wniosek do funduszu alimentacyjnego

Dzień dobry. Złożyłam wniosek w funduszu alimentacyjnym na dziecko z pierwszego związku. Mam jeszcze dziecko z drugiego związku, które wpisałam w skład rodziny oraz siebie oczywiście. Zadzwonila do mnie pani urzędniczka z informacją, że do składu rodziny muszę dopisać mojego ex partnera, z którym mam drugiego syna, bo zalicza się do niej, ponieważ nie ma sądowego wyroku o przyznaniu alimentów, nawet jak płaci sam od siebie alimenty to to się nie liczy. Żeby go nie ujmować w składzie rodziny to musi być wyrok. Czy to prawda?
anonim cytuj
12-10-2021
Tak. Wyrok badz ugoda zatwierdzona przez sad.

anonim cytuj
12-10-2021
Tak muszą być alimenty przyznane przez sąd inaczej wliczają w skład rodziny i biorą jego dochody.

anonim cytuj
12-10-2021
Dzień dobry. Złożyłam wniosek w funduszu alimentacyjnym na dziecko z pierwszego związku. Mam jeszcze dziecko z drugiego związku, które wpisałam w skład rodziny oraz siebie oczywiście. Zadzwonila do mnie pani urzędniczka z informacją, że do składu rodziny muszę dopisać mojego ex partnera, z którym mam drugiego syna, bo zalicza się do niej, ponieważ nie ma sądowego wyroku o przyznaniu alimentów, nawet jak płaci sam od siebie alimenty to to się nie liczy. Żeby go nie ujmować w składzie rodziny to musi być wyrok. Czy to prawda?

Tak, pani urzędniczka przekazała Ci poprawne informacje. W świetle obowiązującego prawa, aby nie uwzględniać dochodów ojca dziecka (lub matki) w składzie rodziny przy ubieganiu się o świadczenia z funduszu alimentacyjnego, musi istnieć prawomocny wyrok sądu przyznający alimenty lub też ugoda zatwierdzona przez sąd.

Samo dobrowolne płacenie alimentów przez ojca nie jest równoznaczne z formalnym zobowiązaniem do płacenia alimentów i dlatego, w przypadku braku wyroku, urząd może uwzględnić jego dochody przy wyliczaniu wysokości świadczeń z funduszu. Jeśli chcesz, by dochody Twojego ex partnera nie były uwzględniane w składzie rodziny, powinnaś rozważyć podjęcie formalnych kroków mających na celu uzyskanie wyroku sądowego w sprawie alimentów.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Chłopak przelewa czynsz na moje konto, następnie ja przekazuję właścicielowi. Czy obowiązuję darowizna?
Witam! Od trzech miesięcy wynajmuję z chłopakiem mieszkanie. Przelewa on swoją część czynszu na moje konto, następnie ja wysyłam całość czynszu do właściciela. Czy w tym przypadku obowiązuje darowizna? Powinnam ją zgłosić do US? Jesteśmy blisko "progu darowizny", w tym miesiącu na pewno go przekroczymy....
Stomatolog nas oszukał i naciągnął na dodatkowe koszty
Dzień dobry, W wczorajszym dniu męża rozbolał ząb, z racji weekendu i niestety brak pogotowia stomatologicznego, umówiłam go na wizytę prywatna. Pani rejestratorka dodała ze za wizytę z racji soboty dodatkowo 150 zł. Wizyta umówiona na 10 rano , o 9 pani dzwoni czy można wcześniej bo pacjent zrezygnował. Jak najszybciej pojechaliśmy, na miejscu w poczekalni okazało się wg cennika, ze za sobotę dodatkowo 150 zł, jednorazową wizytę 500 zł, plus ...
Zgubiony paragon, a zwrot pieniędzy.
Witam, dziecko chodzi na basen 9 lat. W czerwcu przedłużyłem karnet. Dostałem paragon i niestety go wywaliłem przez pomyłkę jak pozbywałem się tych niepotrzebnych. Szkółka wypisuje także takie jakieś karnety. Zawsze wchodziło się na karnet więc nie kolekcjonowałem tych paragonów. Dziś przychodzimy i... 1. Szkółka podobno dostała wypowiedzenie od szkoły na korzystanie z basenu. 2. Z rozmowy wyszło, że NIGDZIE już nie będą prowadzić zajęć. Chyb...
Zostałam oskarżona przez pacjenta o kradzież niewielkiej sumy pieniędzy.
Witam pracuje w szpitalu i zostałam oskarżona przez pacjenta o kradzież niewielkiej sumy pieniędzy. Ja tego nie zrobiłam. W jakiej sytuacji jestem i jak się bronić....

Wyszukiwarka