Dział spadku.

Odziedziczyłem po zmarłym ojcu mieszkanie razem ze swoją matką (akt poświadczenia dziedziczenia). Obecnie chce zrobić dział spadku i swoją cześć przepisać na mamę (względy osobiste). Obecnie brat mojego zmarłego Ojca zajął się sprawą spadkową po ich zmarłych wcześniej rodzicach. W tym momencie jest orzeczenie sądu że zarówno mi jak i mojej matce przypada jakaś cześć tego spadku (ziemia, grunty, itd.). Brat ojca ma nasze pełnomocnictwo i sprzedaje to wszystko i prawdopodobnie w perspektywie 2-3 miesięcy załatwiamy sprawę notarialnie. Pytanie jest następujące - czy fakt, że ja zrobię za chwilę notarialnie dział spadku i przekażę swoją cześć mieszkania na matkę będzie miało jakikolwiek wpływ na to co teraz robi brat ojca? Czy lepiej wstrzymać się do momentu załatwienia sprawy przez wujka i zrobić to po sprzedaży tych gruntów czy nie ma to żadnego związku i dział spadku jeśli chodzi o mieszkanie mogę zrobić teraz bez żadnych przeszkód? Mam nadzieję że nie zagmatwałem za bardzo.
anonim cytuj
04-04-2024
Zakładając, że pana ojciec zmarł przed swoimi rodzicami (wcześniej) to dział spadku po pana ojcu nie obejmie przedmiotów stanowiących własność jego rodziców a co za tym idzie nie ma przeszkód by przeprowadzić ten dział przed dokonaniem sprzedaży przez wujka. Jeżeli pana ojciec zmarł po tym jak zmarli jego rodzice to bezpośrednio dziedziczył on po każdym z nich a Pan i pana matka dopiero później staliście się właścicielami jako spadkobiercy pańskiego ojca. Jednak także i w tym drugim przypadku nie ma przeszkód by sporządzić umowny częściowy dział spadku po pana ojcu ograniczony jednak tylko do przedmiotów jakie sami określicie (np. z wyłączeniem tych gruntów, którymi rozporządzić ma wujek).

anonim cytuj
04-04-2024
PRZEPIS PRAWNY:
art. 1036 Kodeks cywilny
Spadkobierca może za zgodą pozostałych spadkobierców rozporządzić udziałem w przedmiocie należącym do spadku. W braku zgody któregokolwiek z pozostałych spadkobierców rozporządzenie jest bezskuteczne o tyle, o ile naruszałoby uprawnienia przysługujące temu spadkobiercy na podstawie przepisów o dziale spadku.

anonim cytuj
04-04-2024
Dziękuję za pomoc.

anonim cytuj
04-04-2024

Sugerowane Tematy

Czy mogę zmienić nazwisko na nazwisko partnera nie biorąc ślubu
Dzień dobry, niedługo urodzę dziecko mojego partnera. Z różnych przyczyn nie mamy ślubu, ale jesteśmy razem i mieszkamy. Dziecko zostanie uznane przed narodzinami, więc będzie miało nazwisko po tacie. Nie chcę nazywać się inaczej niż moja córka, czy mogę zmienić nazwisko na jej i partnera w urzędzie, nie biorąc z nim ślubu? Dwuczłonowe nazwisko nie wchodzi w grę, bo moje mi się nie podoba. Proszę o nieocenianie, tylko o porady prawne....
Urlop na żądanie.
Mam następujące pytanie: z 26 dni urlopu wypoczynkowego za chwilę wykorzystam ostatnie dwa w październiku i to będą wszystkie z 22 dni zaplanowanych. Z 4 dni urlopu na żądanie wykorzystałem już 2 i zostały 2 do wykorzystania. Ku mojemu zdziwieniu dostałem wczoraj grafik na listopad z dwoma dniami urlopu pod koniec tegoż miesiąca. Takie pytanie: czy przełożony przed końcem roku może tak od siebie wpisać resztę dni z urlopu na żądanie bez zgody pra...
Podatek od darowizny?
Witam Pieniądze podarowane od mamy dla córki ponad 50 tys. przelewem z konta mamy na konto córki. Czy na tej lini przy tej kwocie jest się zwolnionym z podatku w URzędzie skarbowym ? Czy są jakieś limity ? Dziękuje. Jaki formularz należy wypełnić ? ...
Wyłudzenie już raz opłaconych alimentów.
Od wielu lat regularnie i zawsze w terminie przelewam alimenty na rzecz córki w uzgodnionej wspólnie przed sądem formie oraz w pełnej ustalonej przez sąd wysokości. Tuż przed osiągnięciem przez córkę pełnoletności, jej matka zaczęła grozić mi komornikiem, żądając ode mnie powtórnego przekazania jej pieniędzy, które zostały przeze mnie w pełnej wymaganej kwocie z tytułu alimentów już wcześniej przelane. Pomimo moich wyjaśnień oraz przedstawionych...

Wyszukiwarka