Rozwiązanie umowy najmu za porozumieniem stron

Witam wszystkich serdecznie, potrzebuję pomocy w kwestii dotyczącej wynajmu mieszkania. Mianowicie... Aktualnie wynajmuję mieszkanie za kwotę 2000 zł miesięcznie. Na moją prośbę za misiące maj, czerwiec, lipiec kwota ta została zmniejszona na 1800 zł za zgodą właścicielki ze względu na panującą sytuację epidemiologiczną. Teraz, kiedy chcę wyprowadzić się z tego mieszkania - właścicielka żąda zwrotu różnicy z tych 3 miesięcy. Posiadam zapis do umowy dotyczący w/w zmiany. Umowa została zawarta na 12 miesięcy z możliwością wcześniejszego wypowiedzenia. Jest także zawarta informacja, że mogę wypowiedzieć najem mieszkania we wcześniejszym terminie. Właścicielka została poinformowana o wypowiedzeniu z dużym wyprzedzeniem - 2 miesiące wcześniej. Czy istnieją jakieś podstawy prawne do tego, że jestem zobowiązana zwrócić tą różnicę?
anonim cytuj
27-09-2020
Jeżeli umowa została zawarta na czas określony i nie ma w niej zawartych powodów z jakich może być wypowiedziana, to właścicielka może żądać zapłaty czynszu do końca trwania umowy.

anonim cytuj
27-09-2020
Dodatkowo te powody winny mieć przymiot ważności.

anonim cytuj
27-09-2020
a tak z ciekawości, jakie to te przymioty ważności?

anonim cytuj
27-09-2020
To wynika z orzecznictwa i interpretacji art . 673 par 3 k.c. przez SN która wskazuje, iż umowa na czas oznaczony może być wypowiedziana z ważnych przyczyn, ściśle opisanych w postanowieniach umownych. Przykład : niedopuszczalne będzie postanowienie umowne, które zakłada możliwość wypowiedzenia umowy ze względu na np. sprzedaż lokalu. Umowa najmu musi charakteryzować się po prostu trwałością dla obu jej stron.

anonim cytuj
27-09-2020
Nie jest możliwe, by najemca bez szczególnych powodów ( np. 664 k.c. , 682 k.c ) mógł umowę najmu lokalu mieszkalnego wypowiedzieć skutecznie. Wyjściem tutaj jest tylko i wyłącznie rozwiązanie stosunku najmu na piśmie przez dwie strony umowy za porozumieniem ( obopólną zgodą ) - tyle.

anonim cytuj
27-09-2020

Sugerowane Tematy

Czy można zrezygnować z funduszu remontowego?
Posiadam mieszkanie własnościowe (spółdzielnia mieszkaniowa)i płace za czynsz wraz z wodą i centralnym 650zl plus do tego fundusz remontowy i eksploatacji 570zl co daje na miesiąc prawie 1200zl. Czy ten fundusz nie jest za wysoki? Co roku sobie podwyższają o 80zl jak tylko jest jakaś podwyżka. Moim zdaniem fundusz jest za wysoki. Co mogę w takim wypadku zrobić? Można jakoś zrezygnować z tego funduszu?...
Pracodawca wypisał urolp bez zgody pracownika
Dzień dobry proszę o poradę. Firma zakończyła z mężem współpracę. W okresie od 01.09.2021 do 31.09.2021 został zwolniony z obowiązku pracy, natomiast do końca września jeszcze pracownikiem był. Dzisiaj okazało się, że nie otrzyma ekwiwalentu urlopowego ponieważ dział kadr wpisał w systemie mężowi urlop zaległy, bez jego zgody. Czy jest to zgodne z prawem pracy?...
Czy mamy prawo odmówić obecności poszkodowanego przy przesłuchaniu?
Dzień dobry. Dostaliśmy z mężem wezwanie na policję jako świadkowie. Poszkodowanym jest nasz sąsiad a oskarżonym drugi sąsiad. Czy mamy prawo odmówić obecności poszkodowanego przy przesłuchaniu? Ten człowiek jest nieobliczalny, prowokuje, wzywa policję i wytacza procesy o bzdury....
Czy komornik może zająć zasiłek dla bezrobotnych?
Dzień dobry. Czy komornik może zająć zasiłek dla bezrobotnych?...

Wyszukiwarka