833kpc

jak komornik morze naliczac alimety na dorosle dzieci

czemu komornik pobiera alimety na dorosle dzieci cytuj
21-05-2024
Zgodnie z art. 833 § 6 Kodeksu postępowania cywilnego, komornik ma prawo prowadzić egzekucję świadczeń alimentacyjnych również na rzecz dorosłych dzieci. Świadczenia alimentacyjne nie są automatycznie znoszone po osiągnięciu przez dziecko pełnoletności. Obowiązek alimentacyjny trwa tak długo, jak długo dziecko nie jest w stanie samodzielnie się utrzymać, co może dotyczyć na przykład sytuacji, gdy dziecko kontynuuje naukę.

Jeśli obowiązek alimentacyjny został ustalony przez sąd, komornik ma prawo egzekwować te alimenty, nawet jeśli dziecko jest pełnoletnie. Można jednak złożyć wniosek do sądu o uchylenie lub zmniejszenie alimentów, jeśli zmieniły się okoliczności (np. dziecko podjęło pracę i jest w stanie utrzymać się samodzielnie).

anonim cytuj
29-08-2024

Sugerowane Tematy

Facebook
Przeciez pani administrator nie ma uprawnienia jako prawnik konsumentow to musi ponieść konsekwencje czynów jeszcze takich rzeczy nigdy nie widział na oczy jak tam ogólnie tam kilka osób broni sprzedawców i pokazuje że dostarczone paczki i po co dalej wystawiać wizerunki i komentarze dodawać chyba kobieta nudne życie nic więcej do pracy do ochrony niech idą lub na odrobki które tam nie smacznie piszą ...
Prywatny akt oskarżenia
Witam. Czy mogę wnieść prywatny akt oskarżenia do Sądu w sprawie z art. 197 par. 1 KK (przestępstwo na tle seksualnym)?...
Jak dowiedzieć się czy mam ograniczone bądź zabrane prawa do dzieci?
Jestem od 19.09 w szpitalu psychiatrycznym, po próbie samobójczej. Moimi dziećmi zajmuję się moja siostra, która będzie dla nich rodziną zastępczą. Czy mam prawo dowiedzieć się czy jakaś rozprawa była? Jak dowiedzieć się czy mam ograniczone bądź zabrane prawa do dzieci? Nikt nie chce udzielić mi żadnych informacji....
Podatek od sprzedanej nieruchomości
Dzień dobry! Czy ktoś jest wstanie udzielić mi informacji na temat braku wypełnienia PIT 39 po sprzedaży nieruchomości? Czy jeśli spożytkuje kwotę w przeciągu trzech lat na kolejną nieruchomość to będę płacić jakąś karę? Oraz drugie pytanie :) sprzedając nieruchomość w listopadzie 2021, trzy lata mijają w kwietniu 2025? Tak jak rok podatkowy? ...

Wyszukiwarka