Jak ustalić masę spadową?

Proszę o pomoc. Nabyłam spadek w 1/6 przez sąd i mam pół roku żeby zgłosić go do urzędu skarbowego. Problem w tym że muszę ustalić masę spadkową, jak to zrobić najszybciej i na jakie koszty można się przygotować ? Dodam że część rodzeństwa nie współpracuje, nie ponosi kosztów, nie odbiera listów. Obawiam się że nie zdążę i będę musiała zapłacić 19 % podatku.
anonim cytuj
26-03-2024
Po prostu wycenia Pani sama nieruchomości według cen rynkowych na podobne w Pani mieście. W SDZ2 w rubryce "uwagi" może Pani wpisać "nieruchomości wyceniono według cen rynkowych/ofert sprzedaży w nazwa miasta". W przypadku zwolnienia od podatku wystarczy, żeby wycena była racjonalna i zbliżona do cen na rynku.

anonim cytuj
26-03-2024
Spadek jest po rodzicu.

anonim cytuj
26-03-2024
Dziękuję, myślałam że to gorzej wygląda. 2 lata temu złożyłam wniosek o prawo do nabycia spadku i dziś odbyła się rozprawa, przy czym z tego pół roku komornik wręczał listy. Czas pracy komorników i sądu mnie po prostu zagiął, a jak dziś dali pół roku na zgłoszenie do USC to nie powiem ze stresu żołądek podchodzi do gardła.

anonim cytuj
26-03-2024
Koszt u komornika wynosi koło 600-700 zł, za sporządzenie spisu inwentarza.

anonim cytuj
26-03-2024
W skład masy wchodzi prawdopodobnie działka budowlana i dom. Czy ten koszt jest ogólny czy rzeczoznawca też jest potrzebny ?

anonim cytuj
26-03-2024
Komornik szuka innych składników typu długi w bankach, parabankach, telefonii komórkowej.
Nie wiem czy potrzebny jest rzeczoznawca. Wydaje mi się, że nie. Ale pewności nie mam. US powinien Ci dać jakieś wytyczne.

anonim cytuj
26-03-2024

Sugerowane Tematy

Zachowek
Witam,podpisałam u notariusza ugodę o zachowek z bratem,który zobowiązał się do wypłaty .. Teraz jego żona wygraża się że mnie zniszczy i że nie zostawi tak tej sprawy i poniosę dużo większe koszty niż kwota którą otrzymam.. Czy mam się czego obawiać ze strony prawnej? Czy może wymóc w sposób prawny żebym opiekowała się grobem ojca? ...
Facebook
Przeciez pani administrator nie ma uprawnienia jako prawnik konsumentow to musi ponieść konsekwencje czynów jeszcze takich rzeczy nigdy nie widział na oczy jak tam ogólnie tam kilka osób broni sprzedawców i pokazuje że dostarczone paczki i po co dalej wystawiać wizerunki i komentarze dodawać chyba kobieta nudne życie nic więcej do pracy do ochrony niech idą lub na odrobki które tam nie smacznie piszą ...
Czy można nie stawić się na przesłuchanie?
Mój tata dostał wezwanie do Sądu w charakterze świadka. Sąd oddalony jest o około 150 km od miejsca zamieszkania. Wiek mojego taty to około 70 lat. Sprawa toczy się około 6 lat. W tym czasie już raz był wezwany przez Sąd i zeznawał. Nie chce tego robić po raz drugi. Czy można w jakiś sposób zrezygnować i nie pojechać do sądu? Np złozyc odpowiedni wniosek lub zaświadczenie od lekarza? Jeśli tak, to jak to miałoby wyglądać? Jakich użyć argumentów?...
Czy właściciel ma prawo wchodzić do wynajmowanego domu
Witam.Dom wynajmowany na pół mieszkają w nim dwie rodziny(obce dla siebie).Czy właściciel ma prawo codziennie wchodzić do niego? Chodzi po całej klatce lokale są osobne do mieszkań.Od strychu do piwnicy codziennie przyjeżdża i sobie chodzi i sprawdza czym palimy co wyrzucamy do koszy czy sprzątamy....

Wyszukiwarka