jak komornik morze naliczac alimety na dorosle dzieci
czemu komornik pobiera alimety na dorosle dzieci cytuj
21-05-2024
Zgodnie z art. 833 § 6 Kodeksu postępowania cywilnego, komornik ma prawo prowadzić egzekucję świadczeń alimentacyjnych również na rzecz dorosłych dzieci. Świadczenia alimentacyjne nie są automatycznie znoszone po osiągnięciu przez dziecko pełnoletności. Obowiązek alimentacyjny trwa tak długo, jak długo dziecko nie jest w stanie samodzielnie się utrzymać, co może dotyczyć na przykład sytuacji, gdy dziecko kontynuuje naukę.
Jeśli obowiązek alimentacyjny został ustalony przez sąd, komornik ma prawo egzekwować te alimenty, nawet jeśli dziecko jest pełnoletnie. Można jednak złożyć wniosek do sądu o uchylenie lub zmniejszenie alimentów, jeśli zmieniły się okoliczności (np. dziecko podjęło pracę i jest w stanie utrzymać się samodzielnie).
Witam, mój wujek żył 25 lat z moją babcią, babcia zmarła a wujek w mieszkaniu był niemeldowany i nie miał żadnych praw do mieszkania, lecz po śmierci babci złożył wniosek o przyznanie mieszkania po czym dostał odmowę, ma się wyprowadzić do końca grudnia tego roku. Chłop jest załamany, co można zrobić w takiej sytuacji? Napisać odwołanie? Czy obejmuje go okres ochronny lokatorów który trwa od 1 listopada do 31 marca w okresie zimowym? Co można zro...
Chciałabym zrobić testament tak aby był ważny i przekazać go urzędowi na przechowanie (chce wykluczyć rodzinę). Jak to zrobić najtaniej? Jakie są opcje?...
Chcę zmienić nazwisko. Aktualnie noszę nazwisko ojca biologicznego, ale nie utrzymuję z nim kontaktu od półtora roku, i relacja z nim jest główną przyczyną mojego wieloletniego leczenia oraz terapii. Także nie chcę być z nim związana przez nazwisko. Nowe nazwisko, jakie wybrałam to nazwisko partnera życiowego mojej mamy, jednak nie są oni małżeństwem. Partner mamy traktuje mnie jak córkę. Nie jest to pospolite, częste nazwisko. Dla niektórych moż...
witam, kupiłem samochód na poczatku maja i nie zgłaszałem kupna pojazdu, sprzedałem go we wrześniu koledze który także nie zgłosił zakupu, teraz odkupiłem ten samochód od kolegi i pojawia się problem, chciałbym zgłosić zakup i w sumie mógłbym pominąć ta umowę z kolegą ale wtedy mija ponad 180dni od zakupu, a jak jednak nie pominę to będzie problem w urzędzie jak dostarczę im 3 umowy?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: