Czy w tej sytuacji należy mi się zachowek?

W styczniu tego roku zmarła moja mama. Spadek został podzielony między mnie i siostrę (jedyne dzieci a mąż babci zmarł już wcześniej). Wiem że mama miała 100 tyś zł (sama mnie o tym informowała w 2019 roku po śmierci ojca). Siostra poinformowała mnie żebym tych pieniędzy nie szukał bo mama przekazała te pieniądze jej córce na święta w 2020 roku (nie było żadnego przelewu itp. po prostu rzekomo spakowała gotówkę do torby i wręczyła jej w podarku). Nie do końca chcę mi się w to wierzyć bo wersja jest za każdym razem trochę inna ale ten temat już możemy pominąć (pominę również kwestie braku odprowadzenia podatku od tego podarku). Moje pytanie jest takie, czy w związku z tą okolicznością należy mi się prawo do zachowku? Czy mogę wystąpić do sądu w tej sprawie?
anonim cytuj
19-02-2024
Jeśli potrafisz udowodnić ten fakt przed sądem to masz takie prawo.Jestes pewny ,że twoja siostra i jej córka potwierdza te darowiznę w sądzie.Nie masz żadnych dowodów z dokumentów ,ża taka kwota istniała ,nie masz dowodów przelewu na konto córki twojej siostry.Przed sądem musisz mieć dowód lub przyznanie tego faktu przez pozwaną. Może lepiej sprawdzić konta zmarłej mamy i historie przelewów w banku.

anonim cytuj
19-02-2024
Obecnie jestem w trakcie weryfikacji kont i historii przelewów. Podejrzewam że nie będą chcieli potwierdzić tego faktu w sądzie. W zasadzie jedynym moim dowodem jaki na chwilę obecną mogę przedstawić jest "wyciągnięcie" rozmowy telefonicznej, w której siostra informuję mnie o tym, że mama przekazała wnuczce te pieniądze. Czy to w razie czego będzie wystarczającym dowodem?

anonim cytuj
19-02-2024
Słaby dowód , siostra może się wycofać z tego oświadczenia. Wyciągi z kont bankowych mogą być przydatne .

anonim cytuj
19-02-2024
Poprzez "wyciągnięcie" miałem na myśli uzyskanie zapisu rozmowy od operatora sieci telefonicznej na potrzeby sprawy. W takim przypadku nie będzie mogła się wycofać i będzie potwierdzenie że coś takiego powiedziała. Wyciągi z konta z pewnością również będę posiadał.

anonim cytuj
19-02-2024

Sugerowane Tematy

Problem ze spółdzielnia mieszkaniową. Starsza osoba chce przekazać swoje mieszkanie i garaż, który posiada, umowa o dożywocie.
Dzień dobry. Mamy problem ze spółdzielnia mieszkaniową. Starsza osoba chce przekazać swoje mieszkanie i garaż, który posiada, umowa o dożywocie. Żadna z nieruchomości nie ma kw, nie jest wyodrębniona własność, wykupiony grunt. Mieszkanie nabyte w latach 60, na zasadach jakie wówczas obowiązywały przy nabywaniu lokali ze spółdzielni. O ile z mieszkaniem spółdzielnia nie robi problemów i przyjęła wniosek o wyodrębnienie i założenie kw, o tyle z...
Całkowity zwrot kosztów imprezy turystycznej.
Dzień Dobry. Bardzo proszę o poradę czy istnieje szansa o wywalczenie całkowitego zwrotu za imprezę turystyczną zakupioną u tour operatora. Na wczasy pojechaliśmy w osiem osób w tym dzieci w wieku 6 m-cy i 8 lat, od pierwszego dnia zaczął się nasz koszmar. Pokoje jakie otrzymaliśmy wołały o pomstę do nieba, wilgoć kapiąca woda z sufitu smród. Po interwencji zmieniono nam pokoje , ale było jeszcze gorzej w pokojach były wszechobecne pluskwy, wil...
Najem okazjonalny.
Umowa najmu czas określony do 31.08 Właściciel w lipcu poinformowany o chęci zdania mieszkania na koniec lipca. Z racji jego urlopu protokół zdawczo odbiorczy podpisany z dniem 05.08. Czy ma prawo żądać opłaty za czynsz najmu i administracyjny za cały sierpień? Dodam, że z dniem 06.08 wszedł z pracami remontowymi na rzecz swojego mieszkania, ja od dnia podpisania protokołu nie mam już do lokalu żadnych praw. Zdałam komplet kluczy, opróżniłam lo...
Czy mama ma prawo utrudniać kontakty w szpitalu z tatą?
Czy mama ma prawo utrudniać kontakty w szpitalu z tatą? Lekarz przestał udzielać informacji o stanie zdrowia, leczeniu, nie odbiera telefonu, pielęgniarka niewiele mówi. Odmówiono choćby krótkich odwiedzin na oiomie, w szpitalu. Tata w momencie zabrania do szpitala był w stanie agonalnym, był pod opieką mamy która odmawiała pomocy lekarskiej, domowego wsparcia pielęgniarki. Był odwodniony, zaglodzony, nerki nie pracowały, z 4 litrami moczu...

Wyszukiwarka