833kpc

jak komornik morze naliczac alimety na dorosle dzieci

czemu komornik pobiera alimety na dorosle dzieci cytuj
21-05-2024
Zgodnie z art. 833 § 6 Kodeksu postępowania cywilnego, komornik ma prawo prowadzić egzekucję świadczeń alimentacyjnych również na rzecz dorosłych dzieci. Świadczenia alimentacyjne nie są automatycznie znoszone po osiągnięciu przez dziecko pełnoletności. Obowiązek alimentacyjny trwa tak długo, jak długo dziecko nie jest w stanie samodzielnie się utrzymać, co może dotyczyć na przykład sytuacji, gdy dziecko kontynuuje naukę.

Jeśli obowiązek alimentacyjny został ustalony przez sąd, komornik ma prawo egzekwować te alimenty, nawet jeśli dziecko jest pełnoletnie. Można jednak złożyć wniosek do sądu o uchylenie lub zmniejszenie alimentów, jeśli zmieniły się okoliczności (np. dziecko podjęło pracę i jest w stanie utrzymać się samodzielnie).

anonim cytuj
29-08-2024

Sugerowane Tematy

Mieszkanie komunalne.
Witam. Piszę w takiej sprawie. Byłam z Ojcem dziecka 13 lat.. Już w ciąży starałam się z mieszkaniówki o mieszkanie komunalne, 4 lata biegałam i starałam się żeby Je dostać.. Mieszkaliśmy razem 4 lata, uciekłam z dzieckiem bo ojciec jej pił, brał narkotyki i był agresywny nawet w stosunku do swojego dziecka, nie mieszkam tam 4 lata, ale nie zrzekła się mieszkania, mieszkam z córką w wynajętej kawalerce w starym domostwie, wiem że możemy tu zosta...
Zasiedzenie w dobrej wierze.
Chce wnieść sprawę przez zasiedzenie przez mojego zmarłego ojca , czy muszę wzywać na sprawę wszystkich spadkobierców. Większość I tak się zrzeka ,nie mam kontaktu z 3 siostrami ciotecznymi ojca ,ustaliłam tylko ze 2 już nie żyją, ale i tak nigdy nie utrzymywaliśmy kontaktu . Więc pisząc pozew ,nie wiem jakie mam zawrzeć informacje . I jeśli muszę podać wszystkich spadkobierców (to jest 5 pokoleń ) czy muszę sama ustalić kolejność dziedziczenia,...
Obowiązek alimentacyjny.
Ojciec dzieci zarabia na umowie najniższą krajową, ale pod stołem dostaje drugie tyle. O jakiej kwocie alimentów można mówić w takiej sytuacji ? Dwójką dzieci w wieku szkolnym. Czy jest szansa żeby udowodnić że dostaje pieniądze pod stołem ?...
Witam , czy po rozwodzie , kobieta może zmienić nazwisko na panieńskie swojej matki ?
Witam , czy po rozwodzie , kobieta może zmienić nazwisko na panieńskie swojej matki ? Czy tylko może zmienić na swoje panieńskie ?...

Wyszukiwarka