Podział majątku po rozwodzie.

Odziedziczyłam jakąś sumę pieniędzy po zmarłym tacie. Chcę kupić samochód. Jestem w związku małżeńskim, w którym był już epizod separacji na kilka miesięcy. Czy jeżeli kupię auto z pieniędzy ze spadku, to w razie ewentualnego rozwodu auto nie będzie do podziału?
anonim cytuj
19-03-2024
Jeśli będzie pani w stanie wykazać, że wydała pieniądze na samochód wyłącznie te otrzymane w spadku (np. ze złożonego SDZ2 i przelewu z banku prowadzącego rachunek ojca wynika, że otrzymała pani 100000 zł, a wydała na samochód 80000 zł), to w razie podziału majątku, samochód będzie uznany za pani majątek osobisty.

anonim cytuj
19-03-2024
Czy powyższe obowiązuje również jeżeli oboje będziemy na umowie kupna plus figurujący w dowodzie rejestracyjnym?

anonim cytuj
19-03-2024
Jeśli będą państwo oboje w umowie, to będzie rodziło domniemanie, że samochód został zakupiony do majątku wspólnego. I jeśli ta informacja znajdzie się w dowodzie rejestracyjnym, to tym bardziej będzie trudno temu zaprzeczyć.

anonim cytuj
19-03-2024
Rozumiem. Czyli w takiej sytuacji fakt ze pieniądze pochodzą ze spadku nie ma znaczenia i korzystniej abym kupiła go na siebie ?

anonim cytuj
19-03-2024
Ma znaczenie. Różnica polega na tym, że kupując na siebie i mając wymienione wyżej dokumenty, pani wykazuje, że samochód jest w pani majątku osobistym i nie podlega podziałowi. Jeśli pani kupi samochód z mężem, to będzie to nakład z majątku osobistego na majątek wspólny i będzie podlegał podziałowi. Jeśli będą się państwo dzielili w sądzie, to samochód może zostać przyznany jednemu z was i niekoniecznie pani - w zależności od pozostałego majątku , jaki będziecie wówczas dzielić.

anonim cytuj
19-03-2024
Ostatnie pytanie. Jedna o które nie wspomniałam, a może być istotna - mamy rozdzielność majątkową.
Druga to czy jest możliwość spisania umowy kupna na mnie ale "'dopisania " męża w dowodzie rejestracyjnym?

anonim cytuj
19-03-2024
Rozdzielność robi zasadniczą różnicę, bo nie ma majątku wspólnego. Ale żeby "dopisać" męża w dowodzie, będziecie musieli państwo w urzędzie wykazać, że również mąż jest właścicielem tego samochodu, więc jakiś udział (to nie musi być połowa, może być 10%) w tym samochodzie dla takiej operacji musiałaby mu pani sprzedać albo darować.

anonim cytuj
19-03-2024

Sugerowane Tematy

Nadużycie władzy przez straż miejską.
Witam sprawa wygląda następująco w Lipcu tego roku będąc na Rynku ze znajomymi nagle straż miejska podjechała do naszego jednego znajomego skontrolować go my ze znajomymi próbowaliśmy się dowiedzieć o co chodzi lecz Funkcjonariusze nas odganiali i mówiliśmy że za chwilę będziemy wiedzieć byliśmy w trakcie zabawy był to początek weekendu podszedłem jeszcze raz zapytać o co chodzi funkcjonariusz straży miejskiej wyciągnął Gaz pieprzowy w takiej Duż...
Zwrot połowy pieniędzy za spłatę kredytu.
Jestem 10 lat po rozwodzie, sama wychowuje 2 synów 13,15 lat. Jeszcze w czasie trwania małżeństwa wspólnie z byłym mężem zaciągnęliśmy kredyt hipoteczny na całkowity remont mieszkania. Krótko po tym fakcie zaczęły się problemy w małżeństwie a finalnie nastąpił rozwód z orzeczeniem o winie byłego męża. Od samego początku kredyt spłacałam sama, każda ratę. Pracuje jako nauczyciel. Mając jedna pensje i wychowując dwoje dzieci, bardzo ciężko było mi...
Brak wypłaty chorobowego.
Witam. Co mogę zrobić, jeżeli pracodawca nie chce wypłacić za chorobowe.30 dni minęło 18 sierpnia. Mamy prawie wrzesień. Co robić?...
kupno psa przez olx
Witam mam problem proszę o szybką odpowiedź W sobotę wzięłam psa od pani która wystawiła ogłoszenie na olx że odda go pojechalam z tatą odebrałam z Niemiec mieszkam niedaleko granicy a DZISIAJ pani dzwoni i mówi że po południu będzie po psa bo jej dziecko płacze i nie przemyślał tej decyzji i teraz tak. JA MAM KSIĄŻECZKĘ ZDROWIA PSA ONA MA PASZPORT I TE DANE OD CZIPA. TE RZECZY ZOSTAŁY U NIEJ BO MIAŁA TO PRZEPISAĆ NA MNIE I WYSŁAĆ POCZTĄ będzie d...

Wyszukiwarka