Zawieszenie

Dzień dobry. Zostałem skazany przez sąd za 9 czynów. Każdy po kilka miesięcy. Sąd orzekł karę łączna za te czyny dwa lata. Po złożeniu kasacji do sądu najwyższego ten uchylił 8 z 9. Pozostało skazanie za jeden czyn, za który sąd skazał mnie na 8 msc. Czy mogę złożyć wniosek do sądu wykonawczego o zawieszenie wykonania, tym bardziej, że na początku w postepowaniu przygotowawczym odbyłem areszt w postaci 2 miesięcy pozbawienia wolności?
anonim cytuj
12-06-2024
Zgodnie z art. 69 Kodeksu karnego, sąd może warunkowo zawiesić wykonanie kary pozbawienia wolności, jeżeli:

kara nie przekracza jednego roku (12 miesięcy) pozbawienia wolności,
sprawca nie był wcześniej karany na karę pozbawienia wolności za przestępstwo umyślne,
właściwości i warunki osobiste sprawcy, jego dotychczasowy sposób życia i okoliczności popełnienia przestępstwa uzasadniają przypuszczenie, że kara będzie spełniała swoje cele bez jej wykonania.
W twoim przypadku, skoro kara za pozostały czyn wynosi 8 miesięcy, spełniasz warunek dotyczący wysokości kary.

Zgodnie z art. 72 § 1 pkt 5 Kodeksu karnego, w przypadku warunkowego zawieszenia wykonania kary, sąd może nałożyć na skazanego obowiązek zaliczenia na poczet kary okresu, w którym przebywał w areszcie śledczym lub w innym miejscu odosobnienia w związku z postępowaniem karnym.

W związku z tym możesz złożyć wniosek do sądu wykonawczego o zawieszenie wykonania kary 8 miesięcy pozbawienia wolności, wskazując na fakt odbycia aresztu tymczasowego przez 2 miesiące oraz argumentując, że spełniasz warunki określone w art. 69 Kodeksu karnego.

Wniosek powinien zawierać:

Twoje dane osobowe,
sygnaturę akt sprawy,
wskazanie podstawy prawnej (art. 69 Kodeksu karnego),
uzasadnienie wniosku, w tym argumentację dotyczącą warunków osobistych, dotychczasowego sposobu życia oraz okoliczności popełnienia przestępstwa.
Sąd wykonawczy oceni, czy w twoim przypadku zachodzą przesłanki do zastosowania warunkowego zawieszenia wykonania kary.

anonim cytuj
20-06-2024

Sugerowane Tematy

Umowa kończy się 31 lipca, jestem na L4 które kończy się 3 sierpnia. Kto pokrywa te 3 dni?
Umowa trwa do 31 lipca, zostało podpisane na kartce że umowa tego dnia wygaśnie i nie będzie przedłużona. Rozchorowałam się i dostałam l4 na tydzień czyli do 3 sierpnia. Czy te 3 dni pokrywa ZUS czy pracodawca? Czy ja musze składać pracodawcy bądź ZUS jakieś papiery druki etc skoro nie będzie już umowy?...
Kupiłem samochód powypadkowy, delikatnie uszkodzony o czym wiedziałem. Czy może mi sprzedawca odmówić zwrotu? Co w takim przypadku?
Dzień dobry. Mam problem z zakupionym samochodem. Kupiłem samochód powypadkowy, delikatnie uszkodzony o czym wiedziałem po oględzinach pojazdu. Teraz gdy chciałem go naprawić okazało się, że te uszkodzenia, o których byłem poinformowany nie są jedyne, bo samochód był w taki sposób zabezpieczony do sprzedaży, żeby nie było ich widać. Dopiero po odkręceniu kilku części zobaczyłem, co było ukryte. Chciałbym zwrócić sprzedawcy ten samochód. Po pierw...
Chcę sprzedać mieszkanie, które nie posiada księgi wieczystej
Chcę sprzedać mieszkanie, które nie posiada księgi wieczystej ale wiem, że można ją założyć - po prostu przez lata nie chciało mi się złożyć wniosku o wpis. Czy notariusz jest osoba, która wyjaśni mi wszystkie dostępne opcje? Np. czy złożyć najpierw wniosek o wpis a potem wystawić mieszkanie, czy sprzedawać bez i jak udowodnić kupującemu, że księga jest możliwa do założenia lub inne o których nie wiem? ...
Pozostawione rzeczy po eksmisji.
Witam. Moja mama zrobiła mojemu ojcu eksmisję prawie 4 lata temu. Był komornik, bo wyprowadzać się nie chciał. Sęk w tym, że ma on dużo sprzętów muzycznych. Te sprzęty w dniu egzekucji eksmisji zostały wyniesione z pokoju, który zajmował i przeniesione tylko na dół do innego pokoju (błąd matki, bo nie wynajęła wtedy żadnego garażu na to) Ojciec dostał 4 miesiące na to, ,żeby swoje graty zabrać. Minęły prawie 4 lata a te rzeczy nadal zagracają pok...

Wyszukiwarka