Prawo Cywilne dzisiaj 1 odpowiedź

kurier dostarczył paczkę pod zły adres

Pytanie użytkownika
Hej, mam pytanie z takiej codziennej sprawy cywilnej. Chodzi o kurier dostarczył paczkę pod zły adres. Druga strona mówi, że nic już nie da się zrobić, ale nie wiem, czy to faktycznie tak wygląda prawnie. Czy ktoś może podpowiedzieć, jakie dokumenty zebrać i jaki pierwszy krok ma tu sens?
W skrócie

Jeżeli kurier dostarczył paczkę pod zły adres, zacząłbym od reklamacji do sprzedawcy albo przewoźnika, zależnie od tego, z kim zawierałeś umowę i kto organizował dostawę.

• Praktycznie: zrób zrzuty statusu przesyłki, zachowaj numer nadania, potwierdzenie zakupu i wiadomości.
  • Napisz reklamację z żądaniem wskazania, komu i gdzie doręczono paczkę, oraz poproś o ponowną dostawę albo zwrot pieniędzy.
  • Zbierz umowę, wiadomości, potwierdzenia płatności i krótko opisz swoje żądanie na piśmie.
1 odpowiedź
Odpowiedź
dzisiaj
Jeżeli kurier dostarczył paczkę pod zły adres, zacząłbym od reklamacji do sprzedawcy albo przewoźnika, zależnie od tego, z kim zawierałeś umowę i kto organizował dostawę. Najważniejsze jest ustalenie, czy przesyłka została faktycznie doręczona adresatowi, czy tylko oznaczona w systemie jako doręczona.

W sporze cywilnym liczą się dowody. Ciężar wykazania faktów co do zasady wynika z art. 6 kc. Jeżeli zapłaciłeś za towar i dostawę, a paczka nie trafiła do Ciebie, w grę może wchodzić odpowiedzialność za nienależyte wykonanie zobowiązania, czyli art. 471 kc. Przy szkodzie spowodowanej cudzym zawinionym działaniem czasem znaczenie ma też art. 415 kc.

Praktycznie: zrób zrzuty statusu przesyłki, zachowaj numer nadania, potwierdzenie zakupu i wiadomości. Napisz reklamację z żądaniem wskazania, komu i gdzie doręczono paczkę, oraz poproś o ponowną dostawę albo zwrot pieniędzy. Nie załatwiałbym tego tylko telefonicznie, bo później trudno udowodnić, co dokładnie zgłaszałeś.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Prawo cywilne 04-05-2025
Umowa najmu okazjonalnego.

Chcę wynająć mieszkanie na podstawie umowy najmu okazjonalnego. Zgłaszają się głównie osoby z dziećmi i zwierzętami lub Ukraińcy. ...

54 odpowiedzi 04-05-2025
Prawo cywilne dzisiaj
Ojciec dziecka nie płaci alimentów.

Mam problem z byłym mężem, który ciągle się miga od płacenia alimentów. Komornik jest, złożyłam wniosek o egzekucje z ruchomości. ...

34 odpowiedzi 01-07-2026
Prawo cywilne 16-04-2023
Poręczenie pożyczki w banku.

Co mam zrobić w sytuacji gdy poręczyłam pożyczkę byłemu, której nie chce spłacać a na mnie ciąży dług, nie spisałam z nim żadnego ...

29 odpowiedzi 16-04-2023