Prawo Rodzinne 18 dni temu 1 odpowiedź

Alimenty podstawowe w 7 dni, czy to już obowiązuje?

Pytanie użytkownika
Widziałem informacje o alimentach podstawowych, które sąd ma zasądzać szybko, nawet w 7 dni. Czy to już działa i można złożyć taki prosty wniosek? Mam sprawę o alimenty na dziecko i nie wiem, czy czekać na nowe przepisy, czy składać normalny pozew teraz.
1 odpowiedź
Odpowiedź
18 dni temu
Na dzień dzisiejszy nie zakładałbym, że sama zapowiedź reformy zastępuje obecne postępowanie. Jeżeli potrzebujesz alimentów teraz, zwykle nie warto czekać tylko dlatego, że mówi się o alimentach podstawowych i szybszej procedurze. Trzeba sprawdzić, czy konkretne przepisy są już uchwalone i obowiązują w dacie składania pisma.

Obecnie podstawą alimentów na dziecko są przede wszystkim art. 133 krio i art. 135 krio. Sąd patrzy na usprawiedliwione potrzeby dziecka oraz możliwości zarobkowe i majątkowe rodziców. Nowe rozwiązania mogą uprościć część spraw, ale nie zmienia to faktu, że trzeba mieć koszty i dokumenty.

Praktycznie: przygotuj pozew albo wniosek o zabezpieczenie alimentów, rozpisz miesięczne koszty dziecka i zbierz rachunki. Jeżeli nowe przepisy wejdą w życie przed Twoją sprawą, będzie można sprawdzić, czy da się z nich skorzystać. Ale przy realnej potrzebie dziecka nie odkładałbym działania.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Przeglądaj forum

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Prawo rodzinne 15-12-2023
Alimenty i ustalenie opieki nad dzieckiem.

Od 6 lat nie mieszkam z ojcem dziecka. Wtedy tez sad zasądził alimenty w wysokości 450 zł. Syn w tym roku skończy 8 lat. Dotychcza...

22 odpowiedzi 15-12-2023