Jak odzyskać środki z subkonta ZUS po śmierci bliskiej osoby?
Uzupełniająco: środki z subkonta ZUS po śmierci nie zawsze idą tak samo jak zwykły spadek. Najpierw trzeba ustalić, czy zmarły wskazał osoby uprawnione, czy był w małżeństwie i czy część środków nie przypada małżonkowi w związku ze wspólnością majątkową.
- Najpierw trzeba ustalić, czy zmarły wskazał osoby uprawnione, czy był w małżeństwie i czy część środków nie przypada małżonkowi w związku ze wspólnością majątkową.
- Dołącz akt zgonu, dokumenty rodzinne, ewentualne postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku albo akt poświadczenia dziedziczenia, jeśli ZUS tego wymaga.
- Zbierz decyzję ubezpieczyciela, kosztorys, zdjęcia szkody i własne wyliczenie.
Pierwszy krok to ustalić, czy zmarły miał subkonto i czy wskazał osoby uprawnione. Jeżeli były środki w OFE, znaczenie może mieć też dyspozycja w funduszu. ZUS zwykle wymaga wniosku, aktu zgonu i dokumentów pokazujących, kim jesteś dla zmarłego.
Praktycznie: zacznij od zapytania/wniosku do ZUS o informację dotyczącą subkonta i wypłaty po zmarłym. Nie opierałbym się tylko na rozmowie telefonicznej, bo pisemna odpowiedź daje jasny ślad.
Przy samym koncie/subkoncie podstawą informacyjną jest art. 40 ustawy systemowej. Jeśli sprawa zahacza o majątek małżeński, pomocniczo warto pamiętać o zasadach wspólności z art. 31 kro.
Najlepiej nie zaczynać od ogólnego pisma „proszę wypłacić”, tylko zapytać ZUS, jakie dokładnie dokumenty są potrzebne w tej sprawie. Potem łatwiej uniknąć braków formalnych.
Praktycznie zacznij od pisemnego wniosku do ZUS o informację i wypłatę/podział środków z subkonta. Dołącz akt zgonu, dokumenty rodzinne, ewentualne postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku albo akt poświadczenia dziedziczenia, jeśli ZUS tego wymaga. W tle znaczenie ma prowadzenie subkonta w systemie ubezpieczeń społecznych, m.in. art. 40 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych.
Nie załatwiałbym tego wyłącznie telefonicznie. Poproś o odpowiedź na piśmie, bo wtedy wiadomo, czego brakuje i jaki jest dalszy krok. Jeśli ZUS odmawia albo żąda dokumentów, sprawdź dokładnie, czy chodzi o osobę uprawnioną, małżonka czy spadkobierców.
Pilnuj też terminu odpowiedzi z ZUS i zachowaj potwierdzenie nadania wniosku, bo bez pisemnego śladu trudno później wykazać, kiedy sprawa została zgłoszona.
Jeżeli zmarły wskazał osobę uprawnioną, ZUS może patrzeć najpierw na to wskazanie. Jeżeli nie wskazał, znaczenie mogą mieć dokumenty spadkowe i sytuacja małżonka. Przy małżeństwie warto też sprawdzić wspólność majątkową z art. 31 kro, bo czasem część środków rozlicza się inaczej niż zwykłe dziedziczenie.
Praktycznie przygotuj teczkę: akt zgonu, akt małżeństwa albo urodzenia, dokumenty spadkowe, numer PESEL zmarłego, własny numer rachunku i korespondencję z ZUS/OFE. Nie wysyłaj kilku chaotycznych wniosków naraz. Lepiej jedno pismo z listą załączników i prośbą o wskazanie braków, jeśli czegoś nie ma.
Przeglądaj forum
Podobne pytania
Wątki z tej samej kategorii
Mój partner jest chory, będzie miał operację kręgosłupa. Rentę mu odebrali, odwołanie nic nie dało. Złożyliśmy nowy wniosek o rent...
Mam problem. Zaparkowałam auto pod dużym marketem przy ścianie. I niestety po powrocie z zakupów jakiś element konstrukcyjny spadł...
Czy mam prawo ubiegać się o rentę z powodu czasowej niezdolności do pracy przy depresji? Zostałam zdiagnozowana co prawda po 18 rż...
Jestem na L4 od psychiatry. 30 kwietnia kończ mi się okres wypowiedzenia. Jednak ze względu na stan zdrowia L4 będzie trwać. Czy m...