Rekruter pyta o poprzednią pensję, czy muszę odpowiadać?
Nie musisz automatycznie podawać poprzedniego wynagrodzenia tylko dlatego, że rekruter o to pyta. Sens nowych przepisów o przejrzystości wynagrodzeń jest taki, żeby rozmowa dotyczyła wartości stanowiska i proponowanego wynagrodzenia, a nie wyciągania historii płacowej kandydata.
- Podstawowo warto patrzeć na art.
- Zbierz umowę, korespondencję z pracodawcą i dokładne daty zdarzeń.
Podstawowo warto patrzeć na art. 183 i następne kp, czyli równe traktowanie i zakaz dyskryminacji w zatrudnieniu. Jeżeli pytanie o poprzednią pensję prowadzi do zaniżenia oferty albo nierównego traktowania, może być problematyczne. Co innego pytanie o oczekiwania finansowe, a co innego żądanie ujawnienia wcześniejszych zarobków.
Możesz odpowiedzieć spokojnie: „wolę rozmawiać o zakresie obowiązków i budżecie na to stanowisko, proszę o widełki wynagrodzenia”. Dobrze zachować korespondencję z rekrutacji, zwłaszcza jeżeli firma odmawia podania widełek, a naciska na historię Twoich pensji.
Przeglądaj forum
Podobne pytania
Wątki z tej samej kategorii
Zrezygnowałam z urlopu wychowawczego ponieważ jestem w ciąży. Z dniem powrotu do pracy mam wystawione L4, od dziś do 30 grudnia. K...
Czy pracownik, który rozwiązuje umowę na czas nieokreślony z zachowaniem okresu wypowiedzenia, w czasie którego przebywa na zwolni...
Witam czy jeżeli jestem na L4 od psychiatry i potrzebuję się oderwać na jakiś czas to czy mogę wyjechać za granicę?
Dzień dobry mam pytanie koleżanka jest zarejestrowana w urzędzie pracy bez prawa do zasiłku i dziś dostała z bezrobocia ofertę pra...