833kpc

jak komornik morze naliczac alimety na dorosle dzieci

czemu komornik pobiera alimety na dorosle dzieci cytuj
21-05-2024
Zgodnie z art. 833 § 6 Kodeksu postępowania cywilnego, komornik ma prawo prowadzić egzekucję świadczeń alimentacyjnych również na rzecz dorosłych dzieci. Świadczenia alimentacyjne nie są automatycznie znoszone po osiągnięciu przez dziecko pełnoletności. Obowiązek alimentacyjny trwa tak długo, jak długo dziecko nie jest w stanie samodzielnie się utrzymać, co może dotyczyć na przykład sytuacji, gdy dziecko kontynuuje naukę.

Jeśli obowiązek alimentacyjny został ustalony przez sąd, komornik ma prawo egzekwować te alimenty, nawet jeśli dziecko jest pełnoletnie. Można jednak złożyć wniosek do sądu o uchylenie lub zmniejszenie alimentów, jeśli zmieniły się okoliczności (np. dziecko podjęło pracę i jest w stanie utrzymać się samodzielnie).

anonim cytuj
29-08-2024

Sugerowane Tematy

Ile mam czasu na rozwiązanie umowy?
Ile mam czasu kiedy pracodawca dopuścił się ciężkiego naruszenia obowiązków pracowniczych na złożenie rozwiązania umowy bez wypowiedzenia? Pracuje w firmie na umowę o pracę na czas nieokreślony, niestety we wrześniu pracodawca wypłacił wynagrodzenie 18 września pomimo iż w umowie mam do 10 każdego miesiąca. Chciałbym wykorzystać ten fakt, aby odejść z pracy z "dnia na dzień". Oczywiście normalnie dalej pracuje i chodzę do pracy zgodni...
Przy wyrabianiu paszportu muszą być oboje prawni opiekunowie dziecka. Mąż urwał kontakt.
Dzień dobry, mąż/ ojciec naszego nieletniego dziecka zerwał z nami kontakt. W październiku dziecku kończy się ważność paszportu. Chciałabym wyrobić nowy, ponieważ jeździ na konkursy poza granice kraju. Wiem, że przy wyrabianiu paszportu muszą być oboje prawni opiekunowie nieletniego dziecka. Jak mogę załatwić tą sprawę?...
Podział nakładów za remont w związku nieformalnym.
Cześć! Chłopak posiada mieszkanie, w którym mieszkamy razem - jednak teraz będziemy je remontować za moje pieniądze (ok. 70 tyś). Jak się zabezpieczyć gdybyśmy się rozstali ? - dodam od razu, że dodanie mnie jako współwłaściciela z % udziałem nie wchodzi w grę....
Czy dostaje swoje 80% wynagrodzenia za okres zwolnienia lekarskiego?
Zleceniobiorca jako osoba fizyczna z umową zlecenie od 27 września do 31 października, w dniu 22 października idzie na zwolnienie lekarskie opłacawszy dobrowolnie składkę na ubezpieczenie chorobowe i posiadając ciągłość ubezpieczenia chorobowego na dużo ponad 90 dni, ponieważ opłacał to wcześniej w ramach prowadzonej jednoosobowej działalności gospodarczej, zanim podjął się tej umowy zlecenie. Płacone ma za godzinę. Przepisy mówią, że podstawę do...

Wyszukiwarka