833kpc

jak komornik morze naliczac alimety na dorosle dzieci

czemu komornik pobiera alimety na dorosle dzieci cytuj
21-05-2024
Zgodnie z art. 833 § 6 Kodeksu postępowania cywilnego, komornik ma prawo prowadzić egzekucję świadczeń alimentacyjnych również na rzecz dorosłych dzieci. Świadczenia alimentacyjne nie są automatycznie znoszone po osiągnięciu przez dziecko pełnoletności. Obowiązek alimentacyjny trwa tak długo, jak długo dziecko nie jest w stanie samodzielnie się utrzymać, co może dotyczyć na przykład sytuacji, gdy dziecko kontynuuje naukę.

Jeśli obowiązek alimentacyjny został ustalony przez sąd, komornik ma prawo egzekwować te alimenty, nawet jeśli dziecko jest pełnoletnie. Można jednak złożyć wniosek do sądu o uchylenie lub zmniejszenie alimentów, jeśli zmieniły się okoliczności (np. dziecko podjęło pracę i jest w stanie utrzymać się samodzielnie).

anonim cytuj
29-08-2024

Sugerowane Tematy

student na umowie zlecenie
Witajcie! Pracuję w obecnym miejscu pracy pół roku, ale od tego czasu pracodawca nie zarejestrował mnie w urzędzie (sprawdziłam to na stronie). Pracuję na umowie zlecenie na ponad etat i mam status studenta. Jednak wolałabym nie zmieniać miejsca pracy. Jest to owszem moja praca dorywcza, ale jakiś czas przed rozpoczęciem swojej innej drogi chciałabym tu popracować, szczególnie, że w moim mieście alternatyw ze świecą szukać. ? Będę poruszała ten ...
Pożyczka wzięta dla kogoś.
Mam taki problem ponieważ kilka miesięcy temu wziąłem pożyczke dla kolegi. Nie spisalismy żadnej umowy. Pożyczka w wysokości 1000 zł do spłaty 1900 w prowidencie. po pewnym czasie przestał się odzywać i mnie unikał. Dał mi tylko na 1 ratę i mam takie pytanie chce iść zgłosić to zajście na policję. Czy np. Takie smsy mogą w czymś pomóc : " JESTEŚ MOIM WAFLEM BO SPŁACIŁEŚ MI PROWIDENTA FAJO"... Lub " A TY JESTEŚ TAKI PUSTY ŻE ZA MNI...
Właściciel wynajął brudne mieszkanie.
Co przypadku gdy wynajmujący oddał do wynajmu mieszkanie nadające się do gruntownego sprzątania przez firmę sprzątająca? Czyli brudna kuchnia, gruba warstwa tłuszczu na szafkach, zasikana toaleta, brudne, zakurzone podłogi itp. i taka sytuacja w której wynajmujący obiecał ogarnąć mieszkanie do czasu wprowadzenia najemcy, a tego nie zrobił i ten ostatni zauważył to dopiero kiedy przyjechał z formą przeprowadzkową z meblami? Co może zrobić najemca...
wypowiedzenie umowy księgowej, za jej usługi
Dzień dobry. Mam problem z moją byłą księgową. Temat mocno skomplikowany. Mianowicie, wypowiedziałem „umowę”, której prawdopodobnie (jakkolwiek to zabrzmi) jej nie podpisywaliśmy (ja & księgowa). Wręcz nie przypominam sobie takiego faktu, poza tym był ze mną brat, który również ma pustkę w tym temacie. Od miesiąca wypisuję do księgowej o podesłanie skanu, podpisanej umowy - niestety, wysyła ale ucięty PDF bez żadnych pieczątek, podpisów. ...

Wyszukiwarka