Dział spadku.

Odziedziczyłem po zmarłym ojcu mieszkanie razem ze swoją matką (akt poświadczenia dziedziczenia). Obecnie chce zrobić dział spadku i swoją cześć przepisać na mamę (względy osobiste). Obecnie brat mojego zmarłego Ojca zajął się sprawą spadkową po ich zmarłych wcześniej rodzicach. W tym momencie jest orzeczenie sądu że zarówno mi jak i mojej matce przypada jakaś cześć tego spadku (ziemia, grunty, itd.). Brat ojca ma nasze pełnomocnictwo i sprzedaje to wszystko i prawdopodobnie w perspektywie 2-3 miesięcy załatwiamy sprawę notarialnie. Pytanie jest następujące - czy fakt, że ja zrobię za chwilę notarialnie dział spadku i przekażę swoją cześć mieszkania na matkę będzie miało jakikolwiek wpływ na to co teraz robi brat ojca? Czy lepiej wstrzymać się do momentu załatwienia sprawy przez wujka i zrobić to po sprzedaży tych gruntów czy nie ma to żadnego związku i dział spadku jeśli chodzi o mieszkanie mogę zrobić teraz bez żadnych przeszkód? Mam nadzieję że nie zagmatwałem za bardzo.
anonim cytuj
04-04-2024
Zakładając, że pana ojciec zmarł przed swoimi rodzicami (wcześniej) to dział spadku po pana ojcu nie obejmie przedmiotów stanowiących własność jego rodziców a co za tym idzie nie ma przeszkód by przeprowadzić ten dział przed dokonaniem sprzedaży przez wujka. Jeżeli pana ojciec zmarł po tym jak zmarli jego rodzice to bezpośrednio dziedziczył on po każdym z nich a Pan i pana matka dopiero później staliście się właścicielami jako spadkobiercy pańskiego ojca. Jednak także i w tym drugim przypadku nie ma przeszkód by sporządzić umowny częściowy dział spadku po pana ojcu ograniczony jednak tylko do przedmiotów jakie sami określicie (np. z wyłączeniem tych gruntów, którymi rozporządzić ma wujek).

anonim cytuj
04-04-2024
PRZEPIS PRAWNY:
art. 1036 Kodeks cywilny
Spadkobierca może za zgodą pozostałych spadkobierców rozporządzić udziałem w przedmiocie należącym do spadku. W braku zgody któregokolwiek z pozostałych spadkobierców rozporządzenie jest bezskuteczne o tyle, o ile naruszałoby uprawnienia przysługujące temu spadkobiercy na podstawie przepisów o dziale spadku.

anonim cytuj
04-04-2024
Dziękuję za pomoc.

anonim cytuj
04-04-2024

Sugerowane Tematy

Czy Play bez mojej zgody mógł udostępnić moje numery telefonów firmą trzecim??
Play dzieli się swoją bazą numerów z firmami trzecimi? Dzisiaj miałem dziwną sytuację: do mojej żony zadzwoniła firma, która jak sprawdziłem z necie - spamuje telefonami ze zbiórką na pomoc dzieciom (nie wiem czy oszustwo czy nie - nie wnikam na razie). Zmartwiło mnie jednak to, że pytali o mnie z imienia i nazwiska. Byłem przekonany, że nikt poza Play nie ma prawa wiedzieć, jakie inne numery tel. mam u tego dostawcy. Dzwoniłem do Play a tam pow...
ubezpieczenie samochodu
Witam proszę o poradę : Znajomy wziął na siebie ubezpieczenie auta jednego ze swoich domowników. Okazało się że umowa ubezpieczenia tego auta skończyła się 17 dni wcześniej o czym znajomy nie wiedział. Teraz przyszedł fundusz gwarancyjny do zapłaty a " domownik" którego jest auto nie poczuwa się do winy ani nie ma chęci płacić owej kary... Auto jest na jego wujka, ubezpieczenie na znajomego a autem jeździ "domownik" Jest ...
Odroczenie kary
Witam mam pytanko. Obecnie przebywam o 6 miesięcy na dozorze elektronicznym czy popełniłem w 2016 roku. Od tamtego czasu pracuje mam firmę itd. 2 dni temu uprawomocnil się kolejny wyrok. 10 miesięcy. Pytanie jest takie czy jest szansa na odroczenie tego wyroku że względu na pracę utrzymanie rodziny. Czy ten dozór mi w tym odroczenie może mi zaszkodzić. Dziękuję za odpowiedzi...
Uchylenie obowiązku alimentacyjnego na dorosłe dzieci.
Chce złożyć wnioski o uchylenie obowiązku alimentacyjnego na dorosłe dzieci które dawno się usamodzielniły. I tu mam problem gdzie taki wniosek składać, w miejscu mojego zamieszkania czy do sądu, który wydawał postanowienia. I tu kolejny problem, bo sądy już nie istnieją, te które wydawały postanowieniem problem jest z ustaleniem akt spraw. Czy jak złoże wniosek o uchylenie do sądu rejonowego w miejscu mojego zamieszkania, to będzie to rozpatryw...

Wyszukiwarka