jak komornik morze naliczac alimety na dorosle dzieci
czemu komornik pobiera alimety na dorosle dzieci cytuj
21-05-2024
Zgodnie z art. 833 § 6 Kodeksu postępowania cywilnego, komornik ma prawo prowadzić egzekucję świadczeń alimentacyjnych również na rzecz dorosłych dzieci. Świadczenia alimentacyjne nie są automatycznie znoszone po osiągnięciu przez dziecko pełnoletności. Obowiązek alimentacyjny trwa tak długo, jak długo dziecko nie jest w stanie samodzielnie się utrzymać, co może dotyczyć na przykład sytuacji, gdy dziecko kontynuuje naukę.
Jeśli obowiązek alimentacyjny został ustalony przez sąd, komornik ma prawo egzekwować te alimenty, nawet jeśli dziecko jest pełnoletnie. Można jednak złożyć wniosek do sądu o uchylenie lub zmniejszenie alimentów, jeśli zmieniły się okoliczności (np. dziecko podjęło pracę i jest w stanie utrzymać się samodzielnie).
Mam kilka pytań odnośnie spadku.
Mój mąż ma dużo długów, w tym alimentacyjny. Jest osobą nieodpowiedzialną finansowo, ciągle robi kolejne długi (porada o zmianie męża albo "widziały galy co braly" jest zbędna, człowiek czasem nie wie w co się pakuje...).
Nie wiem jak planuje płacić w przyszłości alimenty swojej eks, ale mogę zgadywać, że będzie to rosło, bo raz płaci jej a raz mówi, że nie ma pieniędzy i płaci tylko trochę. Mieszkamy...
Wziąłem kredyt gotówkowy na 105tys na dowolny cel (plus mialem swoich 15-20tys).
Kupiłem mieszkanie w stanie do remontu wraz z współwłaścicielem (ja dałem 40tys, on 260tys).
Ja za pieniądze z kredytu oraz swoje własne wyremontowałem je wraz z kupne meblami i sprzetu (na co mam potwierdzenia przelewów, faktury, umowy itp).
Teraz wspowlasciciel chce to mieszkanie sprzedać a wartość jego wzrosła z 300tys do 380tys.
On chce swoją część jaka wł...
Nabyłem spadek przez sąd po zmarłym tacie w postawieniu mam wpisane nieruchomość oraz gospodarstwo rolne. Tata miał konto bankowego i mam rozumieć że nie mam do niego praw?...
Pytanie co zrobić gdzie mogę zgłosić lub co radzicie zrobić. Otóż jestem współwłaścicielem samochodu mojego byłego partnera ja tym autem nie jeżdżę prosiłam go by mnie wypisał z wszystkich dokumentów minął miesiąc i on nie ma chyba zamiaru tego zrobić dodam że jeździ nie ubezpieczonym autem a nieche mieć z tego tytułu żadnych problemów....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: