zapytanie w kwestii prawa rodzinnego

Dzień dobry
Mam zapytanie w kwestii prawa rodzinnego. Może to klasyk ale pierwszy raz jestem w takiej sytuacji i próbuje sobie pomóc:
Rozwód z orzeczeniem dla winy męża. Dziecko od lat ze mną pod jednym dachem. Ojciec płaci alimenty i raczej wychowawczo się nie udziela. Dziecko ma zapewnione wszystko, moja opiekę, spokojny dom. Pracuje od lat by zapewnić wszystko w ramach rozsądku. Przyszedł bunt dojrzewania. Oczywista oczywistość że teraz dziecko chce wszystko co najdroższe, nowa szkoła, wagary nocki u kolegi gdy najdzie ochota itp. Ja nie zgadzam się na to i też stawiam warunki mieszkania. Typowe, dbanie o pokój, wyrzucanie śmieci i nie wagarowanie. Typowa matka Polka. Niestety doszło do tego że teraz dziecko jest u ojca bo w moim odczuciu jeśli źle dziecku u mnie i nie chce się podporządkować. I teraz ja jestem zastraszana przez ojca że będę płacić alimenty. Niestety nie mam wsparcia by ojciec pomógł mi w tym trudnym okresie dojść z dzieckiem do ładu tylko jeszcze mi dowala. Prawnie po 13 r. ż. dziecko według prawa może mieszkać z kim chce. Czy na tej podstawie sąd może odebrać mi prawa? Wiem, że kieruje się dobrem dziecka. I drugie pytanie: jeśli zgodzę się na opiekę ojca to czy sąd może obciążyć mnie alimentami jeśli ciężko pracuje by zapewnić sobie i jemu byt? Tak był do tej pory i kosztem wielu wyrzeczeń stawiałam potrzeby dziecka.
Poproszę o jakąś poradę.
anonim cytuj
15-09-2020
Przesłanki pozbawienia władzy rodzicielskiej opisane są w art. 111 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego. Sytuacja opisana w poście żadnej nie spełnia, więc nie zostanie Pani jej pozbawiona.
Miejsce zamieszkania dziecka określa art. 26 par. 2 kc. Można mieć tylko jedno miejsce zamieszkania, więc w przypadku sporu między rodzicami co do wykonywania władzy rodzicielskiej rozstrzygnie tę kwestię sąd rodzinny i opiekuńczy.
Dziecko nie może decydować z kim chce mieszkać, ponieważ nie ma pełnej zdolności do czynności prawnych.

anonim cytuj
15-09-2020

Sugerowane Tematy

Zapis w umowie, zwrot zadatku.
Umówiłem się z deweloperem że do umowy dodamy zapis o zwrocie zadatku w przypadku nieotrzymania kredytu na dom. Czy może ktoś podpowiedzieć czy poniższy zapis jest sensowny czy coś trzeba poprawić? § 1 Sprzedający oświadcza, że: 1. Jest właścicielem nieruchomości gruntowej położonej w XXXX na ul. XXXX, działka numer XXXX/1 o pow. 614 m2 , dla której prowadzona jest księga wieczysta nr KW XXXXXX/1 w Sądzie Rejonowym w XXXXX. Nieruchomość za...
Wytoczenie sprawy o odzyskanie praw rodzicielskich po 11 latach, wcześniej całkowicie odebrane
Może ktoś podpowie... Chociaż nie wiem, czy do końca znam sprawę... Szwagierka na dwójkę dzieci, każde z innym partnerem, z żadnym nie utrzymuje żadnych relacji... Dzieci w wieku 17 i 11 lat. Jest bezrobotna, utrzymuje się z socjalu, 500 itd. alimenty zasądzone, ale na jazdę dziecko płaci państwo po 200/300 zł na każde dziecko. Byli partnerzy od razu po porodach mają całkowicie odebrane prawa rodzicielskie, zero spotkań z dziećmi, żadnych relac...
Brak OC na samochód.
Witam, W zeszłym roku kupiłem swój pierwszy samochód. Ubezpieczenie było opłacone do 20.11.2023. Zbliżał się koniec terminu ubezpieczenia, więc 03.11 kupiłem OC u innego ubezpieczyciela, z datą ochrony od 20.11.2023. Dostałem od razu przypominajkę, żebym czasem nie zapomniał wypowiedzieć u obecnego ubezpieczyciela OC, bo mi się zdublują. Nie chciałem czekać do 19.11 z wypowiedzeniem, bo nie wiedziałem ile trwa proces i nie chciałem mieć zdublowa...
Nękanie przez sąsiadów.
Witam, proszę o pomoc. Lokatorów w wynajmowanym mieszkaniu od kilku dni notorycznie nachodzi sąsiadka z dołu strasząc policja bo ZA GŁOŚNO CHODZĄ, tłumaczy że to wina podłogi, która nie ma odpowiedniego wyciszenia( podłoga od 15 lat ta sama). Najemcy mają już dość wizyt sąsiadki i chcą się wyprowadzić. Co można zrobić aby sąsiadka przestała ich nachodzi. Rozmowa nie pomogła....

Wyszukiwarka