Sprawa z oskarżenia prywatnego.

Sprawa karna z prywatnego oskarżenia o pomówienia.
Czy przeważnie za to jest grzywna.
Do osoby powiedziałem bandyto bo wtargnęła mi do mieszkania w godzinach nocnych.
Czy na pierwszej rozprawie mogę być sam bo nie stać mnie na adwokata.
anonim cytuj
26-03-2024
W sprawie z oskarżenia prywatnego najpierw sąd wyznacza posiedzenie pojednawcze. Myślę, że nie da się powiedzieć, czy częściej w sprawie o zniesławienie zapada kara grzywny czy ograniczenia wolności. Katalog kar wyznacza przepis art. 212 par. 1 kk. Sąd może orzec także nawiązkę na rzecz pokrzywdzonego, Polskiego Czerwonego Krzyża albo na inny cel społeczny.

anonim cytuj
26-03-2024
Pytanie, czy czyn ten wypełnił znamiona pomówienia/zniesławienia. Żeby do niego doszło, musi dojść do zachowania które może poniżyć w opinii publicznej, lub może mieć wpływ na sprawowaną funkcję publiczną, albo wpływać na utratę zaufania potrzebnego do wykonywania zawodu. Jeżeli w zajściu był tylko pan i osoba, która wtargnęła nocą do domu to trudno mówić o czynie karalnym. Chyba, że w domu były jeszcze inne osoby, czy też okoliczności o których Pan nie napisał.

anonim cytuj
26-03-2024

Sugerowane Tematy

Wymiar etatu, a czas pracy.
Jestem zatrudniony na 0,5 etatu czyli tak na logikę powinienem pracować 4 godziny dziennie. Po raz kolejny w nowym grafiku na listopad ani razu nie mam dnia z czterema godzinami w pracy. Ja rozumiem: jestem zatrudniony w równoważnym systemie czasu pracy, ale czy to nie jest przesada ? A może wręcz mobbing: bo to wpływa na moje życie bo już kilka lat temu odrzuciłem z przyczyn właśnie osobistych propozycję przejścia na 0,75 etatu....
Pozew o ustalenie ojcostwa i roszczenia z tym związane.
Jestem w ciąży, niebawem rodzę. Partner zostawił mnie już na początku ciąży, Problem jest taki że on wmawia mi że nie jest pewny czy dziecko jest jego i domaga się testów. Pytanie czy mogę w jednym piśmie uwzględnić ustalenie ojcostwa, alimenty, zwrot za wyprawkę i ciąża, 3 miesięczne utrzymanie oraz kontakty? Czy lepiej złożyć osobno?...
Okres ochronny, mieszkanie komunalne.
Witam, mój wujek żył 25 lat z moją babcią, babcia zmarła a wujek w mieszkaniu był niemeldowany i nie miał żadnych praw do mieszkania, lecz po śmierci babci złożył wniosek o przyznanie mieszkania po czym dostał odmowę, ma się wyprowadzić do końca grudnia tego roku. Chłop jest załamany, co można zrobić w takiej sytuacji? Napisać odwołanie? Czy obejmuje go okres ochronny lokatorów który trwa od 1 listopada do 31 marca w okresie zimowym? Co można zro...
Pracodawca stosuje dwa grafiki pracy, zaplanowany i rzeczywisty. Czy to legalne?
Dzień dobry. Pracuje w firmie w której mamy okres rozliczeniowy półroczny. Od jakiegoś czasu zaczęli robić nam 2 grafiki. Jest grafik tzw zaplanowany i rzeczywisty. W grafiku zaplanowanym mamy dokładnie tyle godzin ile jest do przepracowania w danym miesiącu według godzin jakie odgórnie wypada w danym miesiącu-czyli np listopad ma 168 i tyle tam jest. W grafiku rzeczywistym mamy wszystkie zmiany na które mamy pracować tak naprawdę i różni się o...

Wyszukiwarka