Podział majątku po rozwodzie.

Odziedziczyłam jakąś sumę pieniędzy po zmarłym tacie. Chcę kupić samochód. Jestem w związku małżeńskim, w którym był już epizod separacji na kilka miesięcy. Czy jeżeli kupię auto z pieniędzy ze spadku, to w razie ewentualnego rozwodu auto nie będzie do podziału?
anonim cytuj
19-03-2024
Jeśli będzie pani w stanie wykazać, że wydała pieniądze na samochód wyłącznie te otrzymane w spadku (np. ze złożonego SDZ2 i przelewu z banku prowadzącego rachunek ojca wynika, że otrzymała pani 100000 zł, a wydała na samochód 80000 zł), to w razie podziału majątku, samochód będzie uznany za pani majątek osobisty.

anonim cytuj
19-03-2024
Czy powyższe obowiązuje również jeżeli oboje będziemy na umowie kupna plus figurujący w dowodzie rejestracyjnym?

anonim cytuj
19-03-2024
Jeśli będą państwo oboje w umowie, to będzie rodziło domniemanie, że samochód został zakupiony do majątku wspólnego. I jeśli ta informacja znajdzie się w dowodzie rejestracyjnym, to tym bardziej będzie trudno temu zaprzeczyć.

anonim cytuj
19-03-2024
Rozumiem. Czyli w takiej sytuacji fakt ze pieniądze pochodzą ze spadku nie ma znaczenia i korzystniej abym kupiła go na siebie ?

anonim cytuj
19-03-2024
Ma znaczenie. Różnica polega na tym, że kupując na siebie i mając wymienione wyżej dokumenty, pani wykazuje, że samochód jest w pani majątku osobistym i nie podlega podziałowi. Jeśli pani kupi samochód z mężem, to będzie to nakład z majątku osobistego na majątek wspólny i będzie podlegał podziałowi. Jeśli będą się państwo dzielili w sądzie, to samochód może zostać przyznany jednemu z was i niekoniecznie pani - w zależności od pozostałego majątku , jaki będziecie wówczas dzielić.

anonim cytuj
19-03-2024
Ostatnie pytanie. Jedna o które nie wspomniałam, a może być istotna - mamy rozdzielność majątkową.
Druga to czy jest możliwość spisania umowy kupna na mnie ale "'dopisania " męża w dowodzie rejestracyjnym?

anonim cytuj
19-03-2024
Rozdzielność robi zasadniczą różnicę, bo nie ma majątku wspólnego. Ale żeby "dopisać" męża w dowodzie, będziecie musieli państwo w urzędzie wykazać, że również mąż jest właścicielem tego samochodu, więc jakiś udział (to nie musi być połowa, może być 10%) w tym samochodzie dla takiej operacji musiałaby mu pani sprzedać albo darować.

anonim cytuj
19-03-2024

Sugerowane Tematy

Czy możliwe jest wznowienie postępowania ?
Czy możliwe jest wznowienie postępowania o pozwoleniu na budowę jeśli został przekroczony termin 1 miesiąca od dnia kiedy strona dowiedziała się o ostatecznej decyzji starosty o udzieleniu pozwolenia na budowę. Dodam tylko iż strona nie ze swojej winy nie została uznana za stronę w postępowaniu a posiada tytuł prawny do nieruchomości będącej w obszarze oddziaływania....
czy na umowie zlecenie musze odrabiać dni za chorobowe?
Pracuje na umowę zlecenie. Na 3 dni, łącznie z dziś miałam l4. Jutro wracam do pracy. Za te 3 dni przychodziła za mnie szefowa do pracy. Teraz słyszałam, że będę musiała odrabiać te godziny co byłam na zwolnieniu. Czy to na umowie zlecenie jest zgodne z prawem?...
Rozwód i podział majątku.
Chcę się poradzić jak wygląda rozwód, gdy jestem współwłaścicielka mieszkania, ale jest ono jeszcze nie spłacone. Mąż wziął na nie kredyt gotówkowy i w większości go spłacał. Czy mam do niego jakieś prawa? W dodatku ze wspólnego konta wypłacił większość pieniędzy. Część udało mi się przelać, a on teraz straszy mnie policją. Czy może to robić?...
Czy podpisanie wypowiedzenia umowy najmu na podstawie art. 673 kodeksu cywilnego jest dla mnie bezpieczne?
Czy podpisanie wypowiedzenia umowy najmu na podstawie art. 673 kodeksu cywilnego jest dla mnie bezpieczne? Czy nie ma tam zapisu na moją niekorzyść? Wynajmowałam mieszkanie przez rok. Teraz właściciel sprzedaje mieszkanie i dał wypowiedzenie umowy najmu mieszkania do podpisania powołując się na ten art. 673 kc ...

Wyszukiwarka