt i opuścić firmę. Nie dostałem żadnego dokumentu do podpisania ani informacji czy mam iść na urlop który mi pozostał itd. Co mam zrobić żeby było dobrze? Nie chce dostać dyscyplinarki bo np. na drugi dzień nie stawiłem się z pracy. Czy mogę się domagać jakiegoś papieru do podpisania żeby się zabe...
Czy można wyrobić paszport bez zgody drugiego rodzica?
Witam.. jestem mamą dwójki dzieci. Syn ma 19 lat, córka 13. W lipcu chcemy wyjechać na tydzień do Anglii do mojej kuzynki. Oboje nie mają paszportów ani nic bo po prostu nie wyjeżdżaliśmy nigdzie za granicę. Nie było nas stać. Jestem po rozwodzie od 11 lat. Ojciec nie ma ograniczonych praw. Jak to ogarnąć..tzn. paszporty, ewentualnie dowody??...

Wyszukiwarka