Alimenty

Mam pytanie jak dorosłe dziecko dostało wyrok i siedzi w Zakładzie Karnym to rodzice musisz płacić na to dziecko alimenty
anonim cytuj
03-09-2024
\
Mam pytanie jak dorosłe dziecko dostało wyrok i siedzi w Zakładzie Karnym to rodzice musisz płacić na to dziecko alimenty\

Obowiązek alimentacyjny rodziców wobec pełnoletniego dziecka nie jest bezwarunkowy. Zgodnie z art. 133 § 1 i § 3 k.r.o. świadczenia należą się tylko wtedy, gdy dziecko **nie jest w stanie utrzymać się samodzielnie**, a domaganie się alimentów nie godzi w zasady współżycia społecznego ani nie obciąża rodziców nadmiernie. Jeżeli niedostatek wynika z zawinionego postępowania uprawnionego – np. skazania i umieszczenia w zakładzie karnym – rodzice mogą uchylić się od dalszego łożenia .

Pobyt w więzieniu zaspokaja podstawowe potrzeby (wyżywienie, odzież, opiekę medyczną), a brak możliwości zarobkowania jest konsekwencją czynu samego skazanego. Orzecznictwo dopuszcza w takiej sytuacji uchylenie lub ograniczenie obowiązku alimentacyjnego; SN w uchwale składu 7 sędziów z 26 V 1995 r., III CZP 178/94, wskazał, że skutki pozbawienia wolności nie muszą obciążać osób zobowiązanych, jeżeli uwzględnienie ich byłoby sprzeczne z art. 135–136 k.r.o. .

Świadczenie zasądzone prawomocnym wyrokiem trwa, dopóki sąd go nie zmieni. Dlatego rodzice powinni wytoczyć powództwo z art. 138 k.r.o. o uchylenie (lub choćby czasowe zawieszenie) obowiązku, wykazując:

* zapewnienie dziecku pełnego utrzymania przez administrację penitencjarną,
* zawiniony charakter niedostatku,
* nadmierny uszczerbek finansowy po stronie zobowiązanych.

Jeżeli sąd uzna całkowite uchylenie za niezasadne (np. ze względu na przyszłe potrzeby po wyjściu z więzienia), może pozostawić świadczenie w symbolicznej wysokości lub zawiesić je na czas odbywania kary, stosując art. 140 k.r.o. (miarkowanie obciążeń) .

Podsumowując: sam fakt skazania pełnoletniego dziecka i jego pobytu w zakładzie karnym nie „anuluje” automatycznie wcześniejszego wyroku alimentacyjnego, ale stanowi mocną podstawę do złożenia pozwu o jego uchylenie lub redukcję. Do chwili prawomocnego rozstrzygnięcia zmiana wysokości świadczeń pozostaje wyłącznie w gestii sądu (art. 365 § 1 k.p.c.).

anonim cytuj
16-05-2025

Sugerowane Tematy

Wypłata niższa niż najniższa krajowa.
Jestem zatrudniony przez agencje i firma mi zaproponowała na styczeń umowę że stawka 21.70 na godzinę na umowę o prace, nie miałem wcześniej umowy o prace ze stawką godzinowa, i na styczeń gdzie najniższa krajowa ma być 4242 brutto, to pracując na takiej stawce za 160 czy 168 h nie wyjdzie mi ta najniższa krajowa nawet nie będzie blisko, jak to jest regulowane prawnie, czy to jest w ogóle legalne?...
Rozwiązanie umowy najmu za porozumieniem stron
Witam wszystkich serdecznie, potrzebuję pomocy w kwestii dotyczącej wynajmu mieszkania. Mianowicie... Aktualnie wynajmuję mieszkanie za kwotę 2000 zł miesięcznie. Na moją prośbę za misiące maj, czerwiec, lipiec kwota ta została zmniejszona na 1800 zł za zgodą właścicielki ze względu na panującą sytuację epidemiologiczną. Teraz, kiedy chcę wyprowadzić się z tego mieszkania - właścicielka żąda zwrotu różnicy z tych 3 miesięcy. Posiadam zapis do umo...
Zaciągnęłam kredyt dla koleżanki.
Witam. Mój problem polega na tym iż pożyczyłem koleżance sumę pieniędzy, ale najpierw musiałem zaciągnąć kredyt specjalnie dla niej. Teraz po dwóch latach spłacania przez nią rat wpłatami na moje konto dowiaduje się że ona ma zamiar spłacić tylko te pieniądze które przelałem jej na konto pomijając koszta kredytu. Umowa ustna była zawarta przy świadku ale potwierdzenie przelewu mam na kwotę bez oprocentowania. Czyli ubezpieczenie i oprocentowanie ...
Podział działki na mniejsze.
Witam, rozeznaję temat podziału mojej działki rolno budowlanej, prośba o wsparcie w temacie. Posiadam działkę rolno - budowlaną powierzchni 0,63 ha, część działki o powierzchni 0,14 ha jest oznaczona w planie zagospodarowania przestrzennego pod zabudowę jednorodzinną. Chciałbym podzielić tą działkę na trzy części. Część pierwsza działka rolna o powierzchni 0,32 ha, część druga rolno-budowlana o pow. 0,17 ha oraz część trzecia rolno - budowlana ...

Wyszukiwarka