Odziedziczyłem po zmarłym ojcu mieszkanie razem ze swoją matką (akt poświadczenia dziedziczenia). Obecnie chce zrobić dział spadku i swoją cześć przepisać na mamę (względy osobiste). Obecnie brat mojego zmarłego Ojca zajął się sprawą spadkową po ich zmarłych wcześniej rodzicach. W tym momencie jest orzeczenie sądu że zarówno mi jak i mojej matce przypada jakaś cześć tego spadku (ziemia, grunty, itd.). Brat ojca ma nasze pełnomocnictwo i sprzedaje to wszystko i prawdopodobnie w perspektywie 2-3 miesięcy załatwiamy sprawę notarialnie. Pytanie jest następujące - czy fakt, że ja zrobię za chwilę notarialnie dział spadku i przekażę swoją cześć mieszkania na matkę będzie miało jakikolwiek wpływ na to co teraz robi brat ojca? Czy lepiej wstrzymać się do momentu załatwienia sprawy przez wujka i zrobić to po sprzedaży tych gruntów czy nie ma to żadnego związku i dział spadku jeśli chodzi o mieszkanie mogę zrobić teraz bez żadnych przeszkód? Mam nadzieję że nie zagmatwałem za bardzo.
Zakładając, że pana ojciec zmarł przed swoimi rodzicami (wcześniej) to dział spadku po pana ojcu nie obejmie przedmiotów stanowiących własność jego rodziców a co za tym idzie nie ma przeszkód by przeprowadzić ten dział przed dokonaniem sprzedaży przez wujka. Jeżeli pana ojciec zmarł po tym jak zmarli jego rodzice to bezpośrednio dziedziczył on po każdym z nich a Pan i pana matka dopiero później staliście się właścicielami jako spadkobiercy pańskiego ojca. Jednak także i w tym drugim przypadku nie ma przeszkód by sporządzić umowny częściowy dział spadku po pana ojcu ograniczony jednak tylko do przedmiotów jakie sami określicie (np. z wyłączeniem tych gruntów, którymi rozporządzić ma wujek).
anonim cytuj
04-04-2024
PRZEPIS PRAWNY:
art. 1036 Kodeks cywilny
Spadkobierca może za zgodą pozostałych spadkobierców rozporządzić udziałem w przedmiocie należącym do spadku. W braku zgody któregokolwiek z pozostałych spadkobierców rozporządzenie jest bezskuteczne o tyle, o ile naruszałoby uprawnienia przysługujące temu spadkobiercy na podstawie przepisów o dziale spadku.
Mam pytanie pracuje przez agencje pracy xyz w firmie xxx umowa do 16.12.2022 dzisiaj kierownik powiedział że mam opróżnić szafkę i iść do domu. Nie dostałam żadnego wypowiedzenia do podpisu ani z pracy ani z agencji . Moje pytanie brzmi czy mogę iść na l4 problemy z kręgosłupem do końca trwania umowy i czy mi zapłacą za te 16 dni jakbym chorowała...
Czy podpisanie wypowiedzenia umowy najmu na podstawie art. 673 kodeksu cywilnego jest dla mnie bezpieczne?
Czy nie ma tam zapisu na moją niekorzyść?
Wynajmowałam mieszkanie przez rok.
Teraz właściciel sprzedaje mieszkanie i dał wypowiedzenie umowy najmu mieszkania do podpisania powołując się na ten art. 673 kc
...
Były ex małżonek (rozwód bez orzekania o winie miesiąc temu, była wspólnota majątkowa) założył sprawę o podział majątku, wyznaczając cenę z kosmosu za dom na wsi i oczekując spłaty połowy. Ja tego domu sprzedać nie chce, chętnie go spłacę ale nie mam takich pieniędzy - może macie doświadczenie czy sad może zarządzić raty? Czy jeśli podana cena jest +20% możemy najpierw zweryfikować to na jakiejś wycenie? Nie stać mnie na prawnika który poprowadzi...