wniosek do funduszu alimentacyjnego

Dzień dobry. Złożyłam wniosek w funduszu alimentacyjnym na dziecko z pierwszego związku. Mam jeszcze dziecko z drugiego związku, które wpisałam w skład rodziny oraz siebie oczywiście. Zadzwonila do mnie pani urzędniczka z informacją, że do składu rodziny muszę dopisać mojego ex partnera, z którym mam drugiego syna, bo zalicza się do niej, ponieważ nie ma sądowego wyroku o przyznaniu alimentów, nawet jak płaci sam od siebie alimenty to to się nie liczy. Żeby go nie ujmować w składzie rodziny to musi być wyrok. Czy to prawda?
anonim cytuj
12-10-2021
Tak. Wyrok badz ugoda zatwierdzona przez sad.

anonim cytuj
12-10-2021
Tak muszą być alimenty przyznane przez sąd inaczej wliczają w skład rodziny i biorą jego dochody.

anonim cytuj
12-10-2021
Dzień dobry. Złożyłam wniosek w funduszu alimentacyjnym na dziecko z pierwszego związku. Mam jeszcze dziecko z drugiego związku, które wpisałam w skład rodziny oraz siebie oczywiście. Zadzwonila do mnie pani urzędniczka z informacją, że do składu rodziny muszę dopisać mojego ex partnera, z którym mam drugiego syna, bo zalicza się do niej, ponieważ nie ma sądowego wyroku o przyznaniu alimentów, nawet jak płaci sam od siebie alimenty to to się nie liczy. Żeby go nie ujmować w składzie rodziny to musi być wyrok. Czy to prawda?

Tak, pani urzędniczka przekazała Ci poprawne informacje. W świetle obowiązującego prawa, aby nie uwzględniać dochodów ojca dziecka (lub matki) w składzie rodziny przy ubieganiu się o świadczenia z funduszu alimentacyjnego, musi istnieć prawomocny wyrok sądu przyznający alimenty lub też ugoda zatwierdzona przez sąd.

Samo dobrowolne płacenie alimentów przez ojca nie jest równoznaczne z formalnym zobowiązaniem do płacenia alimentów i dlatego, w przypadku braku wyroku, urząd może uwzględnić jego dochody przy wyliczaniu wysokości świadczeń z funduszu. Jeśli chcesz, by dochody Twojego ex partnera nie były uwzględniane w składzie rodziny, powinnaś rozważyć podjęcie formalnych kroków mających na celu uzyskanie wyroku sądowego w sprawie alimentów.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Licytacja auta przez gminę.
Dzień dobry. Czy ktoś spotkał się z sytuacją, że auto zostało zabrane na parking policyjny z niewiadomych przyczyn. Właściciel auta nie żyje, auto na parkingu stało ponad 6 msc. Aktualnie trwa postępowanie o podział spadku, który odziedziczę. Na dzisiejszej wizycie na parkingu policyjnym dowiedzieliśmy się, że auto zostało zlicytowane przez gminę/miasto. Czy jest to możliwe, żeby gmina mogła wylicytować auto z niezakończoną sytuacja prawną? Przy...
Czy mogę wycofać się ze sprzedaży produktu?
Witam. Proszę o informację czy sprzedając przez internet jako osoba fizyczna mam prawo wycofać się ze sprzedaży i nie wysłać towaru gdy kupujący oświadczył, że zrobił przelew. Na grupie sprzedażowej wystawiłam przedmiot jak się okazało w rażąco niskiej cenie. Kilku grupowiczów po fakcie poinformowało mnie o realnej cenie. Towar wystawiłam za 5 % jego wartości. Proszę o informację i podstawę prawną czy muszę wysłać towar....
Rozpoczęcie działalności.
Witam Chcę zadać pytanie dla niektórych banalne i głupie ale dopiero mam zamiar zacząć działalność gospodarczą więc się uczę. Chcę mieć pewność, że dobrze zrozumiałem podstawy podatkowe żeby wiedzieć dokładnie jak ustalić ceny swoich produktów. Otóż będę trudził się handlem. Załóżmy że kupiłem towar 10szt za cenę 300zł netto (369zł brutto). Aby ustalić cenę dla klienta oczywiście biorę cenę dla mnie jednej sztuki netto czyli 30zł dodaje do nie...
Działalność nierejestrowana, a przekroczony dochód.
Od jakiegoś czasu prowadziłem sobie sprzedaż na Allegro, na zasadzie działalności nierejestrowanej (kupowanie z AliExpress, sprzedaż na Allegro). W tym miesiącu tak się sprzedaż rozszalała, że przekroczyłem wczoraj 2700pln dochodu. Teraz jest między 2700pln a 3000pln. Wiem, że zgodnie z literą prawa oficjalnie powinienem teraz założyć działaność w urzędzie itp, itd... ale może ktoś miał podobną sytuację. Co jeżeli nie założę działalności w ciągu ...

Wyszukiwarka