833kpc

jak komornik morze naliczac alimety na dorosle dzieci

czemu komornik pobiera alimety na dorosle dzieci cytuj
21-05-2024
Zgodnie z art. 833 § 6 Kodeksu postępowania cywilnego, komornik ma prawo prowadzić egzekucję świadczeń alimentacyjnych również na rzecz dorosłych dzieci. Świadczenia alimentacyjne nie są automatycznie znoszone po osiągnięciu przez dziecko pełnoletności. Obowiązek alimentacyjny trwa tak długo, jak długo dziecko nie jest w stanie samodzielnie się utrzymać, co może dotyczyć na przykład sytuacji, gdy dziecko kontynuuje naukę.

Jeśli obowiązek alimentacyjny został ustalony przez sąd, komornik ma prawo egzekwować te alimenty, nawet jeśli dziecko jest pełnoletnie. Można jednak złożyć wniosek do sądu o uchylenie lub zmniejszenie alimentów, jeśli zmieniły się okoliczności (np. dziecko podjęło pracę i jest w stanie utrzymać się samodzielnie).

anonim cytuj
29-08-2024

Sugerowane Tematy

Umowa dożywocia
Proszę o poradę gdyż sprawa jest skomplikowana. Moja żona wpadła na pomysł żeby mój wujek przepisał na nią pół jego domu w którym mieszkaliśmy w formie dożywocia. On nie chciał tego zrobić. Żona wkręcała mi żebym go przekonał bo to dla dzieci i że będziemy mieć dużo kasy jak sprzedamy to później. Wujek był nie ugięty przez dwa lata. Dopiero gdy zmarła jego siostra i poczuł że został sam zgodził się przepisać w formie dożywocia na moją żonę. Powie...
nie udowodniona wada sprzętu / zwrot
Witam, Dwa dni temu sprzedałam Xboxa series s, kupujący testował sprzęt, oglądał, zatwierdził i kupił. Na następny dzień odezwał się z informacją, jako że sprzęt jest niesprawny. Wyłącza się podczas użytkowania i się przegrzewa. Na prośbę o załączenie dowodu tj. Filmiku na którym się rzekomo wyłącza, kupujący zareagował w stylu, nie będę nic nagrywał chce zwrot pieniędzy. Sprzęt był używany przez 4 miesiące, przez kilka osób i żadnej się takie...
Majątek osobisty.
Dwa mieszkania kupiłem przed zawarciem związku małżeńskiego. Teraz je sprzedaję. Czy pieniądze ze sprzedaży tych mieszkań stanowią dalej moją odrębność majątkową czy wliczają się do wspólnego majątku? I jak to wygląda np. w razie rozwodu przy podziale majątku?...
Złożyłem zawiadomienie o przestępstwie z art. 161 2kk, prokurator wydał postanowienie o odmowie wszczęcia dochodzenia.
Dzień dobry, złożyłem zawiadomienie o przestępstwie z art. 161 2kk, prokurator wydał postanowienie o odmowie wszczęcia dochodzenia, napisałem zażalenie do prokuratury i sąd na posiedzeniu podtrzymuje decyzję prokuratora, a ja jestem pewien że osoba wiedziała o tym że jest na coś chora ale mi o tym nie powiedziała, co w tej sytuacji powinienem zrobić? pozdrawiam...

Wyszukiwarka