Czy w tej sytuacji należy mi się zachowek?

W styczniu tego roku zmarła moja mama. Spadek został podzielony między mnie i siostrę (jedyne dzieci a mąż babci zmarł już wcześniej). Wiem że mama miała 100 tyś zł (sama mnie o tym informowała w 2019 roku po śmierci ojca). Siostra poinformowała mnie żebym tych pieniędzy nie szukał bo mama przekazała te pieniądze jej córce na święta w 2020 roku (nie było żadnego przelewu itp. po prostu rzekomo spakowała gotówkę do torby i wręczyła jej w podarku). Nie do końca chcę mi się w to wierzyć bo wersja jest za każdym razem trochę inna ale ten temat już możemy pominąć (pominę również kwestie braku odprowadzenia podatku od tego podarku). Moje pytanie jest takie, czy w związku z tą okolicznością należy mi się prawo do zachowku? Czy mogę wystąpić do sądu w tej sprawie?
anonim cytuj
19-02-2024
Jeśli potrafisz udowodnić ten fakt przed sądem to masz takie prawo.Jestes pewny ,że twoja siostra i jej córka potwierdza te darowiznę w sądzie.Nie masz żadnych dowodów z dokumentów ,ża taka kwota istniała ,nie masz dowodów przelewu na konto córki twojej siostry.Przed sądem musisz mieć dowód lub przyznanie tego faktu przez pozwaną. Może lepiej sprawdzić konta zmarłej mamy i historie przelewów w banku.

anonim cytuj
19-02-2024
Obecnie jestem w trakcie weryfikacji kont i historii przelewów. Podejrzewam że nie będą chcieli potwierdzić tego faktu w sądzie. W zasadzie jedynym moim dowodem jaki na chwilę obecną mogę przedstawić jest "wyciągnięcie" rozmowy telefonicznej, w której siostra informuję mnie o tym, że mama przekazała wnuczce te pieniądze. Czy to w razie czego będzie wystarczającym dowodem?

anonim cytuj
19-02-2024
Słaby dowód , siostra może się wycofać z tego oświadczenia. Wyciągi z kont bankowych mogą być przydatne .

anonim cytuj
19-02-2024
Poprzez "wyciągnięcie" miałem na myśli uzyskanie zapisu rozmowy od operatora sieci telefonicznej na potrzeby sprawy. W takim przypadku nie będzie mogła się wycofać i będzie potwierdzenie że coś takiego powiedziała. Wyciągi z konta z pewnością również będę posiadał.

anonim cytuj
19-02-2024

Sugerowane Tematy

Błąd biura nieruchomości.
Jestem w trakcie starania się o kredyt 2% podpisaliśmy umowę przedwstępna z zadatkiem. Na księdze wieczystej widnieje wpis hipoteki ale dali nam dokumenty potwierdzające ze tej hipoteki nie ma. Przy nas ta pani z biura nieruchomości wyszła żeby zadzwonić do doradcy czy nie będzie problemu z udzieleniem kredytu zapewniła mnie że nie. Już drugi bank odmówił mi z tego powodu wzięcia kredytu doradca twierdzi ze nie może mi przesłać wiadomości z banku...
201kpk
Tu chodzi o Artykuł 201 kk? wiec to atak na wolność seksualną, jeżeli są dorośli i oboje tego chcą to jakim prawem za to ich karać? Za co? Pierdolenie o ryzyku ciąży i powikłaniach , niby tylko o to chodzi tak? A kto tu mówi o dzieciach, chodzi im tylko o seks, zabezpieczeń jest do wyboru. Niektóre bardziej cywilizowane mają ten punkt zniesiony. Podchodzą do tego neutralnie. Tu w tym cebulostwie wszystko jest karane. ...
1-miesięczny okres wypowiedzenia.
Proszę o pomoc. Kiedy zacznie się 3 miesięczny okres wypowiedzenia umowy o pracę na czas nieokreślony, dla osoby zatrudnionej 16.06.21 chodzi mi o to kiedy jest ostatni moment, żeby złożyć wypowiedzenie zachowując 1-miesięczny okres wypowiedzenia....
Unieważnienie testamentu.
Babcia zostawiła testament notarialny. Wszystko przepisała na mnie. Siostra złożyła do sądu wniosek, że kwestionuje testament, bo jej zdaniem babcia była niepoczytalna. Babcia do chwili napisania testamentu nie leczyła się psychiatrycznie. 2 miesiące po napisaniu testamentu, uległa wypadkowi, trafiła pod opiekę mojej mamy, załamała się psychicznie i trzeba było poprosić psychiatrę który wypisał Ketrel. Czy to może mieć wpływ, że sąd unieważni...

Wyszukiwarka