Czy sąsiad może zasiedzieć współwłasną ze mną działkę?

Czy sąsiad może zasiedzieć współwłasną ze mną działkę, gdy płacę za nią podatki i czasem z niej korzystam? On nie pozwala nam jej kości, ani przycinać drzew, czy kwiatów. Ale ponieważ sąsiad mieszka za granicą, to jednak gdy go nie ma normalnie korzystamy z tej działki: kosimy, grabimy, spacerujemy itd.
Nie wiem, co on knuje.
Temat drażliwy.
Teraz sąsiad chce ją ogrodzić, ale obiecał dać nam klucz.
Nie wiem, co o tym myśleć.
anonim cytuj
18-07-2020
Nie, nie może. Po pierwsze o zasiedzeniu decyduje tylko i wyłącznie sąd i nie nabywa się tego po upływie terminu. O rozpoczęciu procedury zasiedzenia sąd powinien poinformować wszystkich współwłaścicieli. Proszę się upewnić, że w sądzie wieczysto-księgowym gdzie jest prowadzona księga wieczysta są aktualne Pani dane kontaktowe. W przypadku rozpoczęcia procedury (proszę skontaktować się z prawnikiem) proszę działać i wnieść o odrzucenie itp. Tak na marginesie jeżeli rzeczywiście jest Pani współwłaścicielem działki to ma Pani takie same prawa, więc sąsiad nie ma prawa zabraniać czegokolwiek ? . Skoro sąsiada nie ma proszę samemu ogrodzić i dać sąsiadowi klucz

anonim cytuj
18-07-2020
Chyba najlepiej wezwać geodetę i wyznaczyć granice działek w Pani wypadku 6/10 i wtedy ogrodzić swoją część - oczywisicie jeżeli jest możliwość podzielenia.

anonim cytuj
18-07-2020

Sugerowane Tematy

Wynagrodzenie 2024
Witam. Jestem zatrudniony na umowę o pracę. Pracodawcą na styczeń ustanowił stawkę godzinową w kwocie 19.41. Stawka ta będzie ruchoma w zależności od godzin pracy w danym miesiącu. Czyli kwota netto z umowy o pracę wynosi 3261zl ta kwota jest dzielona na godziny w danym miesiącu. Dodam że pracuje w systemie zmianowym. Zmiana liczy 6 godzin. Średnio w miesiącu mam ok 32 zmian. W sobotę oty i niedzielę również pracuje z czego za niedzielę jest do...
Samochód zastępczy z OC sprawcy.
Dzień dobry, 03.01.2024 r. miałem kolizję nie z mojej winy, od 05.01.2024r miałem samochód zastępczy z OC sprawcy, do dnia 22.01.2024r. Uznano szkodę całkowitą mojego auta i wypłacono mi odszkodowanie pomniejszone o wartość wraku, pieniądze wpłynęły na konto po południu 15.01.2024r. Dziś przyszło pismo od likwidatora szkody PZU w którym stwierdzają że samochód zastępczy z OC sprawcy należał mi się tylko do 16.01.2024r (czyli dzień po wypłaceniu ...
Czy właściciel może podnieść mi czynsz za wynajem mieszkania z dnia na dzień?
Witam, czy właściciel może podnieść mi czynsz za wynajem mieszkania z dnia na dzień i tylko dlatego że jest nowy rok? Czy nowy czynsz może wejść w życie dopiero za 3 miesiące?...
Alimenty od rodziców na dorosłe dziecko.
Moi rodzice są po rozwodzie. Jestem pełnoletni, więc tata będzie płacił alimenty do momentu zakończenia przeze mnie edukacji. 1.Jak to wygląda od strony matki gdy pójdę ja studia? 2.Czy będzie musiała mi przelewać tyle ile wynoszą alimenty taty? Rodzice szantażują mnie co do wyborów studiów mówiąc, że mam iść do Krakowa, bo tam będę miał mieszkanie które należy do taty. Matka mówi, że jeśli pójdę do Krakowa to wtedy będzie mi przelewać. Natomias...

Wyszukiwarka