833kpc

jak komornik morze naliczac alimety na dorosle dzieci

czemu komornik pobiera alimety na dorosle dzieci cytuj
21-05-2024
Zgodnie z art. 833 § 6 Kodeksu postępowania cywilnego, komornik ma prawo prowadzić egzekucję świadczeń alimentacyjnych również na rzecz dorosłych dzieci. Świadczenia alimentacyjne nie są automatycznie znoszone po osiągnięciu przez dziecko pełnoletności. Obowiązek alimentacyjny trwa tak długo, jak długo dziecko nie jest w stanie samodzielnie się utrzymać, co może dotyczyć na przykład sytuacji, gdy dziecko kontynuuje naukę.

Jeśli obowiązek alimentacyjny został ustalony przez sąd, komornik ma prawo egzekwować te alimenty, nawet jeśli dziecko jest pełnoletnie. Można jednak złożyć wniosek do sądu o uchylenie lub zmniejszenie alimentów, jeśli zmieniły się okoliczności (np. dziecko podjęło pracę i jest w stanie utrzymać się samodzielnie).

anonim cytuj
29-08-2024

Sugerowane Tematy

Czy mogę się zarejestrować w urzędzie pracy jako osoba bezrobotna nie posiadając miejsca zameldowania?
Szanowni państwo, czy można się zarejestrować w urzędzie pracy jako osoba bezrobotna nie posiadając stałego lub tymczasowego miejsca zameldowania? Nie jestem nigdzie zameldowana....
Wniosek o zasiedzenie powyżej 30 lat.
Kilka tygodni temu otrzymałem pismo z sądu. Jest to wniosek o stwierdzenie zasiedzenia własności nieruchomości. W wniosku wynika iż posiadam dwie przyrodnie siostry o istnieniu których do tej pory nie miałem pojęcia. Mój ojciec zmarł w latach 80, po jego śmierci nie było przeprowadzonego postępowania spadkowego. Owe siostry we wniosku twierdzą, iż ojciec porzucił je gdy były małe. Siostry urodziły się w latach 40 natomiast akt własności ziemi i n...
List gończy za oszustwo.
Zwracam się do Was z pytaniem dotyczącym mojej sytuacji prawnej, związanej z przestępstwem popełnionym wiele lat temu. W roku 2006, niestety, sięgnąłem po 2 telefony na abonament, używając fałszywych zaświadczeń o zarobkach. Od tamtego czasu wyjechałem z Polski i przebywam w Wielkiej Brytanii od 17 lat. Niedawno dowiedziałem się, że w mojej sprawie wydano listy gończe w Polsce związane z oskarżeniem o oszustwo. Teraz nurtuje mnie pytanie, czy po...
Wynajem mieszkania zadłużonego.
Witam, wynajmuję mieszkanie od 2019r. Z mojej strony wszystkie opłaty były płacone na czas, dziś dnia 2 października przychodzi syn właściciela i mówi że mieszkanie jest zadłużone na dużą kwotę, a od dnia 4 października rozpoczyna się egzekucja komornicza co przedstawił pismem, i w związku z tym mam następujące pytania: 1. czy muszę wpuścić komornika? 2. czy ma on prawo do zabrania moich rzeczy? 3. czy muszę się wyprowadzić w trybie natyc...

Wyszukiwarka