Czy sąsiad może zasiedzieć współwłasną ze mną działkę?

Czy sąsiad może zasiedzieć współwłasną ze mną działkę, gdy płacę za nią podatki i czasem z niej korzystam? On nie pozwala nam jej kości, ani przycinać drzew, czy kwiatów. Ale ponieważ sąsiad mieszka za granicą, to jednak gdy go nie ma normalnie korzystamy z tej działki: kosimy, grabimy, spacerujemy itd.
Nie wiem, co on knuje.
Temat drażliwy.
Teraz sąsiad chce ją ogrodzić, ale obiecał dać nam klucz.
Nie wiem, co o tym myśleć.
anonim cytuj
18-07-2020
Nie, nie może. Po pierwsze o zasiedzeniu decyduje tylko i wyłącznie sąd i nie nabywa się tego po upływie terminu. O rozpoczęciu procedury zasiedzenia sąd powinien poinformować wszystkich współwłaścicieli. Proszę się upewnić, że w sądzie wieczysto-księgowym gdzie jest prowadzona księga wieczysta są aktualne Pani dane kontaktowe. W przypadku rozpoczęcia procedury (proszę skontaktować się z prawnikiem) proszę działać i wnieść o odrzucenie itp. Tak na marginesie jeżeli rzeczywiście jest Pani współwłaścicielem działki to ma Pani takie same prawa, więc sąsiad nie ma prawa zabraniać czegokolwiek ? . Skoro sąsiada nie ma proszę samemu ogrodzić i dać sąsiadowi klucz

anonim cytuj
18-07-2020
Chyba najlepiej wezwać geodetę i wyznaczyć granice działek w Pani wypadku 6/10 i wtedy ogrodzić swoją część - oczywisicie jeżeli jest możliwość podzielenia.

anonim cytuj
18-07-2020

Sugerowane Tematy

Wynajem mieszkania
Hej! Chcemy z chłopakiem wynająć mieszkanie. Znaleźliśmy ogłoszenie, które nam bardzo odpowiada jej chodzi o metraż, warunki i lokalizację. W ogłoszeniu jest informacja, że nie płacimy stawki co miesiąc, a jednorazowo opłatę 10 000 zł na okres 6 miesięcy (ze wszystkim), potem możliwe przedłużenie umowy ( te 6 miesięcy nam odpowiada, bo akurat tyle tam będziemy).Czy spotkaliście się kiedyś z taką ofertą? Jak się zabezpieczyć, by właściciel nie wzi...
Ubezpieczenie mieszkania.
Po odsunięciu szafki w pokoju zauważyliśmy, że na obszarze ok 2 metrów kwadratowych zeszła farba wraz z tynkiem ze ściany. Sąsiad ma po 2 stronie łazienkę i podejrzewamy, że jest to ich wina. Niestety sąsiedzi to ludzie z którymi nie da się nic załatwić. Na próbę rozmowy na ten temat trzasnęli mi drzewami przed nosem. Nie wiem nawet czy mają ubezpieczenie. Czy można to załatwić jakoś inaczej? Np. zgłosić to do mojego ubezpieczyciela żeby to oni ...
Przepisanie jednego pokoju w mieszkaniu.
Dzień dobry. W 2003 roku mój dziadek sporządził z sąsiadką umowę kupna sprzedaży na sprzedaż jednego pokoju w mieszkaniu. Koszt transakcji- 5000zł. Sąsiadka zamurowała na swój koszt ścianę i temat przez lata zamknął się, dziadek nic nie mówił. 4 lata temu zmarła babcia, a pół roku temu dziadek zmarł. Spadek przejdzie na mojego tatę i on chciałby tam zamieszkać. Z dokumentów wiemy, ze dziadek płacił mniejszy czynsz, bo nie liczyli mu tego pokoju. ...
Jestem uczniem a nie mam ubezpieczenia.
Potrzebuję porady, bo nie wiem co powinienem w tej sytuacji zrobić. Mam 19 lat, uczęszczam do technikum więc aktualnie nie pracuję na umowę. Nie mam ubezpieczenia zdrowotnego, za każdą wizytę muszę płacić, a nie ukrywajmy że nie są to tanie rzeczy. Moja mama aktualnie nie pracuje na umowę ze względu na komornika. Mój ojciec jest na rencie i nie utrzymuje ze mną kontaktu, do tego stopnia że postanowiłem zmienić nazwisko na mamy panieńskie....

Wyszukiwarka