Zwolnienie lekarskie

Witam. Mam pytanie odnośnie długoterminowych zwolnień lekarskich. A mianowicie, jeżeli pracownik przebywa na zwolnieniu lekarskim dłużej niż 30 dni, pracodawca ma obowiązek wystawić skierowanie na badania kontrolne (przed dopuszczeniem pracownika ponownie do pracy). Problem polega na tym, że ostatnia wizyta u lekarza specjalisty odbędzie się 27 grudnia, a w okresie od 21 grudnia do 1 stycznia firma będzie zamknięta (przerwa świąteczna, wszyscy mają urlop). Najbliższy dzień roboczy w firmie będzie 2 stycznia. W związku z tym, pracownik po wyjściu od lekarza 27 grudnia, w przypadku zakończenia leczenia, nie będzie miał możliwości poinformowania pracodawcy o tym, że 2 stycznia wraca do pracy.
Mam następujące pytania:
1. Czy można zgłosić powrót do pracy dopiero 2 stycznia?
2. Co jeśli pracodawca stwierdzi, że nie jest w stanie załatwić badań kontrolnych w tym samym dniu, bo w przychodni nie ma wolnych terminów?
3. Jeśli pracownik będzie musiał czekać 2 - 3 dni na badania kontrolne, kto wtedy ponosi za to odpowiedzialność, pracownik czy pracodawca? Czy pracownikowi należy się wynagrodzenie za te dni? I jak jest jego status na liście obecności w ciągu tych dni: obecność, nieobecność usprawiedliwiona, czy nieobecność nieusprawiedliwiona?
Dziękuję, pozdrawiam.
anonim cytuj
14-12-2024

Sugerowane Tematy

Zyski z adsense a podatki
Mam małą stronkę internetową, na której co prawda nic nie robię, ale są tam reklamy od google (adsense), i co miesiąc mam z tego tytułu ok. 500zł. Czy w zwiazku z tym jestem zobowiazany do rozliczania sie z dochodu, placic podatki, albo zalozyc dzialalnosc gospodarcza?...
Reklamacje na Vinted
Sprzedałam garnitur na Vinted za 180 zł, kupująca po otrzymaniu towaru zgłosiła wady i źle opisany rozmiar przezemnie. Kupująca kliknęła transakcja udana, pieniądze mam na koncie. Ponieważ, źle opisałam rozmiar prosiłam o odesłanie garnituru, podałam dane do wysyłki. Natomiast w piątym dniu upomniałam się, że przesyłka nie została nadana paczkomatem. Wtedy kupująca nadała zwrot. Po otrzymaniu przesyłki okazało się, że spodnie były u krawcowej, z...
Przepisanie domu
W tym tygodniu ojciec mojego partnera przypisuje mu dom z dożywotnią opieką. Mam dwa pytania. 1. W domu zameldowana jest siostra partnera, która wyprowadzila się z początkiem grudnia zostawiając chorego ojca. Nie wie o przepisaniu domu, dotąd była przekonana że dom jej się ostanie. Jeśli dowie się o próbie wymeldowania wróci mieszkać spowrotem. Jak ugryzc tą sprawę? 2. Ja wykladam pieniądze na notariusza i pozniejszy remont, nie mamy ślubu i ...
Wyrok sądu, kiedy i jak do mnie dotrze?
Witam miałam sprawę o alimenty z ojcem dziecka wygrana. Problem w tym że się przeprowadziłam a wyrok sądu nie dotarł. Cóż mogę zrobić gdzie go szukać? Nie było też żadnego awizo. Wyrok miał przyjść pocztą....

Wyszukiwarka