Poświadczenie dziedziczenia

Witam.
W styczniu zmarła moja babcia.
Został dziadek, który ma Alzheimera. Nie jest ubezwłasnowolniony. Mieszka sam opiekujemy się nim razem z wujkiem (synem dziadków) na zmiane.
Jako ze mój tata zmarł w 2018 roku jestem spadkobierczynią po babci razem z wujkiem i dziadkiem.
Od dłuższego czasu próbuje z wujkiem umówić się do notariusza na poświadczenie dziedziczenia. Babcia zostawiła gotówkę na wspólnym koncie z dziadkiem.
Ja już wszystkie dokumenty dostarczyłam do notariusza prawie miesiac temu. Wujek twierdzi ze takie są długie terminy u notariusza. Zadzwoniłam sprawdziłam i okazuje się ze to kłamstwo.
Z wujkiem nie mogę się dogadać. Jest okropnym człowiekiem materialista. Po śmierci babci poszedł z dziadkiem i wykorzystując sytuacje zabrał ta cała gotówkę z konta i wpłacił na konto swojej żony. Uważa ze to mój obowiązek żebym ja teraz chodziła do dziadka codziennie. Ja oczywiście chodzę z własnej woli a nie ze on tak chce, w mam trójkę dzieci i nie jest mi łatwo.
Moje pytanie brzmi . Co w przypadku kiedy wujek nie pójdzie do notariusza i nie zrobimu poświadczenia dziedziczenia ?
Jeżeli złoże wniosek do sądu to jak sąd weźmie pod uwagę to ze dziadek nie do końca jest świadomy wszystkiego ? Czy to jest duży problem ?
Ja i tak chciałam zaoszczędzić czas i zrobić poświadczenie u notariusza, a nie w sądzie a dział spadku już zrobić sądownie.
Jeżeli będę musiała robić to sądownie to myśle ze będzie to baaardzo długo trwało, czy sad nie będzie kazał pierw zrobić jakiejś opieki nad dziadkiem ?
Dziękuje
anonim cytuj
07-04-2024

Sugerowane Tematy

Dział spadku.
Podział spadku po śmierci. Dawno temu gospodarstwo przepisane na oboje rodziców. Czyli całe gospodarstwo prawnie na oboje małżonków. Tato zmarł nagle. Małżeństwo ma troje dzieci już dorosłych. I teraz pytanie jak wygląda podział?...
Meldunek tymczasowy.
Witam. Chciałabym się konkretnie dowiedzieć jakie dokumenty są potrzebne do meldunku tymczasowego. Mieszkam na stancji i chciałabym razem z dzieckiem się zameldować. Czy to ja czy właściciel mieszkania musi iść do urzędu w sprawie meldunku?...
Odszkodowanie za uszczerbek na zdrowiu.
Byłam na wyrwaniu zęba prywatnie gdzie podpisywałam zgodę na wyrwanie. Po tygodniu czasu zaczęło mnie boleć ucho. Myślałam że mam stan zapalny ucha. Lekarz mówi że mnie boli z powodu wyrwania zęba i że najprawdopodobniej dentysta podczas usuwania mógł coś uszkodzić. Czy mam jakiekolwiek szanse na wygranie sprawy jeśli bym pozwala dentystę...
Dzień wolny za pracę w święto.
Praca w systemie RÓWNOWAŻNYM ,okres rozliczeniowy 3 miesięczny (praca zmianowa) Hipotetycznie przyjmijmy sytuację: Ten tydzień pracy rozpoczęty w niedzielę 13 sierpnia zmiana nocna 22-6 poniedziałek 14 sierpnia - oddany dzień wolny za pracę w niedzielę 13 sierp. wtorek 15 sierpień - święto- praca rozpoczynana o 22 -6. Czy za pracę rozpoczynaną w to święto pracodawca musi oddać dzień wolny do końca okresu rozliczeniowego ?...

Wyszukiwarka