Witam. Pytaniem odnośnie nazwiska dziecka ze związku nieformalnego. Rodzice nie mogą dojść do porozumienia czyje nazwisko ma mieć dziecko po urodzeniu- więc będzie miało długie dwuczłonowe. Kiedy matka może administracyjne zmienić na swoje nazwisko i czy argument identyfikacji z matką przez pozostanie przy niej dziecka wystarczy?
anonim cytuj
05-09-2020
Art. 4 [Powody zmiany] Ustawa o zmianie imienia i nazwiska
1. Zmiany imienia lub nazwiska można dokonać wyłącznie z ważnych powodów, w szczególności gdy dotyczą zmiany:
1)imienia lub nazwiska ośmieszającego albo nielicującego z godnością człowieka;
2)na imię lub nazwisko używane;
3)na imię lub nazwisko, które zostało bezprawnie zmienione;
4)na imię lub nazwisko noszone zgodnie z przepisami prawa państwa, którego obywatelstwo również się posiada.
anonim cytuj
05-09-2020
I dalej: Art. 8 [Objęcie zmianą nazwiska dzieci]
1. Zmiana nazwiska obojga rodziców rozciąga się na małoletnie dzieci i na dzieci, które zrodzą się z tego małżeństwa.
2. Zmiana nazwiska lub nazwiska rodowego jednego z rodziców rozciąga się na małoletnie dzieci i na dzieci, które pochodzą od tych samych rodziców, pod warunkiem że drugi z rodziców wyraził na to zgodę, chyba że nie ma on pełnej zdolności do czynności prawnych lub jest pozbawiony władzy rodzicielskiej albo nie żyje. Jeżeli w chwili zmiany nazwiska dziecko ukończyło 13 lat, do zmiany nazwiska dziecka jest potrzebne także wyrażenie zgody przez dziecko.
3. W przypadku braku porozumienia między rodzicami dziecka każde z nich może zwrócić się do sądu opiekuńczego o wyrażenie zgody na zmianę nazwiska dziecka.
anonim cytuj
05-09-2020
Zmianę administracyjna nazwiska dziecku można zmienić jedynie za zgodą drugiego rodzica albo za zgodą sądu rodzinnego w razie gdy rodzice nie mogą się dogadać. Albo gdy ojciec ma odebrane prawa rodzicielskie
anonim cytuj
05-09-2020
Myślę, że odpowiedzi na swoje pytania możesz znaleźć tutaj https://www.agnieszkajakubowska.pl/zmiana-nazwiska-dziecka/
Witam,
dziecko chodzi na basen 9 lat. W czerwcu przedłużyłem karnet. Dostałem paragon i niestety go wywaliłem przez pomyłkę jak pozbywałem się tych niepotrzebnych. Szkółka wypisuje także takie jakieś karnety. Zawsze wchodziło się na karnet więc nie kolekcjonowałem tych paragonów.
Dziś przychodzimy i...
1. Szkółka podobno dostała wypowiedzenie od szkoły na korzystanie z basenu.
2. Z rozmowy wyszło, że NIGDZIE już nie będą prowadzić zajęć. Chyb...
Mam dom przy ulicy, część domu jest od strony ulicy, plus brama, pod oknem własnym, na trawniku nasze auto. Chcę zamontować z rodziną kamerę z okna brata (1 piętro, jego okno wychodzi na ulicę), skierowane na auto i na bramę, gdyż kretynow na świecie nie brakuje. Chcę się zabezpieczyć jakby ktoś drażnił psy, lub mieć dowody jak komuś wpadnie do głowy truc psy, niszczyć auto itp. Nie interesuje mnie kto przechodzi ulica itp, tylko te dwie kwestie ...
Mój ojciec jest pierwszym właścicielem pojazdu ja jestem drugim współwłaścicielem w dowodzie rejestracyjnym. Chciałbym się z tego samochodu wypisać. Wystarczy złożyć wniosek na gov.pl i to wszystko? Samochód w pełni przejdzie na mojego ojca? Co potem z dowodem rejestracyjnym, muszę jeszcze udać się do W. Komunikacji żeby wyrobić nowy czy można to z poziomu strony?
Czy ojciec będzie musiał zapłacić jakiś podatek?...
Dzień dobry
Moja mama posiada nieruchomość. Ma również dwoje dzieci mnie i mojego brata. Z moim bratem od ponad 15 lat nie utrzymuje kontaktu. Nie wiedzą gdzie mieszkają, jak żyją i czy w ogóle żyją.
W mieszkaniu mojej mamy mieszkam ja ze swoją rodziną. Moja mama spisała u notariusza testament w którym wydziedzicza swojego syna (mojego brata) ponieważ nie łączą ich żadne relacje i kontakty. Cały swój majątek chce przekazać mi. Jednak mój brat p...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: