samowola budowlana

Dzień dobry
Mam działkę budowlaną i na jej granicy stoi dom sąsiada. Nie interesowałem się tą działką, ale zastanawiam się nad budową na niej domu. Okazało się, że na przełomie kilku lat sąsiad zrobił sobie okna w domu od strony mojej działki. Jestem przed rozmową z sąsiadem i myślę, że najrozsądniejszym rozwiązanie będzie odsprzedanie sąsiadowi odcinka działki, żeby wszystko było zgodnie z prawem budowlanym. Chciałbym się jednak dowiedzieć co mogę zrobić w sytuacji kiedy sąsiad nie zgodzi się na moje warunki.
Czy powinienem zgłosić jego samowolę do nadzoru budowlanego? Czy nadzór zmusi go do zamontowania okien?
anonim cytuj
09-09-2020
Prosze porozmawiać z sąsiadem i w rzeczowy sposób opisać sytuację. Czy miał pozwolenie na wybicie okien. Ze jest to niezgodne itd. Zaproponować mu odsprzedanie swojej części i oznajmić ze jeżeli Pan sprzeda swoją część komuś innemu na pewno nowy właściciel zainteresuje się ta sprawa. Nie chodzi mi o straszenie ale wytłumaczenie całej sytuacji. Z doświadczenia wiem że nieraz spory wynikają z niewiedzy.
Życzę miłej sąsiedzkiej rozmowy

anonim cytuj
09-09-2020
Dom i niezabudowana działka
Odległość projektowanego domu od granicy z niezabudowaną działką nie może być mniejsza niż 4 m dla domu murowanego z oknami w ścianie zwróconej ku granicy, 3 m dla domu murowanego bez okien w tej ścianie, a 6 m – dla domu drewnianego (bez względu na okna czy drzwi).

anonim cytuj
09-09-2020
Minimalne odległości budynku od granicy działki reguluje § 12 ust. 1 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. z 2015 r. poz. 1422). Według zapisów, dom na działce budowlanej może być posadowiony w odległości nie mniejszej od granicy działki, niż 4 metry w przypadku domu zwróconego ścianą z otworami okiennymi lub drzwiowymi w stronę granicy (dotyczy to również okien dachowych) lub 3 metry – w przypadku domu zwróconego do granicy ścianą bez okien i drzwi.
Istnieje możliwość usytuowania domu nieco bliżej granicy – w odległości 1,5 metra lub bezpośrednio przy granicy, o ile MPZP dopuszcza taką możliwość. Wówczas ściana znajdująca się w takiej odległości od granicy nie może mieć okien oraz drzwi. Jeśli działka nie jest objęta MPZP, warunki umożliwiające tak bliskie usytuowanie domu względem granicy powinny być zawarte w decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu.

anonim cytuj
09-09-2020

Sugerowane Tematy

Zwolnienie lekarskie.
Witam, jeżeli mam zwolnienie lekarskie wypadkowe od dnia 11.08 do 30.09, i mam umówioną wizytę dopiero na 11.09, a lekarz chirurg może wystawić takie zwolnienie tylko 3 dni wstecz, to czy zwolnienie wypadkowe jest traktowane tak jak przepracowane 33 czy tam 30 dni w pracy i mogę np. wziąć zwykłe zwolnienie od jakiegoś lekarza na okres do 11.09?...
Czy wypowiedzenie umowy pożyczki musi być napisane przez prawnika czy tylko i wyłącznie przez osobę która pożyczyła dane pieniądze??
Czy wypowiedzenie umowy pożyczki musi być napisane przez prawnika czy tylko i wyłącznie przez osobę która pożyczyła dane pieniądze... Chcę na adres zameldowania dłużniczki napisać pismo ze za 3 dni jeżeli nie otrzymam długu to złożę wniosek o rozpoczęcie sprawy cywilnej? Jestem na etapie dowiadywania się adresu dłużniczki, proszę doradzić jak działać dalej... ...
Sprzedaż nieruchomości przed upływem 5 lat.
Witam. Mam pytanie odnośnie sprzedaży nieruchomości przed upływem 5 lat. W 2020 roku kupiłam dom za 100 tysięcy czy jeżeli go teraz sprzedam za 300 tysięcy to podatek 19 % place od tych 300 tys. zł czy od tego "co zarobiłam na sprzedaży" Czyli 200 tys. zł?...
Kradzież
Witam Zostałam przyłapana z towarem o wartości 100.97, dostałam mandat Jednakże według monitoringu na przestrzeni 3 miesięcy okradlam sklep na 666 złotych Dostałam wezwanie na przesłuchanie w sprawie tych kradzieży na 666 złotych Czy sąd będzie sumował te kradzieże? Jakiej kary się spodziewać? Jestem osobą z czystą kartą ...

Wyszukiwarka