zapytanie w kwestii prawa rodzinnego

Dzień dobry
Mam zapytanie w kwestii prawa rodzinnego. Może to klasyk ale pierwszy raz jestem w takiej sytuacji i próbuje sobie pomóc:
Rozwód z orzeczeniem dla winy męża. Dziecko od lat ze mną pod jednym dachem. Ojciec płaci alimenty i raczej wychowawczo się nie udziela. Dziecko ma zapewnione wszystko, moja opiekę, spokojny dom. Pracuje od lat by zapewnić wszystko w ramach rozsądku. Przyszedł bunt dojrzewania. Oczywista oczywistość że teraz dziecko chce wszystko co najdroższe, nowa szkoła, wagary nocki u kolegi gdy najdzie ochota itp. Ja nie zgadzam się na to i też stawiam warunki mieszkania. Typowe, dbanie o pokój, wyrzucanie śmieci i nie wagarowanie. Typowa matka Polka. Niestety doszło do tego że teraz dziecko jest u ojca bo w moim odczuciu jeśli źle dziecku u mnie i nie chce się podporządkować. I teraz ja jestem zastraszana przez ojca że będę płacić alimenty. Niestety nie mam wsparcia by ojciec pomógł mi w tym trudnym okresie dojść z dzieckiem do ładu tylko jeszcze mi dowala. Prawnie po 13 r. ż. dziecko według prawa może mieszkać z kim chce. Czy na tej podstawie sąd może odebrać mi prawa? Wiem, że kieruje się dobrem dziecka. I drugie pytanie: jeśli zgodzę się na opiekę ojca to czy sąd może obciążyć mnie alimentami jeśli ciężko pracuje by zapewnić sobie i jemu byt? Tak był do tej pory i kosztem wielu wyrzeczeń stawiałam potrzeby dziecka.
Poproszę o jakąś poradę.
anonim cytuj
15-09-2020
Przesłanki pozbawienia władzy rodzicielskiej opisane są w art. 111 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego. Sytuacja opisana w poście żadnej nie spełnia, więc nie zostanie Pani jej pozbawiona.
Miejsce zamieszkania dziecka określa art. 26 par. 2 kc. Można mieć tylko jedno miejsce zamieszkania, więc w przypadku sporu między rodzicami co do wykonywania władzy rodzicielskiej rozstrzygnie tę kwestię sąd rodzinny i opiekuńczy.
Dziecko nie może decydować z kim chce mieszkać, ponieważ nie ma pełnej zdolności do czynności prawnych.

anonim cytuj
15-09-2020

Sugerowane Tematy

czy zachowanie kierownika podchodzi pod mobbing i czy można to zgłosić do PIP?
Poproszę o radę, tylko proszę o niewyśmiewanie, sprawa jest trochę że tak powiem załamująca. Kierowniczka w sklepie sieciówce urządza sobie jawne kpiny na prywatnym czacie na massengerze, do którego dołączeni są inni pracownicy, generalnie jej "pupilkowie". Opisuje błędy innych pracowników, tych nie dołączonych do czatu w sposób karygodny. Przykład: ktoś źle odkleił cenówki, ktoś inny zrobił zdjęcia i jest pojazd wszystkich pracowników ...
Uzasadnienie wyroku.
Witam dziś minęło 14 dni od momentu złożenia wniosku o uzasadnienie wyroku. Do dnia dzisiejszego nie mam uzasadnienia. Co dalej Drodzy Państwo ?...
Umowa przedwstępna - czy da się zrezygnować?
Witam. W poniedziałek podpisałem umowę przedwstępną na rozpoczęcie pracy w nowej firmie nie później niż do 2.10 (mój okres wypowiedzenia w obecnej firmie kończy się z końcem września). Umowa ma być na czas określony 6 miesięcy (do marca 2024). W umowie jest punkt, który mówi, że zobowiązuję się zapłacić jednomiesięczne wynagrodzenie (13000 brutto), na które się z nimi umówiłem jeśli nie dojdzie do podpisania umowy z mojej winy. 1. Pytanie do ...
Czy podwyżka bez aneksu jest zgodna z przepisami?
Dzień dobry. W związku z podwyżkami. Czy pracodawca ma obowiązek dać do podpisania nowy aneks do umowy o prace ponoszący kwotę wypłaty brutto? Obecny pracodawca stwierdził że nie musi tego robić, wypłata i tak będzie wyższa. Czy są jakieś przesłanki, że nic się nie podpisuje czy jednak upominać się ?...

Wyszukiwarka