monitoring przy domu

Mam dom przy ulicy, część domu jest od strony ulicy, plus brama, pod oknem własnym, na trawniku nasze auto. Chcę zamontować z rodziną kamerę z okna brata (1 piętro, jego okno wychodzi na ulicę), skierowane na auto i na bramę, gdyż kretynow na świecie nie brakuje. Chcę się zabezpieczyć jakby ktoś drażnił psy, lub mieć dowody jak komuś wpadnie do głowy truc psy, niszczyć auto itp. Nie interesuje mnie kto przechodzi ulica itp, tylko te dwie kwestie (jeden pies śpi na dworze, bo nie zna innego życia - po 11 latach uwolniony z łańcucha, drugi śpi z wyboru). Ludzi zawistnych i msciwych niestety nie brakuje.
Mogę sobie kupić kamerę, czy muszę np gdzieś powiesić tabliczkę że teren monitorowany?
anonim cytuj
29-07-2020
Z kamerami jest tak, jeśli nie będziesz nagrywał innych części posesji niż swoje to nie ma problemu, jeśli obszar nagrywania będzie np. fragment domu sąsiada to mogą być problemy i sprawa w sądzie skoro sąsiedzi nie są przychylni, jeśli będziesz nagrywać choć fragment chodnika to już musisz mieć tabliczkę informacyjna że względu na przepisy dotyczące ochrony danych osobowych

anonim cytuj
29-07-2020
Tak długo jak nie będziesz nagrywał niczego poza swoim terenem to nie będzie problemu, ale tabliczkę dla świętego spokoju warto powiesić, raz że straszak dodatkowy a poza tym przezorności w twoim wypadku nigdy dość bo jeśli nagrasz kogoś na ulicy to ty możesz mieć problemy w związku z prywatnością i ochrona wizerunku, twój dom tak, chodnik i dom sąsiada już nie

anonim cytuj
29-07-2020

Sugerowane Tematy

jak kupic działkę,która jest podzielona na 4?
Witam, mam problem szwagier chce kupić działkę od ciotki, problem wynika z tego że działka jest podzielona na 4 działki, 2 po niżej 30 arów, 2 po ponad 30 arów. Szwagier dalsza rodzina, ani nie jest rolnikiem indywidualnym. Notariusz twierdzi że musi wszystko iść przez KOWR (ziemia jest klasy 5). Czy da się w jakiś sposób to ominąć?...
Rozwód, alimenty, unikanie płacenia
W sierpniu odbyła się sprawa rozwodowa, na której ustalono, że dziecko mieszka z matką, a ojciec ma płacić alimenty w wysokości 400 zł. Mamy listopad, a ojciec dziecka unika płacenia, ponieważ, jak twierdzi, dopóki nie przyjdą pocztą dokumenty potwierdzające rozwód i wykrok sądu, nie będzie płacił. Czy matka dziecka w takiej sytuacji ma związane ręce? Czy może jakoś egzekwować te alimenty? I jak długo można czekać na te dokumenty? Bardzo prosz...
Zakaz zbliżania się.
Mam pytanie czy jeśli ktoś ma zakaz zbliżania do kogoś i nie stosuje się do tego zakazu również ofiarą jakie mogą być tego konsekwencje ? Głównie chodzi mi o osobę poszkodowana ?...
Wspólny dom wybudowany na działce narzeczonej.
Witam, budujemy wraz z narzeczoną dom na jej działce. Działkę kupiła ona, ale do budowy domu również się dokładam. Co w razie jej śmierci, jeśli nie mamy sformalizowanego związku i żadnego testamentu? Czy wszystko przechodzi na jej rodziców/brata? Ja w tym wypadku nie mam żadnych praw?...

Wyszukiwarka