Rozwiązanie umowy najmu za porozumieniem stron

Witam wszystkich serdecznie, potrzebuję pomocy w kwestii dotyczącej wynajmu mieszkania. Mianowicie... Aktualnie wynajmuję mieszkanie za kwotę 2000 zł miesięcznie. Na moją prośbę za misiące maj, czerwiec, lipiec kwota ta została zmniejszona na 1800 zł za zgodą właścicielki ze względu na panującą sytuację epidemiologiczną. Teraz, kiedy chcę wyprowadzić się z tego mieszkania - właścicielka żąda zwrotu różnicy z tych 3 miesięcy. Posiadam zapis do umowy dotyczący w/w zmiany. Umowa została zawarta na 12 miesięcy z możliwością wcześniejszego wypowiedzenia. Jest także zawarta informacja, że mogę wypowiedzieć najem mieszkania we wcześniejszym terminie. Właścicielka została poinformowana o wypowiedzeniu z dużym wyprzedzeniem - 2 miesiące wcześniej. Czy istnieją jakieś podstawy prawne do tego, że jestem zobowiązana zwrócić tą różnicę?
anonim cytuj
27-09-2020
Jeżeli umowa została zawarta na czas określony i nie ma w niej zawartych powodów z jakich może być wypowiedziana, to właścicielka może żądać zapłaty czynszu do końca trwania umowy.

anonim cytuj
27-09-2020
Dodatkowo te powody winny mieć przymiot ważności.

anonim cytuj
27-09-2020
a tak z ciekawości, jakie to te przymioty ważności?

anonim cytuj
27-09-2020
To wynika z orzecznictwa i interpretacji art . 673 par 3 k.c. przez SN która wskazuje, iż umowa na czas oznaczony może być wypowiedziana z ważnych przyczyn, ściśle opisanych w postanowieniach umownych. Przykład : niedopuszczalne będzie postanowienie umowne, które zakłada możliwość wypowiedzenia umowy ze względu na np. sprzedaż lokalu. Umowa najmu musi charakteryzować się po prostu trwałością dla obu jej stron.

anonim cytuj
27-09-2020
Nie jest możliwe, by najemca bez szczególnych powodów ( np. 664 k.c. , 682 k.c ) mógł umowę najmu lokalu mieszkalnego wypowiedzieć skutecznie. Wyjściem tutaj jest tylko i wyłącznie rozwiązanie stosunku najmu na piśmie przez dwie strony umowy za porozumieniem ( obopólną zgodą ) - tyle.

anonim cytuj
27-09-2020

Sugerowane Tematy

Zrzec się spadku.
Mam pytanie, zmarła siostra mojego taty jej dzieci odrzuciły spadek, bo są same długi, rodzeństwo ciotki też odrzuciło, mój tata będzie teraz na dniach szedł do notariusza, żeby się zrzec spadku, czy my jako dzieci taty również musimy się zrzec? ...
Sprzedaż garażu z byłym mężem.
Kobieta po rozwodzie, jest właścicielką miejsca postojowego w hali garażowej, drugim właścicielem jest jej były mąż. Nie ma z nim kontaktu. Jak sprzedać w takiej sytuacji to miejsce? Jak się go pozbyć? Co zrobić?...
Dziedziczenie mieszkania, a nowe małżeństwo seniora.
Witam, Moi dziadkowie będąc w małżeństwie posiadają mieszkanie. Babcia zmarła parę lat temu i przed śmiercią testamentem spisała mieszkanie na moją mamę i ciocię. Na testamencie jest również podpisany dziadek. Dziadkowi załatwiliśmy opiekunkę, która jak się okazało namawia dziadka na małżeństwo, do czego sama się przyznała. Dziadek ma blisko 90 lat i jest nie do końca poczytalny - nie zdaje sobie sprawy z wielu rzeczy i konsekwencji, zapomina i...
Podatek od sprzedaży nieruchomości.
2 lata temu dostałem od ojca w darowiźnie działkę 80a. Znalazłem teraz kupca i mam szanse sprzedać ja za 600tys. 1.Czy ominął bym płacenie podatku od wzbogacenia jeżeli za te 600 tysięcy "kupiłbym" od ojca kolejna działkę? 2. Jeżeli nie od ojca to od np. teścia? 3. Jakiś inny pomysł żeby nie oddawać dla państwa pieniędzy za darmo?...

Wyszukiwarka