Prawa pracownika

Witam
Pracując jako sprzedawca, pracodawca chce mnie oddelegować do innego miejsca pracy oddalonego o ok 250 km, (codzienny dojazd i przyjazd do domu) przy rozbiórce budynków.
Co mam zrobić w tej sytuacji, jakie prawa mnie chronią i co mogę zrobić w przypadku groźby niezaakceptowania polecenia?
anonim cytuj
09-09-2024
Zgodnie z art. 42 § 4 Kodeksu pracy, pracownik może być czasowo przeniesiony do innej pracy bez wypowiedzenia zmieniającego, jeśli spełnione są łącznie trzy warunki:

– uzasadniają to potrzeby pracodawcy,
– nie powoduje to obniżenia wynagrodzenia,
– nowa praca odpowiada kwalifikacjom pracownika.

Oddelegowanie do pracy oddalonej o ok. 250 km od miejsca stałego świadczenia pracy, w warunkach całkowicie odmiennych od pierwotnego stanowiska (sprzedawca → praca fizyczna przy rozbiórce), nie spełnia tych przesłanek. Tego rodzaju polecenie służbowe można uznać za niezgodne z umową o pracę i rażąco przekraczające zakres obowiązków wynikający z art. 100 § 1 Kodeksu pracy.

W przypadku odmowy wykonania takiego polecenia, jeśli nie mieści się ono w granicach obowiązków umownych i jest niezgodne z przepisami, nie można mówić o ciężkim naruszeniu obowiązków pracowniczych (art. 52 § 1 pkt 1 K.p.).

Dodatkowo, zgodnie z art. 29 § 1 pkt 2 K.p., miejsce wykonywania pracy musi być określone w umowie o pracę. Jeżeli nowa lokalizacja nie została przewidziana w umowie lub w ramach tzw. „ruchomego miejsca pracy”, przeniesienie do innego miasta wymaga wypowiedzenia zmieniającego – czyli zastosowania art. 42 § 1 K.p.

Praca przy rozbiórkach budynków to zasadniczo inny rodzaj pracy niż sprzedaż, co oznacza, że zmiana może być traktowana jako istotna modyfikacja warunków zatrudnienia, która wymaga zgody pracownika. Brak zgody oznacza, że wypowiedzenie zmieniające może zostać odrzucone, a umowa rozwiąże się po okresie wypowiedzenia, przy czym możliwe będzie jej zakwestionowanie w sądzie pracy.

Podstawy prawne:
– art. 29 § 1 pkt 2 K.p.,
– art. 42 § 1 i § 4 K.p.,
– art. 52 § 1 pkt 1 K.p.,
– art. 100 § 1 K.p.

anonim cytuj
04-05-2025
Dziękuję za odpowiedź. A jak wygląda sprawa, jeśli nie podpiszę żadnego wypowiedzenia zmieniającego, ale po prostu odmówię wyjazdu do tej miejscowości i pozostanę w dotychczasowym miejscu pracy? Czy pracodawca może mnie wtedy zwolnić dyscyplinarnie, albo potraktować to jako porzucenie pracy?

anonim cytuj
04-05-2025
Odmowa wykonania polecenia pracodawcy dotyczącego pracy w miejscu oddalonym o 250 km i w zakresie całkowicie odbiegającym od ustalonych warunków zatrudnienia (sprzedawca → pracownik fizyczny przy rozbiórce) nie stanowi ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków pracowniczych w rozumieniu art. 52 § 1 pkt 1 Kodeksu pracy.

Zgodnie z art. 100 § 1 K.p., pracownik ma obowiązek stosować się do poleceń pracodawcy, o ile nie są one sprzeczne z przepisami prawa lub umową o pracę. W tym przypadku polecenie wykonywania zupełnie innej pracy, w zupełnie innej lokalizacji, nie mieści się w granicach obowiązków wynikających z zawartej umowy.

Nie można więc uznać takiej odmowy za porzucenie pracy ani za przyczynę uzasadniającą dyscyplinarne rozwiązanie umowy o pracę. Gdyby jednak pracodawca mimo to zastosował art. 52 K.p., pracownik ma możliwość skutecznego zakwestionowania takiego rozwiązania przed sądem pracy.

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

Chce sprzedać działkę za pośrednictwem biura nieruchomości.
Chce sprzedać działkę za pośrednictwem biura nieruchomości. Klient chciał zapłacić w 2 ratach i już po pierwszej racie chciał abym przepisała na niego akt własności. Agentka powiedziała że gdyby nie zapłacił drugiej części to komornik będzie to ścigał. Mi to nie odpowiada. A więc klient zaproponowal że zapłaci 10% teraz i podpiszemy umowę przedwstepną w której będzie zawarte że jeśli on nie wywiąże się i nie zapłaci reszty w ciągu miesiąca to ...
Spóźniłam się z opłatą najmu, dostałam wypowiedzenie umowy co teraz??
Mam podpisaną umowę najmu okazjonalnego do 31.08.2023r. Niestety z przyczyn zdrowotnych nie mogłam do końca uregulować płatności za 2 miesiące, które jutro właściwie będzie miał na koncie. Pozostałe rachunki są opłacone. Otrzymałam dwa dni temu na maila wypowiedzenie umowy, które chcą żebym podpisała. Czy mogą mi tak nagle z tego tytułu wypowiedzieć umowę? ...
Co powinien zawierać testament?
Co powinien w szczególności zawierać testament żeby go nikt nie mógł podważyć?...
Nowa umowa o prace na zwolnieniu lekarskim
Pracuje w oparciu umowy o pracę w firmie x, ale aktualnie przebywam na zwolnieniu lekarskim trzydniowym. Czy podczas tego zwolnienia lekarskiego mogę podpisać umowę zlecenie z inną firmą niż w tej w której pracuję? Umowa jest podpisywana na odległość. Czy mogę mieć z tego powodu jakieś nieprzyjemne konsekwencje?...

Wyszukiwarka