Mam mieszkanie otrzymane w darowiźnie (3 lata temu) - czy mogę dopisać męża do mieszkania przed upływem 5 lat?
Tak, możesz przekazać część mieszkania mężowi w formie darowizny. Jeżeli jednak Twój mąż zdecyduje się sprzedać swój udział w nieruchomości przed upływem 5 lat od daty otrzymania darowizny, będzie musiał zapłacić podatek dochodowy od osób fizycznych na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.
I czy w sytuacji sprzedaży mieszkania mąż będzie musiał zapłacić podatek od wzbogacenia się od części którą otrzyma ode mnie w formie darowizny jeśli nie minie okres 5 lat?
Tak, jeśli mąż sprzeda mieszkanie przed upływem 5 lat od otrzymania darowizny, będzie zobowiązany do zapłaty podatku dochodowego od osób fizycznych.
Mogę prosić o więcej informacji odnośnie rozszerzenia wspólności majątkowej? Nie wiem czy to ma znaczenie ale mieszkanie dostałam w darowiźnie przed ślubem.
Mieszkanie, które dostałaś w darowiźnie przed ślubem, wchodzi do Twojego majątku osobistego. Aby przenieść je do majątku wspólnego, możecie zawrzeć umowę przed notariuszem. Po zawarciu takiej umowy, mieszkanie stanie się wspólną własnością obu małżonków.
Czyli w takiej sytuacji mieszkanie będzie po prostu wspólne? Nie zawarłam w poscie informacji ze chciałabym przekazać mężowi np. cześć udziałów tzn np 1/3 mieszkania.
Jeśli chcesz przekazać mężowi jedynie 1/3 udziałów w mieszkaniu, możesz to uczynić poprzez darowiznę określonego udziału w nieruchomości przed notariuszem. Po tej operacji, Ty będziesz posiadała 2/3 udziałów w mieszkaniu, a Twój mąż 1/3. Jednak, jak wcześniej wspomniano, jeśli Twój mąż zdecyduje się sprzedać swój udział przed upływem 5 lat od daty otrzymania darowizny, będzie musiał zapłacić podatek dochodowy od osób fizycznych.