Alimenty

Mam pytanie jak dorosłe dziecko dostało wyrok i siedzi w Zakładzie Karnym to rodzice musisz płacić na to dziecko alimenty
anonim cytuj
03-09-2024
\
Mam pytanie jak dorosłe dziecko dostało wyrok i siedzi w Zakładzie Karnym to rodzice musisz płacić na to dziecko alimenty\

Obowiązek alimentacyjny rodziców wobec pełnoletniego dziecka nie jest bezwarunkowy. Zgodnie z art. 133 § 1 i § 3 k.r.o. świadczenia należą się tylko wtedy, gdy dziecko **nie jest w stanie utrzymać się samodzielnie**, a domaganie się alimentów nie godzi w zasady współżycia społecznego ani nie obciąża rodziców nadmiernie. Jeżeli niedostatek wynika z zawinionego postępowania uprawnionego – np. skazania i umieszczenia w zakładzie karnym – rodzice mogą uchylić się od dalszego łożenia .

Pobyt w więzieniu zaspokaja podstawowe potrzeby (wyżywienie, odzież, opiekę medyczną), a brak możliwości zarobkowania jest konsekwencją czynu samego skazanego. Orzecznictwo dopuszcza w takiej sytuacji uchylenie lub ograniczenie obowiązku alimentacyjnego; SN w uchwale składu 7 sędziów z 26 V 1995 r., III CZP 178/94, wskazał, że skutki pozbawienia wolności nie muszą obciążać osób zobowiązanych, jeżeli uwzględnienie ich byłoby sprzeczne z art. 135–136 k.r.o. .

Świadczenie zasądzone prawomocnym wyrokiem trwa, dopóki sąd go nie zmieni. Dlatego rodzice powinni wytoczyć powództwo z art. 138 k.r.o. o uchylenie (lub choćby czasowe zawieszenie) obowiązku, wykazując:

* zapewnienie dziecku pełnego utrzymania przez administrację penitencjarną,
* zawiniony charakter niedostatku,
* nadmierny uszczerbek finansowy po stronie zobowiązanych.

Jeżeli sąd uzna całkowite uchylenie za niezasadne (np. ze względu na przyszłe potrzeby po wyjściu z więzienia), może pozostawić świadczenie w symbolicznej wysokości lub zawiesić je na czas odbywania kary, stosując art. 140 k.r.o. (miarkowanie obciążeń) .

Podsumowując: sam fakt skazania pełnoletniego dziecka i jego pobytu w zakładzie karnym nie „anuluje” automatycznie wcześniejszego wyroku alimentacyjnego, ale stanowi mocną podstawę do złożenia pozwu o jego uchylenie lub redukcję. Do chwili prawomocnego rozstrzygnięcia zmiana wysokości świadczeń pozostaje wyłącznie w gestii sądu (art. 365 § 1 k.p.c.).

anonim cytuj
16-05-2025

Sugerowane Tematy

Gwarancja przedłużona po serwisie.
Mam pytanie, jak to jest z gwarancją przedłużoną po serwisie. Czy ona z automatu jest przedłużona czy jak to wygląda. Dokładnie chodzi o drzwi, a mianowicie wymieniany zamek. Był on w czasie gwarancji wymieniany kilka razy ciągle Pękala blaszka przez co drzwi się nie domykały do końca dopóki trwała gwarancja nie było problemu bo za każdym razem przyjeżdżał serwis i wymieniali na nowy. Teraz nam ta blaszka pękła tak że aż wypadła napisałam do serw...
Wszczęcie egzekucji przez komornika.
Dostałem dziś pismo od komornika o wszczęciu egzekucji. Odnosi się to prawdopodobnie do niezapłaconego mandatu za przejazd bez biletu (nawet nie wiem czy to byłem ja - sprawa z 2003 roku). Jest podana należność, odsetki, opłata egzekucyjna. Do pisma jest dołączony nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym z 2003 (z klauzulą wykonalności z 2014 roku). Do tej pory nikt się do mnie nie odzywał, nie dostawałem żadnych pism. Czy to nie za długi ok...
Jak uchronić się przed kradzieżą tożsamości?
Witam, mam takie nietypowe pytanie. Jak uchronić się przed kradzieżą tożsamości? Mój brat jest do mnie bardzo podobny (tylko nieco grubszy.) I sytuacja wygląda tak, że już od jakiegoś dłuższego czasu wiem, że zadłuża siebie jak tylko może. Wiem na pewno, że ma kredyt na 50 tysięcy, ale podejrzewam, że jest tego dużo więcej. Ostatnio na wspólnej rodzinnej poczcie zauważyłem tak samo, ze przychodzą same emaile od jakiś pożyczkodawców gdzie padają k...
Czy mogę wnioskować o wykorzystanie urlopu zaległego + bieżącego z 2022r
Witam, Z racji tego, że przebywam na urlopie macierzyńskim posiadam sporo zaległego urlopu, mianowicie: 5 dni - 2019r, 20 dni -2020r, 20dni -2021r, I bieżący: 20 dni -2022r I teraz moje pytanie skierowane do Was, Urlop macierzyński kończy mi się 11.12.2022r czyli przełom roku. Czy mogę złożyć wniosek o wykorzystanie urlopu zaległego + bieżącego z 2022r skoro od stycznia naliczy mi się kolejne 20 dni ? Czy pracodawca ma prawo odmówić mi...

Wyszukiwarka