Dział spadku.

Odziedziczyłem po zmarłym ojcu mieszkanie razem ze swoją matką (akt poświadczenia dziedziczenia). Obecnie chce zrobić dział spadku i swoją cześć przepisać na mamę (względy osobiste). Obecnie brat mojego zmarłego Ojca zajął się sprawą spadkową po ich zmarłych wcześniej rodzicach. W tym momencie jest orzeczenie sądu że zarówno mi jak i mojej matce przypada jakaś cześć tego spadku (ziemia, grunty, itd.). Brat ojca ma nasze pełnomocnictwo i sprzedaje to wszystko i prawdopodobnie w perspektywie 2-3 miesięcy załatwiamy sprawę notarialnie. Pytanie jest następujące - czy fakt, że ja zrobię za chwilę notarialnie dział spadku i przekażę swoją cześć mieszkania na matkę będzie miało jakikolwiek wpływ na to co teraz robi brat ojca? Czy lepiej wstrzymać się do momentu załatwienia sprawy przez wujka i zrobić to po sprzedaży tych gruntów czy nie ma to żadnego związku i dział spadku jeśli chodzi o mieszkanie mogę zrobić teraz bez żadnych przeszkód? Mam nadzieję że nie zagmatwałem za bardzo.
anonim cytuj
04-04-2024
Zakładając, że pana ojciec zmarł przed swoimi rodzicami (wcześniej) to dział spadku po pana ojcu nie obejmie przedmiotów stanowiących własność jego rodziców a co za tym idzie nie ma przeszkód by przeprowadzić ten dział przed dokonaniem sprzedaży przez wujka. Jeżeli pana ojciec zmarł po tym jak zmarli jego rodzice to bezpośrednio dziedziczył on po każdym z nich a Pan i pana matka dopiero później staliście się właścicielami jako spadkobiercy pańskiego ojca. Jednak także i w tym drugim przypadku nie ma przeszkód by sporządzić umowny częściowy dział spadku po pana ojcu ograniczony jednak tylko do przedmiotów jakie sami określicie (np. z wyłączeniem tych gruntów, którymi rozporządzić ma wujek).

anonim cytuj
04-04-2024
PRZEPIS PRAWNY:
art. 1036 Kodeks cywilny
Spadkobierca może za zgodą pozostałych spadkobierców rozporządzić udziałem w przedmiocie należącym do spadku. W braku zgody któregokolwiek z pozostałych spadkobierców rozporządzenie jest bezskuteczne o tyle, o ile naruszałoby uprawnienia przysługujące temu spadkobiercy na podstawie przepisów o dziale spadku.

anonim cytuj
04-04-2024
Dziękuję za pomoc.

anonim cytuj
04-04-2024

Sugerowane Tematy

Likwidacja stanowiska pracy.
Pracuję w pewnej firmie 9 miesięcy. W połowie sierpnia otrzymałem od pracodawcy wypowiedzenie umowy o pracę z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia zgodnie z umową o pracę. Powód zwolnienia > likwidacja stanowiska pracy podyktowana spadkiem obrotów w firmie. Wypowiedzenie zostało podpisane przez obie strony. To jednak nie koniec. Dwa dni temu otrzymałem kolejne pismo od pracodawcy > wypowiedzenie warunków umowy o pracę. Szczegóły dotyczyły ...
Wypowiedzenia najmu mieszkania.
Wypowiedziałam swojemu wynajmującemu umowę wypowiedzenia najmu z powodu obniżenia mi etatu w pracy i wynajmujący " co sekundę " wymyśla jakieś kary finansowe. W mieszkaniu po pierwszym miesiącu zamieszkania wystąpiła wilgoć i grzyb co wcześniej musiało być zamalowane ,a właściciel na moje zgłoszenia odpowiadał, że z tym da się żyć ,a jak mi się nie podoba to mogę to zamalować. Czy w tej sytuacji mogę zmienić lub dorzucić natychmiastowe ...
Brak zwrotu pieniędzy za zwracane rzeczy.
Dzień dobry, 13.11 złożyłem zamówienie przez Internet w dużym sklepie sportowym 17.11 otrzymałem zamówienie. Tego samego dnia zgłosiłem zwrot. Skorzystałem z etykiet otrzymanych od sklepu i nadałem 2 paczki (z racji wielu rzeczy w zwrocie) w punkcie nadania kuriera (Supermarket spożywczy) 21.11 sklep sportowy przyjął zwrot, jednakże w zaksięgowanych ze zwrotu rzeczach brakowało jednej pary butów, które spakowałem z innymi w paczkach. 22.11 po...
Spadek działki
Mam pytanie. Działka która jest notarialnie zapisana na małżeństwo które ma rozdzielność majątkowa- moja mama i moj tata. Nie maja rozwodu. Natomiast tata ma komorników. Trafił do szpitala . W przypadku jego śmierci jak wyglada to prawnie ? Nie chce przejąć długów ojca, wiem ze musze się zrzec spadku. Natomiast co się dzieje z dzialka? Mama nie ma żadnych dlugow....

Wyszukiwarka