Witam wszystkich serdecznie, potrzebuję pomocy w kwestii dotyczącej wynajmu mieszkania. Mianowicie... Aktualnie wynajmuję mieszkanie za kwotę 2000 zł miesięcznie. Na moją prośbę za misiące maj, czerwiec, lipiec kwota ta została zmniejszona na 1800 zł za zgodą właścicielki ze względu na panującą sytuację epidemiologiczną. Teraz, kiedy chcę wyprowadzić się z tego mieszkania - właścicielka żąda zwrotu różnicy z tych 3 miesięcy. Posiadam zapis do umowy dotyczący w/w zmiany. Umowa została zawarta na 12 miesięcy z możliwością wcześniejszego wypowiedzenia. Jest także zawarta informacja, że mogę wypowiedzieć najem mieszkania we wcześniejszym terminie. Właścicielka została poinformowana o wypowiedzeniu z dużym wyprzedzeniem - 2 miesiące wcześniej. Czy istnieją jakieś podstawy prawne do tego, że jestem zobowiązana zwrócić tą różnicę?
anonim cytuj
27-09-2020
Jeżeli umowa została zawarta na czas określony i nie ma w niej zawartych powodów z jakich może być wypowiedziana, to właścicielka może żądać zapłaty czynszu do końca trwania umowy.
anonim cytuj
27-09-2020
Dodatkowo te powody winny mieć przymiot ważności.
anonim cytuj
27-09-2020
a tak z ciekawości, jakie to te przymioty ważności?
anonim cytuj
27-09-2020
To wynika z orzecznictwa i interpretacji art . 673 par 3 k.c. przez SN która wskazuje, iż umowa na czas oznaczony może być wypowiedziana z ważnych przyczyn, ściśle opisanych w postanowieniach umownych. Przykład : niedopuszczalne będzie postanowienie umowne, które zakłada możliwość wypowiedzenia umowy ze względu na np. sprzedaż lokalu. Umowa najmu musi charakteryzować się po prostu trwałością dla obu jej stron.
anonim cytuj
27-09-2020
Nie jest możliwe, by najemca bez szczególnych powodów ( np. 664 k.c. , 682 k.c ) mógł umowę najmu lokalu mieszkalnego wypowiedzieć skutecznie. Wyjściem tutaj jest tylko i wyłącznie rozwiązanie stosunku najmu na piśmie przez dwie strony umowy za porozumieniem ( obopólną zgodą ) - tyle.
Adopcja/ rodzina zastępcza
Czy możliwe jest zabranie dziecka (13l) z Domu Dziecka bez wcześniejszego poznania się rodziców z dzieckiem, bez prób itp.? Jeśli tak, to na jakich zasadach? ...
Witam, mam pewne zadłużenie i kilku komorników na karku. Aktualnie planuje zakup nieruchomości. W jaki sposób mogę ją zabezpieczyć przed zajęciem? Posiadam czeską spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością, czy mogę na nią dokonać zakupu nieruchomości w Polsce?...
Witam jestem po rozwodzie moja ex utrudnienia mi kontakty z dziećmi. Wszystkie decyzje podejmuje sama nie licząc się z moim zdaniem odnośnie szkoły leczenia oto nawet imię naszej młodszej córki zmieniła w ostatniej chwili żeby mi dopiec co mogę z tym zrobić . Nie mam ograniczonych praw place regularnie alimenty uczestniczę w wychowaniu dzieci a jednocześnie jestem odsunięty od wszystkich decyzji i informacji odnośnie dzieci jak to zmienić....
Jestem oskarżona z art. 190 i inne i teraz pytanie bo miałam badanie przez biegłych psychiatrów sadowych. Wystawiono mi opinie na zlecenie Prokuratury ze mam mieć jako środek zabezpieczający terapię czyli leczenie ambulatoryjne. Akta poszły do Sądu mam mieć jeszcze badanie przez biegłego psychologa. Czy sędzia na rozprawie może przychylić się do dwóch takich samych opinii biegłych i zastosować mi środek zabezpieczający w postaci terapii?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: