Jak ustalić masę spadową?

Proszę o pomoc. Nabyłam spadek w 1/6 przez sąd i mam pół roku żeby zgłosić go do urzędu skarbowego. Problem w tym że muszę ustalić masę spadkową, jak to zrobić najszybciej i na jakie koszty można się przygotować ? Dodam że część rodzeństwa nie współpracuje, nie ponosi kosztów, nie odbiera listów. Obawiam się że nie zdążę i będę musiała zapłacić 19 % podatku.
anonim cytuj
26-03-2024
Po prostu wycenia Pani sama nieruchomości według cen rynkowych na podobne w Pani mieście. W SDZ2 w rubryce "uwagi" może Pani wpisać "nieruchomości wyceniono według cen rynkowych/ofert sprzedaży w nazwa miasta". W przypadku zwolnienia od podatku wystarczy, żeby wycena była racjonalna i zbliżona do cen na rynku.

anonim cytuj
26-03-2024
Spadek jest po rodzicu.

anonim cytuj
26-03-2024
Dziękuję, myślałam że to gorzej wygląda. 2 lata temu złożyłam wniosek o prawo do nabycia spadku i dziś odbyła się rozprawa, przy czym z tego pół roku komornik wręczał listy. Czas pracy komorników i sądu mnie po prostu zagiął, a jak dziś dali pół roku na zgłoszenie do USC to nie powiem ze stresu żołądek podchodzi do gardła.

anonim cytuj
26-03-2024
Koszt u komornika wynosi koło 600-700 zł, za sporządzenie spisu inwentarza.

anonim cytuj
26-03-2024
W skład masy wchodzi prawdopodobnie działka budowlana i dom. Czy ten koszt jest ogólny czy rzeczoznawca też jest potrzebny ?

anonim cytuj
26-03-2024
Komornik szuka innych składników typu długi w bankach, parabankach, telefonii komórkowej.
Nie wiem czy potrzebny jest rzeczoznawca. Wydaje mi się, że nie. Ale pewności nie mam. US powinien Ci dać jakieś wytyczne.

anonim cytuj
26-03-2024

Sugerowane Tematy

Najem okazjonalny.
Dzień dobry, czy na podstawie umowy najmu okazjonalnego można wynająć komuś mieszkanie składające się z 2 pokoi, kuchni oraz łazienki z ustanowieniem holu jako części wspólnej, którą najemca ma prawo użytkować (hol do użytku wspólnego)? Czy stosując umowę najmu okazjonalnego trzeba wynająć CAŁE mieszkanie, bez części wspólnych?...
Wypadek z rowerzystą.
Rowerzysta wtargnął na jezdnie i doszło do wypadku. Policja stwierdziła winę rowerzysty niestety okazuje się, że syn tego pana jest prokuratorem i oczywiście złożył zażalenie i był powołany biegły, który oczywiście również stwierdził że nie było mojej winy. Po czym ten Pan złożył kolejne zażalenie na biegłego i inny biegły stwierdził że to Moja Wina... Co w takiej sytuacji mogę zrobić???...
Jaka jest stawka godzinowa w 2024r. ?
Byłem na rozmowie o pracę gdzie zostałem przyjęty. Będę pracował na pół etatu na umowie o pracę. Zaproponowano mi stawkę 25.25 zł za godzinę pracy. Prace będę wykonywać tylko w godzinach nocnych więc będę miał 20 procent dodatku za pracę w godzinach nocnych. Wiem ,że teraz stawka z nowym rokiem wzrosła i również że może być stawka niższa na umowie pod warunkiem ,że pracodawca to wyrówna np. dodając premie itd. Czy te dodatkowe 20% za godziny noc...
Zasiedzenie nieruchomości rolnej.
Potrzebuje pomocy dotyczącej zasiedzenie nieruchomości rolnej. Moja teściowa ponad 25 lat użytkuje pole po zmarłej ciotce. Płaciła ona podatek przez ponad 22 lata. Natomiast przez 3 ostatnie według nowych przepisów nie musiała tego robić bo był on znikomy (słaba klasa ziemi). Posiada większość nakazów podatków. Teraz zastanawia się czy nie uregulować tego prawnie. Wiemy, że trzeba złożyć do sądu wniosek o zasiedlenie. Ale co dalej? Czy są jakieś ...

Wyszukiwarka