Jak ustalić masę spadową?

Proszę o pomoc. Nabyłam spadek w 1/6 przez sąd i mam pół roku żeby zgłosić go do urzędu skarbowego. Problem w tym że muszę ustalić masę spadkową, jak to zrobić najszybciej i na jakie koszty można się przygotować ? Dodam że część rodzeństwa nie współpracuje, nie ponosi kosztów, nie odbiera listów. Obawiam się że nie zdążę i będę musiała zapłacić 19 % podatku.
anonim cytuj
26-03-2024
Po prostu wycenia Pani sama nieruchomości według cen rynkowych na podobne w Pani mieście. W SDZ2 w rubryce "uwagi" może Pani wpisać "nieruchomości wyceniono według cen rynkowych/ofert sprzedaży w nazwa miasta". W przypadku zwolnienia od podatku wystarczy, żeby wycena była racjonalna i zbliżona do cen na rynku.

anonim cytuj
26-03-2024
Spadek jest po rodzicu.

anonim cytuj
26-03-2024
Dziękuję, myślałam że to gorzej wygląda. 2 lata temu złożyłam wniosek o prawo do nabycia spadku i dziś odbyła się rozprawa, przy czym z tego pół roku komornik wręczał listy. Czas pracy komorników i sądu mnie po prostu zagiął, a jak dziś dali pół roku na zgłoszenie do USC to nie powiem ze stresu żołądek podchodzi do gardła.

anonim cytuj
26-03-2024
Koszt u komornika wynosi koło 600-700 zł, za sporządzenie spisu inwentarza.

anonim cytuj
26-03-2024
W skład masy wchodzi prawdopodobnie działka budowlana i dom. Czy ten koszt jest ogólny czy rzeczoznawca też jest potrzebny ?

anonim cytuj
26-03-2024
Komornik szuka innych składników typu długi w bankach, parabankach, telefonii komórkowej.
Nie wiem czy potrzebny jest rzeczoznawca. Wydaje mi się, że nie. Ale pewności nie mam. US powinien Ci dać jakieś wytyczne.

anonim cytuj
26-03-2024

Sugerowane Tematy

Umowa dożywocia
Chciałam zapytać czy dobrze rozumiem jedną rzecz. Mniej więcej nakreślę sytuacje- mój brat zmarł, jednak ma córkę (nieletnią) która w zeszłym roku w spadku nabyła część mojego rodzinnego domu z części mojego ojca, w skrócie ja i ona mamy po 1/6 domu moja mama ma 4/6. Jej matka jest złą kobietą i chce abyśmy my we dwie miały po połowie (strasznie się sądziła z nami po śmierci brata, podła baba, nie chcemy do tego dopuścić, zwłaszcza że ja nie mam ...
Niskie wynagrodzenie
W kwietniu otrzymałam niższe wynagrodzenie w wysokości 3020 zł, umowa przedłużana jest co 2 miesiące (umowa o pracę) umowa była do końca kwietnia na kwotę 4400 zl, otrzymałam informację, że został wypłacony ekwiwalent za urlop za 4 dni, czy ktoś może wyjaśnić dlaczego otrzymałam tak niskie wynagrodzenie?...
Przepisanie domu
W tym tygodniu ojciec mojego partnera przypisuje mu dom z dożywotnią opieką. Mam dwa pytania. 1. W domu zameldowana jest siostra partnera, która wyprowadzila się z początkiem grudnia zostawiając chorego ojca. Nie wie o przepisaniu domu, dotąd była przekonana że dom jej się ostanie. Jeśli dowie się o próbie wymeldowania wróci mieszkać spowrotem. Jak ugryzc tą sprawę? 2. Ja wykladam pieniądze na notariusza i pozniejszy remont, nie mamy ślubu i ...
Wynajmuje mieszkanie parze z dzieckiem. Problemy z płatnością i z kontaktem.
Witam, Wynajmuje mieszkanie parze z dzieckiem. Umowa najmu okaznalnego oraz dokument że poddają się dobrowolnie egzekucji komorniczej. Okazało się, że w momencie podpisania umowy, Pani była w ciąży więc jest już teraz dwoje dzieci o czym nie wiedziałam. Od początku roku zaczęły się problemy z płatnością i z kontaktem z najemcami. Były to opóźnienia dwa, trzy dni. Aktualnie opóźnienie wynosi 3 tyg. I nie zanosi się aby zostało to opłacone. Każdeg...

Wyszukiwarka