833kpc

jak komornik morze naliczac alimety na dorosle dzieci

czemu komornik pobiera alimety na dorosle dzieci cytuj
21-05-2024
Zgodnie z art. 833 § 6 Kodeksu postępowania cywilnego, komornik ma prawo prowadzić egzekucję świadczeń alimentacyjnych również na rzecz dorosłych dzieci. Świadczenia alimentacyjne nie są automatycznie znoszone po osiągnięciu przez dziecko pełnoletności. Obowiązek alimentacyjny trwa tak długo, jak długo dziecko nie jest w stanie samodzielnie się utrzymać, co może dotyczyć na przykład sytuacji, gdy dziecko kontynuuje naukę.

Jeśli obowiązek alimentacyjny został ustalony przez sąd, komornik ma prawo egzekwować te alimenty, nawet jeśli dziecko jest pełnoletnie. Można jednak złożyć wniosek do sądu o uchylenie lub zmniejszenie alimentów, jeśli zmieniły się okoliczności (np. dziecko podjęło pracę i jest w stanie utrzymać się samodzielnie).

anonim cytuj
29-08-2024

Sugerowane Tematy

Niezdolność do pracy, a wypowiedzenie.
Jestem zatrudniona na UP na czas nieokreślony, będąc na wychowawczym uległam wypadkowi, odbyła się operacja ale niestety ręka jest niesprawna, czy dobrze rozumiem, że w przypadku powrotu do pracy i nie uzyskania zgody lekarza medycyny pracy, pracodawca może dać mi wypowiedzenie ( ze zwolnieniem że świadczenia pracy-ponieważ nie jest w stanie mi zapewnić innego stanowiska )? Co się dzieje w tym wypadku z urlopem, będzie kazał go najpierw wykorzys...
Czas wypowiedzenia w umowie B2B
Umowa B2B jako programista. W umowie napisane jest tylko, że czas wypowiedzenia wynosi 2 miesiące. Czy jes coś co reguluje od kiedy czas wypowiedzenia będzie się liczył ? Od dnia zgłoszenia, czy od końca miesiaca lub początku następnego miesiąca po złożeniu wypowiedzenia ?...
Przedawnienie długu.
Witam, nurtuje mnie problem znajomego, mianowicie w piątek zostało mu zablokowane konto bankowe przez komornika, dziś się dowiedział że niby za jakiś nie spłacony telewizor sprawa z 2007r., on oczywiście nie kojarzy takiego faktu hak to sprawdzić i czy to nie jest zbyt stara sprawa, czy to nie oszustwo....
Wakacje a status osoby bezrobotnej.
Zastanawiam się czy istnieje możliwość, abym jako student studiów stacjonarnym w okresie wakacji zarejestrował się w UP. Jestem zainteresowany dofinansowaniem na kurs jaki mógłbym wtedy odbyć, a na który mnie nie stać. W wakacje jestem przecież w gotowości podjąć pracę na pełnym etacie. Ewentualnie będę wdzięczny za podpowiedź, jeżeli znacie jakieś możliwości na uzyskanie wsparcia finansowego właśnie do odbycia kursu....

Wyszukiwarka