monitoring przy domu

Mam dom przy ulicy, część domu jest od strony ulicy, plus brama, pod oknem własnym, na trawniku nasze auto. Chcę zamontować z rodziną kamerę z okna brata (1 piętro, jego okno wychodzi na ulicę), skierowane na auto i na bramę, gdyż kretynow na świecie nie brakuje. Chcę się zabezpieczyć jakby ktoś drażnił psy, lub mieć dowody jak komuś wpadnie do głowy truc psy, niszczyć auto itp. Nie interesuje mnie kto przechodzi ulica itp, tylko te dwie kwestie (jeden pies śpi na dworze, bo nie zna innego życia - po 11 latach uwolniony z łańcucha, drugi śpi z wyboru). Ludzi zawistnych i msciwych niestety nie brakuje.
Mogę sobie kupić kamerę, czy muszę np gdzieś powiesić tabliczkę że teren monitorowany?
anonim cytuj
29-07-2020
Z kamerami jest tak, jeśli nie będziesz nagrywał innych części posesji niż swoje to nie ma problemu, jeśli obszar nagrywania będzie np. fragment domu sąsiada to mogą być problemy i sprawa w sądzie skoro sąsiedzi nie są przychylni, jeśli będziesz nagrywać choć fragment chodnika to już musisz mieć tabliczkę informacyjna że względu na przepisy dotyczące ochrony danych osobowych

anonim cytuj
29-07-2020
Tak długo jak nie będziesz nagrywał niczego poza swoim terenem to nie będzie problemu, ale tabliczkę dla świętego spokoju warto powiesić, raz że straszak dodatkowy a poza tym przezorności w twoim wypadku nigdy dość bo jeśli nagrasz kogoś na ulicy to ty możesz mieć problemy w związku z prywatnością i ochrona wizerunku, twój dom tak, chodnik i dom sąsiada już nie

anonim cytuj
29-07-2020

Sugerowane Tematy

Czy można podważyć opinię biegłego sądowego w prokuraturze ?
Witam. Sytuacja jest taka. Jestem pokrzywdzony. Prokurator umorzył postępowanie ale mój adwokat wniósł zażalenie. Sprawa trafi do sądu. W międzyczasie wczytałem się w opinię biegłego sądowego w aktach sprawy i się z nią nie zgadzam. Czy w takiej sytuacji nie mogę złożyć na nią skargi bo już po zażaleniu - czy jednak mogę ją dosłać do sądu po przyjęciu akt postepowania po zażaleniu?...
Składowanie odpadów przez sąsiada.
Sprawa wygląda tak, sąsiad postawił coś w rodzaju szopy -wiaty o wymiarach około 2,5x2,5 metra na pojemniki ze śmieciami itp. Wiatę tą ustawił bezpośrednio przy ścianie swego budynku przy narożniku domu w odległości około 1.5 metra od swojego okna oraz około 1.5 metra od granicy mojej posesji. sprawdzając w internecie wyczytać można iż taka budowla powinna się znajdować 2 metry od działki sąsiedniej i 5 metrów od okna pomieszczenia na pobyt stały...
Zwrot nadpłaty alimentów.
4 lata temu skończyłem płacić alimenty. Okazało się że płacił o 2 lata za długo bo jego córka miała licencjat i mogła już pracować. To samo stwierdził sąd. Ale sędzina zapytała się go czy chce zwrot tych alimentów. Powiedział że nie. Ale się rozmyślił i chce jednak je odzyskać po 2 latach. Twierdzi że jak do pieniędzy to była pierwsza a teraz nawet nie utrzymuje z nim kontaktu. Czy istnieje taka możliwość....
Warunkowe umorzenie kary.
Prokurator w mojej sprawie wystąpił o warunkowe umorzenie kary, złożył wniosek do sądu. Jak wyglądają dalsze czynności? Jest rozprawa z powoływaniem świadków? Czy jest zasądzone jakieś zadośćuczynienie dla pokrzywdzonego?...

Wyszukiwarka