Alimenty

Mam pytanie jak dorosłe dziecko dostało wyrok i siedzi w Zakładzie Karnym to rodzice musisz płacić na to dziecko alimenty
anonim cytuj
03-09-2024
\
Mam pytanie jak dorosłe dziecko dostało wyrok i siedzi w Zakładzie Karnym to rodzice musisz płacić na to dziecko alimenty\

Obowiązek alimentacyjny rodziców wobec pełnoletniego dziecka nie jest bezwarunkowy. Zgodnie z art. 133 § 1 i § 3 k.r.o. świadczenia należą się tylko wtedy, gdy dziecko **nie jest w stanie utrzymać się samodzielnie**, a domaganie się alimentów nie godzi w zasady współżycia społecznego ani nie obciąża rodziców nadmiernie. Jeżeli niedostatek wynika z zawinionego postępowania uprawnionego – np. skazania i umieszczenia w zakładzie karnym – rodzice mogą uchylić się od dalszego łożenia .

Pobyt w więzieniu zaspokaja podstawowe potrzeby (wyżywienie, odzież, opiekę medyczną), a brak możliwości zarobkowania jest konsekwencją czynu samego skazanego. Orzecznictwo dopuszcza w takiej sytuacji uchylenie lub ograniczenie obowiązku alimentacyjnego; SN w uchwale składu 7 sędziów z 26 V 1995 r., III CZP 178/94, wskazał, że skutki pozbawienia wolności nie muszą obciążać osób zobowiązanych, jeżeli uwzględnienie ich byłoby sprzeczne z art. 135–136 k.r.o. .

Świadczenie zasądzone prawomocnym wyrokiem trwa, dopóki sąd go nie zmieni. Dlatego rodzice powinni wytoczyć powództwo z art. 138 k.r.o. o uchylenie (lub choćby czasowe zawieszenie) obowiązku, wykazując:

* zapewnienie dziecku pełnego utrzymania przez administrację penitencjarną,
* zawiniony charakter niedostatku,
* nadmierny uszczerbek finansowy po stronie zobowiązanych.

Jeżeli sąd uzna całkowite uchylenie za niezasadne (np. ze względu na przyszłe potrzeby po wyjściu z więzienia), może pozostawić świadczenie w symbolicznej wysokości lub zawiesić je na czas odbywania kary, stosując art. 140 k.r.o. (miarkowanie obciążeń) .

Podsumowując: sam fakt skazania pełnoletniego dziecka i jego pobytu w zakładzie karnym nie „anuluje” automatycznie wcześniejszego wyroku alimentacyjnego, ale stanowi mocną podstawę do złożenia pozwu o jego uchylenie lub redukcję. Do chwili prawomocnego rozstrzygnięcia zmiana wysokości świadczeń pozostaje wyłącznie w gestii sądu (art. 365 § 1 k.p.c.).

anonim cytuj
16-05-2025

Sugerowane Tematy

Czy po rozwodzie zonie będzie się cos należało?
Zamierzam się rozwieść. Przed ślubem uległem wypadkowi, za pieniądze z odszkodowania kupiłem dom. Później go sprzedałem, a w zamian kupiłem 2 mieszkania już po ślubie. Zone uczyniłem współwłaścicielka obu z nich. W akcie notarialnym nie ma wzmianki o tym skąd pochodziły pieniądze na ich zakup. Zona dołożyła do remontu, ale nie ma na to żadnych dowodów w postaci umów, faktur.. Czy po rozwodzie zonie będzie się cos należało?...
jak odzyskać pieniądze za niewykonaną usługę
11 września 2021 rokumiałam ślub. W czerwcu 2020 podpisałam umowę z dekoratorka (ubiór sali i Kościoła). Przez ten czas dogrywalysmy szczegóły. Od 6 września 2021 próbowałam się z Panią skontaktować. Dzwoniłam i pisałam. Zero odzewu. 7 września 2021 (5dni przed ślubem) Pani napisała mi wiadomość że jest chora i nie wykona usługi i że odda zaliczkę. Była to jedna wiadomość. I dalej zero kontaktu pomimo dzwonienia. Po x razie oddzwonila i mąż powi...
Unieważnienie testamentu.
Babcia zostawiła testament notarialny. Wszystko przepisała na mnie. Siostra złożyła do sądu wniosek, że kwestionuje testament, bo jej zdaniem babcia była niepoczytalna. Babcia do chwili napisania testamentu nie leczyła się psychiatrycznie. 2 miesiące po napisaniu testamentu, uległa wypadkowi, trafiła pod opiekę mojej mamy, załamała się psychicznie i trzeba było poprosić psychiatrę który wypisał Ketrel. Czy to może mieć wpływ, że sąd unieważni...
windykacja należności
Proszę o poradę. 27.08.2019 r. oraz 20.12.2019 r. sprzedałam towar przedsiębiorcy. Chciałam złożyć pozew do Sądu, ale kazało się że przedsiębiorca jest wykreślony z CEiDG. Data wykreślenia wpisu z rejestru 03.04.2019 r. Sąd Rejonowy wydał zakaz prowadzenia działalności gospodarczej na 10 lat. Podstawa prawna wykreślenia: art. 30 ust. 1 pkt 1 ustawy o CEIDG i Punkcie Informacji dla Przedsiębiorcy - zgłoszenie do CEIDG informacji o prawomocnym o...

Wyszukiwarka