Dział spadku.

Odziedziczyłem po zmarłym ojcu mieszkanie razem ze swoją matką (akt poświadczenia dziedziczenia). Obecnie chce zrobić dział spadku i swoją cześć przepisać na mamę (względy osobiste). Obecnie brat mojego zmarłego Ojca zajął się sprawą spadkową po ich zmarłych wcześniej rodzicach. W tym momencie jest orzeczenie sądu że zarówno mi jak i mojej matce przypada jakaś cześć tego spadku (ziemia, grunty, itd.). Brat ojca ma nasze pełnomocnictwo i sprzedaje to wszystko i prawdopodobnie w perspektywie 2-3 miesięcy załatwiamy sprawę notarialnie. Pytanie jest następujące - czy fakt, że ja zrobię za chwilę notarialnie dział spadku i przekażę swoją cześć mieszkania na matkę będzie miało jakikolwiek wpływ na to co teraz robi brat ojca? Czy lepiej wstrzymać się do momentu załatwienia sprawy przez wujka i zrobić to po sprzedaży tych gruntów czy nie ma to żadnego związku i dział spadku jeśli chodzi o mieszkanie mogę zrobić teraz bez żadnych przeszkód? Mam nadzieję że nie zagmatwałem za bardzo.
anonim cytuj
04-04-2024
Zakładając, że pana ojciec zmarł przed swoimi rodzicami (wcześniej) to dział spadku po pana ojcu nie obejmie przedmiotów stanowiących własność jego rodziców a co za tym idzie nie ma przeszkód by przeprowadzić ten dział przed dokonaniem sprzedaży przez wujka. Jeżeli pana ojciec zmarł po tym jak zmarli jego rodzice to bezpośrednio dziedziczył on po każdym z nich a Pan i pana matka dopiero później staliście się właścicielami jako spadkobiercy pańskiego ojca. Jednak także i w tym drugim przypadku nie ma przeszkód by sporządzić umowny częściowy dział spadku po pana ojcu ograniczony jednak tylko do przedmiotów jakie sami określicie (np. z wyłączeniem tych gruntów, którymi rozporządzić ma wujek).

anonim cytuj
04-04-2024
PRZEPIS PRAWNY:
art. 1036 Kodeks cywilny
Spadkobierca może za zgodą pozostałych spadkobierców rozporządzić udziałem w przedmiocie należącym do spadku. W braku zgody któregokolwiek z pozostałych spadkobierców rozporządzenie jest bezskuteczne o tyle, o ile naruszałoby uprawnienia przysługujące temu spadkobiercy na podstawie przepisów o dziale spadku.

anonim cytuj
04-04-2024
Dziękuję za pomoc.

anonim cytuj
04-04-2024

Sugerowane Tematy

PIT-11 od byłego pracodawcy.
Proszę o informację co w sytuacji gdy moja mama otrzymała PIT-11 od pracodawcy u którego nie pracuje od 2 lat. Jest to pracodawca prowadzący działalność gastronomiczną. Mama na wiosnę 2020 przeszła na emeryturę, po czym podpisała z tym pracodawcą kolejną umowę, tym razem na 1/4 etatu z terminem obowiązywania do czerwca 2021. W momencie gdy wybuchła pandemia na wiosnę 2020 mama dostała informację, żeby już nie przychodziła do pracy bo obiekt gastr...
Odwołanie darowizny.
Moja mama przepisała w darowiźnie działkę na mojego brata, jej syna. Działka została podzielona na dwie części. Jedna jest jego druga jej. Na jej działce stoi dom, w którym mieszka też brat z żoną. Mieszkają tam, nie płacą za nic, nie kupują jedzenia, a wręcz wysługują się moimi rodzicami i tak jakby ograniczają ich funkcjonowanie w tym domu. "Rządzą się". W związku z tym moja mama chciałaby "odwołać" tą darowiznę. Dostali od ...
Pracodawca nie zatwierdził urlopu.
Żona ma problem z pracodawcą. Do 30.11.23 przebywa na urlopie wypoczynkowym bezpośrednio po macierzyńskim. Dzisiaj chciała złożyć wniosek o urlop wychowawczy 1.12.23-31.12.23. Pracodawca nie zapoznał się z wnioskiem, powiedział że go ani nie przyjmie ani tym bardziej nie podpisze żeby miała w razie w kopię że dostarczono. Kazał się kontaktować z księgowym. Księgowy nie odbiera telefonu. Kto jest uprawniony do odbioru takich dokumentów i przede ...
Oszustwo internetowe.
Proszę o pomoc a raczej wyjaśnienie. 29.12.2023 bank nałożył mi blokadę na konto na ponad 700 zł. Było to w godzinach wieczornych. Od razu sprawdziłam maila, gdzie dostałam wiadomość, że 2 osoby dokonały zamówienia na niemieckim Amazonie z wykorzystaniem danych mojej karty. Od razu zadzwoniłam na infolinię, zgłosiłam sprawę, kartę zastrzegłam i zablokowałam dostęp do konta oraz aplikacji banku. Złożono reklamację, nie udało się wstrzymać pieniędz...

Wyszukiwarka