Nękający właściciel mieszkania

Witam mam pytanie czy właściciel mieszkania które wynajmujemy może co miesiąc przychodzić i sprawdzać czystość i czy nic nie zniszczyliśmy? Przecież tak się nie da żyć za każdym razem jak ta kobieta ma przyjść dostaje bólu brzucha proszę o poradę. Zaznaczę ze wszystkie rachunki płacimy na czas więc nie ma żadnych powodów by nas kontrolować
anonim cytuj
29-07-2020
łaściciel nie może sobie przychodzić ot tak, nawet jak ma tak zapisane w umowie. To nie jest dozwolona klauzula. Po prostu Pani nie wpuszcza. To Pani jest posiadaczem mieszkania i Pani decyduje kogo wpuszcza do środka. Ustawa stanowi tak: "Po wcześniejszym ustaleniu terminu lokator powinien także udostępnić właścicielowi lokal w celu dokonania:
1)okresowego, a w szczególnie uzasadnionych wypadkach również doraźnego, przeglądu stanu i wyposażenia technicznego lokalu oraz ustalenia zakresu niezbędnych prac i ich wykonania;
2) zastępczego wykonania przez właściciela prac obciążających lokatora" Proszę zwrócić uwagę na słowo POWINIEN, a nie musi.
Ponadto przegląd okresowy to kwestia uregulowana jeszcze innymi przepisami i z pewnością ten okres nie oznacza przychodzenia co miesiąc. Raz, drugi Pani nie wpuści i się właścicielce odechce

anonim cytuj
29-07-2020

Sugerowane Tematy

Jak policzyć alimenty wstecz?
Mam problem z ustaleniem kwot za alimenty. Złożyłam w sierpniu 2021 pozew o podniesienie alimentów z zabezpieczeniem. Dostałam zabezpieczenie w październiku na kwotę 700 zł płatne od. dnia złożenia. Wyliczyłam i dostałam po jakimś czasie to wyrównanie. W listopadzie sąd przyznał mi 1000 zł na takich samych zasadach jak poprzednio: płatne od dnia złożenia pozwu. Wyliczyłam na listopad i nie dostałam tego wyrównania. Dłużnik się odwołał i sąd zmn...
co zrobić w sytuacji kiedy nie mogę od byłej żony uzyskać informacji na temat miejsca nauki naszej nieletniej córki .
Witam serdecznie, chciał bym prosić o poradę ,co zrobić w sytuacji kiedy nie mogę od byłej żony uzyskać informacji na temat miejsca nauki naszej nieletniej córki . Nie mam z byłą żoną najlepszych relacji ,córka jest nastawiona przez nią przeciwko mnie , nie widujemy się .Była żona zmieniła numer telefonu,którego nie chce mi podać. Napisalem do niej list z prośbą o podanie adresu szkoły córki i podania aktualnego numeru telefonu, jednak odpowiedz...
Przechowanie pieniędzy na czyimś koncie
Pan X ma tendencje do zadłużania się. Sprzedał mieszkanie i została mu po spłaceniu hipoteki kwota 90 tys zł. Kwota ta zawarta jest w akcie i nic sie nie działo „pod stołem”. W związku z lekka ręka do wydawania chce przelać cała kwote ze swojego konta, na konto siostry aby uniemożliwić sobie wydawanie pieniędzy pod wpływem emocji. Czy tak można? Czytałam ze może paść podejrzenie ze to darowizna czy pożyczka, a to ma być tylko na koncie. Podpowie...
Praca w innym miejscu niż na umowie.
Aktualnie mamy biuro i magazyn w jednym budynku ale szef zdecydował, że magazyn będzie przeniesiony do innej miejscowości. Ja pracuje jako pracownik biurowy i nie czuje się ja siłach przez tydzień pracować ciężko fizycznie i dźwigać towary, oraz ustawiać regały do wysokiego składowania. Czy jako pracownik biurowy, mam prawo odmówić jazdy 20 km do innej miejscowości? Dźwigania tam rzeczy przez cały tydzień? Oczywiście wszystko jest na słowo, nie d...

Wyszukiwarka