Podatek od sprzedanej nieruchomości.

Sprzedałem działki budowlane. Wiadomo, że trzeba zapłacić podatek, ale chciałbym zainwestować w moje obecne mieszkanie. Gdybym wziął wszystko na fakturę to byłbym zwolniony z podatku, czy to tylko działa jak bym kupił nowe mieszkanie wtedy byłbym zwolniony z podatku? Ktoś wytłumaczy, co zrobić by podatku nie płacić?
anonim cytuj
10-04-2024
Można nie tylko remontować, budować, kupić działkę, ale kupić calkiem sporo wyposażenia do domu/mieszkania. Trzeba też pamiętać, że jeśli kupił Pan sprzedane działki, podatek jest należny od różnicy pomiędzy ceną sprzedaży a ceną zakupu. Można znaleźć katalog wydatków które można zaliczyć do realizacji celów mieszkaniowych.

anonim cytuj
10-04-2024

Sugerowane Tematy

Podstawa prawna do złożenia reklamacji w banku-utrata pieniędzy.
W dniu wczorajszym zostałam oszukana na olx. Wystawiłam ogłoszenie na OLX w sprawie sprzedaży. Odezwała się do mnie kobieta na whatsappie, że jest chętna na zakup i załatwi kuriera. Kazała mi wejść w link, który wyglądał jak strona inpostu, wybrałam swój bank i poproszono mnie o imię, nazwisko, hasło. Pani powiedziała, że przelew powinien dojść wieczorem. Po jakiejś godzinie ponownie do mnie napisała, że transakcja się nie powiodła i ponownie kaz...
Zawiadomienie o wszczęciu egzekucji.
Dostałam pismo od komornika z zawiadomieniem o wszczęciu egzekucji. Problem polega na tym, że nie dostawałam prędzej żadnych pism z sądu, żeby w ogóle się odwołać, a dług jest niezapłaconym ubezpieczeniem (tak się domyślam, bo wierzyciel jest firmą ubezpieczeniową), natomiast ja nigdy nie ubezpieczałam niczego w tej firmie. Pismo od komornika również przyszło na adres, pod którym nie mieszkam od dawna (zameldowania), ale zostało mi przekazane awi...
jak mogę pomóc mamie starać się o zachówek?
Dzień dobry. Proszę o wskazówki jak mogę pomóc mamie starać się o zachówek? Mojej mamy rodzice nie żyją (babcia 4lata, dziadek tydzień), mieszkanie w darowiźnie dostała moja siostra, nie znamy daty tej darowizny, wiemy że je sprzedała. Jakie dokumenty trzeba złożyć oraz czy damy radę sami czy konieczna jest pomoc prawnika? ...
Pozew o immisję.
Sprawa wygląda tak: Jestem członkiem niewielkiej wspólnoty liczącej 6 lokali. W piwnicy pod moim lokalem została zainstalowana pompa do wody z ujęcia ziemnego dla 4 lokali. Pozostałe 2 w tym mój mają osobne ujęcia. Z tych 6 lokali obecnie dwa są zamieszkałe na stałe a jeden w wynajmie zamieszkiwany okazjonalnie. 3 są niezamieszkała ale posiadają właścicieli. Wspólnota w praktyce nie funkcjonuje, na ma zarządu, zebrań, niczego. Właściciele są zda...

Wyszukiwarka