Zawieszenie

Dzień dobry. Zostałem skazany przez sąd za 9 czynów. Każdy po kilka miesięcy. Sąd orzekł karę łączna za te czyny dwa lata. Po złożeniu kasacji do sądu najwyższego ten uchylił 8 z 9. Pozostało skazanie za jeden czyn, za który sąd skazał mnie na 8 msc. Czy mogę złożyć wniosek do sądu wykonawczego o zawieszenie wykonania, tym bardziej, że na początku w postepowaniu przygotowawczym odbyłem areszt w postaci 2 miesięcy pozbawienia wolności?
anonim cytuj
12-06-2024
Zgodnie z art. 69 Kodeksu karnego, sąd może warunkowo zawiesić wykonanie kary pozbawienia wolności, jeżeli:

kara nie przekracza jednego roku (12 miesięcy) pozbawienia wolności,
sprawca nie był wcześniej karany na karę pozbawienia wolności za przestępstwo umyślne,
właściwości i warunki osobiste sprawcy, jego dotychczasowy sposób życia i okoliczności popełnienia przestępstwa uzasadniają przypuszczenie, że kara będzie spełniała swoje cele bez jej wykonania.
W twoim przypadku, skoro kara za pozostały czyn wynosi 8 miesięcy, spełniasz warunek dotyczący wysokości kary.

Zgodnie z art. 72 § 1 pkt 5 Kodeksu karnego, w przypadku warunkowego zawieszenia wykonania kary, sąd może nałożyć na skazanego obowiązek zaliczenia na poczet kary okresu, w którym przebywał w areszcie śledczym lub w innym miejscu odosobnienia w związku z postępowaniem karnym.

W związku z tym możesz złożyć wniosek do sądu wykonawczego o zawieszenie wykonania kary 8 miesięcy pozbawienia wolności, wskazując na fakt odbycia aresztu tymczasowego przez 2 miesiące oraz argumentując, że spełniasz warunki określone w art. 69 Kodeksu karnego.

Wniosek powinien zawierać:

Twoje dane osobowe,
sygnaturę akt sprawy,
wskazanie podstawy prawnej (art. 69 Kodeksu karnego),
uzasadnienie wniosku, w tym argumentację dotyczącą warunków osobistych, dotychczasowego sposobu życia oraz okoliczności popełnienia przestępstwa.
Sąd wykonawczy oceni, czy w twoim przypadku zachodzą przesłanki do zastosowania warunkowego zawieszenia wykonania kary.

anonim cytuj
20-06-2024

Sugerowane Tematy

Umowa najmu lokalu komunalnego.
W lokalu komunalnym zameldowani są: A - główny najemca, który miał podpisaną umowę najmu B - żona głównego najemcy, która NIE MIAŁA podpisanej umowy najmu C - dorosła córka, która również NIE MIAŁA podpisanej umowy najmu Zarządzający budynkiem wypowiedział umowę najmu w ten sposób, że wysłał list do A i B, ale z pominięciem C - dorosłej córki, która o wypowiedzeniu umowy najmu dowiedziała się z pozwu emisyjnego doręczonego 6 miesięcy później....
Przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza.
Dzień dobry, w grudniu 2023 zmarł mój dziadek. Pozostawił po sobie mieszkanie, miał 3 dzieci, z czego mój ojciec zmarł w 2020 roku. Czyli dziedziczy: dwójka jego dzieci oraz ja i moja siostra. Czy po 6 miesiącach od śmierci, jeżeli nie złożymy oświadczenia o przyjęciu spadku to spadek zostaje automatycznie przyjęty z dobrodziejstwem inwentarza? Czy mogę razem z siostrą złożyć oświadczenie u notariusza lub w sądzie o przyjęciu spadku bez obecności...
Przedawnienie mandatu u komornika.
W 2013 r. Dostałam mandat za brak legitymacji studenckiej w MPK. W 2014 r. Ponoć został założony nr sprawy. W 2023 r. otrzymałam pismo od komornika, że mam zapłacić mandat. Czy to nie uległo przedawnieniu? ...
Czy można zgłosić kolizję po upływie kilku dni?
Czy mogę po 4 dniach zgłosić na Policję kolizję podczas parkowania, gdzie mam oświadczenie tej osoby, iż przyznaje się do spowodowania kolizji? Pan 76lat, próbował zaparkować pomiędzy dwoma autami, gdzie kompletnie nie było miejsca na trzecie. Wjeżdżał tyłem i zawadził nim o moje auto, powodując szkody. Wezwałem policję na miejsce, od razu po kolizji. Ale odwołałem, bo starszy pan zaczął mnie prosić, że biedny, że chory itd... Teraz ten człowi...

Wyszukiwarka