W styczniu tego roku zmarła moja mama. Spadek został podzielony między mnie i siostrę (jedyne dzieci a mąż babci zmarł już wcześniej). Wiem że mama miała 100 tyś zł (sama mnie o tym informowała w 2019 roku po śmierci ojca). Siostra poinformowała mnie żebym tych pieniędzy nie szukał bo mama przekazała te pieniądze jej córce na święta w 2020 roku (nie było żadnego przelewu itp. po prostu rzekomo spakowała gotówkę do torby i wręczyła jej w podarku). Nie do końca chcę mi się w to wierzyć bo wersja jest za każdym razem trochę inna ale ten temat już możemy pominąć (pominę również kwestie braku odprowadzenia podatku od tego podarku). Moje pytanie jest takie, czy w związku z tą okolicznością należy mi się prawo do zachowku? Czy mogę wystąpić do sądu w tej sprawie?
Jeśli potrafisz udowodnić ten fakt przed sądem to masz takie prawo.Jestes pewny ,że twoja siostra i jej córka potwierdza te darowiznę w sądzie.Nie masz żadnych dowodów z dokumentów ,ża taka kwota istniała ,nie masz dowodów przelewu na konto córki twojej siostry.Przed sądem musisz mieć dowód lub przyznanie tego faktu przez pozwaną. Może lepiej sprawdzić konta zmarłej mamy i historie przelewów w banku.
anonim cytuj
19-02-2024
Obecnie jestem w trakcie weryfikacji kont i historii przelewów. Podejrzewam że nie będą chcieli potwierdzić tego faktu w sądzie. W zasadzie jedynym moim dowodem jaki na chwilę obecną mogę przedstawić jest "wyciągnięcie" rozmowy telefonicznej, w której siostra informuję mnie o tym, że mama przekazała wnuczce te pieniądze. Czy to w razie czego będzie wystarczającym dowodem?
anonim cytuj
19-02-2024
Słaby dowód , siostra może się wycofać z tego oświadczenia. Wyciągi z kont bankowych mogą być przydatne .
anonim cytuj
19-02-2024
Poprzez "wyciągnięcie" miałem na myśli uzyskanie zapisu rozmowy od operatora sieci telefonicznej na potrzeby sprawy. W takim przypadku nie będzie mogła się wycofać i będzie potwierdzenie że coś takiego powiedziała. Wyciągi z konta z pewnością również będę posiadał.
Mój obecny partner ma syna w akcie urodzenia wpisane jest tylko jego imię. Dziecko ma nazwisko matki. Partner od dwóch miesięcy płaci dobrowolnie 500zł plus robi zakupy dla małego jak go zabiera kupuje ubranka itp. sprawa w sądzie w toku. Matka dziecka robi problemy żąda od ojca dziecka zaległych alimentów których nie ma zasądzonych. Co w takiej sytuacji robić?...
Mieszkam z mężem oraz dziećmi w mieszkaniu, którym właścicielem jest jeszcze jego mama. Dzisiaj dostaliśmy pismo od komornika że zajmuje 1/8 mieszkania za długi jego siostry. Jak to teraz prawnie wygląda bo mieli przepisać na męża?...
Jestem w nowej pracy od miesiąca dowiedziałam się kilka dni temu że jestem w ciąży co teraz… jak to wygląda ze strony ZUSu?? Umowa o pracę oczywiście....
Witam serdecznie,
Jutro będę uczestnikiem sprawy sądowej celem złożenia zapewnienia spadkowego. Sprawa na wniosek wierzyciela po zmarłym. Z tego co wiem to są same długi, żadnego spadku. Pokrewieństwo drugiej linii. Jak się bronić w takim przypadku?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: