Podział majątku po rozwodzie.

Odziedziczyłam jakąś sumę pieniędzy po zmarłym tacie. Chcę kupić samochód. Jestem w związku małżeńskim, w którym był już epizod separacji na kilka miesięcy. Czy jeżeli kupię auto z pieniędzy ze spadku, to w razie ewentualnego rozwodu auto nie będzie do podziału?
anonim cytuj
19-03-2024
Jeśli będzie pani w stanie wykazać, że wydała pieniądze na samochód wyłącznie te otrzymane w spadku (np. ze złożonego SDZ2 i przelewu z banku prowadzącego rachunek ojca wynika, że otrzymała pani 100000 zł, a wydała na samochód 80000 zł), to w razie podziału majątku, samochód będzie uznany za pani majątek osobisty.

anonim cytuj
19-03-2024
Czy powyższe obowiązuje również jeżeli oboje będziemy na umowie kupna plus figurujący w dowodzie rejestracyjnym?

anonim cytuj
19-03-2024
Jeśli będą państwo oboje w umowie, to będzie rodziło domniemanie, że samochód został zakupiony do majątku wspólnego. I jeśli ta informacja znajdzie się w dowodzie rejestracyjnym, to tym bardziej będzie trudno temu zaprzeczyć.

anonim cytuj
19-03-2024
Rozumiem. Czyli w takiej sytuacji fakt ze pieniądze pochodzą ze spadku nie ma znaczenia i korzystniej abym kupiła go na siebie ?

anonim cytuj
19-03-2024
Ma znaczenie. Różnica polega na tym, że kupując na siebie i mając wymienione wyżej dokumenty, pani wykazuje, że samochód jest w pani majątku osobistym i nie podlega podziałowi. Jeśli pani kupi samochód z mężem, to będzie to nakład z majątku osobistego na majątek wspólny i będzie podlegał podziałowi. Jeśli będą się państwo dzielili w sądzie, to samochód może zostać przyznany jednemu z was i niekoniecznie pani - w zależności od pozostałego majątku , jaki będziecie wówczas dzielić.

anonim cytuj
19-03-2024
Ostatnie pytanie. Jedna o które nie wspomniałam, a może być istotna - mamy rozdzielność majątkową.
Druga to czy jest możliwość spisania umowy kupna na mnie ale "'dopisania " męża w dowodzie rejestracyjnym?

anonim cytuj
19-03-2024
Rozdzielność robi zasadniczą różnicę, bo nie ma majątku wspólnego. Ale żeby "dopisać" męża w dowodzie, będziecie musieli państwo w urzędzie wykazać, że również mąż jest właścicielem tego samochodu, więc jakiś udział (to nie musi być połowa, może być 10%) w tym samochodzie dla takiej operacji musiałaby mu pani sprzedać albo darować.

anonim cytuj
19-03-2024

Sugerowane Tematy

Dopłata za dojazd do pracy.
Mam pytanie czy mogę złożyć jakieś pismo do dyrektora firmy w sprawie dopłaty za dojazd (przejeżdżam codziennie przez 3 powiaty) oraz czy mogę również złożyć jakieś pismo o dofinansowanie do studiów zaocznych (skończyłam licencjat i pracowałam w firmie w połowie licencjatu, a teraz kontynuuje naukę i robię magistra)?...
ZUS żąda oddania renty po mężu.
Witam mam pewien problem mój mąż od stycznia starał się o rentę sprawa była w toku 8 października mąż zmarł,9 października przyszło na konto z ZUS niecałe tysiąc złotych po kilku dniach przyszły kolejne pieniądze ok. 17 tysięcy myślę że to spłata od stycznia bo na obecną chwilę nie przyszła żadna decyzja, teraz ZUS żąda oddania całej kwoty. Czy muszę zwrócić całą kwotę co z pieniędzmi od stycznia do 8 października gdy mąż żył....
Służebność mieszkania/domu
Witam! Mam pytanie odnośnie służebności mieszkania/ domu. Teściowe mają służebność na cały murowany budynek. W którym wspólnie mieszkamy. Do tej pory nie było problemu nagle zaczęły pojawiać się schody. Chcą sobie robić swoją kuchnię niech robią nie mam nic przeciwko. Tylko czy muszę się zgadzać na udostępnienie konkretnego pomieszczenia. Ogólnie uparli się na kuchnie w pokoju syna który świeżo wyremontowalismy. Dom jest duży i mogą ją zrobić w...
Pożyczka przez Internet.
Chciałam wziąć pożyczkę od osoby prywatnej na internecie. Wszystko szło dobrze dopóki nie kazano mi zapłacić kwoty 309zl mówiąc że jak to zapłacę otrzymam pożyczkę więc zapłaciłam po czym dostałam maila z informacją że muszę zapłacić 398zl i jak to zapłacę to na 100% otrzymam pożyczkę więc zapłaciłam. Dostałam znowu maila że jest to ostatnia wpłata w wysokości 297zl i że po przelaniu tych pieniędzy nie będzie już żadnych opłat i pożyczka będzie j...

Wyszukiwarka