833kpc

jak komornik morze naliczac alimety na dorosle dzieci

czemu komornik pobiera alimety na dorosle dzieci cytuj
21-05-2024
Zgodnie z art. 833 § 6 Kodeksu postępowania cywilnego, komornik ma prawo prowadzić egzekucję świadczeń alimentacyjnych również na rzecz dorosłych dzieci. Świadczenia alimentacyjne nie są automatycznie znoszone po osiągnięciu przez dziecko pełnoletności. Obowiązek alimentacyjny trwa tak długo, jak długo dziecko nie jest w stanie samodzielnie się utrzymać, co może dotyczyć na przykład sytuacji, gdy dziecko kontynuuje naukę.

Jeśli obowiązek alimentacyjny został ustalony przez sąd, komornik ma prawo egzekwować te alimenty, nawet jeśli dziecko jest pełnoletnie. Można jednak złożyć wniosek do sądu o uchylenie lub zmniejszenie alimentów, jeśli zmieniły się okoliczności (np. dziecko podjęło pracę i jest w stanie utrzymać się samodzielnie).

anonim cytuj
29-08-2024

Sugerowane Tematy

Wezwanie w charakterze świadka
Witam, mąż dostał dzisiaj wezwanie do sądu w charakterze świadka. Jest podane imię i nazwisko kogo dotyczy sprawa jednak nie mamy zielonego pojęcia kto to i czego ta sprawa dotyczy. Dzwoniąc na biuro interesanta bardzo nie miły Pan powiedział mi że dowiem się na rozprawie , po to jest to wezwanie żeby przyjść i się dowiedzieć o co chodzi. Czy rzeczywiście mąż nie ma prawa wcześniej wiedzieć czego dokładnie tyczy się sprawa, w jakie sprawie ma zez...
Rozwiązanie umowy o prace.
Czy pracodawca ma prawo rozwiązać umowę o prace z 1-miesięcznym okresem wypowiedzenia i kazać nie przychodzić do pracy i poinformować, że daje na miesiąc urlop bezpłany bez zgody pracownika, i bez wniosku? ...
Zamykanie konta bankowego przez spadkobierców
Czy bank ma obowiązek udzielić informacji o wszelkich kredytach, pożyczkach, zaległościach?...
Dziedziczenie po zmarłej.
Witam, przed zadaniem pytania zapoznałem się z poradnikiem spadkowym oraz FAQ, jednak sprawa dalej nie jest dla mnie jasna, więc proszę o poradę. Babcia Małgorzata, wraz z mężem Krzysztofem, mieszkała w mieszkaniu (komunalnym lub spółdzielczym). Mieli dwoje synów Piotra i Pawła. Paweł ma żonę Grażynę w wieku 60 lat, córkę Katarzynę w wieku 40 lat, wszyscy mieszkają w Polsce. Piotr mieszka w Hiszpanii. Była możliwość wykupienia mieszkania na włas...

Wyszukiwarka