Prawo Ubezpieczeń dzisiaj 1 odpowiedź

Świadczenie wspierające - wniosek do ZUS poszedł bez decyzji WZON

Pytanie użytkownika
Ktoś z rodziny złożył wniosek o świadczenie wspierające w ZUS, ale nie miał jeszcze decyzji z WZON o poziomie potrzeby wsparcia. Czy taki wniosek da się uzupełnić, czy trzeba zacząć od nowa w wojewódzkim zespole? Nie chcemy stracić terminu ani kolejki.
W skrócie

Co do zasady kolejność jest tu ważna: najpierw decyzja o poziomie potrzeby wsparcia, a dopiero potem wniosek o wypłatę świadczenia do ZUS. Sama niepełnosprawność albo orzeczenie nie zawsze wystarczy, bo ustawa o świadczeniu wspierającym wiąże świadczenie z potrzebą wsparcia, zob.

• Jeśli wniosek poszedł do ZUS bez decyzji WZON, najlepiej sprawdzić w PUE/eZUS status sprawy i równolegle złożyć wniosek do wojewódzkiego zespołu o ustalenie poziomu potrzeby wsparcia.
  • Zbierz decyzję ubezpieczyciela, kosztorys, zdjęcia szkody i własne wyliczenie.
1 odpowiedź
Odpowiedź
dzisiaj
Co do zasady kolejność jest tu ważna: najpierw decyzja o poziomie potrzeby wsparcia, a dopiero potem wniosek o wypłatę świadczenia do ZUS. Sama niepełnosprawność albo orzeczenie nie zawsze wystarczy, bo ustawa o świadczeniu wspierającym wiąże świadczenie z potrzebą wsparcia, zob. art. 2 ustawy o świadczeniu wspierającym.

Jeśli wniosek poszedł do ZUS bez decyzji WZON, najlepiej sprawdzić w PUE/eZUS status sprawy i równolegle złożyć wniosek do wojewódzkiego zespołu o ustalenie poziomu potrzeby wsparcia. WZON działa w systemie zespołów orzekających, o których mowa m.in. w art. 6 ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej. W praktyce: nie czekałbym biernie na ZUS, tylko uporządkowałbym brakujący etap i zachował potwierdzenia złożenia obu wniosków.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Prawo ubezpieczeń wczoraj
Depresja a renta

Czy mam prawo ubiegać się o rentę z powodu czasowej niezdolności do pracy przy depresji? Zostałam zdiagnozowana co prawda po 18 rż...

19 odpowiedzi 01-07-2026
Prawo ubezpieczeń wczoraj
L4 na wypowiedzeniu umowy o prace.

Jestem na L4 od psychiatry. 30 kwietnia kończ mi się okres wypowiedzenia. Jednak ze względu na stan zdrowia L4 będzie trwać. Czy m...

18 odpowiedzi 01-07-2026