Prawo Pracy wczoraj 1 odpowiedź

Rekruter pyta o poprzednią pensję, czy muszę odpowiadać?

Pytanie użytkownika
Na rozmowie rekrutacyjnej padło pytanie, ile zarabiałem w poprzedniej pracy. Nie chodziło o moje oczekiwania, tylko konkretnie o wcześniejszą pensję. Czy ja muszę odpowiadać na takie pytanie? Bo mam wrażenie, że potem firma zaniża ofertę na podstawie starego wynagrodzenia.
W skrócie

Nie musisz automatycznie podawać poprzedniego wynagrodzenia tylko dlatego, że rekruter o to pyta. Sens nowych przepisów o przejrzystości wynagrodzeń jest taki, żeby rozmowa dotyczyła wartości stanowiska i proponowanego wynagrodzenia, a nie wyciągania historii płacowej kandydata.

• Podstawowo warto patrzeć na art.
  • Zbierz umowę, korespondencję z pracodawcą i dokładne daty zdarzeń.
1 odpowiedź
Odpowiedź
wczoraj
Nie musisz automatycznie podawać poprzedniego wynagrodzenia tylko dlatego, że rekruter o to pyta. Sens nowych przepisów o przejrzystości wynagrodzeń jest taki, żeby rozmowa dotyczyła wartości stanowiska i proponowanego wynagrodzenia, a nie wyciągania historii płacowej kandydata.

Podstawowo warto patrzeć na art. 183 i następne kp, czyli równe traktowanie i zakaz dyskryminacji w zatrudnieniu. Jeżeli pytanie o poprzednią pensję prowadzi do zaniżenia oferty albo nierównego traktowania, może być problematyczne. Co innego pytanie o oczekiwania finansowe, a co innego żądanie ujawnienia wcześniejszych zarobków.

Możesz odpowiedzieć spokojnie: „wolę rozmawiać o zakresie obowiązków i budżecie na to stanowisko, proszę o widełki wynagrodzenia”. Dobrze zachować korespondencję z rekrutacji, zwłaszcza jeżeli firma odmawia podania widełek, a naciska na historię Twoich pensji.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Przeglądaj forum

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Prawo pracy dzisiaj
L4 po ustaniu zatrudnienia

Czy pracownik, który rozwiązuje umowę na czas nieokreślony z zachowaniem okresu wypowiedzenia, w czasie którego przebywa na zwolni...

23 odpowiedzi 03-07-2026