nękanie

Witam wszystkich, chciałbym zasięgnąć porady prawnej w temacie nękania przez firmę Kaczmarski Inkasso. Od ponad 2 mc otrzymuje od nich mnóstwo maili oraz liczne telefony i SMS na 3 moje firmowe numery. Prowadzę działalność jednoosobową, i mam dwie spółki. Od czasu ich kontaktu, ani ja ani moi pracownicy nie mogą się skupić na pracy. Mam zawaloną skrzynkę mailową, i zawieszone przez nich telefony. Wielu klientów ma problem, aby się do nas dodzwonić. Rzekomy dług o którym piszą nie należy do mnie. Informowałam ich mailowo i telefonicznie, ze prawdopodobnie mylą podmioty, ale niestety nic to nie dało. Zastanawiam się nad założeniem im sprawy o naruszenie dóbr osobistych. Byłbym wdzięczna za informacje, czy z takimi instytucjami warto pchać się do sądu, czy jednak nie. Jeśli ktoś z grupowiczów miał kiedyś taką sytuacje, bądź wie jak rozwiązać ten temat, będę wdzięczna za pomoc
anonim cytuj
25-09-2020
Z własnego doświadczenia wiem, że wystarczy blokować numery i rozłączać się jak tylko usłyszy się jaka firma dzwoni, żeby nie marnować czasu. Ewentualnie mówić im, że to pomyłka za każdym razem, gdy zadzwonią.

anonim cytuj
25-09-2020
pierwszy kontakt tel. jaki do nich wykonałam, wiązał się właśnie z informacja o pomyłce. Mówiłam również ze mylą podmioty. Miła Pani z inkasso, tak na prawdę nie chciała mnie słuchać i cytuje jej odpowiedz (dodam ze podczas rozmowy się śmiała) „Proszę to jak najprędzej opłacić i damy Pani spokoj” próbowała mi również wpoić ze jeśli dług nie należy do mnie to na pewno znam osobę której to dotyczy i kazała mi wręcz podać do niej kontakt. No poprostu śmiech na sali. I dlatego chcę (jak by to powiedzieć) przejąć pałeczkę. Bo to ze są jedną z większych firm windykacyjnych nie oznacza ze są bezkarni. Przyznam szczerze ze nie chce się z nimi bawić w kotka i myszkę. Blokowanie numerów i kolejne moje informacje to strata czasu. Z doświadczenia również wiem, ze gdy odpuszczę sobie tą sprawę, kolejne pewnie będą szły mi pod górkę. Chciałabym w tej sprawie podjąć jakieś radykalne kroki. Jeżeli jest jakas szansa na wygranie sprawy i postaranie się o stosowne odszkodowanie to będę wdzięczna za poradę. Marnują mi mój czas, moich pracowników, a przy okazji przez jakieś nieporozumienie widnieje u nich jako dłużnik. Uważam, ze jeśli nie zareaguje dość konkretnie, to nawet jeśli sprawa trafi pod biurko po jakimś czasie, i tak nie będę tym faktem pocieszona. Krd inkasso i wiele innych to raczej poważne firmy i powinni liczyć się z tym, ze jeśli posiadają nie poprawne dane i informacje, a ktoś ich o tym informuje, a oni dalej swoje - to uważam ze jako tak wielkie instytucje powinni liczyć się z tym, ze w przypadku ich błędu to oni muszą za to płacić.

anonim cytuj
25-09-2020
Art. 190a. - [Uporczywe nękanie. Kradzież tożsamości] - Kodeks karny.
Pełna treść
Dziennik Ustaw
Dz.U.2020.1444 t.j. | Akt obowiązujący
Wersja od: 25 sierpnia 2020 r. do: 4 grudnia 2020 r.
Art. 190a. [Uporczywe nękanie. Kradzież tożsamości]
§ 1.
Kto przez uporczywe nękanie innej osoby lub osoby jej najbliższej wzbudza u niej uzasadnione okolicznościami poczucie zagrożenia, poniżenia lub udręczenia lub istotnie narusza jej prywatność,
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
§ 2.
Tej samej karze podlega, kto, podszywając się pod inną osobę, wykorzystuje jej wizerunek, inne jej dane osobowe lub inne dane, za pomocą których jest ona publicznie identyfikowana, w celu wyrządzenia jej szkody majątkowej lub osobistej.
§ 3.
Jeżeli następstwem czynu określonego w § 1 lub 2 jest targnięcie się pokrzywdzonego na własne życie, sprawca podlega karze pozbawienia wolności od lat 2 do 12.
§ 4.
Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 2 następuje na wniosek pokrzywdzonego.

anonim cytuj
25-09-2020

Sugerowane Tematy

Emerytura z KRUS.
Siostra była ubezpieczona w KRUS jako domownik od 01.01.1983 do14.09. 1985. Później ciężko chorowała i przeszła na rentę. W latach 17.01 1989 do 31.12. 1991 pracowała w Spółdzielni Inwalidów będąc jednocześnie na rencie w KRUS. Za ten okres ZUS przyznał jej 370 zł emerytury. Jednak KRUS poinformował że siostra nie ma prawa do wypłaty dwóch świadczeń tj. emerytury dla domownika z KRUS i emerytury z ZUS. Czy gdyby była ubezpieczona w KRUS jako właś...
Zaniżenie wartości nieruchomości.
Jeśli osoba w pozwie o przeniesienie własności nieruchomości wycenia nieruchomość na 10 tysięcy, a ona jest warta ponad 100 tysięcy to poniesie jakieś konsekwencje w sądzie? W tym przypadku opłata od pozwu wyniosła 500 złotych, a powinna dużo więcej....
Zadłużony lokator.
Mój były lokator jest mi dłużny pieniądze, wyprowadził się z mieszkania 1.5 roku temu mieszkał prawie 2 lata. Wydaje mi się ze ma problem z alkoholem ponieważ jak z nim rozmawiałam parokrotnie to miałam wrażenie ze był nietrzeźwy (były to godzinny ranne). Parę razy zdeklarował się ze ureguluje zadłużenie a później nic. Widzę ze zablokował mnie wszędzie I zmienił nr tel. Czy ja mogę cokolwiek zrobić. Aby odzyskać pieniądze?...
Czy mogę założyć stowarzyszenie, fundację jako sołtys?
Moi drodzy, mam pytanie. Zostałam wybrana sołtysem Postanowiliśmy w ramach sołeckiego funduszu zakupić „coś”, co postawimy na wydzierżawionym przez gminę gruncie. Coś – bo to ma być drewniany domek albo garaż ocieplony. Wyjaśnienie – grunt jest oczywiście u nas na wsi, należy do jednego z mieszkańców. Umowa dzierżawy zostala podpisana między właścicielem tego gruntu a gminą). Podobno – choć nie do końca wierzę w tę teorię – nie możemy kupić teg...

Wyszukiwarka