zapytanie w kwestii prawa rodzinnego

Dzień dobry
Mam zapytanie w kwestii prawa rodzinnego. Może to klasyk ale pierwszy raz jestem w takiej sytuacji i próbuje sobie pomóc:
Rozwód z orzeczeniem dla winy męża. Dziecko od lat ze mną pod jednym dachem. Ojciec płaci alimenty i raczej wychowawczo się nie udziela. Dziecko ma zapewnione wszystko, moja opiekę, spokojny dom. Pracuje od lat by zapewnić wszystko w ramach rozsądku. Przyszedł bunt dojrzewania. Oczywista oczywistość że teraz dziecko chce wszystko co najdroższe, nowa szkoła, wagary nocki u kolegi gdy najdzie ochota itp. Ja nie zgadzam się na to i też stawiam warunki mieszkania. Typowe, dbanie o pokój, wyrzucanie śmieci i nie wagarowanie. Typowa matka Polka. Niestety doszło do tego że teraz dziecko jest u ojca bo w moim odczuciu jeśli źle dziecku u mnie i nie chce się podporządkować. I teraz ja jestem zastraszana przez ojca że będę płacić alimenty. Niestety nie mam wsparcia by ojciec pomógł mi w tym trudnym okresie dojść z dzieckiem do ładu tylko jeszcze mi dowala. Prawnie po 13 r. ż. dziecko według prawa może mieszkać z kim chce. Czy na tej podstawie sąd może odebrać mi prawa? Wiem, że kieruje się dobrem dziecka. I drugie pytanie: jeśli zgodzę się na opiekę ojca to czy sąd może obciążyć mnie alimentami jeśli ciężko pracuje by zapewnić sobie i jemu byt? Tak był do tej pory i kosztem wielu wyrzeczeń stawiałam potrzeby dziecka.
Poproszę o jakąś poradę.
anonim cytuj
15-09-2020
Przesłanki pozbawienia władzy rodzicielskiej opisane są w art. 111 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego. Sytuacja opisana w poście żadnej nie spełnia, więc nie zostanie Pani jej pozbawiona.
Miejsce zamieszkania dziecka określa art. 26 par. 2 kc. Można mieć tylko jedno miejsce zamieszkania, więc w przypadku sporu między rodzicami co do wykonywania władzy rodzicielskiej rozstrzygnie tę kwestię sąd rodzinny i opiekuńczy.
Dziecko nie może decydować z kim chce mieszkać, ponieważ nie ma pełnej zdolności do czynności prawnych.

anonim cytuj
15-09-2020

Sugerowane Tematy

Służebność od gminy w celu dojazdu do działki.
Dzień dobry, Mamy obecnie pewien problem związany z naszą działką, którą odziedziczyliśmy po naszym dziadku. Działkę tę podzieliliśmy na kilka mniejszych części, a dwie z tyłu nie miały dostępu drogowego. Gmina posiada wąski pas ziemi pomiędzy naszą działką a działką sąsiada, który mógłby stanowić potencjalny dostęp do naszych działek. Niestety, gmina odmówiła nam udzielenia służebności dostępu i zamiast tego zaproponowała nam sprzedaż tego pasa...
pismo z Sądu wydział rodzinny i nieletnich w sprawie pozwu o uchylenie obowiązku alimentacyjnego
Dzień dobry , może ktoś miał z Was taką sytuację , dziś syn zaznaczam pełnoletni odebrał pismo z Sądu wydział rodzinny i nieletnich w sprawie pozwu o uchylenie obowiązku alimentacyjnego . I teraz jak to wygląda od 2012 r , rozwód z orzeczeniem z winy męża , mąż przebywa w DE , alimenty za jego zgoda 250 euro , płaci po orzeczeniu rozwodu przez jakieś 9 miesięcy , pożnij już nic , zero kontaktu z synem który wtedy ma lat 12 , sprawa ląduje w sądzi...
Wezwanie do sądu a miejsce zamieszkania świadka.
Przyjaciółka dostała wezwanie do sądu w Radomiu jako świadek. Miejsce zamieszkania na co dzień Warszawa. Jak ma uregulować kwestie nieobecności w pracy? Wystarczy, że dostarczy ksero wezwania i wtedy ma nieobecność usprawiedliwiona? Musi brać urlop? Czy jakieś zaświadczenie z sądu dodatkowe? Kadrowa na urlopie i nikt nic nie wie jak to rozwiązać?...
Kontrola pracownika na L4.
Przebywam właśnie na chorobowym, jest to mój pierwszy dzień. Wcześniej nigdy nie korzystałem z tego przywileju osoby pracującej. Będąc dociekliwym chciałem zorientować się co mogę będąc na L4. Większość formułek jest dla mnie w zupełności zrozumiała, ale dwie kwestie tworzą wyłącznie niejasności i chciałbym uzyskać od życzliwej osoby wyjaśnienie. 1." Czy nie wykorzystuje zwolnienia lekarskiego od pracy w sposób niezgodny z jego celem."...

Wyszukiwarka