Jak ustalić masę spadową?

Proszę o pomoc. Nabyłam spadek w 1/6 przez sąd i mam pół roku żeby zgłosić go do urzędu skarbowego. Problem w tym że muszę ustalić masę spadkową, jak to zrobić najszybciej i na jakie koszty można się przygotować ? Dodam że część rodzeństwa nie współpracuje, nie ponosi kosztów, nie odbiera listów. Obawiam się że nie zdążę i będę musiała zapłacić 19 % podatku.
anonim cytuj
26-03-2024
Po prostu wycenia Pani sama nieruchomości według cen rynkowych na podobne w Pani mieście. W SDZ2 w rubryce "uwagi" może Pani wpisać "nieruchomości wyceniono według cen rynkowych/ofert sprzedaży w nazwa miasta". W przypadku zwolnienia od podatku wystarczy, żeby wycena była racjonalna i zbliżona do cen na rynku.

anonim cytuj
26-03-2024
Spadek jest po rodzicu.

anonim cytuj
26-03-2024
Dziękuję, myślałam że to gorzej wygląda. 2 lata temu złożyłam wniosek o prawo do nabycia spadku i dziś odbyła się rozprawa, przy czym z tego pół roku komornik wręczał listy. Czas pracy komorników i sądu mnie po prostu zagiął, a jak dziś dali pół roku na zgłoszenie do USC to nie powiem ze stresu żołądek podchodzi do gardła.

anonim cytuj
26-03-2024
Koszt u komornika wynosi koło 600-700 zł, za sporządzenie spisu inwentarza.

anonim cytuj
26-03-2024
W skład masy wchodzi prawdopodobnie działka budowlana i dom. Czy ten koszt jest ogólny czy rzeczoznawca też jest potrzebny ?

anonim cytuj
26-03-2024
Komornik szuka innych składników typu długi w bankach, parabankach, telefonii komórkowej.
Nie wiem czy potrzebny jest rzeczoznawca. Wydaje mi się, że nie. Ale pewności nie mam. US powinien Ci dać jakieś wytyczne.

anonim cytuj
26-03-2024

Sugerowane Tematy

Uciążliwy sąsiad.
Witam. Mam bardzo uciążliwego sąsiada, pali śmieciami, podpieprza każdego możliwego sąsiada o cokolwiek. Mieszka w domu, który odziedziczył po ojcu na pół ze swoją siostrą(mieszka tam sam, siostra się wyprowadziła) Człowiek ten jest chory psychicznie, jest zbieraczem. Sprowadza do domu bezdomnych, gromadzi śmieci. Przychodzę z następującym pytaniem. Nasze domy ze sobą sąsiadują. Okna z jego garażu są niecałe pół metra od ogrodzenia ( czy to jes...
Uiszczenie opłaty sądowej
Sprawa z powództwa cywilnego. Sedzia poprosił o usuniecie braków formalnych i o uiszczenie opłaty sądowej Złożyłem pismo i oświadczenie majątkowe z prośbą o zniesienie kosztów. Czy w międzyczasie mogę jednak zapłacić te koszty czy muszę coś pisać do sądu, że zmieniam zdanie...?...
Współwłasność nieruchomości z mamą.
Dzień dobry. Szukam porady co zrobić w takiej sytuacji. Moja mama bierze ślub z partnerem, który ma już pełnoletnią córkę. Mieszkanie, w którym mieszka moja mama z partnerem jest zapisane na mnie i mamę. Jak się zabezpieczyć przed przypadkiem, kiedy za jakiś czas jego córka będzie domagała się (po śmierci ojca) jakieś spłaty lub części mieszkania z racji, że jej ojciec tam mieszkał i miał jakiś wkład w to mieszkanie po ślubie. Jakaś intercyza c...
Podwyższenie alimentów.
Zostałem wezwany w sprawie o podwyższenie alimentów. Jeśli w pełni zgadzam się z racją powódki i i chcę płacić dokładnie taką kwotę jak ona żąda na dziecko, to czy muszę poza wyrażeniem zgody na podwyższenie alimentów załączać zaświadczenie o zarobkach za ostatnie 6 miesięcy i składniki wynagrodzenia ? Zarabiam za granica i otrzymuję wypłaty tygodniowo, pracodawca nie umie wystawiać zaświadczeń lub nie chce. Ale skoro zgadzam się w 100% z powódk...

Wyszukiwarka