Alimenty

Mam pytanie jak dorosłe dziecko dostało wyrok i siedzi w Zakładzie Karnym to rodzice musisz płacić na to dziecko alimenty
anonim cytuj
03-09-2024
\
Mam pytanie jak dorosłe dziecko dostało wyrok i siedzi w Zakładzie Karnym to rodzice musisz płacić na to dziecko alimenty\

Obowiązek alimentacyjny rodziców wobec pełnoletniego dziecka nie jest bezwarunkowy. Zgodnie z art. 133 § 1 i § 3 k.r.o. świadczenia należą się tylko wtedy, gdy dziecko **nie jest w stanie utrzymać się samodzielnie**, a domaganie się alimentów nie godzi w zasady współżycia społecznego ani nie obciąża rodziców nadmiernie. Jeżeli niedostatek wynika z zawinionego postępowania uprawnionego – np. skazania i umieszczenia w zakładzie karnym – rodzice mogą uchylić się od dalszego łożenia .

Pobyt w więzieniu zaspokaja podstawowe potrzeby (wyżywienie, odzież, opiekę medyczną), a brak możliwości zarobkowania jest konsekwencją czynu samego skazanego. Orzecznictwo dopuszcza w takiej sytuacji uchylenie lub ograniczenie obowiązku alimentacyjnego; SN w uchwale składu 7 sędziów z 26 V 1995 r., III CZP 178/94, wskazał, że skutki pozbawienia wolności nie muszą obciążać osób zobowiązanych, jeżeli uwzględnienie ich byłoby sprzeczne z art. 135–136 k.r.o. .

Świadczenie zasądzone prawomocnym wyrokiem trwa, dopóki sąd go nie zmieni. Dlatego rodzice powinni wytoczyć powództwo z art. 138 k.r.o. o uchylenie (lub choćby czasowe zawieszenie) obowiązku, wykazując:

* zapewnienie dziecku pełnego utrzymania przez administrację penitencjarną,
* zawiniony charakter niedostatku,
* nadmierny uszczerbek finansowy po stronie zobowiązanych.

Jeżeli sąd uzna całkowite uchylenie za niezasadne (np. ze względu na przyszłe potrzeby po wyjściu z więzienia), może pozostawić świadczenie w symbolicznej wysokości lub zawiesić je na czas odbywania kary, stosując art. 140 k.r.o. (miarkowanie obciążeń) .

Podsumowując: sam fakt skazania pełnoletniego dziecka i jego pobytu w zakładzie karnym nie „anuluje” automatycznie wcześniejszego wyroku alimentacyjnego, ale stanowi mocną podstawę do złożenia pozwu o jego uchylenie lub redukcję. Do chwili prawomocnego rozstrzygnięcia zmiana wysokości świadczeń pozostaje wyłącznie w gestii sądu (art. 365 § 1 k.p.c.).

anonim cytuj
16-05-2025

Sugerowane Tematy

Wynagrodzenie 2024
Witam. Jestem zatrudniony na umowę o pracę. Pracodawcą na styczeń ustanowił stawkę godzinową w kwocie 19.41. Stawka ta będzie ruchoma w zależności od godzin pracy w danym miesiącu. Czyli kwota netto z umowy o pracę wynosi 3261zl ta kwota jest dzielona na godziny w danym miesiącu. Dodam że pracuje w systemie zmianowym. Zmiana liczy 6 godzin. Średnio w miesiącu mam ok 32 zmian. W sobotę oty i niedzielę również pracuje z czego za niedzielę jest do...
Urlop na żądanie.
Mam następujące pytanie: z 26 dni urlopu wypoczynkowego za chwilę wykorzystam ostatnie dwa w październiku i to będą wszystkie z 22 dni zaplanowanych. Z 4 dni urlopu na żądanie wykorzystałem już 2 i zostały 2 do wykorzystania. Ku mojemu zdziwieniu dostałem wczoraj grafik na listopad z dwoma dniami urlopu pod koniec tegoż miesiąca. Takie pytanie: czy przełożony przed końcem roku może tak od siebie wpisać resztę dni z urlopu na żądanie bez zgody pra...
Umowa B2B - rozwiązanie umowy.
Witam, Byłem zatrudniony na umowie B2B w ramach której świadczyłem usługi doradcze dla innej firmy. Umowa skończyła się z dniem 31.06.2023, jednak po jej trwaniu wspólnie ustaliliśmy że będziemy ją przedłużać (słownie, posiadam screenshot rozmowy na Skype oraz nagrania z kamery samochodowej jak codziennie dojeżdżam do biura) Świadczyłem usługi do 14.07 wtedy też z mojej strony pojawiła się inna opcja zatrudnienia bardziej dochodowego. Wystawi...
Policjany naruszył moją prywatnosć.
Zostałam dziś zatrzymana przez policję do rutynowej kontroli. Nie miałam zapiętych pasów(posiadam ważne zaświadczenie lekarskie o przeciwwskazaniu). Pokazałam zaświadczenie, policjant oświadczył mi że ciąża nie jest przeciwwskazaniem. Odpowiedziałam (zgodnie z prawdą) że nie jestem w ciąży a zaświadczenie jest wydane z innego powodu. Zaczął się dopytywać z jakiego. Więc powiedziałam że mam stomię. Na co pan policjant kazał mi pokazać brzuch żebym...

Wyszukiwarka