Podział majątku po rozwodzie.

Odziedziczyłam jakąś sumę pieniędzy po zmarłym tacie. Chcę kupić samochód. Jestem w związku małżeńskim, w którym był już epizod separacji na kilka miesięcy. Czy jeżeli kupię auto z pieniędzy ze spadku, to w razie ewentualnego rozwodu auto nie będzie do podziału?
anonim cytuj
19-03-2024
Jeśli będzie pani w stanie wykazać, że wydała pieniądze na samochód wyłącznie te otrzymane w spadku (np. ze złożonego SDZ2 i przelewu z banku prowadzącego rachunek ojca wynika, że otrzymała pani 100000 zł, a wydała na samochód 80000 zł), to w razie podziału majątku, samochód będzie uznany za pani majątek osobisty.

anonim cytuj
19-03-2024
Czy powyższe obowiązuje również jeżeli oboje będziemy na umowie kupna plus figurujący w dowodzie rejestracyjnym?

anonim cytuj
19-03-2024
Jeśli będą państwo oboje w umowie, to będzie rodziło domniemanie, że samochód został zakupiony do majątku wspólnego. I jeśli ta informacja znajdzie się w dowodzie rejestracyjnym, to tym bardziej będzie trudno temu zaprzeczyć.

anonim cytuj
19-03-2024
Rozumiem. Czyli w takiej sytuacji fakt ze pieniądze pochodzą ze spadku nie ma znaczenia i korzystniej abym kupiła go na siebie ?

anonim cytuj
19-03-2024
Ma znaczenie. Różnica polega na tym, że kupując na siebie i mając wymienione wyżej dokumenty, pani wykazuje, że samochód jest w pani majątku osobistym i nie podlega podziałowi. Jeśli pani kupi samochód z mężem, to będzie to nakład z majątku osobistego na majątek wspólny i będzie podlegał podziałowi. Jeśli będą się państwo dzielili w sądzie, to samochód może zostać przyznany jednemu z was i niekoniecznie pani - w zależności od pozostałego majątku , jaki będziecie wówczas dzielić.

anonim cytuj
19-03-2024
Ostatnie pytanie. Jedna o które nie wspomniałam, a może być istotna - mamy rozdzielność majątkową.
Druga to czy jest możliwość spisania umowy kupna na mnie ale "'dopisania " męża w dowodzie rejestracyjnym?

anonim cytuj
19-03-2024
Rozdzielność robi zasadniczą różnicę, bo nie ma majątku wspólnego. Ale żeby "dopisać" męża w dowodzie, będziecie musieli państwo w urzędzie wykazać, że również mąż jest właścicielem tego samochodu, więc jakiś udział (to nie musi być połowa, może być 10%) w tym samochodzie dla takiej operacji musiałaby mu pani sprzedać albo darować.

anonim cytuj
19-03-2024

Sugerowane Tematy

Limit zadłużenia a pożyczka.
Witam, Dzisiaj uruchomiłem limit zadłużenia w moim banku na kwotę 50000zł. Szybko okazało się, iż mój znajomy chętnie przeleje mi tę kwotę na pół roku, po czym mam mu przelać pieniążki spowrotem. Dla mnie to na rękę, gdyż przez ten czas spłacę większą część zadłużenia oraz ominę w ten sposób naliczane odsetki. Czy takie działania są zgodne z prawem i czy powinienem o czymś wiedzieć?...
Brak wypłaty za zaległy urlop
Potrzebuje pomocy, 4 lata pracowałam w żabce, z czego pierwszy rok w sumie na czarno, bo szefowa stwierdziła, że nie potrzebuje spisywać ze mną umowy. Jeżeli chodzi o wynagrodzenie zawsze je dostawałam, więc nie bałam się o problem z wypłaceniem go przez nią. Jak zaczęłam tam pracować miałam 18 lat i byłam w ciężkiej sytuacji finansowej, w sumie to ta praca na tamten moment bardzo mnie uratowała. Grafik mieliśmy wypisywany w zeszycie, w drugim si...
Podwójne zajęcie należności.
Miesiąc temu, na moim koncie bankowym pojawiła się blokada na kwotę 860 zł, tytułem egzekucji komorniczej. Kilka dni później bank zrealizował to zajęcie i przelał na konto komornika całą kwotę, a ja uznałem sprawę za zamkniętą. Tymczasem pierwszego tego miesiąca, na moim koncie ponownie pojawiła się blokada na 860 zł tytułem egzekucji komorniczej o tej samej sygnaturze i od tego samego komornika. Skontaktowałem się z kancelarią komorniczą i dowi...
Czy o nowe prawo jazdy można się starać po skończeniu wyroku sądu i zabraniu tego "starego" prawa jazdy czy można wcześniej ?
Witam, mam takie pytanie. Osoba została zatrzymana do kontroli policji, okazało się, że prawo jazdy straciło ważność, wiadomo mandat i sprawa do sądu. Pytanie jest czy o nowe prawo jazdy ma się starać po skończeniu wyroku sądu i zabraniu tego "starego" prawa jazdy czy można wcześniej ? ...

Wyszukiwarka