Kilka pytań odnośnie podziału majątku

Witam. Odbyła się sprawa o podział majatku. 2 strona podpisała ugodę że będzie spłacana w ratach miesięcznych i że jednorazowo otrzyma większą kwotę. Ale sędzia nic nie wspomniała kiedy ta osoba ma się wyprowadzać. Pytanie jak to będzie wygladac? Czy jak przyjdzie wyrok to tam będzie napisane? I jeszcze pytanie jak tą osobę wymeldować?
anonim cytuj
23-07-2022
Z tego co wiem z aktem czyli z wyrokiem sądu pójść do urzędu i wymeldowac bez wyroku nic nie zrobisz najlepiej pójdź do biura adwokata i się dopytaj

anonim cytuj
23-07-2022
Z tego co wiem z aktem czyli z wyrokiem sądu pójść do urzędu i wymeldowac bez wyroku nic nie zrobisz najlepiej pójdź do biura adwokata i się dopytaj

a czy wystarczy wyrok żeby tą osobę wymeldować? Bo wiem że jak ktoś ma stały meldunek to musi osobiście się wymeldować

anonim cytuj
23-07-2022
a czy wystarczy wyrok żeby tą osobę wymeldować? Bo wiem że jak ktoś ma stały meldunek to musi osobiście się wymeldować

Nie da się wymeldować osoby zamieszkującej, chyba że ona sama to zrobi.

anonim cytuj
23-07-2022
Właśnie dzwonilam do UM i jeśli w wyroku jest napisane że 2 osoba zostaje właścicielem to wystarczy wyrok. A jak nie ma takiego zapisu to trzeba mieć wyrok plus zapis z księgi wieczystej. Proszę nie wprowadzać innych w błąd

anonim cytuj
23-07-2022
Meldunek nie ma nic wspólnego z własnością. Mogę być właścicielką i mieć zameldowane obce osoby nawet, których nie da się tak po prostu ani wymeldować, ani pozbyć z lokalu.
Ale życzę powodzenia.

Możesz owszem, złożyć wniosek o wymeldowanie (przedstawiając dokument potwierdzający własność), ale nikt nie wymelduje tej osoby, jeśli ona tam fizycznie zamieszkuje.

anonim cytuj
23-07-2022
Witam. Odbyła się sprawa o podział majatku. 2 strona podpisała ugodę że będzie spłacana w ratach miesięcznych i że jednorazowo otrzyma większą kwotę. Ale sędzia nic nie wspomniała kiedy ta osoba ma się wyprowadzać. Pytanie jak to będzie wygladac? Czy jak przyjdzie wyrok to tam będzie napisane? I jeszcze pytanie jak tą osobę wymeldować?

Jeśli w ugódzie lub wyroku sądowym nie ma zapisu dotyczącego terminu wyprowadzenia się jednej ze stron, nie ma ona obowiązku opuszczenia nieruchomości. Jeśli w ugodzie było określone jedynie, że strona ma być spłacana w ratach, to jest to jedyny obowiązek, jaki wynika z ugody.

Co do kwestii meldunku, faktyczne miejsce pobytu osoby jest niezależne od stanu prawnego nieruchomości. Osoba może być zameldowana w miejscu, w którym faktycznie przebywa. Jeżeli nie przebywa już tam, istnieje procedura wymeldowania przez właściciela nieruchomości, ale jest to proces administracyjny, który wymaga zgłoszenia tego faktu do odpowiedniego organu gminy.

Właśnie dzwonilam do UM i jeśli w wyroku jest napisane że 2 osoba zostaje właścicielem to wystarczy wyrok. A jak nie ma takiego zapisu to trzeba mieć wyrok plus zapis z księgi wieczystej. Proszę nie wprowadzać innych w błąd

Dokładnie tak. Jeśli w wyroku sądowym jest jasno określone, kto jest właścicielem nieruchomości, to taki wyrok jest wystarczający, aby podjąć dalsze kroki administracyjne związane z meldunkiem. Jeśli takiego zapisu nie ma, potrzebne są dodatkowe dowody własności, takie jak wpis w księdze wieczystej.

Meldunek nie ma nic wspólnego z własnością. Mogę być właścicielką i mieć zameldowane obce osoby nawet, których nie da się tak po prostu ani wymeldować, ani pozbyć z lokalu.

Zgadza się. Meldunek to poświadczenie miejsca faktycznego zamieszkania, a nie stanu prawnego nieruchomości. Osoba zameldowana ma prawo mieszkać w danym miejscu, dopóki nie zostanie wymeldowana zgodnie z procedurami administracyjnymi. Jednak jeśli ktoś fizycznie mieszka w miejscu, w którym jest zameldowany, wymeldowanie takiej osoby może być trudne bez jej zgody.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

problem ze zwierzętami sąsiadów
Witam. Mam problem z sąsiadem. Nawet z dwoma. Jeden sąsiad ma około 10 kotów których ilość z roku na rok się powiększa, na wiosnę i jesień kotki chodzą w ciąży. Drugi też ma ale około pięciu. Te stworzonka całymi dniami siedzą u mnie koło domu, chodzą po samochodach rysując je, jak zostawię otwarty garaż lub piwnice od razu tam wchodzą i wszystko obsikują. Zostawię buty na zewnatrz? Już obsikane, urządziły sobie u mnie toaletę wszędzie są ich odc...
Licytacja mieszkania przez komornika.
Komornik zlicytował mieszkanie ,sąd wysłał do komornika zarządzenie o podział pieniędzy dwa miesiące temu. Pieniędzy jeszcze nie otrzymałam. Czy komornik ma jakiś termin podziału pieniędzy....
Uciążliwy sąsiad.
Witam. Mam bardzo uciążliwego sąsiada, pali śmieciami, podpieprza każdego możliwego sąsiada o cokolwiek. Mieszka w domu, który odziedziczył po ojcu na pół ze swoją siostrą(mieszka tam sam, siostra się wyprowadziła) Człowiek ten jest chory psychicznie, jest zbieraczem. Sprowadza do domu bezdomnych, gromadzi śmieci. Przychodzę z następującym pytaniem. Nasze domy ze sobą sąsiadują. Okna z jego garażu są niecałe pół metra od ogrodzenia ( czy to jes...
Kiedy następuje wykonanie decyzji administracyjnej?
Dzień dobry, mam bardzo trudny przypadek w pracy i nie znam odpowiedzi. Proszę o pomoc W skrócie: 1. Organ wydał decyzję administracyjną o nałożeniu kary pieniężnej 5000 zł. 2. Strona nie wniosła odwołania, decyzja stała się ostateczna i wykonalna. 3. Strona nie wykonała tej decyzji, Organ skierował sprawę do Urzędu Skarbowego a ten do Komornika. 4. Strona zapłaciła karę 5000 zł Komornikowi ale płacąc co miesiąc po 1000 zł. Moje pytanie: ...

Wyszukiwarka