Świadczenie wspierające - wniosek do ZUS poszedł bez decyzji WZON
Co do zasady kolejność jest tu ważna: najpierw decyzja o poziomie potrzeby wsparcia, a dopiero potem wniosek o wypłatę świadczenia do ZUS. Sama niepełnosprawność albo orzeczenie nie zawsze wystarczy, bo ustawa o świadczeniu wspierającym wiąże świadczenie z potrzebą wsparcia, zob.
- Jeśli wniosek poszedł do ZUS bez decyzji WZON, najlepiej sprawdzić w PUE/eZUS status sprawy i równolegle złożyć wniosek do wojewódzkiego zespołu o ustalenie poziomu potrzeby wsparcia.
- Zbierz decyzję ubezpieczyciela, kosztorys, zdjęcia szkody i własne wyliczenie.
Jeśli wniosek poszedł do ZUS bez decyzji WZON, najlepiej sprawdzić w PUE/eZUS status sprawy i równolegle złożyć wniosek do wojewódzkiego zespołu o ustalenie poziomu potrzeby wsparcia. WZON działa w systemie zespołów orzekających, o których mowa m.in. w art. 6 ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej. W praktyce: nie czekałbym biernie na ZUS, tylko uporządkowałbym brakujący etap i zachował potwierdzenia złożenia obu wniosków.
Podobne pytania
Wątki z tej samej kategorii
Mój partner jest chory, będzie miał operację kręgosłupa. Rentę mu odebrali, odwołanie nic nie dało. Złożyliśmy nowy wniosek o rent...
Mam problem. Zaparkowałam auto pod dużym marketem przy ścianie. I niestety po powrocie z zakupów jakiś element konstrukcyjny spadł...
Czy mam prawo ubiegać się o rentę z powodu czasowej niezdolności do pracy przy depresji? Zostałam zdiagnozowana co prawda po 18 rż...
Jestem na L4 od psychiatry. 30 kwietnia kończ mi się okres wypowiedzenia. Jednak ze względu na stan zdrowia L4 będzie trwać. Czy m...