Mieszkanie otrzymane w darowiźnie

Witam,
Mam mieszkanie otrzymane w darowiźnie (3 lata temu) - czy mogę dopisać męża do mieszkania przed upływem 5 lat?
I czy w sytuacji sprzedaży mieszkania mąż będzie musiał zapłacić podatek od wzbogacenia się od części którą otrzyma ode mnie w formie darowizny jeśli nie minie okres 5 lat?
anonim cytuj
12-07-2022
Możesz darować mężowi część mieszkania, jeśli sprzeda swój udział przed upływem 5 lat od otrzymania darowizny będzie zobowiązany do rozliczenia podatku. Można też rozszerzyć wspólność majątkową.

anonim cytuj
12-07-2022
Mogę prosić o więcej informacji odnośnie rozszerzenia wspólności majątkowej? Nie wiem czy to ma znaczenie ale mieszkanie dostałam w darowiźnie przed ślubem.

anonim cytuj
12-07-2022
Polega to na tym ze trzeba się udać do notariusza celem zawarcia umowy przenaszacej nieruchomość z majaktu osobistego zony do majatku wspolnego.

anonim cytuj
12-07-2022
Czyli w takiej sytuacji mieszkanie będzie po prostu wspólne? Nie zawarłam w poscie informacji ze chciałabym przekazać mężowi np. cześć udziałów tzn np 1/3 mieszkania.

anonim cytuj
12-07-2022
Mam mieszkanie otrzymane w darowiźnie (3 lata temu) - czy mogę dopisać męża do mieszkania przed upływem 5 lat?

Tak, możesz przekazać część mieszkania mężowi w formie darowizny. Jeżeli jednak Twój mąż zdecyduje się sprzedać swój udział w nieruchomości przed upływem 5 lat od daty otrzymania darowizny, będzie musiał zapłacić podatek dochodowy od osób fizycznych na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.

I czy w sytuacji sprzedaży mieszkania mąż będzie musiał zapłacić podatek od wzbogacenia się od części którą otrzyma ode mnie w formie darowizny jeśli nie minie okres 5 lat?

Tak, jeśli mąż sprzeda mieszkanie przed upływem 5 lat od otrzymania darowizny, będzie zobowiązany do zapłaty podatku dochodowego od osób fizycznych.

Mogę prosić o więcej informacji odnośnie rozszerzenia wspólności majątkowej? Nie wiem czy to ma znaczenie ale mieszkanie dostałam w darowiźnie przed ślubem.

Mieszkanie, które dostałaś w darowiźnie przed ślubem, wchodzi do Twojego majątku osobistego. Aby przenieść je do majątku wspólnego, możecie zawrzeć umowę przed notariuszem. Po zawarciu takiej umowy, mieszkanie stanie się wspólną własnością obu małżonków.

Czyli w takiej sytuacji mieszkanie będzie po prostu wspólne? Nie zawarłam w poscie informacji ze chciałabym przekazać mężowi np. cześć udziałów tzn np 1/3 mieszkania.

Jeśli chcesz przekazać mężowi jedynie 1/3 udziałów w mieszkaniu, możesz to uczynić poprzez darowiznę określonego udziału w nieruchomości przed notariuszem. Po tej operacji, Ty będziesz posiadała 2/3 udziałów w mieszkaniu, a Twój mąż 1/3. Jednak, jak wcześniej wspomniano, jeśli Twój mąż zdecyduje się sprzedać swój udział przed upływem 5 lat od daty otrzymania darowizny, będzie musiał zapłacić podatek dochodowy od osób fizycznych.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Potrącenie psa.
Witam. Potrzebuje porady. Wczoraj podczas mojej nieobecności w domu, prawdopodobnie ktoś nieumyślnie wypuścił mojego psa z posesji. Gdy byłam w pracy, sąsiadka zadzwoniła że pies został potrącony przez samochód i leżał na środku drogi. Kierowca uciekł i nie udzielił mu żadnej pomocy, inny kierowca po sprawdzeniu co z psem, ocenił że niestety już nic nie można zrobić, przełożył go na bok żeby nie utrudniać ruchu, później ja go zabrałam. Zdarzenie ...
Prawo dziedziczenia.
Jeśli zmarła osoba, nie ma męża, dzieci, jedyny brat tej osoby zmarł również, rodzice też nie żyją, to czy osobą dziedziczącą po tej zmarłej będzie jedyny syn nieżyjącego brata zmarłej? czy krąg osób uprawnionych do dziedziczenia nie obejmuje dalej niż mąż/dzieci/rodzice?...
Wniosek o zasiedzenie.
Mam pytania o zasiedzenie części nieruchomości sąsiada. Ponad 32 lata temu zakupiłem niewielką działkę (około 20arów), posiadam na nią akt własności, wpisana jest do księgi wieczystej. W tym roku z inicjatywy sąsiada, nowego właściciela nieruchomości, wszczęte zostało rozgraniczenie podczas którego dowiedziałem się że przez ten cały czas użytkowałem część nie swojej nieruchomości. Jest to pas ziemi przy granicy naszych działek. Będąc nie świadomy...
Problem z utwardzeniem drogi dojazdowej do posesji.
Witam, sprawa wygląda tak, kupiłam działkę budowlaną z dojazdem drogą gminną, która w momencie zakupu wyglądała jak zwykłe pole, po licznych pismach nawieźli kamienia ale tylko z jednej strony działki, wybudowałam się, zrobiłam sobie podjazd, teraz robię kolejny podjazd z drugiej strony domu a tam już nie ma kamieni, byłam prosiłam, pisałam pismo prosto do burmistrza i nic. Przyjechał samochód z towarem i zakopał się w drodze gminnej. Jak mam ...

Wyszukiwarka