przesunięta granica

Bardzo proszę o pomoc. Jak najlepiej rozwiązać poniższą sytuację?
25 lat temu moi rodzice kupili działkę, po jednej stronie mieszka bardzo kłótliwy sąsiad i niestety od jego strony zastali nierówną siatkę (o kształcie litery S). Rodzice domyślali się, ze granica jest przesunięta i faktycznie ostatnio (przy postępowaniu o drogę konieczną)okazało się, ze siatka stoi w taki sposób ze sąsiad zajmuje działkę moich rodziców (około 20-70cm) na całej jej długości. W granicy stoi tez budynek garażowy sąsiada (najprawdopodobniej samowola budowlana), a jego dach wystaje ponad działkę rodziców około 40cm. W jaki sposób poprowadzić sprawę, by wyrównać granicę? Sąsiad jest bardzo wrogo nastawiony do wszystkich i nie chce podpisywać się pod mapami geodetów, nie pozwala tez nic robić przy siatce. Będę wdzięczna za sugestię, bo mój tata niestety kiedyś usłyszał ze spory graniczne są nie do rozwiązania i toczą się latami w sądach, w związku z czym do tej pory sprawa jest nierozwiązana, a ogrodzenie wyglada juz bardzo źle i mało brakuje, żeby się zwaliło.
anonim cytuj
19-09-2020
Ciężko będzie po takim czasie to sąd może uznać zasiedzenie (wystarczy 10 lat). Sprawy faktycznie ciągnął się latami. Może próba wymiany ogrodzenia i przy okazji uda się wyrównać granicę?

anonim cytuj
19-09-2020
Własny geodeta do rozgraniczenia bądź wniosek do gminy złożyć o postępowanie rozgraniczeniowe (ale ta opcja będzie prawdopodobnie kosztowniejsza bo gmina/urząd miasta przeprowadza przetarg na przeprowadzenie postępowania)

anonim cytuj
19-09-2020

Sugerowane Tematy

Umowa o dochodzenie roszczeń
Umowa o dochodzenie roszczeń - czy podpisując taką umowę z kancelarią prawną do ustalonego procentu od kwoty zasądzonej przez sąd należnego kancelarii czy ZAWSZE doliczany jest podatek VAT? To kancelarię zgodnie z przepisami on obowiązuje, a niejako jest on przerzucony na osobę, która podpisała takową umowę. Czy taka praktyka jest nagminnie stosowana? Jak chronić się przed nią po podpisaniu takiej umowy? Czy jest jeszcze jakaś możliwość wybrnięci...
Umowa dożywocia.
W czerwcu moi teściowie przepisali na mnie i na męża swój dom w ramach umowy dożywocia. Generalnie teraz to my powinniśmy być jego właścicielami. Dzisiaj w wyszukiwarce ksiąg wieczystych zobaczyłam że dalej oni widnieją jako właściciele a jedynie w którymś tam dziale jest tylko wpis że jest użytkowanie dożywotnie. O mnie i o mężu nie jest nigdzie napisane że jesteśmy teraz właścicielami domu. Czy to jest prawidłowo zapisane czy po prostu KW nie z...
Czy częsta zmiana partnerek przez ojca i przedstawianie ich dziecku może powodować jego demoralizację?
Wg relacji dziecka (6 lat), ojciec mniej więcej co roku przedstawia mu nową kobietę z którą się spotyka. Czy tak częsta zmiana partnerek i przedstawianie ich dziecku może powodować jego demoralizację? Czy to może być powód do ustalenia kontaktów wyłącznie w obecności ojca lub ich ograniczenia?...
Zasiedzenie mojej działki.
Ponad 20 lat temu kupiłem 50% udział w domu z działką. Pozostali współwłaściciele nie żyją. Część działki była nie ogrodzona (z niewiadomych przyczyn ogrodzenie było poprowadzone przez środek działki), co jakiś czas kosił ją nasz sąsiad. Po pewnym czasie sąsiad ogrodził od drogi asfaltowej swoja i jednocześnie część mojej działki, na której zasadził świerki. Teraz przyszedł do mnie i oświadczył, że będzie chciał ją zasiedzieć. Z tego co dowiedzia...

Wyszukiwarka