przesunięta granica

Bardzo proszę o pomoc. Jak najlepiej rozwiązać poniższą sytuację?
25 lat temu moi rodzice kupili działkę, po jednej stronie mieszka bardzo kłótliwy sąsiad i niestety od jego strony zastali nierówną siatkę (o kształcie litery S). Rodzice domyślali się, ze granica jest przesunięta i faktycznie ostatnio (przy postępowaniu o drogę konieczną)okazało się, ze siatka stoi w taki sposób ze sąsiad zajmuje działkę moich rodziców (około 20-70cm) na całej jej długości. W granicy stoi tez budynek garażowy sąsiada (najprawdopodobniej samowola budowlana), a jego dach wystaje ponad działkę rodziców około 40cm. W jaki sposób poprowadzić sprawę, by wyrównać granicę? Sąsiad jest bardzo wrogo nastawiony do wszystkich i nie chce podpisywać się pod mapami geodetów, nie pozwala tez nic robić przy siatce. Będę wdzięczna za sugestię, bo mój tata niestety kiedyś usłyszał ze spory graniczne są nie do rozwiązania i toczą się latami w sądach, w związku z czym do tej pory sprawa jest nierozwiązana, a ogrodzenie wyglada juz bardzo źle i mało brakuje, żeby się zwaliło.
anonim cytuj
19-09-2020
Ciężko będzie po takim czasie to sąd może uznać zasiedzenie (wystarczy 10 lat). Sprawy faktycznie ciągnął się latami. Może próba wymiany ogrodzenia i przy okazji uda się wyrównać granicę?

anonim cytuj
19-09-2020
Własny geodeta do rozgraniczenia bądź wniosek do gminy złożyć o postępowanie rozgraniczeniowe (ale ta opcja będzie prawdopodobnie kosztowniejsza bo gmina/urząd miasta przeprowadza przetarg na przeprowadzenie postępowania)

anonim cytuj
19-09-2020

Sugerowane Tematy

Wynajem mieszkania, a odwiedziny.
Syn wynajmuje mieszkanie, okres wypowiedzenia umowy 3 miesiące. Czy jeżeli właściciel ma problem z tym że syn bierze swojego syna 1.5 rocznego do siebie co drugi tydzień twierdzi że tak nie może być bo jest głośno czy syn ma prawo wypowiedzieć umowę najmu w trybie natychmiastowym? W umowie nie ma zapisku że w mieszkaniu nie może przebywać dziecko....
Pomyłkowe zablokowanie konta
Witam ile dni teoretycznie trwa odblokowanie konta bankowego przez komornika? Dodam że konto bankowe zostało zablokowane pomyłkowo, już jest wyjaśnione. Pozdrawiam....
Testament.
Mój wujek (jestem jego bratanicą), chce zapisać mi w testamencie całe mieszkanie, jestem jedynym żyjącym członkiem jego rodziny. Jego żona zmarła kilka lat temu i ma dwójkę żyjącego rodzeństwa, które mają dzieci. Wujek i ciocia nie mieli dzieci. Czy wujek może mi w całości zapisać w testamencie całe mieszkanie czy będzie on nie ważny ze względu na rodzinę cioci, czy jej rodzina pomimo spisanego testamentu przez wujka po jej śmierci ma prawa do te...
Oszustwo internetowe.
Partner zamówił łóżko na stronie internetowej . Minęły już 3 tygodnie ,firma raz opowiedziała że mają jeszcze czas po czym nie ma z nimi żadnego kontaktu . Nie odbierają telefonów i nie odpisują na maile . Łóżko zostało w całości opłacone. Po głębszym przeszukaniu okazuje się ,że niektórzy dostają zamówienia a większość jednak ani łóżka ani pieniędzy. Czy możemy jakoś odzyskać pieniądze?...

Wyszukiwarka