Zwolnienie lekarskie

Witam. Mam pytanie odnośnie długoterminowych zwolnień lekarskich. A mianowicie, jeżeli pracownik przebywa na zwolnieniu lekarskim dłużej niż 30 dni, pracodawca ma obowiązek wystawić skierowanie na badania kontrolne (przed dopuszczeniem pracownika ponownie do pracy). Problem polega na tym, że ostatnia wizyta u lekarza specjalisty odbędzie się 27 grudnia, a w okresie od 21 grudnia do 1 stycznia firma będzie zamknięta (przerwa świąteczna, wszyscy mają urlop). Najbliższy dzień roboczy w firmie będzie 2 stycznia. W związku z tym, pracownik po wyjściu od lekarza 27 grudnia, w przypadku zakończenia leczenia, nie będzie miał możliwości poinformowania pracodawcy o tym, że 2 stycznia wraca do pracy.
Mam następujące pytania:
1. Czy można zgłosić powrót do pracy dopiero 2 stycznia?
2. Co jeśli pracodawca stwierdzi, że nie jest w stanie załatwić badań kontrolnych w tym samym dniu, bo w przychodni nie ma wolnych terminów?
3. Jeśli pracownik będzie musiał czekać 2 - 3 dni na badania kontrolne, kto wtedy ponosi za to odpowiedzialność, pracownik czy pracodawca? Czy pracownikowi należy się wynagrodzenie za te dni? I jak jest jego status na liście obecności w ciągu tych dni: obecność, nieobecność usprawiedliwiona, czy nieobecność nieusprawiedliwiona?
Dziękuję, pozdrawiam.
anonim cytuj
14-12-2024

Sugerowane Tematy

Jest asfalt . Został kompletnie ubłocony, co z tym zrobić.? Właściciel nie reaguje na rozmowy
Witam przy mojej posesji trwają prace budowlane . Jest asfalt . Został kompletnie ubłocony wszystko się brudzi co mogę w związku z tym zrobić.? Odpowiadając na pytanie nie których to byłem rozmawiałem a właściciel odwrócił głowę i poszedł dalej...
Cofnięcie umowy dożywocia.
Czy jest możliwy dobrowolny zwrot darowizny i z jakim konsekwencjami się to wiąże? Darowizna była dokonana w pierwszej linii, ojciec syn, syn nie może wywiązać się z obietnicy dożywocia więc stwierdził, że odda rodzicom mieszkanie. Chcieliby to załatwić polubownie. Czy jest taka możliwość?...
Jak teraz wygląda kwestia wystawienia zwolnienia na dwóch etatach?
Mój mąż wylądował w szpitalu, jest zatrudniony w dwóch różnych firmach na UoP. Jak teraz wygląda kwestia wystawienia zwolnienia? Czy szpital wystawia dla obu nip-ów, czy jakoś inaczej należy to rozwiązać?...
zapytanie w kwestii prawa rodzinnego
Dzień dobry Mam zapytanie w kwestii prawa rodzinnego. Może to klasyk ale pierwszy raz jestem w takiej sytuacji i próbuje sobie pomóc: Rozwód z orzeczeniem dla winy męża. Dziecko od lat ze mną pod jednym dachem. Ojciec płaci alimenty i raczej wychowawczo się nie udziela. Dziecko ma zapewnione wszystko, moja opiekę, spokojny dom. Pracuje od lat by zapewnić wszystko w ramach rozsądku. Przyszedł bunt dojrzewania. Oczywista oczywistość że teraz dzi...

Wyszukiwarka