Odziedziczyłam jakąś sumę pieniędzy po zmarłym tacie. Chcę kupić samochód. Jestem w związku małżeńskim, w którym był już epizod separacji na kilka miesięcy. Czy jeżeli kupię auto z pieniędzy ze spadku, to w razie ewentualnego rozwodu auto nie będzie do podziału?
Jeśli będzie pani w stanie wykazać, że wydała pieniądze na samochód wyłącznie te otrzymane w spadku (np. ze złożonego SDZ2 i przelewu z banku prowadzącego rachunek ojca wynika, że otrzymała pani 100000 zł, a wydała na samochód 80000 zł), to w razie podziału majątku, samochód będzie uznany za pani majątek osobisty.
anonim cytuj
19-03-2024
Czy powyższe obowiązuje również jeżeli oboje będziemy na umowie kupna plus figurujący w dowodzie rejestracyjnym?
anonim cytuj
19-03-2024
Jeśli będą państwo oboje w umowie, to będzie rodziło domniemanie, że samochód został zakupiony do majątku wspólnego. I jeśli ta informacja znajdzie się w dowodzie rejestracyjnym, to tym bardziej będzie trudno temu zaprzeczyć.
anonim cytuj
19-03-2024
Rozumiem. Czyli w takiej sytuacji fakt ze pieniądze pochodzą ze spadku nie ma znaczenia i korzystniej abym kupiła go na siebie ?
anonim cytuj
19-03-2024
Ma znaczenie. Różnica polega na tym, że kupując na siebie i mając wymienione wyżej dokumenty, pani wykazuje, że samochód jest w pani majątku osobistym i nie podlega podziałowi. Jeśli pani kupi samochód z mężem, to będzie to nakład z majątku osobistego na majątek wspólny i będzie podlegał podziałowi. Jeśli będą się państwo dzielili w sądzie, to samochód może zostać przyznany jednemu z was i niekoniecznie pani - w zależności od pozostałego majątku , jaki będziecie wówczas dzielić.
anonim cytuj
19-03-2024
Ostatnie pytanie. Jedna o które nie wspomniałam, a może być istotna - mamy rozdzielność majątkową.
Druga to czy jest możliwość spisania umowy kupna na mnie ale "'dopisania " męża w dowodzie rejestracyjnym?
anonim cytuj
19-03-2024
Rozdzielność robi zasadniczą różnicę, bo nie ma majątku wspólnego. Ale żeby "dopisać" męża w dowodzie, będziecie musieli państwo w urzędzie wykazać, że również mąż jest właścicielem tego samochodu, więc jakiś udział (to nie musi być połowa, może być 10%) w tym samochodzie dla takiej operacji musiałaby mu pani sprzedać albo darować.
Dobry wieczór. Jestem byłym doradcą klienta Provident . 3 lata temu za klientkę podpisała się jej mama wyszło z tego zadłużenie ok 800 zł bo pożyczka nie została spłacona . Teraz po moim samoistnym zwolnieniu wydzło że to nie ta osoba się podpisała tylko jej mama ( nagonka z strony pozyskiwania klienta) Teraz mi każą spłacać to zadłużenie . Pieniądze wypłaciłam i z nich nie korzystałam . Mam kilka nagrań telefonicznych z powiedzmy takim naciskiem...
Wynajmowałem lokal spółce która pozostawiła przed lokalem na mojej posesji kilkanaście m3 odpadów poprodukcyjnych w tym część jakiś chemikaliów .
Spółka raczej jest niewypłacalna, co zrobić żeby zmusić spółkę do utylizacji śmieci, gdzie można to zgłosić aby uzyskać skuteczną pomoc w tym zakresie....
Witam. Mam pytanie jeśli osoba która wylała na mnie drinka a następnie zadała mnie paznokciami po twarzy i zaczęłam się bronić w postaci odepchnięcia i kopnięcia po czym 3 kolegów ruszyło na mnie i we 4 mnie wywróciło i kopali po głowie, doznałem pęknięcia lewego płata szczęki, krwiaka okularowego i złamania zęba, mogę założyć im sprawę? Byłem na obdukcje i posiadam opinie lekarska....
Mama spłaciła kredyt przed czasem w banku X. W Banku pracownica powiedziała, że mama otrzyma jeszcze około 15 tys. zwrotu za spłatę przed czasem. Kredyt spłacony 20.02. a 22.02 bank wpłaca na konto ponad 170 tys. jako zwrot od spłaconego kredytu, zaś wieczorem zabiera z powrotem z konta. Czy to legalne żeby bank przelewał i zabierał pieniądze bez zgody właściciela?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: