833kpc

jak komornik morze naliczac alimety na dorosle dzieci

czemu komornik pobiera alimety na dorosle dzieci cytuj
21-05-2024
Zgodnie z art. 833 § 6 Kodeksu postępowania cywilnego, komornik ma prawo prowadzić egzekucję świadczeń alimentacyjnych również na rzecz dorosłych dzieci. Świadczenia alimentacyjne nie są automatycznie znoszone po osiągnięciu przez dziecko pełnoletności. Obowiązek alimentacyjny trwa tak długo, jak długo dziecko nie jest w stanie samodzielnie się utrzymać, co może dotyczyć na przykład sytuacji, gdy dziecko kontynuuje naukę.

Jeśli obowiązek alimentacyjny został ustalony przez sąd, komornik ma prawo egzekwować te alimenty, nawet jeśli dziecko jest pełnoletnie. Można jednak złożyć wniosek do sądu o uchylenie lub zmniejszenie alimentów, jeśli zmieniły się okoliczności (np. dziecko podjęło pracę i jest w stanie utrzymać się samodzielnie).

anonim cytuj
29-08-2024

Sugerowane Tematy

z umowy zlecenie na umowę o pracę,/wypowiedzenie/zwolnienie lekarskie
Witam, pracowalam na umowe zlecenie od czerwca. 10 pazdziernika zmienilam prace ale rowniez na umowe zlecenie. 1 grudnia przeszlam w tej firmie na umowe o prace, po czym 4 grudnia dostalismy wypowiedzenie z 7 dniowym okresem. Mam pytanie, czy za zwolnienie lekarskie bedzie mi wyplacane wynagrodzenie? Dodam iz skladka chorobowa jest placona od czerwca caly czas....
Podpisałam umowę o pracę na miesiąc. Ile będzie trwał okres wypowiedzenia?
Dzień dobry. Podpisałam umowę o pracę na miesiąc, na umowie nie ma okresu wypowiedzenia. Praca niezbyt mi się podoba, a właściwie spotkało mnie coś tutaj bardzo niemiłego, ile będzie trwał okres wypowiedzenia? Można to też jakoś inaczej rozwiązać jeśli nie chcę już do niej przychodzić? Proszę o zrozumienie. Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam....
Mandat za brak maseczki.
Mandat za brak maseczki. Sytuacja taka, że pod sklepem została zatrzymana osoba, która jeszcze nie założyła maseczki. Pod sklepem również stała Policja, i spisywała osoby wychodzące ze sklepu bez maseczek. Oczywiście, z uwagi, że ta osoba nie wychodziła z tego sklepu bez maseczki, tylko miała zamiar wejść, jednak została przywołana przez Policjantów i dostała mandat, którego odmówiła przyjęcia. Jest na to świadek. Czy można dostać mandat za...
Jak uzyskać akt zgonu?
Śmierć dziadka. W ubezpieczeniu zgłoszeni jego trzej synowie oraz wnuczka (dlatego że to córka zmarłej córki dziadka). Konflikt rodzinny. Jak dowiedzieć się czegoś o tym ubezpieczeniu, aktu zgonu nie wyda syn, który załatwiał pogrzeb....

Wyszukiwarka