Potrzebuję porady, bo nie wiem co powinienem w tej sytuacji zrobić. Mam 19 lat, uczęszczam do technikum więc aktualnie nie pracuję na umowę. Nie mam ubezpieczenia zdrowotnego, za każdą wizytę muszę płacić, a nie ukrywajmy że nie są to tanie rzeczy. Moja mama aktualnie nie pracuje na umowę ze względu na komornika. Mój ojciec jest na rencie i nie utrzymuje ze mną kontaktu, do tego stopnia że postanowiłem zmienić nazwisko na mamy panieńskie.
"Osoby pobierające naukę, tj. uczniowie i studenci do ukończenia 26 lat, mogą być zgłoszone do ubezpieczenia jako członkowie rodziny. Jeśli nie podlegają ubezpieczeniu jako członkowie rodziny lub z innego tytułu, zgłaszani są do ubezpieczenia: uczniowie - przez szkoły."
anonim cytuj
14-01-2024
Mając komornika można pracować. Jeżeli zarabia najniższe wynagrodzenie na umowę o pracę, to komornik tego nie może zabrać. Pod warunkiem, że nie są to alimenty.
anonim cytuj
14-01-2024
Jeśli Twoi rodzice nie mogą Cię ubezpieczyć, to powinna Cię ubezpieczyć szkoła. Musisz złożyć o to wniosek w sekretariacie.
anonim cytuj
14-01-2024
Czekajcie, czy to nie jest tak, że dopóki człowiek się uczy, to ma ubezpieczenie? Przecież nawet na studiach miałam ubezpieczenie zdrowotne.
anonim cytuj
14-01-2024
Młody człowieku mama unika spłaty długu, ty kombinujesz jak by tu, co by tu, oby ci tak nie zostało. Jeśli skończysz szkołę a mam dalej będzie unikać spłaty długu to w dorosłym życiu pan będzie spłacał a mama będzie mieć ubogą emeryturę i znów lament. Nie życzę Ci tego ale na to się zanosi pozdrawiam i zastanów się nad dalszym swoim życiem bo na razie nie myślisz realnie. Wcześniej czy później los ciebie dopadnie.
Od wielu lat regularnie i zawsze w terminie przelewam alimenty na rzecz córki w uzgodnionej wspólnie przed sądem formie oraz w pełnej ustalonej przez sąd wysokości. Tuż przed osiągnięciem przez córkę pełnoletności, jej matka zaczęła grozić mi komornikiem, żądając ode mnie powtórnego przekazania jej pieniędzy, które zostały przeze mnie w pełnej wymaganej kwocie z tytułu alimentów już wcześniej przelane.
Pomimo moich wyjaśnień oraz przedstawionych...
Mam wspólny kredyt na mieszkanie z byłym partnerem.
Mieszkanie jest dwupokojowe.
Mieszkanie kupiliśmy biorąc kredyt w banku za 165 tysięcy.
Mam jeszcze do spłaty w banku około 63 tysiące.
Jego mama na początku wpłaciła 79 tysięcy w formie darowizny na kredyt.
Rata się nam zmniejszyła.
Rozstaliśmy się z byłym partnerem.
On twierdzi, że mi się należy 30 tysięcy.
A ja jakbym go miała spłacić to on chce 150 tysięcy.
Jak miałabym go s...
Na wstępie, oboje z byłym partnerem mamy pełne prawa do dziecka. A więc tak, chce zabrać dziecko na 2/3 dniową wycieczkę za granicę . Czy obowiązkowo potrzebuje pisemnej zgody ojca? Czy może wystarczy dokładne poinformowanie o miejscu przebywania i długości pobytu? Ojciec lubi dla czystej zasady zrobić po złości I obawiam się że nie wyrazi zgody nawet na tak krótki wyjazd, a jest on dla nas dość ważny....
Dzień dobry,
Umowa najmu lokalu użytkowego, podpisana pomiędzy dwoma osobami prywatnymi: właścicielem nieruchomości (wynajmującym) i najemcą. Umowa podpisana na czas określony, bez klauzul, pozwalających na wcześniejsze wypowiedzenie. Mija termin przekazania lokalu a najemca się nie pojawia, nie odpowiada na telefony, smsy ani maile. Czy ta umowa weszła w życie? Czy w tej sytuacji wynajmujący ma prawo wysłać najemcy wezwanie do zapłaty i w razie...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: