833kpc

jak komornik morze naliczac alimety na dorosle dzieci

czemu komornik pobiera alimety na dorosle dzieci cytuj
21-05-2024
Zgodnie z art. 833 § 6 Kodeksu postępowania cywilnego, komornik ma prawo prowadzić egzekucję świadczeń alimentacyjnych również na rzecz dorosłych dzieci. Świadczenia alimentacyjne nie są automatycznie znoszone po osiągnięciu przez dziecko pełnoletności. Obowiązek alimentacyjny trwa tak długo, jak długo dziecko nie jest w stanie samodzielnie się utrzymać, co może dotyczyć na przykład sytuacji, gdy dziecko kontynuuje naukę.

Jeśli obowiązek alimentacyjny został ustalony przez sąd, komornik ma prawo egzekwować te alimenty, nawet jeśli dziecko jest pełnoletnie. Można jednak złożyć wniosek do sądu o uchylenie lub zmniejszenie alimentów, jeśli zmieniły się okoliczności (np. dziecko podjęło pracę i jest w stanie utrzymać się samodzielnie).

anonim cytuj
29-08-2024

Sugerowane Tematy

Odrzucenie spadku po rodzicach.
Wczoraj mąż się dowiedział o śmierci swojej matki Matka mojego męża go nie wychowywała, natomiast miała zasądzone alimenty, które spłacała do samej śmierci. Mąż się zastanawia czy musi się zrzec spadku po zmarłej matce skoro wychowywany był przez ojca od 16 roku życia i nie utrzymywał z matką kontaktu. Nie wie czy miała jakieś długi prócz długu alimentacyjnego. Mamy 3 letnie dziecko i czy w jego imieniu też musimy się zrzec ? Jak to prawnie w...
Czy darowizna od rodziców jest zwolniona z podatku?
Dzień dobry. Chciałbym kupić działkę budowlaną. Koszt to 150k. Problem jest taki, że mam tylko 50k Chciałbym wziąć kredyt na 50k i od rodziców dostałbym kolejne 50k. Jak to wygląda od strony prawnej ? Czy 50k, które dostałbym od rodziców od tak sobie, mogę dostać ? Czy trzeba płacić jakieś wzbogacenie ? A może trzeba oficjalnie gdzieś takie coś zgłaszać czy coś ? Czy po prostu mogą mi dać bez problemu od tak sobie ? Nie chce by skarbówka i i...
Skrócenie okresu wypowiedzenia.
Ostatnio złożyłam wypowiedzenie UoP (3mies). Teraz jednak chciałabym rozmówić się z pracodawcą i postarać się, za jego zgodą, skrócić okres wypowiedzenia. Czy nadal mogę? Czy wystarczy złożyć jakiś aneks do wypowiedzenia? Czy muszę złożyć znowu wypowiedzenie z nową datą i zacznie biec od nowego miesiąca?...
Spadek a zachowek.
Sprawa jest następująca. Babcia umarła w styczniu zostawiając testament. Miała 4 dzieci(3synow, gdzie dwóch nie żyje i 1 córkę, całość przepisała na córkę). Wiadomo o zachowek w tym przypadku należy się synom pominiętym w testamencie. I tu pojawia się pytanie. Jeden z nieżyjących synów miał długu. Jego dzieci notarialnie zrzekły się spadku po nim. Czy w tym przypadku należy im się zachowek po zmarłej babci?...

Wyszukiwarka