Rozwiązanie umowy najmu za porozumieniem stron

Witam wszystkich serdecznie, potrzebuję pomocy w kwestii dotyczącej wynajmu mieszkania. Mianowicie... Aktualnie wynajmuję mieszkanie za kwotę 2000 zł miesięcznie. Na moją prośbę za misiące maj, czerwiec, lipiec kwota ta została zmniejszona na 1800 zł za zgodą właścicielki ze względu na panującą sytuację epidemiologiczną. Teraz, kiedy chcę wyprowadzić się z tego mieszkania - właścicielka żąda zwrotu różnicy z tych 3 miesięcy. Posiadam zapis do umowy dotyczący w/w zmiany. Umowa została zawarta na 12 miesięcy z możliwością wcześniejszego wypowiedzenia. Jest także zawarta informacja, że mogę wypowiedzieć najem mieszkania we wcześniejszym terminie. Właścicielka została poinformowana o wypowiedzeniu z dużym wyprzedzeniem - 2 miesiące wcześniej. Czy istnieją jakieś podstawy prawne do tego, że jestem zobowiązana zwrócić tą różnicę?
anonim cytuj
27-09-2020
Jeżeli umowa została zawarta na czas określony i nie ma w niej zawartych powodów z jakich może być wypowiedziana, to właścicielka może żądać zapłaty czynszu do końca trwania umowy.

anonim cytuj
27-09-2020
Dodatkowo te powody winny mieć przymiot ważności.

anonim cytuj
27-09-2020
a tak z ciekawości, jakie to te przymioty ważności?

anonim cytuj
27-09-2020
To wynika z orzecznictwa i interpretacji art . 673 par 3 k.c. przez SN która wskazuje, iż umowa na czas oznaczony może być wypowiedziana z ważnych przyczyn, ściśle opisanych w postanowieniach umownych. Przykład : niedopuszczalne będzie postanowienie umowne, które zakłada możliwość wypowiedzenia umowy ze względu na np. sprzedaż lokalu. Umowa najmu musi charakteryzować się po prostu trwałością dla obu jej stron.

anonim cytuj
27-09-2020
Nie jest możliwe, by najemca bez szczególnych powodów ( np. 664 k.c. , 682 k.c ) mógł umowę najmu lokalu mieszkalnego wypowiedzieć skutecznie. Wyjściem tutaj jest tylko i wyłącznie rozwiązanie stosunku najmu na piśmie przez dwie strony umowy za porozumieniem ( obopólną zgodą ) - tyle.

anonim cytuj
27-09-2020

Sugerowane Tematy

CZy mogę złożyć kolejny dowody do sprawy?
Witam. Mam za sobą 2 sprawy rozwodowe. 13-go października była druga rozprawa. Wyrok ma zapaść za 2 tygodnie (27 października). Czy mogę w tym momencie jeszcze złożyć kolejne dowody? Mam na myśli nagrania, screeny z rozmów, których wcześniej nie złożyłam, a mogą być przydatne w rozstrzygnięciu wyroku. Rozwód z orzeczeniem o winie....
Czy można zgłosić kolizję po upływie kilku dni?
Czy mogę po 4 dniach zgłosić na Policję kolizję podczas parkowania, gdzie mam oświadczenie tej osoby, iż przyznaje się do spowodowania kolizji? Pan 76lat, próbował zaparkować pomiędzy dwoma autami, gdzie kompletnie nie było miejsca na trzecie. Wjeżdżał tyłem i zawadził nim o moje auto, powodując szkody. Wezwałem policję na miejsce, od razu po kolizji. Ale odwołałem, bo starszy pan zaczął mnie prosić, że biedny, że chory itd... Teraz ten człowi...
Mandat za wyprzedzaniu na przejściu dla pieszych.
Potrzebuje porady dotyczącej mandatu za wyprzedzanie na przejściu dla pieszych z sygnalizacja świetlną. Stałem na lewym pasie, przede mną stal pojazd. Gdy zapaliło się zielone światło ruszyłem i zaraz zmieniłem pas na prawy, ale zrobiłem to na ciągłej i pasach. Policjant pouczył za linie ciągła ale za wyprzedzaniu na przejściu już nie. Czy taki mandat jest zasadny? Nie było to przejście bez sygnalizacji świetlnej, zrobiłem to na zielonym świetle ...
Czy po upływie roku klient ma prawo do reklamowania wykonanego zabiegu?
Czy po upływie roku klient ma prawo do reklamowania wykonanego zabiegu? Branża Beauty....

Wyszukiwarka