Proszę o pomoc. Nabyłam spadek w 1/6 przez sąd i mam pół roku żeby zgłosić go do urzędu skarbowego. Problem w tym że muszę ustalić masę spadkową, jak to zrobić najszybciej i na jakie koszty można się przygotować ? Dodam że część rodzeństwa nie współpracuje, nie ponosi kosztów, nie odbiera listów. Obawiam się że nie zdążę i będę musiała zapłacić 19 % podatku.
Po prostu wycenia Pani sama nieruchomości według cen rynkowych na podobne w Pani mieście. W SDZ2 w rubryce "uwagi" może Pani wpisać "nieruchomości wyceniono według cen rynkowych/ofert sprzedaży w nazwa miasta". W przypadku zwolnienia od podatku wystarczy, żeby wycena była racjonalna i zbliżona do cen na rynku.
anonim cytuj
26-03-2024
Spadek jest po rodzicu.
anonim cytuj
26-03-2024
Dziękuję, myślałam że to gorzej wygląda. 2 lata temu złożyłam wniosek o prawo do nabycia spadku i dziś odbyła się rozprawa, przy czym z tego pół roku komornik wręczał listy. Czas pracy komorników i sądu mnie po prostu zagiął, a jak dziś dali pół roku na zgłoszenie do USC to nie powiem ze stresu żołądek podchodzi do gardła.
anonim cytuj
26-03-2024
Koszt u komornika wynosi koło 600-700 zł, za sporządzenie spisu inwentarza.
anonim cytuj
26-03-2024
W skład masy wchodzi prawdopodobnie działka budowlana i dom. Czy ten koszt jest ogólny czy rzeczoznawca też jest potrzebny ?
anonim cytuj
26-03-2024
Komornik szuka innych składników typu długi w bankach, parabankach, telefonii komórkowej.
Nie wiem czy potrzebny jest rzeczoznawca. Wydaje mi się, że nie. Ale pewności nie mam. US powinien Ci dać jakieś wytyczne.
Podjęłam zatrudnienie, w nowym miejscu nie wiedząc, że jestem w ciąży (wcześniej pracowałam u innego pracodawcy, ciągłość pracy jest zachowana). W nowej pracy mam 6-miesięczny okres próbny. Aktualnie jestem w 3 miesiącu ciąży. Przed podpisaniem umowy wstępnie ustaliłam z nowym pracodawcą, że po 3-4 miesiącach pracy podejmiemy temat dalszej współpracy. Czy muszę informować pracodawcę o ciąży podczas tej rozmowy? Czy mogę to „przemilczeć” i prosić ...
Witam mam pytanie.
Jest nas 4 z mamą. Mamą chce swój udział domu przepisać na mnie oraz na 1 z braci, 2 brat się nie zgadza za swój udział i żąda sporo spłaty. Ale pytanie brzmi jak mama może przepisać swój udział z opcją, żeby brat w przyszłości nie mógł dostać zachowku? Czy brat o takim przepisie musi być poinformowany?
Oraz czy zapisek u notariusza, że ja będę mamie płacił dożywotnią rentę uchroni mnie kiedyś przed zachowkiem?
Proszę o konk...
W przyszłym miesiącu przejmiemy zakład, w którym obowiązuje układ zbiorowy pracy oraz wypłacane jest świadczenie urlopowe. Natomiast u nas funkcjonuje zakładowy fundusz świadczeń socjalnych. Czy w takiej sytuacji przejętym pracownikom przez rok czasu będziemy musieli wypłacać wspomniane świadczenie? ...
Witam, proszę o pomoc. Jestem w ciąży i dziecko zaraz przyjdzie na świat. Mój partner popełnił samobójstwo w Holandii. Chodzi o ustalenie ojcostwa i przyznanie dziecku renty. Sekcja zwłok oraz próbki DNA zostały pobrane przez holenderska policję.
Natomiast później został przewieziony do Polski i skremowany, pochowano go w Polsce.
1.Czy holenderska policja wyda próbki DNA aby móc ustalić ojcostwo ?
2. Co robić jeżeli nie wydadzą? Kontak...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: