zapytanie w kwestii prawa rodzinnego

Dzień dobry
Mam zapytanie w kwestii prawa rodzinnego. Może to klasyk ale pierwszy raz jestem w takiej sytuacji i próbuje sobie pomóc:
Rozwód z orzeczeniem dla winy męża. Dziecko od lat ze mną pod jednym dachem. Ojciec płaci alimenty i raczej wychowawczo się nie udziela. Dziecko ma zapewnione wszystko, moja opiekę, spokojny dom. Pracuje od lat by zapewnić wszystko w ramach rozsądku. Przyszedł bunt dojrzewania. Oczywista oczywistość że teraz dziecko chce wszystko co najdroższe, nowa szkoła, wagary nocki u kolegi gdy najdzie ochota itp. Ja nie zgadzam się na to i też stawiam warunki mieszkania. Typowe, dbanie o pokój, wyrzucanie śmieci i nie wagarowanie. Typowa matka Polka. Niestety doszło do tego że teraz dziecko jest u ojca bo w moim odczuciu jeśli źle dziecku u mnie i nie chce się podporządkować. I teraz ja jestem zastraszana przez ojca że będę płacić alimenty. Niestety nie mam wsparcia by ojciec pomógł mi w tym trudnym okresie dojść z dzieckiem do ładu tylko jeszcze mi dowala. Prawnie po 13 r. ż. dziecko według prawa może mieszkać z kim chce. Czy na tej podstawie sąd może odebrać mi prawa? Wiem, że kieruje się dobrem dziecka. I drugie pytanie: jeśli zgodzę się na opiekę ojca to czy sąd może obciążyć mnie alimentami jeśli ciężko pracuje by zapewnić sobie i jemu byt? Tak był do tej pory i kosztem wielu wyrzeczeń stawiałam potrzeby dziecka.
Poproszę o jakąś poradę.
anonim cytuj
15-09-2020
Przesłanki pozbawienia władzy rodzicielskiej opisane są w art. 111 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego. Sytuacja opisana w poście żadnej nie spełnia, więc nie zostanie Pani jej pozbawiona.
Miejsce zamieszkania dziecka określa art. 26 par. 2 kc. Można mieć tylko jedno miejsce zamieszkania, więc w przypadku sporu między rodzicami co do wykonywania władzy rodzicielskiej rozstrzygnie tę kwestię sąd rodzinny i opiekuńczy.
Dziecko nie może decydować z kim chce mieszkać, ponieważ nie ma pełnej zdolności do czynności prawnych.

anonim cytuj
15-09-2020

Sugerowane Tematy

Zwrot pieniędzy z zasiłku macierzyńskiego
Aktualnie jeszcze jestem na zasiłku macierzyńskim który pobieram od stycznia. Dzisiaj sekretarka z zakładu pracy napisala mi na Messenger że będzie do mnie główna księgowa dzwonić po rozmowie okazało się że od stycznia dostawałam więcej wypłaty gdyż w styczniu weszła ustawa że ludzie poniżej 26 roku życia nie płacą jakiegoś podatku. Dopiero w zeszłym miesiącu pani księgowa skapla się że ja jestem na z zasiłku i mnie to jednak nie obejmuje i ter...
Podatek od nieruchomości
Witam, odziedziczyłam po zmarłym bracie mieszkanie, sprawa spadkowa była w zeszłym roku w marcu, nie zgłosiłam do urzędu gminy zmiany właściciela ( głupota i całkowite zaćmienie umysłu) i cały czas opłacałam podatek na brata. Nie ma żadnych zaległości. Byłam już w urzędzie dostałam druki IN-1 i IN-3 do wypełnienia, nic nie załatwiłam bo pani która się tym zajmuje jest na zwolnieniu lekarskim i chyba nikt jej nie zastępuje. Nie bardzo wiem jak z...
Jak sprawdzić czy babcia podpisała umowę dożywocia?
Babcia mojej narzeczonej kilkanaście lat temu przepisała mieszkanie swojej synowej, niestety nie mam dokładniejszych informacji czy było to w formie darowizny, sprzedaży czy umowy o dożywocie. Tydzień temu babcia złamała biodro, jest już po operacji i wymaga opieki w domu. Synowa oczywiście natychmiast się odcięła i usilnie próbuje babcie umieścić w dps. Babcia nie jest w stanie znaleźć aktu notarialnego, ja podejrzewam ze synowa go po prostu zab...
Uzupełnienie pozwu.
Dostałem wezwanie o uzupełnienie pozwu. Na razie jest tylko na moim panelu, listu nie otrzymałem jeszcze, mimo że wysłany tydzień temu. Czy mogę już napisać pismo uzupełniające i odesłać do sądu czy muszę czekać i odebrać najpierw ten list?...

Wyszukiwarka