Hej, umowa zlecenie kończy mi się w czerwcu. Od 1 lipca przechodzę na umowę o pracę u tego samego pracodawcy. Czy w lipcu mogę wziąć tydzień urlopu? Czy trzeba przepracować ileś czasu? W firmie pracuję dwa lata i mam dobra relację z szefową.
Dodam, że to będzie moja druga praca na umowie o pracę.
anonim cytuj
03-04-2024
Najpierw musi sobie ten urlop wypracować żeby dostać. Umowa zlecenie nic do tego nie ma.
anonim cytuj
03-04-2024
Ty w tej firmie nie pracowałaś, tylko świadczyłaś jakieś zlecenie.
Pracę zaczniesz dopiero 1 lipca. I pierwsze 2 dni urlopu będą ci przysługiwały dopiero po przepracowaniu pierwszego miesiąca.
anonim cytuj
03-04-2024
Pewnie, że możesz wziąć tydzień urlopu... ale bezpłatnego.
Hej,
Dostałem od wujka propozycję przepisania na mnie mieszkania w formie umowy dożywocia. Wujek chciałby chyba jakąś kwotę i mieszkać tam do śmierci, a potem ja bym to przejął. Tak to zrozumiałem. Wujek ma 88 lat. Ale ma też syna. Nie wiem do końca jak są sformułowane te umowy dożywocia, nie mam doświadczenia w tego typu sprawach. Ogólnie wujek ma kiepski kontakt z synem, dlatego chce przepisać to mieszkanie na mnie.
Pytanie, co w takiej umowi...
Cześć! Mam w domu alkoholika - ojca. Przez alkohol już stracił prawo jazdy oraz pracę (aktualnie znalazł nową). Pije od zawsze odkąd pamiętam, raz mniej raz więcej. Był na odwyku dwa miesiące ale nic to nie dało.
Większość majątku jest zdobyta przez mamę i ona nie chce mu oddać połowy bo mu się nie należy więc męczy się z tym człowiekiem pod jednym dachem. Jednak psychicznie się to bardzo odbija na rodzinie.
Czy można go gdzieś zgłosić? Jakie...
Od początku roku miałam już z 5 razy podnoszony czynsz mieszkanie w wspólnocie mieszkaniowej, mieszkanie własnościowe.
Główne pytanie.
Czy mogę ubiegać się o wgląd do dokumentów ile współdzielenia płaci zaliczki za centralne ogrzewanie .?W tym roku miałam stawki 6zl za metr kw. Teraz już mam 8 i zastanawiam się czy aby spółdzielnia nie nakłada sobie sama takich kwot. Doszły do mnie słuchy że właściciel budynków ma gdzieś zadłużenie....
Ktoś zaczął złośliwie wpisywać mój numer telefonu i adres mail na różnych wnioskach, prośbach o kontakt w sprawie kredytów, różnych zamówień, przez co wydzwaniają do mnie najróżniejsi konsultanci. Staje się to mocno uciążliwe. Czy kwalifikuje się to pod jakikolwiek paragraf? Czy cokolwiek mogę z tym zrobić? Pozdrawiam...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: