Zawieszenie

Dzień dobry. Zostałem skazany przez sąd za 9 czynów. Każdy po kilka miesięcy. Sąd orzekł karę łączna za te czyny dwa lata. Po złożeniu kasacji do sądu najwyższego ten uchylił 8 z 9. Pozostało skazanie za jeden czyn, za który sąd skazał mnie na 8 msc. Czy mogę złożyć wniosek do sądu wykonawczego o zawieszenie wykonania, tym bardziej, że na początku w postepowaniu przygotowawczym odbyłem areszt w postaci 2 miesięcy pozbawienia wolności?
anonim cytuj
12-06-2024
Zgodnie z art. 69 Kodeksu karnego, sąd może warunkowo zawiesić wykonanie kary pozbawienia wolności, jeżeli:

kara nie przekracza jednego roku (12 miesięcy) pozbawienia wolności,
sprawca nie był wcześniej karany na karę pozbawienia wolności za przestępstwo umyślne,
właściwości i warunki osobiste sprawcy, jego dotychczasowy sposób życia i okoliczności popełnienia przestępstwa uzasadniają przypuszczenie, że kara będzie spełniała swoje cele bez jej wykonania.
W twoim przypadku, skoro kara za pozostały czyn wynosi 8 miesięcy, spełniasz warunek dotyczący wysokości kary.

Zgodnie z art. 72 § 1 pkt 5 Kodeksu karnego, w przypadku warunkowego zawieszenia wykonania kary, sąd może nałożyć na skazanego obowiązek zaliczenia na poczet kary okresu, w którym przebywał w areszcie śledczym lub w innym miejscu odosobnienia w związku z postępowaniem karnym.

W związku z tym możesz złożyć wniosek do sądu wykonawczego o zawieszenie wykonania kary 8 miesięcy pozbawienia wolności, wskazując na fakt odbycia aresztu tymczasowego przez 2 miesiące oraz argumentując, że spełniasz warunki określone w art. 69 Kodeksu karnego.

Wniosek powinien zawierać:

Twoje dane osobowe,
sygnaturę akt sprawy,
wskazanie podstawy prawnej (art. 69 Kodeksu karnego),
uzasadnienie wniosku, w tym argumentację dotyczącą warunków osobistych, dotychczasowego sposobu życia oraz okoliczności popełnienia przestępstwa.
Sąd wykonawczy oceni, czy w twoim przypadku zachodzą przesłanki do zastosowania warunkowego zawieszenia wykonania kary.

anonim cytuj
20-06-2024

Sugerowane Tematy

mam umowę o pracę,czy mogę sobie jeszcze dorobić?
Witam. Jestem osobą prywatną. Jestem zatrudniony w firmie normalnie na umowę o pracę. Mam dodatkową zdolność/umiejętność, którą mogę wykorzystać by sobie "dorobić". Chciałbym się ogłosić na portalach społecznościowych, ale pytanie. Co muszę spełnić/zrobić żeby było to 100% legalne? Słyszałem o czymś takim jak działalność nierejestrowana. Czy mogę mieć problemy jeśli ktoś zgłosi do skarbówki, że deklaruje się na jakąś usługę nie mając...
Jak skrócić okres wypowiedzenia o pracę.
W firmie pracuje ponad 3 lata, więc okres wypowiedzenia mam trzymiesięczny. Jednak nie dam rady tak długo tam pracować. Chciałabym skrócić ten czas do maksimum miesiąca. Wiem, że mogę złożyć wypowiedzenie za porozumieniem stron. Jednak obawiam się, że pracodawca może odmówić takiego rozwiązania. Czy mogę jakoś temu zaradzić? Dodam jeszcze, że przysługuje mi, aż 30 dni urlopu (nie dostarczyłam wcześniej zaświadczenia o ukończeniu studiów i się sk...
Wynajem domu bez zgody współwłaściciela.
Witam, Mam problem, ponieważ mąż bez mojej zgody wynajął dom. Widziałam umowę i uważam, że jest ona nieważna, bo ja jestem współwłaścicielem, a nie wyraziłam zgody. Mamy rozdzielność majątkową, ale nie chcę współuczestniczyć w przestępstwie. Komu powinnam zgłosić?...
Meldunek a długi.
Mam takie zapytanie mieszkam z mama mieszkanie jest na nią od czterech lat mieszka z nami jej partner okazało się że ma mnóstwo długów i komornik go szuka jest zameldowany u nas tymczasowo ?czy może zająć coś z mojego i mamy mieszkania na poczet jej partnera ?nie mają ślubu po prostu mieszka z nami....

Wyszukiwarka