list polecony do osoby zmarłej
Jeżeli list polecony jest adresowany do osoby zmarłej, nie traktowałbym go jak zwykłej korespondencji do domownika. Najpierw trzeba ustalić, kto jest nadawcą: sąd, urząd, bank, wierzyciel czy prywatna osoba.
- Najpierw trzeba ustalić, kto jest nadawcą: sąd, urząd, bank, wierzyciel czy prywatna osoba.
- Praktycznie: zachowaj awizo/kopertę, nie wyrzucaj dokumentów i napisz do nadawcy, że adresat nie żyje.
- Zbierz umowę, wiadomości, potwierdzenia płatności i krótko opisz swoje żądanie na piśmie.
Jeżeli sprawa jest urzędowa, można wysłać krótkie pismo z informacją, że adresat zmarł, i dołączyć odpis aktu zgonu albo wskazać, że spadkobiercy nie są jeszcze ustaleni. Ogólna forma pisma do organu mieści się w art. 63 kpa. Przy zwykłym sporze cywilnym ważne jest też zachowanie dowodów, bo ciężar wykazania faktów wynika z art. 6 kc.
Praktycznie: zachowaj awizo/kopertę, nie wyrzucaj dokumentów i napisz do nadawcy, że adresat nie żyje. Jeżeli jesteś spadkobiercą, nie podpisuj pochopnie żadnych uznań długu ani oświadczeń bez sprawdzenia, czego pismo dotyczy.
Podobne pytania
Wątki z tej samej kategorii
Chcę wynająć mieszkanie na podstawie umowy najmu okazjonalnego. Zgłaszają się głównie osoby z dziećmi i zwierzętami lub Ukraińcy. ...
Mam problem z byłym mężem, który ciągle się miga od płacenia alimentów. Komornik jest, złożyłam wniosek o egzekucje z ruchomości. ...
Witam Teść zakupił auto w czerwcu, jego ubezpieczenie kończyło się 8.07 dopatrzył się tego dopiero 13.07 (od tego dnia jest wykupi...
Co mam zrobić w sytuacji gdy poręczyłam pożyczkę byłemu, której nie chce spłacać a na mnie ciąży dług, nie spisałam z nim żadnego ...