Pracodawca nie wypłaca na czas wynagrodzenia.

Pracodawca nie wypłaca na czas wynagrodzenia. Zwłoka jest prawie miesięczna, nie zapowiada się, aby kolejne wypłaty były na czas. Sytuacja nie jest jednorazowa.
Posiadam umowę zlecenie (z uwagi na koszty, ponieważ mam poniżej 26 lat), z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia.
1.Czy w obecnej sytuacji mam prawo do zerwania umowy z dnia na dzień?
2. Czy mogę żądać odsetek (art. 481 k.c..)? W którym momencie należałoby złożyć wniosek o takie odsetki? - po wypłacie czy już teraz? oraz do kogo to kierować?
3. W k.p. jest możliwość wypowiedzenia natychmiastowego i zarządzania odszkodowania wypłacenia wynagrodzenia za okres, który przysługuje za okres wypowiedzenia (art. 85 i 86 k.p.) czy jest podobnego w sytuacji umowy zlecenie?
anonim cytuj
07-04-2024
1. nie masz pracodawcy.
2. kodeks pracy cię nie dotyczy.

anonim cytuj
07-04-2024
Dziękuję za odpowiedź. Nie rozumiem stwierdzenia, że nie mam pracodawcy. Zgadza się, że nie dotyczy mnie kodeks pracy, dlatego zapytałam czy jest może coś podobnego w kodeksie cywilnym lub może, w niektórych przypadkach umowę zlecenie można traktować na takich samych lub podobnych warunkach co umowę o pracę.

anonim cytuj
07-04-2024
Pracodawca jest stroną umowy o pracę, ty masz zleceniodawcę. Z automatu umowa zlecenie nie jest umowa o pracę, jeżeli zlecenie ma znamiona umowy o pracę to możesz wytoczyć powództwo o ustalenie stosunku pracy - że wszystkimi konsekwencjami łącznie z koniecznością zapłaty zaległych składek.

anonim cytuj
07-04-2024
A wystawia Pani w ogóle rachunek do umowy zlecenia ?

anonim cytuj
07-04-2024
Hmm, a jest taki potrzebny? Jest to firma, która jest spółką akcyjną i myślę że gdyby trzeba było to by wystawiał, ale być może coś jest omijane...
Jest to umowa zlecenie, ma ona 3 miesięczny okres wypowiedzenia, mam normalnie urlop płatny tak jak na umowę o prace oraz gdybym zachorowała to wypłacane 80%. Mam w umowie wpisane ile powinnam przepracować godzin w tygodniu, oraz miesięczną stawkę. Umowa jest podpisana na czas określony, więc czy jest konieczność wystawiania rachunku co miesiąc? Ponieważ nie jestem na freelance.

anonim cytuj
07-04-2024
Ale podstawa wypłacenia należności za realizację UZ jest właśnie rachunek do UZ. Jak księgowa spółki akcyjnej ma wypłacić Pani kasę jak nie wie za co ?

anonim cytuj
07-04-2024
W takim razie nie posiadam takich rachunków, ale nigdy nie stanowiło to problemu wpływu. Nie mniej jednak postaram się ze zdobyć, być może pracodawca sam je wystawiał.

anonim cytuj
07-04-2024
Ale to Pani ma wystawić rachunek i przekazać go zleceniodawcy.

anonim cytuj
07-04-2024

Sugerowane Tematy

Zasiedzenie w złej wierze - nieruchomość.
Dobry wieczór, Chciałbym poruszyć temat zasiedzenia nieruchomości. Poniżej przedstawię mój, a właściwie przypadek teścia, który chce posiąść działkę, która sąsiaduje z jego. Otóż w 1994 r. teściu rozpoczął budowę domu na części działki, która została mu darowana w 1997 roku. Pozostała część działki Jego rodziców została przez nich nabyta chyba w latach czterdziestych. Już na etapie budowy wystąpiły problemy z właścicielem sąsiadującej działki...
240ksh
Czy art. 240 ksh wskazuję na to, że uchwała podjęta przez wspólników nie musi być protokołowana? ...
Pieniądze na koncie zablokowane przez komornika
Witam. Nie wiedziałam że mam komornika na koncie bankowym, na które wpływała kwota wolna czyli 2230 zł z wypłaty mojej. Wczoraj syn przelał na to moje konto 2 tys, po czym automatycznie zostało zablokowane przez komornika. Czy jest szansa żeby te pieniądze odzyskać? To była wypłata syna...
Rozliczenie PIT.
Witam serdecznie, proszę o poradę dotyczącą rozliczenia pit a mianowicie od półtora roku nie jestem razem z mężem, nie jesteśmy razem i on płaci mi alimenty na dwójkę dzieci, on w tym roku rozliczył się wspólnie ze mną, ja nie pracuję i przez przypadek się o tym dowiedziałam. Moje pytanie czy to rozliczenie jest zgodne z prawem, skoro nie mieszkamy i nie żyjemy razem?...

Wyszukiwarka