wniosek do funduszu alimentacyjnego

Dzień dobry. Złożyłam wniosek w funduszu alimentacyjnym na dziecko z pierwszego związku. Mam jeszcze dziecko z drugiego związku, które wpisałam w skład rodziny oraz siebie oczywiście. Zadzwonila do mnie pani urzędniczka z informacją, że do składu rodziny muszę dopisać mojego ex partnera, z którym mam drugiego syna, bo zalicza się do niej, ponieważ nie ma sądowego wyroku o przyznaniu alimentów, nawet jak płaci sam od siebie alimenty to to się nie liczy. Żeby go nie ujmować w składzie rodziny to musi być wyrok. Czy to prawda?
anonim cytuj
12-10-2021
Tak. Wyrok badz ugoda zatwierdzona przez sad.

anonim cytuj
12-10-2021
Tak muszą być alimenty przyznane przez sąd inaczej wliczają w skład rodziny i biorą jego dochody.

anonim cytuj
12-10-2021
Dzień dobry. Złożyłam wniosek w funduszu alimentacyjnym na dziecko z pierwszego związku. Mam jeszcze dziecko z drugiego związku, które wpisałam w skład rodziny oraz siebie oczywiście. Zadzwonila do mnie pani urzędniczka z informacją, że do składu rodziny muszę dopisać mojego ex partnera, z którym mam drugiego syna, bo zalicza się do niej, ponieważ nie ma sądowego wyroku o przyznaniu alimentów, nawet jak płaci sam od siebie alimenty to to się nie liczy. Żeby go nie ujmować w składzie rodziny to musi być wyrok. Czy to prawda?

Tak, pani urzędniczka przekazała Ci poprawne informacje. W świetle obowiązującego prawa, aby nie uwzględniać dochodów ojca dziecka (lub matki) w składzie rodziny przy ubieganiu się o świadczenia z funduszu alimentacyjnego, musi istnieć prawomocny wyrok sądu przyznający alimenty lub też ugoda zatwierdzona przez sąd.

Samo dobrowolne płacenie alimentów przez ojca nie jest równoznaczne z formalnym zobowiązaniem do płacenia alimentów i dlatego, w przypadku braku wyroku, urząd może uwzględnić jego dochody przy wyliczaniu wysokości świadczeń z funduszu. Jeśli chcesz, by dochody Twojego ex partnera nie były uwzględniane w składzie rodziny, powinnaś rozważyć podjęcie formalnych kroków mających na celu uzyskanie wyroku sądowego w sprawie alimentów.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Eksmisja ojczyma.
Posiadam dom w którym mieszkam z mamą i ojczymem (ojczym mnie w żaden sposób nie przysposobił ani nic z tych rzeczy, po prostu moja mama powtórnie wyszła za mąż). Mieszka on w moim domu, lecz doszło do sytuacji takiej, iż nie chcę go już więcej widzieć. Posiada on swoje mieszkanie, nie jest u mnie zameldowany. Czy mogę zwyczajnie kazać mu się wynosić, wystawić mu rzeczy przed dom i pomachać na odchodne ? Z tego co widzę to wszystkie przesłanki ek...
Darowizna
Witam, mam takie pytanie. Babcia około 10 lat temu przepisała w darowiźnie i z umową dożywotnią mieszkanie na swojego syna, syn ten nigdy się babcią nie zajmował, nie pomagał. Przez jego niedopilnowanie babcia zażywała przeterminowane leki i była parę razy w szpitalu, ostatni raz w listopadzie 2019 roku, w tym również roku postanowiłam razem z mamą i moim mężem wziąć babcie do siebie. Od tego czasu babcia mieszka z nami, a jedyny telefon od syna ...
Wniosek do sądu za odmowę przyjęcia mandatu.
Ile czasu ma policja na skierowanie wniosku do sądu za odmowę przyjęcia mandatu odmówiłem przyjęcia mandatu i mija ponad miesiąc i cisza nawet dzwoniłem do sądu nie wniesiono żadnej sprawy...
umowa zlecenia a L4 i niewykonanie zlecenia
Osoba zatrudniona na umowę zlecenie ma wykonywać pracę 5 x w tygodniu (sprzątanie). W umowie jest punkt, że swoją pracę może zlecić innej osobie. Osoba ta przez najbliższe 10 dni jest na zwolnieniu lekarskim (opłaca zasiłek chorobowy) . Czy ta osoba ma obowiązek znaleźć zastępstwo za siebie aby zlecona praca została wykonana? Czy ja jako zlecający muszę szukać sam zastępstwa? Będę wdzięczny za wyjaśnienie....

Wyszukiwarka