Czy sąsiad może zasiedzieć współwłasną ze mną działkę?

Czy sąsiad może zasiedzieć współwłasną ze mną działkę, gdy płacę za nią podatki i czasem z niej korzystam? On nie pozwala nam jej kości, ani przycinać drzew, czy kwiatów. Ale ponieważ sąsiad mieszka za granicą, to jednak gdy go nie ma normalnie korzystamy z tej działki: kosimy, grabimy, spacerujemy itd.
Nie wiem, co on knuje.
Temat drażliwy.
Teraz sąsiad chce ją ogrodzić, ale obiecał dać nam klucz.
Nie wiem, co o tym myśleć.
anonim cytuj
18-07-2020
Nie, nie może. Po pierwsze o zasiedzeniu decyduje tylko i wyłącznie sąd i nie nabywa się tego po upływie terminu. O rozpoczęciu procedury zasiedzenia sąd powinien poinformować wszystkich współwłaścicieli. Proszę się upewnić, że w sądzie wieczysto-księgowym gdzie jest prowadzona księga wieczysta są aktualne Pani dane kontaktowe. W przypadku rozpoczęcia procedury (proszę skontaktować się z prawnikiem) proszę działać i wnieść o odrzucenie itp. Tak na marginesie jeżeli rzeczywiście jest Pani współwłaścicielem działki to ma Pani takie same prawa, więc sąsiad nie ma prawa zabraniać czegokolwiek ? . Skoro sąsiada nie ma proszę samemu ogrodzić i dać sąsiadowi klucz

anonim cytuj
18-07-2020
Chyba najlepiej wezwać geodetę i wyznaczyć granice działek w Pani wypadku 6/10 i wtedy ogrodzić swoją część - oczywisicie jeżeli jest możliwość podzielenia.

anonim cytuj
18-07-2020

Sugerowane Tematy

Wspólne mieszkanie, raty kredytu (podział majątku)
Witam, można prosić o wsparcie w tej kwestii? Żona (razem z dzieckiem) mieszka w naszym wspólnym mieszkaniu (mamy rozdzielność majątkową). Ja się na jej prośbę wyprowadziłem, ona opłaca kredyt, do którego byłem dopisany. Aktualnie ja nie korzystam z mieszkania. Jak z punktu widzenia prawa wygląda kwestia korzystania z mieszkania opłacania rat kredytu przy podziale majątku? Jak to może być rozliczone przy podziale majątku?...
Przeniesienie prawa własności.
Potrzebuję porady, siostra mojej babci chce przepisać na mnie swój dom. Nie posiada już żadnej rodzin, nie miała dzieci. Jak to jest z podatkiem od darowizny nieruchomości? Jeśli będę musiała zapłacić to jaki procent?...
Czy nauczycielowi przysługuje prawo do stawiania ocen ze sprawdzianu gdy uczeń był nieobecny
Szanowni Państwo, Mam pytania dotyczące zachowań nauczycieli w szkole. 1.Proszę o informację, czy nauczyciel w szkole ma prawo postawić uczniowi ocenę niedostateczną, za to że był nieobecny w szkole na sprawdzianie? Niezależnie od tego, czy jednego dnia nie było ucznia w szkole, czy przez dłuższy okres czasu. 2. Czy nauczycielowi przysługuje prawo do stawiania ocen za próbne matury i za testy diagnostyczne?...
Gmina jako spadkobierca.
Umiera starsza Pani, zostawia mieszkanie Rodzina odrzuca spadek. Spadek przy braku spadkobierców ma przejąć gmina. Tyle, że gmina się z tym nie spieszy (już 4 lata minęły). Czy jest jakiś sposób by to przyspieszyć? Żeby "zmusić gminę", żeby to zrobiła. Ile to może potrwać? Wspólnocie mieszkaniowej na tym zależy bo czynszu i funduszu remontowego za to mieszkanie nikt nie płaci (wspólnota spłaca kredyt) a to 1/5 wpływów wspólnoty....

Wyszukiwarka