833kpc

jak komornik morze naliczac alimety na dorosle dzieci

czemu komornik pobiera alimety na dorosle dzieci cytuj
21-05-2024
Zgodnie z art. 833 § 6 Kodeksu postępowania cywilnego, komornik ma prawo prowadzić egzekucję świadczeń alimentacyjnych również na rzecz dorosłych dzieci. Świadczenia alimentacyjne nie są automatycznie znoszone po osiągnięciu przez dziecko pełnoletności. Obowiązek alimentacyjny trwa tak długo, jak długo dziecko nie jest w stanie samodzielnie się utrzymać, co może dotyczyć na przykład sytuacji, gdy dziecko kontynuuje naukę.

Jeśli obowiązek alimentacyjny został ustalony przez sąd, komornik ma prawo egzekwować te alimenty, nawet jeśli dziecko jest pełnoletnie. Można jednak złożyć wniosek do sądu o uchylenie lub zmniejszenie alimentów, jeśli zmieniły się okoliczności (np. dziecko podjęło pracę i jest w stanie utrzymać się samodzielnie).

anonim cytuj
29-08-2024

Sugerowane Tematy

Współwłasność samochodu.
Ojciec kupuje córce samochód, na umowie są wpisani ojciec i córka. Ojciec płaci całą kwotę, córka jeździ samochodem, płaci za paliwo. Czy córce przy sprzedaży przysługuje połowa wartości samochodu?...
Nie dostałam paragonu, jak mogę go uzyskać?
Nie został mi wydany paragon za sesje zdjęciowa. Gdzie mogę to zgłosić i jak wygląda taka procedura? Zgłaszam to anonimowo czy podaję przy tym swoje dane ?...
Jaki okres wypowiedzenia mnie obowiązuje?
Jaki okres wypowiedzenia mnie obowiązuje? Dotychczasowy pracodawca twierdzi, że 3 miesiące, a ten u którego chce się zatrudnić twierdzi że miesiąc. Od maja 2007 r. do końca 2009 r. byłam zatrudniona w firmie w ramach umowy o pracę. W między czasie w styczniu 2009 r. firma przekształciła się w spółkę z.o.o . Potem świadczyłam usługi w ramach działalności gospodarczej. Od maja 2021 r. ponownie zostałam zatrudniona w ramach umowy o pracę. W tym...
Długi po ojcu.
Moi rodzice rozwiedli się ze sobą prawie 30 lat temu ,ja zostałem z matką ,ojciec założył nową rodzinę . Kontaktów z ojcem nie mam już ponad 15 lat ,nawet nie wiem gdzie on mieszka i co się u niego dzieje. Ojciec w przeszłości narobił sobie długów,ponoć był niewypłacalny ,i szukali go różni ludzie.Ponoć te długi dalej nad nim wiszą. Ja sam żyje skromnie tj.nie mam długów,pracuje uczciwie ,zbieram pieniądze i odkładam i nie chcę ,aby to wszystk...

Wyszukiwarka