Wypowiedzenie umowy użyczenia.

Moja siostra zameldowała w naszym domu swojego faceta z którym ma małe dziecko. Mieszkają tu od ponad roku. Za prąd płacę ja ,on się nie dokłada do rachunków .Jestem z siostrą współwłaścicielem nieruchomości i całej działki. Czy mogę w tym przypadku wypowiedzieć umowę użyczenia mieszkania temu mężczyźnie pomimo iż został tu zameldowany przez moją siostrę i ja się początkowo na to zgodziłem?
anonim cytuj
15-02-2024
Meldunek jest tylko potwierdzeniem zamieszkania. Możesz wypowiedzieć umowę użyczenia, ale siostra nie musi.

anonim cytuj
15-02-2024
Rozumiem, czyli skoro siostra chce żeby on mieszkał z nami użyczając mu nasz dom to nic nie mogę zdziałać .
Czyli np. jeśli wezmę sobie z" ulicy " osobę bezdomną pod swój i siostry dach i będę ją utrzymywać to nikt z nas czyli współwłaścicieli nie ma prawa takiej osoby z domu wyrzucić ?

anonim cytuj
15-02-2024
Podzielić dom na dwa oddzielne mieszkania, będą dwa oddzielne liczniki za media i po kłopocie.

anonim cytuj
15-02-2024

Sugerowane Tematy

L4 a zajęcie komornicze.
Pracuje na umowę o pracę u pracodawcy co zatrudnia powyżej 20 osób duży zakład mam komornika i dostaje minimalną krajową bo jest wolna od zajęcia.. Obecnie jestem na L4 cały miesiąc i zastanawiam się czy dalej kwota wolna od zajęcia teraz 2700 dalej mnie obowiązuje i komornik nie ruszy tego ? czy L4 ponad inaczej jest już rozliczane i kwota wolna nie obowiązuje jak przy wynagrodzeniu? Dodam ze l4 płaci pracodawca bo jest to duża firma....
Dziecko na które były zasądzone alimenty, osiągnęło pełnoletność i podjęło pracę. Rodzic może złożyć pozew o zniesienie alimentów?
Dziecko na które były zasądzone alimenty, osiągnęło pełnoletność i po zakończeniu nauki podjęło pracę. Otrzymuje wynagrodzenie pozwalające się samodzielnie utrzymać. Rodzić, który płaci alimenty może złożyć pozew o zniesienie alimentów - tak to się nazywa? Co podać jako dowody, umowę zlecenie, PIT za zeszły rok, wpływy wynagrodzenia na konto dziecka za ostatni rok?...
kaucja przy rozwiązaniu umowy
Witam wszystkich. Czy wynajmujacy ma prawo zabrać kaucję za mieszkanie przy rozwiązaniu umowy najmu okazjonalnego przed końcem trwania umowy? W umowie są zawarte tylko sytuacje opisane w k.c oraz za porozumieniem stron. My doszliśmy do porozumienia ale w ramach kary zabrano nam kaucję. Czy jest sens walczyć o kaucję w sądzie? Dodam, że wynajmujący na piśmie zaznaczył, że nie wnosi uwag do stanu mieszkania a na poczet wcześniejszego rozwiązania u...
Wnuczka a zachowek.
Zmarła moja mama, która posiadała mieszkanie o wartości 300 tyś. W związku z tym mieszkanie odziedziczył mój tato, mój brat i ja po 1/3. Mój tato ma jednak syna z pierwszego małżeństwa, z którym nigdy nie utrzymywał kontaktów. Syna wydziedziczył u notariusza, przyjmijmy iż skutecznie. Została jednak wnuczka, z którą tato utrzymuje kontakt. Czy po Jego śmierci wnuczka ta dziedziczy Jego część mieszkania? Czy należy Jej się zachowek a jeśli tak to ...

Wyszukiwarka