wniosek do funduszu alimentacyjnego

Dzień dobry. Złożyłam wniosek w funduszu alimentacyjnym na dziecko z pierwszego związku. Mam jeszcze dziecko z drugiego związku, które wpisałam w skład rodziny oraz siebie oczywiście. Zadzwonila do mnie pani urzędniczka z informacją, że do składu rodziny muszę dopisać mojego ex partnera, z którym mam drugiego syna, bo zalicza się do niej, ponieważ nie ma sądowego wyroku o przyznaniu alimentów, nawet jak płaci sam od siebie alimenty to to się nie liczy. Żeby go nie ujmować w składzie rodziny to musi być wyrok. Czy to prawda?
anonim cytuj
12-10-2021
Tak. Wyrok badz ugoda zatwierdzona przez sad.

anonim cytuj
12-10-2021
Tak muszą być alimenty przyznane przez sąd inaczej wliczają w skład rodziny i biorą jego dochody.

anonim cytuj
12-10-2021
Dzień dobry. Złożyłam wniosek w funduszu alimentacyjnym na dziecko z pierwszego związku. Mam jeszcze dziecko z drugiego związku, które wpisałam w skład rodziny oraz siebie oczywiście. Zadzwonila do mnie pani urzędniczka z informacją, że do składu rodziny muszę dopisać mojego ex partnera, z którym mam drugiego syna, bo zalicza się do niej, ponieważ nie ma sądowego wyroku o przyznaniu alimentów, nawet jak płaci sam od siebie alimenty to to się nie liczy. Żeby go nie ujmować w składzie rodziny to musi być wyrok. Czy to prawda?

Tak, pani urzędniczka przekazała Ci poprawne informacje. W świetle obowiązującego prawa, aby nie uwzględniać dochodów ojca dziecka (lub matki) w składzie rodziny przy ubieganiu się o świadczenia z funduszu alimentacyjnego, musi istnieć prawomocny wyrok sądu przyznający alimenty lub też ugoda zatwierdzona przez sąd.

Samo dobrowolne płacenie alimentów przez ojca nie jest równoznaczne z formalnym zobowiązaniem do płacenia alimentów i dlatego, w przypadku braku wyroku, urząd może uwzględnić jego dochody przy wyliczaniu wysokości świadczeń z funduszu. Jeśli chcesz, by dochody Twojego ex partnera nie były uwzględniane w składzie rodziny, powinnaś rozważyć podjęcie formalnych kroków mających na celu uzyskanie wyroku sądowego w sprawie alimentów.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Mam być świadkiem na sprawie karnej. Czy można się z tego wycofać?
Dzień dobry, Mam być świadkiem na sprawie karnej. Wnioskowała o to osoba oskarżona. W tzw międzyczasie rozeszły mi się drogi z tą osobą i doszły nowe okoliczności, które zmieniły moja perspektywę na tę sprawę. Uważam że nastąpiła manipulacja ze strony osoby oskarżonej by moje zeznania były na korzyść oskarżonej osoby. Nie znaczy to że moje zeznania miały być niezgodne z prawdą tylko że zostały ukryte przede mną fakty które zmieniają moja ocenę ...
Po jakim czasie przedawniają się długi alimentacyjne wobec byłej żony ?
Po jakim czasie przedawniają się długi alimentacyjne wobec byłej żony ? Chodzi o to że 2 lata temu rozwiodłem się ze swoją żoną, moja była żona z racji tego że rozwód był z mojej winy wywalczyła dla siebie alimenty w kwocie 800zł miesięcznie i o ile na początku musiałem te alimenty płacić to w listopadzie nie przelałem żonie nic. Powody są tego dwa, po pierwsze nie rozumiem dlaczego mam to nadal robić kiedy ona żyje lepiej ode mnie, a drugim powo...
Produkt niezgodny z opisem.
Witam serdecznie, Mam takie pytanie, bo co prawda wiem, że zawsze jest prawo do zwrotu do 14 dni, ale tutaj sytuacja jest trochę inna. A więc kupiłem gryf do gitary, od lutnika znalezionego na olx. Za gryf zapłaciłem 2 tysiące i umówiliśmy się na poszczególne parametry. Gdy przyszedł gryf, odebrałem go osobiście, okazało się, że nie ma on dokładnie takich parametrów jakie chciałem, mimo wcześniejszych ustaleń. Początkowo towar przyjąłem, bo pom...
Ograniczenie praw rodzicielskich obojgu rodzicom.
Dzień dobry. W dniu dzisiejszym odbyła się sprawa sądowa o ograniczenie mi i ojcu dziecka praw rodzicielskich oraz nadanie kurateli sądowej i asystentury rodziny. Chciałabym wnieść do sądu o wydanie uzasadnienia oraz odwołać się od podjętej przez sąd decyzji. W jaki sposób powinnam przygotować pisma i czy muszę dodać do tych pism jakieś dodatkowe dokumenty (jeśli tak to jakie)?...

Wyszukiwarka