monitoring przy domu

Mam dom przy ulicy, część domu jest od strony ulicy, plus brama, pod oknem własnym, na trawniku nasze auto. Chcę zamontować z rodziną kamerę z okna brata (1 piętro, jego okno wychodzi na ulicę), skierowane na auto i na bramę, gdyż kretynow na świecie nie brakuje. Chcę się zabezpieczyć jakby ktoś drażnił psy, lub mieć dowody jak komuś wpadnie do głowy truc psy, niszczyć auto itp. Nie interesuje mnie kto przechodzi ulica itp, tylko te dwie kwestie (jeden pies śpi na dworze, bo nie zna innego życia - po 11 latach uwolniony z łańcucha, drugi śpi z wyboru). Ludzi zawistnych i msciwych niestety nie brakuje.
Mogę sobie kupić kamerę, czy muszę np gdzieś powiesić tabliczkę że teren monitorowany?
anonim cytuj
29-07-2020
Z kamerami jest tak, jeśli nie będziesz nagrywał innych części posesji niż swoje to nie ma problemu, jeśli obszar nagrywania będzie np. fragment domu sąsiada to mogą być problemy i sprawa w sądzie skoro sąsiedzi nie są przychylni, jeśli będziesz nagrywać choć fragment chodnika to już musisz mieć tabliczkę informacyjna że względu na przepisy dotyczące ochrony danych osobowych

anonim cytuj
29-07-2020
Tak długo jak nie będziesz nagrywał niczego poza swoim terenem to nie będzie problemu, ale tabliczkę dla świętego spokoju warto powiesić, raz że straszak dodatkowy a poza tym przezorności w twoim wypadku nigdy dość bo jeśli nagrasz kogoś na ulicy to ty możesz mieć problemy w związku z prywatnością i ochrona wizerunku, twój dom tak, chodnik i dom sąsiada już nie

anonim cytuj
29-07-2020

Sugerowane Tematy

Uciążliwy sąsiad.
Witam. Mam bardzo uciążliwego sąsiada, pali śmieciami, podpieprza każdego możliwego sąsiada o cokolwiek. Mieszka w domu, który odziedziczył po ojcu na pół ze swoją siostrą(mieszka tam sam, siostra się wyprowadziła) Człowiek ten jest chory psychicznie, jest zbieraczem. Sprowadza do domu bezdomnych, gromadzi śmieci. Przychodzę z następującym pytaniem. Nasze domy ze sobą sąsiadują. Okna z jego garażu są niecałe pół metra od ogrodzenia ( czy to jes...
Budowa domu na działce teściów.
Brat wraz z żoną po ślubie zaczęli budować dom na działce rodziców żony (teściów), teściowie ze względu na dopłaty dla rolników nie mogli od razu przepisać działki. dom powstał na działce teściów, plan domu również zakupiony na teściów, ale wszyscy wiedzą, że dom maił być ich. W okresie małżeństwa brat wraz z żoną i przy pomocy finansowej teściów postawił dom w stanie zamkniętym (niewiele pozostało aby tam wejść i mieszkać). Duża część faktur j...
Dziedziczenie darowanego mieszkania.
Mieszkam w mieszkaniu jakie żona otrzymała od rodziców jako darowizna. Żona mówi abyśmy poszli do notariusza i przepisali jako wspólne. Mi to nie robi, ale ona argumentuje, że gdy się z nią coś stanie to mi się nic nie należy. Tylko dziedziczą dzieci…Czy tak jest, że w przypadku darowizny małżonek nie otrzyma nic? Mamy dwójkę wspólnych dzieci (10 i 14 lat)....
Budowa domu bez ślubu.
Mam pytanie czy uważacie, że warto budować dom bez ślubu ? Czy ktoś z Państwa miał takie doświadczenia. Mam partnera jesteśmy ze sobą od prawie 7 lat. Spodziewamy się dziecka. Mamy kupiona działkę przez akt notarialny : 30% moja własność 70% jego. Jeśli zaczniemy budować dom i moja wartość na pewno przekroczy wkład własny na budowę domu to czy jest szansa , że przy rozstaniu odzyskam te pieniądze jeśli ten dom i tak nie będzie mój i będę musia...

Wyszukiwarka