833kpc

jak komornik morze naliczac alimety na dorosle dzieci

czemu komornik pobiera alimety na dorosle dzieci cytuj
21-05-2024
Zgodnie z art. 833 § 6 Kodeksu postępowania cywilnego, komornik ma prawo prowadzić egzekucję świadczeń alimentacyjnych również na rzecz dorosłych dzieci. Świadczenia alimentacyjne nie są automatycznie znoszone po osiągnięciu przez dziecko pełnoletności. Obowiązek alimentacyjny trwa tak długo, jak długo dziecko nie jest w stanie samodzielnie się utrzymać, co może dotyczyć na przykład sytuacji, gdy dziecko kontynuuje naukę.

Jeśli obowiązek alimentacyjny został ustalony przez sąd, komornik ma prawo egzekwować te alimenty, nawet jeśli dziecko jest pełnoletnie. Można jednak złożyć wniosek do sądu o uchylenie lub zmniejszenie alimentów, jeśli zmieniły się okoliczności (np. dziecko podjęło pracę i jest w stanie utrzymać się samodzielnie).

anonim cytuj
29-08-2024

Sugerowane Tematy

Wezwanie na rozprawę sądową do innego miasta.
Dostałem wezwanie jako świadek do sądu na sprawę o podział majątku rodziców. Sprawa odbywa się w środku tygodnia w miejscowości oddalonej o co najmniej 200km od miejsca gdzie mieszkam i studiuje. Ponadto, nie ma dobrej komunikacji żebym miał jak dojechać a nie mam też swojego samochodu. Jestem dziennym studentem wymagającego kierunku gdzie nie mogę mieć nieobecności plus jest to okres zaliczeń i egzaminów. Nie mam też zasądzonych alimentów i ze w...
Składowanie odpadów przez sąsiada.
Sprawa wygląda tak, sąsiad postawił coś w rodzaju szopy -wiaty o wymiarach około 2,5x2,5 metra na pojemniki ze śmieciami itp. Wiatę tą ustawił bezpośrednio przy ścianie swego budynku przy narożniku domu w odległości około 1.5 metra od swojego okna oraz około 1.5 metra od granicy mojej posesji. sprawdzając w internecie wyczytać można iż taka budowla powinna się znajdować 2 metry od działki sąsiedniej i 5 metrów od okna pomieszczenia na pobyt stały...
Reklamacja rozdartej paczki w firmie kurierskiej.
Jestem konsumentem - zakupiłem towar wysyłkowo. Wyslalem go do reklamacji na swój koszt. Sklep odmowil odbioru przesyłki od kuriera bo opakowanie było rozdarte. Co jeśli czegos brakuje? Jeśli rzecz jest uszkodzona? Kto za to poniesie koszt ja czy sklep? Wątpię ze kurier rozpatrzy reklamacje pozytywnie. Jak się ewentualnie bronić? Przesyłka dotrze do mnie z powrotem jutro. Mam spakować paczkę na nowo i sklep chce wysłać po odbiór swojego kurie...
windykacja należności
Proszę o poradę. 27.08.2019 r. oraz 20.12.2019 r. sprzedałam towar przedsiębiorcy. Chciałam złożyć pozew do Sądu, ale kazało się że przedsiębiorca jest wykreślony z CEiDG. Data wykreślenia wpisu z rejestru 03.04.2019 r. Sąd Rejonowy wydał zakaz prowadzenia działalności gospodarczej na 10 lat. Podstawa prawna wykreślenia: art. 30 ust. 1 pkt 1 ustawy o CEIDG i Punkcie Informacji dla Przedsiębiorcy - zgłoszenie do CEIDG informacji o prawomocnym o...

Wyszukiwarka