833kpc

jak komornik morze naliczac alimety na dorosle dzieci

czemu komornik pobiera alimety na dorosle dzieci cytuj
21-05-2024
Zgodnie z art. 833 § 6 Kodeksu postępowania cywilnego, komornik ma prawo prowadzić egzekucję świadczeń alimentacyjnych również na rzecz dorosłych dzieci. Świadczenia alimentacyjne nie są automatycznie znoszone po osiągnięciu przez dziecko pełnoletności. Obowiązek alimentacyjny trwa tak długo, jak długo dziecko nie jest w stanie samodzielnie się utrzymać, co może dotyczyć na przykład sytuacji, gdy dziecko kontynuuje naukę.

Jeśli obowiązek alimentacyjny został ustalony przez sąd, komornik ma prawo egzekwować te alimenty, nawet jeśli dziecko jest pełnoletnie. Można jednak złożyć wniosek do sądu o uchylenie lub zmniejszenie alimentów, jeśli zmieniły się okoliczności (np. dziecko podjęło pracę i jest w stanie utrzymać się samodzielnie).

anonim cytuj
29-08-2024

Sugerowane Tematy

Obowiązek przerejestrowania samochodu.
Sprzedałem samochód ponad miesiąc temu. Nowy właściciel jeszcze nie zdążył przerejestrować samochodu, a minęło wymagane 30 dni. Jakie kroki można podjąć by go zmusić do tego? Niestety nie mam z nim żadnej formy kontaktu poza danymi z umowy....
Zakup przez internet
Witam serdecznie. Dokonałam zakupu przez internet. Zaraz po potwierdzeniu zamówienia , zorientowałam się , że nie został dodany do zamówienia produkt dodawany w gratisie do każdych zakupów. Od razu napisałam maila do sklepu ,że wystąpił taki problem i proszę o dodanie tego produktu do zakupów. Na drugi dzień po południu otrzymałam odp. że jest to niemożliwe , bo jest spakowane. Odpisałam ,że proszę o anulowanie zamówienia w takim razie. Po kole...
Czy prokurator może złożyć apelację?
Czy prokurator może złożyć apelację (o skazanie oskarżonego) jeśli oskarżony został uniewinniony w 1 instancji?...
Uporczywe nękanie ze strony brata.
Od roku jestem w konflikcie z bratem. Mieszkamy na jednej posesji jednak każdy w swoim odrębnym domu, współwłasność ułamkowa. Brat ciągle uprzykrza mi życie, czepia się o wszystko nawet, że mój pies za głośno szczeka na kuriera. W święta wparował z awanturą, że moje dorosłe już dzieci biorą narkotyki, są ćpunami i że w moim domu jest patologia. Synowie oczywiście nie biorą żadnych narkotyków, pracują, są odpowiedzialnymi ludźmi. Brat przyniósł na...

Wyszukiwarka