Zawieszenie

Dzień dobry. Zostałem skazany przez sąd za 9 czynów. Każdy po kilka miesięcy. Sąd orzekł karę łączna za te czyny dwa lata. Po złożeniu kasacji do sądu najwyższego ten uchylił 8 z 9. Pozostało skazanie za jeden czyn, za który sąd skazał mnie na 8 msc. Czy mogę złożyć wniosek do sądu wykonawczego o zawieszenie wykonania, tym bardziej, że na początku w postepowaniu przygotowawczym odbyłem areszt w postaci 2 miesięcy pozbawienia wolności?
anonim cytuj
12-06-2024
Zgodnie z art. 69 Kodeksu karnego, sąd może warunkowo zawiesić wykonanie kary pozbawienia wolności, jeżeli:

kara nie przekracza jednego roku (12 miesięcy) pozbawienia wolności,
sprawca nie był wcześniej karany na karę pozbawienia wolności za przestępstwo umyślne,
właściwości i warunki osobiste sprawcy, jego dotychczasowy sposób życia i okoliczności popełnienia przestępstwa uzasadniają przypuszczenie, że kara będzie spełniała swoje cele bez jej wykonania.
W twoim przypadku, skoro kara za pozostały czyn wynosi 8 miesięcy, spełniasz warunek dotyczący wysokości kary.

Zgodnie z art. 72 § 1 pkt 5 Kodeksu karnego, w przypadku warunkowego zawieszenia wykonania kary, sąd może nałożyć na skazanego obowiązek zaliczenia na poczet kary okresu, w którym przebywał w areszcie śledczym lub w innym miejscu odosobnienia w związku z postępowaniem karnym.

W związku z tym możesz złożyć wniosek do sądu wykonawczego o zawieszenie wykonania kary 8 miesięcy pozbawienia wolności, wskazując na fakt odbycia aresztu tymczasowego przez 2 miesiące oraz argumentując, że spełniasz warunki określone w art. 69 Kodeksu karnego.

Wniosek powinien zawierać:

Twoje dane osobowe,
sygnaturę akt sprawy,
wskazanie podstawy prawnej (art. 69 Kodeksu karnego),
uzasadnienie wniosku, w tym argumentację dotyczącą warunków osobistych, dotychczasowego sposobu życia oraz okoliczności popełnienia przestępstwa.
Sąd wykonawczy oceni, czy w twoim przypadku zachodzą przesłanki do zastosowania warunkowego zawieszenia wykonania kary.

anonim cytuj
20-06-2024

Sugerowane Tematy

dlaczego samochody elektryczne to nie jest nasza przyszlosc?
czy uwaza sie ze w przyszlosci baterie dalej będą wiodly prym, czy moze jest na horyzoncie jakas inna technologia ktora moze je zastapic?...
Naruszenie RODO
Jakiemu organowi zgłasza się naruszenie RODO? Auto pay wysyła mi ciągle maile, mimo że kilka razy zgłaszałem im że domagam się usunięcia moich danych z ich systemów i sprawa miała być wg ich odpowiedzi załatwiona. Ale cały czas wysyłają mi mailing. Chcę zatem ich zgłosić o naruszenie RODO....
Konto bankowe zmarłego.
Jestem spadkobierca ustawowym po ojcu, a obca osoba dostała w testamencie nieruchomość i ziemie. Czy i jak mogę sprawdzić ,czy na koncie ojciec nie miał pieniędzy [prawdopodobnie za mieszkanie -sprzedaż] Sprawa o nabycie spadku z wniosku tej obcej osoby w toku. Ja występuje o spis inwentarza aby mieć większe rozeznanie i wycenę majątku do zachowku. Czy mogę teraz sprawdzić konto czy nie mam takiej możliwości. Co robić? Chodzi mi o sprawdzeni...
Pełnomocnictwo pocztowe.
Przebywam za granicą do końca marca, a na moje nazwisko nieoczekiwanie przyszło awizo z sądu. Sprawa dotyczy zapewne zmian w księdze wieczystej nieruchomości. Mam ustanowionego pełnomocnika do załatwiania formalności związanych z tą nieruchomością. Na kopercie jest tylko sygnatura sprawy, która jest mi nieznana. Pełnomocnik nie ma pełnomocnictwa pocztowego. Co zrobić w tej sytuacji, jak odebrać polecony z sądu?...

Wyszukiwarka