wniosek do funduszu alimentacyjnego

Dzień dobry. Złożyłam wniosek w funduszu alimentacyjnym na dziecko z pierwszego związku. Mam jeszcze dziecko z drugiego związku, które wpisałam w skład rodziny oraz siebie oczywiście. Zadzwonila do mnie pani urzędniczka z informacją, że do składu rodziny muszę dopisać mojego ex partnera, z którym mam drugiego syna, bo zalicza się do niej, ponieważ nie ma sądowego wyroku o przyznaniu alimentów, nawet jak płaci sam od siebie alimenty to to się nie liczy. Żeby go nie ujmować w składzie rodziny to musi być wyrok. Czy to prawda?
anonim cytuj
12-10-2021
Tak. Wyrok badz ugoda zatwierdzona przez sad.

anonim cytuj
12-10-2021
Tak muszą być alimenty przyznane przez sąd inaczej wliczają w skład rodziny i biorą jego dochody.

anonim cytuj
12-10-2021
Dzień dobry. Złożyłam wniosek w funduszu alimentacyjnym na dziecko z pierwszego związku. Mam jeszcze dziecko z drugiego związku, które wpisałam w skład rodziny oraz siebie oczywiście. Zadzwonila do mnie pani urzędniczka z informacją, że do składu rodziny muszę dopisać mojego ex partnera, z którym mam drugiego syna, bo zalicza się do niej, ponieważ nie ma sądowego wyroku o przyznaniu alimentów, nawet jak płaci sam od siebie alimenty to to się nie liczy. Żeby go nie ujmować w składzie rodziny to musi być wyrok. Czy to prawda?

Tak, pani urzędniczka przekazała Ci poprawne informacje. W świetle obowiązującego prawa, aby nie uwzględniać dochodów ojca dziecka (lub matki) w składzie rodziny przy ubieganiu się o świadczenia z funduszu alimentacyjnego, musi istnieć prawomocny wyrok sądu przyznający alimenty lub też ugoda zatwierdzona przez sąd.

Samo dobrowolne płacenie alimentów przez ojca nie jest równoznaczne z formalnym zobowiązaniem do płacenia alimentów i dlatego, w przypadku braku wyroku, urząd może uwzględnić jego dochody przy wyliczaniu wysokości świadczeń z funduszu. Jeśli chcesz, by dochody Twojego ex partnera nie były uwzględniane w składzie rodziny, powinnaś rozważyć podjęcie formalnych kroków mających na celu uzyskanie wyroku sądowego w sprawie alimentów.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie najmu mieszkania komunalnego.
Żona wyprowadza się do kochanka i zrywa umowę najmu mieszkania komunalnego. Głównym najemca mieszkania z którego zrezygnowała zostaje jej mąż. W owym mieszkaniu zostały meble i sprzęty łazienkowe i kuchenne których nie zabrała przez wypowiedzeniem umowy. Przedmioty te były kupione z pieniędzy które żona miała po sprzedaży mieszkania otrzymanego w spadku. Teraz po wypowiedzeniu umowy żona oskarża męża o kradzież i żąda zwrotu owych rzeczy oraz ...
Zakup przez internet
Witam serdecznie. Dokonałam zakupu przez internet. Zaraz po potwierdzeniu zamówienia , zorientowałam się , że nie został dodany do zamówienia produkt dodawany w gratisie do każdych zakupów. Od razu napisałam maila do sklepu ,że wystąpił taki problem i proszę o dodanie tego produktu do zakupów. Na drugi dzień po południu otrzymałam odp. że jest to niemożliwe , bo jest spakowane. Odpisałam ,że proszę o anulowanie zamówienia w takim razie. Po kole...
Nowa umowa o prace na zwolnieniu lekarskim
Pracuje w oparciu umowy o pracę w firmie x, ale aktualnie przebywam na zwolnieniu lekarskim trzydniowym. Czy podczas tego zwolnienia lekarskiego mogę podpisać umowę zlecenie z inną firmą niż w tej w której pracuję? Umowa jest podpisywana na odległość. Czy mogę mieć z tego powodu jakieś nieprzyjemne konsekwencje?...
Zgłoszenie nabycia pojazdu.
Witam. Czy jest obowiązek zgłaszania nabycia pojazdu w terminie do 30 dni od zakupu? W internecie widnieje informacja, że obowiązek ten został zniesiony 26.05.2023r. Jak to wygląda w rzeczywistości? Czy opłacenie podatku za nabycie pojazdu jest równoważne ze zgłoszeniem jego nabycia?...

Wyszukiwarka