Prawo Cywilne dzisiaj 1 odpowiedź

list polecony do osoby zmarłej

Pytanie użytkownika
Mam pytanie prawne o list polecony do osoby zmarłej. Nie wiem, od czego zacząć i czy najpierw pisać jakieś oficjalne pismo, czy wystarczy zwykła wiadomość z opisem sprawy. Czy ktoś może podpowiedzieć, jakie dokumenty zebrać i jaki pierwszy krok ma tu sens?
W skrócie

Jeżeli list polecony jest adresowany do osoby zmarłej, nie traktowałbym go jak zwykłej korespondencji do domownika. Najpierw trzeba ustalić, kto jest nadawcą: sąd, urząd, bank, wierzyciel czy prywatna osoba.

• Najpierw trzeba ustalić, kto jest nadawcą: sąd, urząd, bank, wierzyciel czy prywatna osoba.
  • Praktycznie: zachowaj awizo/kopertę, nie wyrzucaj dokumentów i napisz do nadawcy, że adresat nie żyje.
  • Zbierz umowę, wiadomości, potwierdzenia płatności i krótko opisz swoje żądanie na piśmie.
1 odpowiedź
Odpowiedź
dzisiaj
Jeżeli list polecony jest adresowany do osoby zmarłej, nie traktowałbym go jak zwykłej korespondencji do domownika. Najpierw trzeba ustalić, kto jest nadawcą: sąd, urząd, bank, wierzyciel czy prywatna osoba. Od tego zależy, czy wystarczy zwrot przesyłki, czy lepiej powiadomić nadawcę o śmierci adresata.

Jeżeli sprawa jest urzędowa, można wysłać krótkie pismo z informacją, że adresat zmarł, i dołączyć odpis aktu zgonu albo wskazać, że spadkobiercy nie są jeszcze ustaleni. Ogólna forma pisma do organu mieści się w art. 63 kpa. Przy zwykłym sporze cywilnym ważne jest też zachowanie dowodów, bo ciężar wykazania faktów wynika z art. 6 kc.

Praktycznie: zachowaj awizo/kopertę, nie wyrzucaj dokumentów i napisz do nadawcy, że adresat nie żyje. Jeżeli jesteś spadkobiercą, nie podpisuj pochopnie żadnych uznań długu ani oświadczeń bez sprawdzenia, czego pismo dotyczy.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Prawo cywilne 04-05-2025
Umowa najmu okazjonalnego.

Chcę wynająć mieszkanie na podstawie umowy najmu okazjonalnego. Zgłaszają się głównie osoby z dziećmi i zwierzętami lub Ukraińcy. ...

54 odpowiedzi 04-05-2025
Prawo cywilne dzisiaj
Ojciec dziecka nie płaci alimentów.

Mam problem z byłym mężem, który ciągle się miga od płacenia alimentów. Komornik jest, złożyłam wniosek o egzekucje z ruchomości. ...

34 odpowiedzi 01-07-2026
Prawo cywilne 16-04-2023
Poręczenie pożyczki w banku.

Co mam zrobić w sytuacji gdy poręczyłam pożyczkę byłemu, której nie chce spłacać a na mnie ciąży dług, nie spisałam z nim żadnego ...

29 odpowiedzi 16-04-2023