W styczniu tego roku zmarła moja mama. Spadek został podzielony między mnie i siostrę (jedyne dzieci a mąż babci zmarł już wcześniej). Wiem że mama miała 100 tyś zł (sama mnie o tym informowała w 2019 roku po śmierci ojca). Siostra poinformowała mnie żebym tych pieniędzy nie szukał bo mama przekazała te pieniądze jej córce na święta w 2020 roku (nie było żadnego przelewu itp. po prostu rzekomo spakowała gotówkę do torby i wręczyła jej w podarku). Nie do końca chcę mi się w to wierzyć bo wersja jest za każdym razem trochę inna ale ten temat już możemy pominąć (pominę również kwestie braku odprowadzenia podatku od tego podarku). Moje pytanie jest takie, czy w związku z tą okolicznością należy mi się prawo do zachowku? Czy mogę wystąpić do sądu w tej sprawie?
Jeśli potrafisz udowodnić ten fakt przed sądem to masz takie prawo.Jestes pewny ,że twoja siostra i jej córka potwierdza te darowiznę w sądzie.Nie masz żadnych dowodów z dokumentów ,ża taka kwota istniała ,nie masz dowodów przelewu na konto córki twojej siostry.Przed sądem musisz mieć dowód lub przyznanie tego faktu przez pozwaną. Może lepiej sprawdzić konta zmarłej mamy i historie przelewów w banku.
anonim cytuj
19-02-2024
Obecnie jestem w trakcie weryfikacji kont i historii przelewów. Podejrzewam że nie będą chcieli potwierdzić tego faktu w sądzie. W zasadzie jedynym moim dowodem jaki na chwilę obecną mogę przedstawić jest "wyciągnięcie" rozmowy telefonicznej, w której siostra informuję mnie o tym, że mama przekazała wnuczce te pieniądze. Czy to w razie czego będzie wystarczającym dowodem?
anonim cytuj
19-02-2024
Słaby dowód , siostra może się wycofać z tego oświadczenia. Wyciągi z kont bankowych mogą być przydatne .
anonim cytuj
19-02-2024
Poprzez "wyciągnięcie" miałem na myśli uzyskanie zapisu rozmowy od operatora sieci telefonicznej na potrzeby sprawy. W takim przypadku nie będzie mogła się wycofać i będzie potwierdzenie że coś takiego powiedziała. Wyciągi z konta z pewnością również będę posiadał.
Witam. Rok temu zmarła matka mojego byłego męża. Miała dużo długów. Wczoraj na mój adres przyszło pismo z sądu z prośbą o wskazanie adresu byłego męża. Czy to oznacza że były mąż nie odrzucił spadku po matce ? Czy w związku z tym mój syn może mieć jakieś problemy ?...
Witam.Kupiłem samochodów poszedłem do wydziału komunikacji w celu przerejestrowania go, okazało się że jest jest zajęty przez komornika ,to starą z przed 5 lat ,poprzedni właściciel nie odbiera a zadłużenie jest na jeszcze wcześniejszego właściciela .Co powinienem zrobić żeby to wyjaśnić?...
Właścicielka wyliczyła sobie rachunek na ponad 2000zł, który chce z kaucji potrącić, niestety są to same "fanaberie".
Dodam, że w wielu kwestiach przez ponad 2 lata wynajmu byliśmy bardzo ugodowi i bezproblemowi. Jak zepsuła się pralka sami poświęciliśmy czas na znalezienie nowej, która pasowała do zabudowy. Starą pralkę sami nieodpłatnie zawieźliśmy właścicielce. Zaniedbany trawnik w ogrodzie przekonaliśmy i zasialiśmy nowy. Drobne n...
Mam pytanie odnośnie pozbawienia władzy rodzicielskiej co w wypadku jeśli kilka lat temu miałem sprawę o pozbawienie władzy rodzicielskiej, ponieważ miałem konflikt z prawem - 6 miesięcy w areszcie , oczywiście dziecko wtedy wróciło do mnie a teraz po raz drugi trafiłem do więzienia i znów będę miał sprawę o pozbawienie władzy ?
Dziecko jest z rodzina ale sąd lub kuratorzy nie chcą aby dziecko wróciło do mnie ponieważ musze jeszcze odsiedzieć ok...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: