monitoring przy domu

Mam dom przy ulicy, część domu jest od strony ulicy, plus brama, pod oknem własnym, na trawniku nasze auto. Chcę zamontować z rodziną kamerę z okna brata (1 piętro, jego okno wychodzi na ulicę), skierowane na auto i na bramę, gdyż kretynow na świecie nie brakuje. Chcę się zabezpieczyć jakby ktoś drażnił psy, lub mieć dowody jak komuś wpadnie do głowy truc psy, niszczyć auto itp. Nie interesuje mnie kto przechodzi ulica itp, tylko te dwie kwestie (jeden pies śpi na dworze, bo nie zna innego życia - po 11 latach uwolniony z łańcucha, drugi śpi z wyboru). Ludzi zawistnych i msciwych niestety nie brakuje.
Mogę sobie kupić kamerę, czy muszę np gdzieś powiesić tabliczkę że teren monitorowany?
anonim cytuj
29-07-2020
Z kamerami jest tak, jeśli nie będziesz nagrywał innych części posesji niż swoje to nie ma problemu, jeśli obszar nagrywania będzie np. fragment domu sąsiada to mogą być problemy i sprawa w sądzie skoro sąsiedzi nie są przychylni, jeśli będziesz nagrywać choć fragment chodnika to już musisz mieć tabliczkę informacyjna że względu na przepisy dotyczące ochrony danych osobowych

anonim cytuj
29-07-2020
Tak długo jak nie będziesz nagrywał niczego poza swoim terenem to nie będzie problemu, ale tabliczkę dla świętego spokoju warto powiesić, raz że straszak dodatkowy a poza tym przezorności w twoim wypadku nigdy dość bo jeśli nagrasz kogoś na ulicy to ty możesz mieć problemy w związku z prywatnością i ochrona wizerunku, twój dom tak, chodnik i dom sąsiada już nie

anonim cytuj
29-07-2020

Sugerowane Tematy

Od kogo żądać usunięcia szkód w przypadku, gdy kupiło się mieszkanie z 2-giej ręki ?
Od kogo żądać usunięcia szkód w przypadku, gdy kupiło się mieszkanie z 2-giej ręki ? Od zbywcy mieszkania czy dewelopera który ma 5 lat na naprawienie ewentualnych szkód powstałych po wybudowaniu mieszkania ? Czy rękojmia działa ? ...
Utrudnianie kontaktów z dzieckiem.
Czy matka może zablokować nr telefonu ojca? Dziecko ma 5 lat. Matka zablokowała nr ojca po tym, jak ten nie zgodził się na odwołanie kolejnego kontaktu z dzieckiem, matka dziecka zasłaniała się tym, że jej matka jest w szpitalu i nie ma teraz głowy do tego a ojciec ma nie przyjeżdżać bo dziecka nie dostanie i koniec. Ojciec się nie zgodził, bo według niego to żaden powód i mógł przyjechać po dziecko. Jeśli wydarzy się coś nieoczekiwanego i ojc...
Nowa umowa o prace na zwolnieniu lekarskim
Pracuje w oparciu umowy o pracę w firmie x, ale aktualnie przebywam na zwolnieniu lekarskim trzydniowym. Czy podczas tego zwolnienia lekarskiego mogę podpisać umowę zlecenie z inną firmą niż w tej w której pracuję? Umowa jest podpisywana na odległość. Czy mogę mieć z tego powodu jakieś nieprzyjemne konsekwencje?...
kto moze przejrzec akta w prokuraturze?
Moja siostra jest podejrzana o popelnienie przestępstwa. Nie ma jej aktualnie w kraju, ale rozmawialem z nią przez WhatsApp, i ona nie wie czego oni w ogole moga od niej chciec z tej prokuratury. W zwiazku z tym moje pytanie. Czy moge ja pojsc do prokuratury i czy udostepnia mi akta sprawy do przejrzenia?...

Wyszukiwarka