Zawieszenie

Dzień dobry. Zostałem skazany przez sąd za 9 czynów. Każdy po kilka miesięcy. Sąd orzekł karę łączna za te czyny dwa lata. Po złożeniu kasacji do sądu najwyższego ten uchylił 8 z 9. Pozostało skazanie za jeden czyn, za który sąd skazał mnie na 8 msc. Czy mogę złożyć wniosek do sądu wykonawczego o zawieszenie wykonania, tym bardziej, że na początku w postepowaniu przygotowawczym odbyłem areszt w postaci 2 miesięcy pozbawienia wolności?
anonim cytuj
12-06-2024
Zgodnie z art. 69 Kodeksu karnego, sąd może warunkowo zawiesić wykonanie kary pozbawienia wolności, jeżeli:

kara nie przekracza jednego roku (12 miesięcy) pozbawienia wolności,
sprawca nie był wcześniej karany na karę pozbawienia wolności za przestępstwo umyślne,
właściwości i warunki osobiste sprawcy, jego dotychczasowy sposób życia i okoliczności popełnienia przestępstwa uzasadniają przypuszczenie, że kara będzie spełniała swoje cele bez jej wykonania.
W twoim przypadku, skoro kara za pozostały czyn wynosi 8 miesięcy, spełniasz warunek dotyczący wysokości kary.

Zgodnie z art. 72 § 1 pkt 5 Kodeksu karnego, w przypadku warunkowego zawieszenia wykonania kary, sąd może nałożyć na skazanego obowiązek zaliczenia na poczet kary okresu, w którym przebywał w areszcie śledczym lub w innym miejscu odosobnienia w związku z postępowaniem karnym.

W związku z tym możesz złożyć wniosek do sądu wykonawczego o zawieszenie wykonania kary 8 miesięcy pozbawienia wolności, wskazując na fakt odbycia aresztu tymczasowego przez 2 miesiące oraz argumentując, że spełniasz warunki określone w art. 69 Kodeksu karnego.

Wniosek powinien zawierać:

Twoje dane osobowe,
sygnaturę akt sprawy,
wskazanie podstawy prawnej (art. 69 Kodeksu karnego),
uzasadnienie wniosku, w tym argumentację dotyczącą warunków osobistych, dotychczasowego sposobu życia oraz okoliczności popełnienia przestępstwa.
Sąd wykonawczy oceni, czy w twoim przypadku zachodzą przesłanki do zastosowania warunkowego zawieszenia wykonania kary.

anonim cytuj
20-06-2024

Sugerowane Tematy

Sprawa alimentacyja.
Kolega twierdzi, że jego była małżonka (są od 5 lat rozwiedzeni) na pozwie o alimenty na dziecko zażądala pitu z urzędu skarbowego i wyciągów z konta. O ile pit z US jest oczywisty o tyle wyciągi z konta nie jestem pewien. Przecież na tych wyciągach jest wszystko, włącznie z wydatkami, które jednak kolega nie chce aby była małżonka je widziała. Może o takie wyciągi wnioskować? A jeśli może to kolega może się nie zgodzić? Dla jasności - kolega...
"zmuszenie" do urlopu
Dzień dobry, Podczas lockdownu nasz sklep został zamknięty i przebywaliśmy wtedy w domu oprócz kilku dni, w których przyjechaliśmy przyjąć dostawę. W dniu wczorajszym pracodawca oznajmił nam, że mamy wszystkie nasze dni urlopowe wpisać właśnie w ten okres kiedy byliśmy zamknięci (czyli wstecz). Wszyscy w pracy nie wyraziliśmy na to zgody, chcemy ten urlop faktycznie wykorzystać w przyszłości. Dzisiaj zadzwonił do mnie regionalny z informacją, że...
Wykreślenie z listy studentów a zapłata za czesne.
Dnia 11.10.2023 złożyłem rezygnację ze studiów, powodem była zła sytuacja materialna. Dziś dostałem decyzję po prawie dwóch tygodniach, iż owszem zostałem wykreślony z listy studentów, ale "decyzja nie jest równoznaczna z rozliczeniem finansowym z uczelnią. Do zapłaty pozostało czesne w wysokości 600 zł. Odsetki będą naliczane do dnia spłaty zaległości z czesnym. Wszelkich informacji na temat ewentualnych zaległości udziela Dział Płatności i...
Nie chce zgodzić się na rozwód.
Witam mam pytanie. Mam ślub kościelny. Ale nie chce się zgodzić na rozwód Co mogę zrobić jak ewentualnie jak dostanę pozew? Żeby tego uniknąć....

Wyszukiwarka