Sprawa z oskarżenia prywatnego.

Sprawa karna z prywatnego oskarżenia o pomówienia.
Czy przeważnie za to jest grzywna.
Do osoby powiedziałem bandyto bo wtargnęła mi do mieszkania w godzinach nocnych.
Czy na pierwszej rozprawie mogę być sam bo nie stać mnie na adwokata.
anonim cytuj
26-03-2024
W sprawie z oskarżenia prywatnego najpierw sąd wyznacza posiedzenie pojednawcze. Myślę, że nie da się powiedzieć, czy częściej w sprawie o zniesławienie zapada kara grzywny czy ograniczenia wolności. Katalog kar wyznacza przepis art. 212 par. 1 kk. Sąd może orzec także nawiązkę na rzecz pokrzywdzonego, Polskiego Czerwonego Krzyża albo na inny cel społeczny.

anonim cytuj
26-03-2024
Pytanie, czy czyn ten wypełnił znamiona pomówienia/zniesławienia. Żeby do niego doszło, musi dojść do zachowania które może poniżyć w opinii publicznej, lub może mieć wpływ na sprawowaną funkcję publiczną, albo wpływać na utratę zaufania potrzebnego do wykonywania zawodu. Jeżeli w zajściu był tylko pan i osoba, która wtargnęła nocą do domu to trudno mówić o czynie karalnym. Chyba, że w domu były jeszcze inne osoby, czy też okoliczności o których Pan nie napisał.

anonim cytuj
26-03-2024

Sugerowane Tematy

L4 po ustaniu zatrudnienia
Witam. Rozwiązałam umowę o pracę z pracodawcą. 5 dni po ustaniu zatrudnienia złapałam przeziębienie i miałam L4 przez 10 dni. Po tym czasie poszłam do psychiatry, który wystawił mi zwolnienie na trzy tygodnie tj 21 dni Zwolnienia czasowo się zazębily.Czy w tej sytuacji przyznany zostanie mi zasiłek? dokument związane z zasiłkiem, ale zastanawiam się (bo nie znalazłam żadnego zapisu w ustawach), czy zwolnienie musi dotyczyć tej samej jedn...
Czy moge pochować ojczyma w grobowcu rodzinnym?
Temat może trochę smutny, ale trzeba się z nim zmierzyć. Moja mama wyszła za mąż ponad 20 lat temu. Zarówno mama jak i ojczym są w bardzo podeszłym wieku i zaczęliśmy rozmawiać o pochówku w przypadku ich śmierci. Moja mama ma swój grób, w którym zostanie pochowana, ale jej maż ma swój, w którym jest pochowany jego syn i poprzednia żona. Mój ojczym chce być pochowany w grobowcu gdzie leży jego żona i syn, nie sprzeczamy się, nie ma tu żadnych anim...
L4. Czy pracodawca ma obowiązek wliczyć mi do zwolnienia także weekendy oraz dni wolne
Dzień dobry, przebywałem na zwolnieniu lekarskim 25 dni, po przebytym zabiegu. Z tego co wyczytałem, pracodawca ma obowiązek wliczyć mi do zwolnienia także weekendy oraz dni w których grafikowo bym nie pracował, czy mogę prosić o konkretną podstawę prawną tego, abym mógł to przedstawić pracodawcy? Gdyż niestety zwolnienie zostało mi policzone jedynie w tygodniu. Drugie moje pytanie, zarabiam najniższą krajową(na umowie i w rzeczywistości) czy od ...
Zwolnienie z kosztów sądowych.
Toczy się sprawa o niezgodny dział spadku .Wnioskodawca został całkowicie zwolniony z kosztów sądowych w całości Do tej pory byli powoływani liczni biegli ale nikt nie był zobowiązany do zapłaty zaliczki na biegłych. Przychodziły pisma z sądu dotyczące wysokości wynagrodzeń dla biegłych sądowych. Kto w ostateczności pokryje koszty tych biegłych po zakończeniu postępowania spadkowego. Wszyscy 4rej spadkobiercy dziedziczyli w częściach równych....

Wyszukiwarka