833kpc

jak komornik morze naliczac alimety na dorosle dzieci

czemu komornik pobiera alimety na dorosle dzieci cytuj
21-05-2024
Zgodnie z art. 833 § 6 Kodeksu postępowania cywilnego, komornik ma prawo prowadzić egzekucję świadczeń alimentacyjnych również na rzecz dorosłych dzieci. Świadczenia alimentacyjne nie są automatycznie znoszone po osiągnięciu przez dziecko pełnoletności. Obowiązek alimentacyjny trwa tak długo, jak długo dziecko nie jest w stanie samodzielnie się utrzymać, co może dotyczyć na przykład sytuacji, gdy dziecko kontynuuje naukę.

Jeśli obowiązek alimentacyjny został ustalony przez sąd, komornik ma prawo egzekwować te alimenty, nawet jeśli dziecko jest pełnoletnie. Można jednak złożyć wniosek do sądu o uchylenie lub zmniejszenie alimentów, jeśli zmieniły się okoliczności (np. dziecko podjęło pracę i jest w stanie utrzymać się samodzielnie).

anonim cytuj
29-08-2024

Sugerowane Tematy

nagana od pracodawcy
Pisze w imieniu koleżanki. Jest zatrudniona na umowę o pracę na czas nieokreślony. W dniu dzisiejszym przebywa na urlopie. Dowiedziała się od koleżanki, że dziś pracodawca wpisał jej naganę do akt za niewykonanie jakiegoś zadania zleconego wczoraj (nie zadanie w ramach obowiązków) w ramach polecenia. Koleżanka wczoraj wykonywała inne zadania, które wykonuje codziennie i jeśli chodzi o dodatkowe zadanie zrobiła tyle ile zdążyła. Problem w tym, ...
spadek, zachowek, scheda spadkowa
Witam czy jesli Majatek mojego ojca opiewa na 1000000 i ma trojke dzieci. Ja otrzymalem dom z dzialka i budynkami gospodarczymi o wartosci 500000 bez wylaczenia ze schedy spadkowej.Kazdy z reszty rodzenstwa otrzymal w gotowce i dzialkach po 250000 z wylaczeniem ze schedy spadkowej. Czy dwojga z rodzenstwa moze wymagac jakiegos zachowku ode mnie ?...
Czy muszę odsyłać komplet dokumentów do poprzedniego właściciela pojazdu?
Niedawno nabyłem pojazd od osoby zajmującej się zawodowo sprzedażą aut. Po podpisaniu umowy prosił mnie żebym odesłał mu umowę, którą podpisał on z poprzednim właścicielem (z zakrytą ceną), która była mi potrzebna do rejestracji oraz karteczkę z polisą OC. Polisa ważna jeszcze przez kilka miesięcy. Jaki może być haczyk i dlaczego z perspektywy sprzedawcy warto odzyskać te dokumenty?...
jak odzysak pieniadze za brak mebli w zakupionym domu?
Kupuję dom, sprzedający w rozmowie z pośrednikiem zapewniają, że większość mebli zostanie, gdyż oni ze względu na wiek chcą kupić mieszkanie do 50 m2 i siłą rzeczy z 220 tam nie przeniosą. Dodatkowo podpisaliśmy umowę na 10 tys zł na meble kuchenne i agd. Poszłam im na rękę dając 2,5 miesiąca na wyprowadzkę, to jeszcze wykręcili grzejnik z garażu. Zostawili jedynie starą, odklejającą się zabudowę kuchni, zardzewiałą pralkę bosch i zestaw mebli z ...

Wyszukiwarka