Zwolnienie lekarskie

Witam. Mam pytanie odnośnie długoterminowych zwolnień lekarskich. A mianowicie, jeżeli pracownik przebywa na zwolnieniu lekarskim dłużej niż 30 dni, pracodawca ma obowiązek wystawić skierowanie na badania kontrolne (przed dopuszczeniem pracownika ponownie do pracy). Problem polega na tym, że ostatnia wizyta u lekarza specjalisty odbędzie się 27 grudnia, a w okresie od 21 grudnia do 1 stycznia firma będzie zamknięta (przerwa świąteczna, wszyscy mają urlop). Najbliższy dzień roboczy w firmie będzie 2 stycznia. W związku z tym, pracownik po wyjściu od lekarza 27 grudnia, w przypadku zakończenia leczenia, nie będzie miał możliwości poinformowania pracodawcy o tym, że 2 stycznia wraca do pracy.
Mam następujące pytania:
1. Czy można zgłosić powrót do pracy dopiero 2 stycznia?
2. Co jeśli pracodawca stwierdzi, że nie jest w stanie załatwić badań kontrolnych w tym samym dniu, bo w przychodni nie ma wolnych terminów?
3. Jeśli pracownik będzie musiał czekać 2 - 3 dni na badania kontrolne, kto wtedy ponosi za to odpowiedzialność, pracownik czy pracodawca? Czy pracownikowi należy się wynagrodzenie za te dni? I jak jest jego status na liście obecności w ciągu tych dni: obecność, nieobecność usprawiedliwiona, czy nieobecność nieusprawiedliwiona?
Dziękuję, pozdrawiam.
anonim cytuj
14-12-2024
\
Czy można zgłosić powrót do pracy dopiero 2 stycznia?\

Tak. Pracownik nie ma obowiązku informowania pracodawcy o zakończeniu zwolnienia lekarskiego przed jego faktycznym powrotem do pracy. Zgodnie z art. 229 § 2 Kodeksu pracy, pracodawca dopuszcza pracownika do pracy po przerwie trwającej dłużej niż 30 dni tylko po przedstawieniu aktualnego orzeczenia lekarskiego stwierdzającego brak przeciwwskazań do pracy na danym stanowisku. Obowiązek poinformowania o zakończeniu leczenia przed 2 stycznia nie wynika z żadnego przepisu prawa.

\
Co jeśli pracodawca stwierdzi, że nie jest w stanie załatwić badań kontrolnych w tym samym dniu, bo w przychodni nie ma wolnych terminów?\

Pracodawca jest zobowiązany do zapewnienia wykonania badań kontrolnych przed dopuszczeniem pracownika do pracy (art. 229 § 4 K.p.). Do czasu ich wykonania pracownik nie może zostać dopuszczony do pracy. Opóźnienie w przeprowadzeniu badań z przyczyn organizacyjnych (np. brak terminów w przychodni) nie może obciążać pracownika.

\
Jeśli pracownik będzie musiał czekać 2 - 3 dni na badania kontrolne, kto wtedy ponosi za to odpowiedzialność, pracownik czy pracodawca? Czy pracownikowi należy się wynagrodzenie za te dni? I jak jest jego status na liście obecności w ciągu tych dni: obecność, nieobecność usprawiedliwiona, czy nieobecność nieusprawiedliwiona?\

Odpowiedzialność ponosi pracodawca. Obowiązek organizacji badań kontrolnych spoczywa wyłącznie na nim. Pracownik pozostaje w gotowości do pracy, ale nie może jej świadczyć z przyczyn leżących po stronie pracodawcy. Zgodnie z art. 81 § 1 K.p., za czas niewykonywania pracy, jeżeli pracownik był gotów do jej wykonywania, a doznał przeszkody z przyczyn dotyczących pracodawcy, przysługuje mu wynagrodzenie. Na liście obecności pracownika należy odnotować jako nieobecność usprawiedliwioną z prawem do wynagrodzenia.

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

Sprzedaż nieruchomości.
Witam. Jestem współwłaścicielem działki o powierzchni 22 arów. Mój udział to 6/8. Pozostała część należy do moich sióstr. Chciałbym z tej działki 22 arów wytyczyć działkę 12 arów i ją sprzedać. Czy mogę to zrobić bez zgody moich sióstr?...
Czy w sądzie rejonowym udzielą mi informacji na temat pewnej działki i jego właściciela
Witam, chciałabym zapytać, czy aby dowiedzieć się kto jest właścicielem pewnej działki, wystarczy pójść do wydziału ksiąg wieczystych w sądzie rejonowym i poprosić o numer księgi tej działki i sprawdzić na portalu internetowym kto nim jest ? Czy też można po prostu dowiedzieć się od razu w tym wydziale? Czy może nie każdy może otrzymać takie informacje? Jak to wygląda ?...
Umowa o pracę zamieniona na umowę zlecenie.
Mam pytanie czy to jest legalne i czy zgodne z prawem. W związku z "pandemią" mój pracodawca zwolnił część załogi, co ciekawe dla części zwolnionych zaproponował umowę zlecenie. ?! Pracują jak wcześniej na 3 zmiany w określonym miejscu i określonym czasie. Miejsce pracy jest stałe (poza działami) ale generalnie w obrębie siedziby firmy pod jednym adresem. Jedyne co się zmieniło to sama umowa i stawka. Jakiś czas temu miałem podobną ...
jak zabronic ojcu dziecka upubliczniać zdjecia dziecka
Witam. Kieruje się do Państwa z kilkoma Pytaniami. Odnośnie jestem w trakcie walki o odebranie władzy rodzicielskiej ojcu córki. Czy jeśli sąd odbierze już to władze rodzicielską ojciec będzie mógł w dalszym ciągu udostępniać zdjęcia córki na portalach społecznościowych? Dodam , że to nie mój sposób jakiejkolwiek zemsty na nim, a jedynie szukanie sposoby, by to zostało mu zabronienie, poprzez to że dopuszcza się licznych kradzieży w naszym mieści...

Wyszukiwarka