Poświadczenie dziedziczenia

Witam.
W styczniu zmarła moja babcia.
Został dziadek, który ma Alzheimera. Nie jest ubezwłasnowolniony. Mieszka sam opiekujemy się nim razem z wujkiem (synem dziadków) na zmiane.
Jako ze mój tata zmarł w 2018 roku jestem spadkobierczynią po babci razem z wujkiem i dziadkiem.
Od dłuższego czasu próbuje z wujkiem umówić się do notariusza na poświadczenie dziedziczenia. Babcia zostawiła gotówkę na wspólnym koncie z dziadkiem.
Ja już wszystkie dokumenty dostarczyłam do notariusza prawie miesiac temu. Wujek twierdzi ze takie są długie terminy u notariusza. Zadzwoniłam sprawdziłam i okazuje się ze to kłamstwo.
Z wujkiem nie mogę się dogadać. Jest okropnym człowiekiem materialista. Po śmierci babci poszedł z dziadkiem i wykorzystując sytuacje zabrał ta cała gotówkę z konta i wpłacił na konto swojej żony. Uważa ze to mój obowiązek żebym ja teraz chodziła do dziadka codziennie. Ja oczywiście chodzę z własnej woli a nie ze on tak chce, w mam trójkę dzieci i nie jest mi łatwo.
Moje pytanie brzmi . Co w przypadku kiedy wujek nie pójdzie do notariusza i nie zrobimu poświadczenia dziedziczenia ?
Jeżeli złoże wniosek do sądu to jak sąd weźmie pod uwagę to ze dziadek nie do końca jest świadomy wszystkiego ? Czy to jest duży problem ?
Ja i tak chciałam zaoszczędzić czas i zrobić poświadczenie u notariusza, a nie w sądzie a dział spadku już zrobić sądownie.
Jeżeli będę musiała robić to sądownie to myśle ze będzie to baaardzo długo trwało, czy sad nie będzie kazał pierw zrobić jakiejś opieki nad dziadkiem ?
Dziękuje
anonim cytuj
07-04-2024

Sugerowane Tematy

Przeniesienie własności nieruchomości.
Moja mama dostała w testamencie mieszkanie po rodzicach. Teraz chce przepisać na mnie. Mieszkam tam już 28 lat. Jakie są koszta takiego przepisania? Co dokładnie będzie potrzebne i czy w takim wypadku ktoś może się o coś ubiegać....
Jak wygląda sprawa o odrzucenie spadku przez małoletniego?
Mam pytanie, mój syn 16 lat mieszkający w Niemczech, może po swojej prababci odrzucić spadek w Polsce? Mając tam też meldunek, czy podlega prawnie tu i powinien to zrobić tu u notariusza....
Ściganie dłużnika za granicą.
Witam , pobierałam alimenty z funduszu na syna , teraz okazało się że tatuś, który nie płaci alimentów od 13 lat i jest pozbawiony praw wyjechał za granicę. Muszę napisać wniosek do Sądu Okręgowego o ściganie dłużnika za granica czy może ktoś wie jak to napisać?...
Ogrodzenie działki.
Są dwie działki obok siebie, moja i sąsiada. Sąsiad chce grodzić dość drogim ogrodzeniem. Ja na razie nie planuje w ogóle. Sąsiad chce żebym zapłacił połowę za część wspólną. Czy może mnie zmusić do tego? Po drugie. Nawet jak kiedyś bym grodził to zwykłą tania siatką. Jego ogrodzenie będzie już stało równo w granicy, moje będzie stało po mojej części, czy tak może być? Bardzo bym prosił o rzeczowe podpowiedzi do opisanej sytuacji....

Wyszukiwarka