jak komornik morze naliczac alimety na dorosle dzieci
czemu komornik pobiera alimety na dorosle dzieci cytuj
21-05-2024
Zgodnie z art. 833 § 6 Kodeksu postępowania cywilnego, komornik ma prawo prowadzić egzekucję świadczeń alimentacyjnych również na rzecz dorosłych dzieci. Świadczenia alimentacyjne nie są automatycznie znoszone po osiągnięciu przez dziecko pełnoletności. Obowiązek alimentacyjny trwa tak długo, jak długo dziecko nie jest w stanie samodzielnie się utrzymać, co może dotyczyć na przykład sytuacji, gdy dziecko kontynuuje naukę.
Jeśli obowiązek alimentacyjny został ustalony przez sąd, komornik ma prawo egzekwować te alimenty, nawet jeśli dziecko jest pełnoletnie. Można jednak złożyć wniosek do sądu o uchylenie lub zmniejszenie alimentów, jeśli zmieniły się okoliczności (np. dziecko podjęło pracę i jest w stanie utrzymać się samodzielnie).
Witajcie! Pracuję w obecnym miejscu pracy pół roku, ale od tego czasu pracodawca nie zarejestrował mnie w urzędzie (sprawdziłam to na stronie). Pracuję na umowie zlecenie na ponad etat i mam status studenta. Jednak wolałabym nie zmieniać miejsca pracy. Jest to owszem moja praca dorywcza, ale jakiś czas przed rozpoczęciem swojej innej drogi chciałabym tu popracować, szczególnie, że w moim mieście alternatyw ze świecą szukać. ?
Będę poruszała ten ...
Bardzo proszę o jakieś podpowiedzi, bo już nie wiem za co mam się zabrać w pierwszej kolejności... Mój mąż jest współwłaścicielem działki gruntowej, chcieliśmy wybudować na niej dom, czy jest jakiś inny sposób oprócz wzniesienia własności, czy podziału działki ażeby wybudowany przez Nas dom był tylko NASZ? Dom budowany na wspólnej działce, będzie prawnie należał również do drugiego właściciela działki... W K/W są części ułamkowe działek, ale tak...
W czerwcu tego roku zakupiłam kilka par butów w sklepie ccc online. Zgłosiłam zwrot, odesłałam paczkę. Paczka do firmy dotarła, brakuje jednej pary. Po wymianie kilku maili wkońcu postanawiają złożyć reklamację do przewoźnika DPD, która zostaje dwukrotnie odrzucona. Mam teraz wszelkie roszczenia kierować sądownie do przewoźnika.
Jakiś czas temu miałam podobną sytuację gdzie odsyłając produkt paczka przyszła wybrakowana, firma oddała pieniądze. ...
Szanowni Państwo,
jestem osobą pokrzywdzoną przestępstwem stalkingu zagrożonym obecnie karą pozbawienia wolności do lat ośmiu.
W trakcie postępowania bliska mi osoba przyznała się do winy. Byłem wściekły więc nie cofnąłem wniosku o ściganie i ukaranie sprawcy.
Minęło jednak trochę czasu, szczerze porozmawialiśmy, wyjaśniliśmy sobie wszystko, ta osoba wyraziła skruchę, więc jej wybaczyłem i staramy się odbudować nasze relacje.
Z racji iż nękan...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: