Jestem uczniem a nie mam ubezpieczenia.

Potrzebuję porady, bo nie wiem co powinienem w tej sytuacji zrobić. Mam 19 lat, uczęszczam do technikum więc aktualnie nie pracuję na umowę. Nie mam ubezpieczenia zdrowotnego, za każdą wizytę muszę płacić, a nie ukrywajmy że nie są to tanie rzeczy. Moja mama aktualnie nie pracuje na umowę ze względu na komornika. Mój ojciec jest na rencie i nie utrzymuje ze mną kontaktu, do tego stopnia że postanowiłem zmienić nazwisko na mamy panieńskie.
anonim cytuj
14-01-2024
"Osoby pobierające naukę, tj. uczniowie i studenci do ukończenia 26 lat, mogą być zgłoszone do ubezpieczenia jako członkowie rodziny. Jeśli nie podlegają ubezpieczeniu jako członkowie rodziny lub z innego tytułu, zgłaszani są do ubezpieczenia: uczniowie - przez szkoły."

anonim cytuj
14-01-2024
Mając komornika można pracować. Jeżeli zarabia najniższe wynagrodzenie na umowę o pracę, to komornik tego nie może zabrać. Pod warunkiem, że nie są to alimenty.

anonim cytuj
14-01-2024
Jeśli Twoi rodzice nie mogą Cię ubezpieczyć, to powinna Cię ubezpieczyć szkoła. Musisz złożyć o to wniosek w sekretariacie.

anonim cytuj
14-01-2024
Czekajcie, czy to nie jest tak, że dopóki człowiek się uczy, to ma ubezpieczenie? Przecież nawet na studiach miałam ubezpieczenie zdrowotne.

anonim cytuj
14-01-2024
Młody człowieku mama unika spłaty długu, ty kombinujesz jak by tu, co by tu, oby ci tak nie zostało. Jeśli skończysz szkołę a mam dalej będzie unikać spłaty długu to w dorosłym życiu pan będzie spłacał a mama będzie mieć ubogą emeryturę i znów lament. Nie życzę Ci tego ale na to się zanosi pozdrawiam i zastanów się nad dalszym swoim życiem bo na razie nie myślisz realnie. Wcześniej czy później los ciebie dopadnie.

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Windykacja.
Witam, w 2012 roku wziąłem pożyczkę w banku X, nie spłaciłem ostatniej raty w wysokości 131,70gr. Ostatnie pismo od banku w spawie braku wpłaty przyszło do mnie 01.03.2013r. Nagle kilka dni temu w sprawie tego długu przyszło do mnie pismo z firmy windykacyjnej nakazem zapłaty w kwocie 1740,20zł. Zadzwoniłem do nich, facet nad wyraz miły zaproponował że jeśli w ciągu 7 dni zapłacę, są w stanie umorzyć mi 40% długu. Zadłużenie w/b banku nie uległo ...
Ubieganie się o zachowek
Matka i jej mąż darowizną przepisują córce spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu w 2009 r (11 lat temu). Czy syn męża mamy (rencista z uznaną grupą inwalidzką, podobno inwalidzi maja inne prawa) moze w przyszłości ubiegać się o zachowek? Mieszkanie dostała matka jako główny najemca ale później dopisała męża, własnościowe prawo zostało wykupione za czasów małżeństwa. Nie wiem czy to ważne w tym wypadku, w akcie darczyńcy mają zapisane dożywo...
Chce podjąć pracę i nie stracić świadczeń.
Hej wszystkim, Dostałam propozycję pracy na minijob w Niemczech. Obecnie nie pracuje ponieważ jestem na świadczeniu na dziecko niepełnosprawne. W Polsce mam zakaz pracy, a wyjazd raz w tygodniu do pracy dużo podniesie mój budżet i mam osobę chętna do pomocy przy dziecku na ten jeden dzień. Ale jak jest prawnie? Nie chcę stracić świadczenia i narobić sobie problemów? Z góry dziękuję wszystkim za pomoc....
Jak pozbawić prawa do zachowku?
Witam, babcia ma troje dzieci z czego tylko jedno się nią interesuje. Babcia chciała przepisać majątek właśnie na to dziecko, lecz chciałaby je zabezpieczyć przed pozostałą dwójką, żeby nie musiała płacić zachowku itp. Jak najlepiej to zrobić?...

Wyszukiwarka