Jestem uczniem a nie mam ubezpieczenia.

Potrzebuję porady, bo nie wiem co powinienem w tej sytuacji zrobić. Mam 19 lat, uczęszczam do technikum więc aktualnie nie pracuję na umowę. Nie mam ubezpieczenia zdrowotnego, za każdą wizytę muszę płacić, a nie ukrywajmy że nie są to tanie rzeczy. Moja mama aktualnie nie pracuje na umowę ze względu na komornika. Mój ojciec jest na rencie i nie utrzymuje ze mną kontaktu, do tego stopnia że postanowiłem zmienić nazwisko na mamy panieńskie.
anonim cytuj
14-01-2024
"Osoby pobierające naukę, tj. uczniowie i studenci do ukończenia 26 lat, mogą być zgłoszone do ubezpieczenia jako członkowie rodziny. Jeśli nie podlegają ubezpieczeniu jako członkowie rodziny lub z innego tytułu, zgłaszani są do ubezpieczenia: uczniowie - przez szkoły."

anonim cytuj
14-01-2024
Mając komornika można pracować. Jeżeli zarabia najniższe wynagrodzenie na umowę o pracę, to komornik tego nie może zabrać. Pod warunkiem, że nie są to alimenty.

anonim cytuj
14-01-2024
Jeśli Twoi rodzice nie mogą Cię ubezpieczyć, to powinna Cię ubezpieczyć szkoła. Musisz złożyć o to wniosek w sekretariacie.

anonim cytuj
14-01-2024
Czekajcie, czy to nie jest tak, że dopóki człowiek się uczy, to ma ubezpieczenie? Przecież nawet na studiach miałam ubezpieczenie zdrowotne.

anonim cytuj
14-01-2024
Młody człowieku mama unika spłaty długu, ty kombinujesz jak by tu, co by tu, oby ci tak nie zostało. Jeśli skończysz szkołę a mam dalej będzie unikać spłaty długu to w dorosłym życiu pan będzie spłacał a mama będzie mieć ubogą emeryturę i znów lament. Nie życzę Ci tego ale na to się zanosi pozdrawiam i zastanów się nad dalszym swoim życiem bo na razie nie myślisz realnie. Wcześniej czy później los ciebie dopadnie.

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Renta / alimenty dla nienarodzonego dziecka
Witam , proszę o pomoc. Jestem w 7 miesiacu ciazy, natomiast ojciec dziecka popełnił samobójstwo… nie wiem co zrobić, poniewaz aktualnie nie pracuje. Nie byliśmy małżeństwem i nie wiem czy należą mi się jakieś świadczenia na zapomogę dziecka.. Partner pracował za granica - Holandia, Legalnie- przez agencje pracy. Z tego co czytałam przysługuje renta… gdzie najlepiej się udać dowiedzieć co w tej sytuacji ? ZUS ? Chodzi również o to ze jeżeli o...
prawa pracownika a zwolnienie z pracy
Człowiek, dobra robota, a tu bum! Przychodzi szef i mówi, że mam wypłynąć. Coś tam gadał o redukcji etatów, ale między nami, chyba po prostu ma mnie na oku. Mam prawo wiedzieć, dlaczego ja, a nie Kowalski z biurka obok, co prawda niesamowicie sympatyczny koleś, ale jako pracownik...no cóż, lepiej przemilczę. To pierwsze. Druga sprawa, mówi coś o odprawie, że mi przysługuje. I tutaj pytanie do was. Jak to jest z tymi odprawami? Jakie są zasady?...
Czy szpital może obciążyć mnie kosztami leczenia?
Mój partner jest chory, będzie miał operację kręgosłupa. Rentę mu odebrali, odwołanie nic nie dało. Złożyliśmy nowy wniosek o rentę, który jest w toku..... I teraz pytanie, czyy jeśli dostanie decyzję odmowną, a będzie akurat w szpitalu na operacji, to na drugi dzień nie będzie podlegał darmowej opiece medycznej i obciąża nas kosztami leczenie. Co w takiej sytuacji zrobić ? Mama jego na emeryturze. My nie mamy ślubu, dzieci nie mamy. Mops nie...
Wykonawca ciągle mnie zbywa
Dzień dobry. Zamówiłam w lipcu wykonanie szafy i komody na wymiar. Zadanie trudne bo ściany skośne, ale wykonawca po oględzinach podjął się zadania. W związku nietypowym kształtem mieszkania duża ilość materiałów będzie odpadem, więc zgodziłam się na proponowaną przybliżoną dość wysoką cenę. Termin ustaliliśmy na połowę, ewentualnie koniec września. Wpłaciłam zaliczkę 1000 zł, na które dostałam pokwitowanie wpłaty, umowy nie podpisywaliśmy. Minęł...

Wyszukiwarka