Czy mamy prawo odmówić obecności poszkodowanego przy przesłuchaniu?

Dzień dobry. Dostaliśmy z mężem wezwanie na policję jako świadkowie. Poszkodowanym jest nasz sąsiad a oskarżonym drugi sąsiad. Czy mamy prawo odmówić obecności poszkodowanego przy przesłuchaniu? Ten człowiek jest nieobliczalny, prowokuje, wzywa policję i wytacza procesy o bzdury.
anonim cytuj
22-03-2024
Nie, nie macie Państwo takiego prawa.
Proszę powiedzieć, czego dotyczy to przesłuchanie, jakiego zdarzenia - wiadomo?

anonim cytuj
22-03-2024
Tak, wiemy. Sąsiad A (ten poszkodowany prowokator) oskarża sąsiada B o naruszenie miru domowego i groźby karalne. Sąsiad B (jak większość ludzi wokół) ma zszargane nerwy przez sąsiada A. Któregoś dnia zaczął mu mocniej pukać do drzwi i krzyczeć by wyszedł i pogadał jak facet bo chowa się jak szczur. Coś tam jeszcze krzyczał w stylu, że mu przywali. My to widzieliśmy bo byliśmy wtedy w ogrodzie.

anonim cytuj
22-03-2024
No rozumiem. Państwo oczywiście możecie zwrócić się do prowadzącego czynność z taką prośbą. Natomiast jeśli prowadzący, a właściwie prokurator nadzorujący sprawę odmówi, trzeba będzie złożyć zeznania w obecności pokrzywdzonego.

anonim cytuj
22-03-2024

Sugerowane Tematy

Renta / alimenty dla nienarodzonego dziecka
Witam , proszę o pomoc. Jestem w 7 miesiacu ciazy, natomiast ojciec dziecka popełnił samobójstwo… nie wiem co zrobić, poniewaz aktualnie nie pracuje. Nie byliśmy małżeństwem i nie wiem czy należą mi się jakieś świadczenia na zapomogę dziecka.. Partner pracował za granica - Holandia, Legalnie- przez agencje pracy. Z tego co czytałam przysługuje renta… gdzie najlepiej się udać dowiedzieć co w tej sytuacji ? ZUS ? Chodzi również o to ze jeżeli o...
Zaniżone wynagrodzenie.
Hej, moja dziewczyna zatrudniła się w sklepie spożywczym na umowie zlecenie, jest studentką i na umowie ma 23,50 za godzinę. Pracuje od połowy lipca, więc pierwsza wypłata była niższa ponad 250 zł miała mniej godzin więc przymknęliśmy oko na to, w tym miesiącu dostała 3010 zł wypłaty, a przepracowała 170 godzin, szef jej powiedział że ma wypłatę za 120 + za przepracowane soboty Najniższa krajowa w tej chwili dla studenta to 3600 bez podatków, co...
Przecięcie bransoletki SDE.
Witam, mam taką dziwną sytuację. Jestem na SDE od 9 miesięcy odbywam karę 1 roku i 5 miesięcy. Ostatnio w pracy coś mi strzeliło w plecach i ledwo co chodzę, poszedłem do lekarza i dostałem skierowanie na badania rezonansem, RTG i badanie serca. Wiem ,że nie mogę zrobić tych badań z bransoletka więc poszedłem do swojej kurator i kazała mi przeciąć osobiście bransoletkę w poniedziałek rano przed wyjściem na badania. Badania mam rozłożone w poniedz...
Eksmisja lokatorów
Moja babcia przed laty udostępniała mieszkanie naszej dalszej rodzinie za pomocą ustnej umowy użyczenia. Złożyła już im wypowiedzenie umowy użyczenia na piśmie za potwierdzeniem odbioru i czas wyprowadzki już się skończył, a oni nie zamierzają się stamtąd wyprowadzić. Babcia właśnie będzie składać pozew o eksmisję i chce im naliczać czynsz za bezumowne zamieszkiwanie lokalu. Wiemy jednak, że taka sprawa może ciągnąć się latami... Czy mógłby ktoś...

Wyszukiwarka