Prawo Rodzinne 26 dni temu 1 odpowiedź

Jak odpowiedzieć na wniosek o ograniczenie władzy rodzicielskiej?

Pytanie użytkownika
Dostałem pismo z sądu rodzinnego i jest tam wniosek drugiego rodzica o ograniczenie mi władzy rodzicielskiej. Nie wiem, czy mam pisać długie wyjaśnienia, czy wystarczy krótko, że się nie zgadzam. Jak taka odpowiedź powinna wyglądać i jakie załączniki mają sens?
1 odpowiedź
Odpowiedź
26 dni temu
Nie pisałbym tylko „nie zgadzam się”, bo to mało daje. Lepiej odpowiedzieć punkt po punkcie: które zarzuty są nieprawdziwe, które są przesadzone i jak faktycznie wygląda opieka nad dzieckiem. W sprawach rodzinnych sąd patrzy na dobro dziecka i realne wykonywanie obowiązków rodzicielskich, co wynika m.in. z art. 95 kro.

Jeżeli drugi rodzic chce ograniczenia, warto pokazać, że współdecydujesz albo jesteś gotów współdecydować w ważnych sprawach: szkoła, zdrowie, kontakty, dokumenty. Przy rodzicach żyjących osobno znaczenie ma art. 107 kro, a przy zarządzeniach sądu art. 109 kro.

Załączniki: wiadomości, potwierdzenia przelewów na dziecko, dokumenty ze szkoły/lekarza, plan kontaktów, dowody odbierania dziecka. Krótka chronologia bywa lepsza niż emocjonalne opisy.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Przeglądaj forum

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii