Jestem uczniem a nie mam ubezpieczenia.

Potrzebuję porady, bo nie wiem co powinienem w tej sytuacji zrobić. Mam 19 lat, uczęszczam do technikum więc aktualnie nie pracuję na umowę. Nie mam ubezpieczenia zdrowotnego, za każdą wizytę muszę płacić, a nie ukrywajmy że nie są to tanie rzeczy. Moja mama aktualnie nie pracuje na umowę ze względu na komornika. Mój ojciec jest na rencie i nie utrzymuje ze mną kontaktu, do tego stopnia że postanowiłem zmienić nazwisko na mamy panieńskie.
anonim cytuj
14-01-2024
"Osoby pobierające naukę, tj. uczniowie i studenci do ukończenia 26 lat, mogą być zgłoszone do ubezpieczenia jako członkowie rodziny. Jeśli nie podlegają ubezpieczeniu jako członkowie rodziny lub z innego tytułu, zgłaszani są do ubezpieczenia: uczniowie - przez szkoły."

anonim cytuj
14-01-2024
Mając komornika można pracować. Jeżeli zarabia najniższe wynagrodzenie na umowę o pracę, to komornik tego nie może zabrać. Pod warunkiem, że nie są to alimenty.

anonim cytuj
14-01-2024
Jeśli Twoi rodzice nie mogą Cię ubezpieczyć, to powinna Cię ubezpieczyć szkoła. Musisz złożyć o to wniosek w sekretariacie.

anonim cytuj
14-01-2024
Czekajcie, czy to nie jest tak, że dopóki człowiek się uczy, to ma ubezpieczenie? Przecież nawet na studiach miałam ubezpieczenie zdrowotne.

anonim cytuj
14-01-2024
Młody człowieku mama unika spłaty długu, ty kombinujesz jak by tu, co by tu, oby ci tak nie zostało. Jeśli skończysz szkołę a mam dalej będzie unikać spłaty długu to w dorosłym życiu pan będzie spłacał a mama będzie mieć ubogą emeryturę i znów lament. Nie życzę Ci tego ale na to się zanosi pozdrawiam i zastanów się nad dalszym swoim życiem bo na razie nie myślisz realnie. Wcześniej czy później los ciebie dopadnie.

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Pracodawca nie opłaca składek ZUS
Dowiedziałam się że mój pracodawca nie opłaca moich składek ZUS od kwietnia 2019 roku. Dodatkowo od sierpnia nie wysyła do ZUS raportów rozliczeniowych. Na moim koncie PUE przedstawione są pozycje tylko do lipca. Reszty nie ma. Co mogę w tej sytuacji zrobić? Jestem od dwóch tygodni na zwolnieniu lekarskim. Czy mogę mieć z tego tytułu jakieś problemy? Co mogę z tym zrobić skoro nie mam kontaktu z pracodawcą, ponieważ tydzień temu stosunek ...
3 dni przed rozpoczęciem pracy pracodawca zadzwonił z informacją że jednak nieaktualne. Czy w tym wypadku obowiązuje umowa ustna?
Na rozmowie rekrutacyjnej od razu została zaproponowana propozycja pracy. Został ustalony pierwszy dzień pracy, stawka wynagrodzenia również została zatwierdzona przez obie strony. 3 dni przed rozpoczęciem pracy pracodawca zadzwonił z informacja ze jednak nieaktualne. Czy w tym wypadku obowiązuje umowa ustna? Przez okres oczekiwania na "pierwszy dzień pracy" nie była poszukiwana inna praca z racji dogadania warunków z pracodawcą....
Umowa barterowa.
Czy przy zawarciu umowy barterowej muszę podawać aż tyle danych osobowych pesel, nr dowodu ,imię, nazwisko ,adres zamieszkania . Osobiscie nie znam firmy/osoby z którą mam ją podpisać. Jest to osoba z internetu i obawiam się że za dużo tych danych jest....
Jak ustalić masę spadkową?
Witam proszę o informację jak mogę namierzyć masę spadkową lub inaczej inwentarz spadkowy ? W styczniu mam termin rozprawy o dział spadku ale nie wiem co wujek miał co było wspólne z ciotką (też nie żyje) wiem tylko o jednym długu jak mogę się dowiedzieć czy nie było więcej długów pożyczek czy mieszkanie w którym mieszkali całe życie było jej, jego ich a może spółdzielni ? Czy nie jest zadłużone ? Potrzebuje wiedzieć co miał czy przyjmować czy si...

Wyszukiwarka