Zasiedzenie nieruchomości.

Kupiłem w 2008 r aktem notarialnym działkę rolną. Księga wieczysta czysta. Płacę podatek rolny.
A tu niespodzianka, właśnie dostałem 2024r pismo sądowe o zakazie zbywania i obciążania tej nieruchomości ! I pozew o stwierdzenie nabycia przez zasiedzenie 30 lat.
Czy to możliwe? Fakt jest taki, że w momencie zakupu działki w 2008r. oglądałem ją i nie było tam żadnych upraw - ziemia była porośnięta zachwaszczoną trawą. I więcej później tam nie byłem.
W pozwie jest powołanie się na kupno tej działki w 1974r na umowę ustną przez nieżyjącego ojca pozywającego i ustne przekazanie mu tej działki. Informuje o użytkowaniu tej działki od tego czasu. ŻADNYCH DOWODÓW. Podobno są świadkowie? Pozew wystawiony przez adwokata.
Czy to jest możliwe, że wygra sprawę?
anonim cytuj
21-02-2024
Czy możliwe? tak.
Czy prawdopodobne? Któż to wie.
Masz dowody na zachwaszczenie i brak użytkowania przez powoda w 2008?

anonim cytuj
21-02-2024
Byłem z kolegą, który może potwierdzić, że w 2008r. pole było zachwaszczone.
Facet powołuje się na okres czasu od 1974r. czyli 30 lat minęło w 2004r. Mój zakup w 2008r
Bo ja uważam w tym momencie, że zostałem przez niego w ten sposób oszukany, gdyż moja hipoteka była czysta i kupiłem w 2008r dobrej wierze. Nie ujawnił swoich roszczeń.
Dzisiaj jadę spotkać się z osobą, od której kupiłem tą działkę.
1. Czy miał wtedy obowiązek wystąpić o zasiedzenie i wpis do KW?
2. Czy to zaniechanie nie przerywa/unieważnia jego roszczenia?
2. Czy jest jakiś okres przedawnienia roszczeń? Jestem właścicielem od 16 lat.

anonim cytuj
21-02-2024
Ad. 1 Nie. Wystąpienie o stwierdzenie zasiedzenia to prawo, a nie obowiązek.
Ad. 2 Jak wyżej.
Ad. 3 Nie. Roszczenie o stwierdzenia zasiedzenia nie przedawnia się.

anonim cytuj
21-02-2024
No to chyba niemożliwe. Czyli co, mam stać przy działce i pilnować, czy ktoś nie uprawia działki ? Roszczenie dotyczy okresu, kiedy nie byłem właścicielem!
Czyli stawiam dom w 2024r. na swojej działce z czystą hipoteką i ktoś po 40 latach występuje o to, że to jego własność, bo uprawiał ją w latach 1974 - 2004 ??? I dom też będzie jego?
I co wtedy -to jakaś paranoja.

anonim cytuj
21-02-2024
Zakładam, że nie wiedziałeś w chwili zakupu działki, że ktoś inny rości sobie do niej prawa - w takim razie to co opisujesz nie ma wpływu na twoje prawo do nieruchomości. Sytuacja podpada pod art. 5 ukwh.

anonim cytuj
21-02-2024
Zgadza się, powinieneś powołać się przed sądem na art. 5 ukwh.
Natomiast gdyby sąd mimo to orzekł, że doszło do zasiedzenia wówczas oznaczałoby to, że nie jesteś i nigdy nie był właścicielem.
Jeśli do zasiedzenia doszło w 2004, to osoba sprzedająca tę nieruchomość w 2008 r. nie miała prawa nią rozporządzać i czynność sprzedaży była bezskuteczna. Podkreślam - wszystko zależy od tego, czy sąd uzna, że doszło do skutecznego zasiedzenia.

anonim cytuj
21-02-2024
Nie mogę się zgodzić. Niezależnie od stwierdzenia zasiedzenia w chwili sprzedaży nieruchomości zbywca był ujawniony w księdze jako właściciel, a z tego co pisze autor nabył on działkę w dobrej wierze. Jako, że była to sprzedaż, nie ulega wątpliwości że czynność była odpłatna. Był zatem chroniony poprzez rękojmię wiary publicznej ksiąg wieczystych i skutecznie nabył działkę.
Polecam w tym zakresie chociażby lekturę wyroku Sądu Najwyższego z dnia 21 lutego 2013 r., wydanym w sprawie IV CSK 481/12, gdzie wprost wskazane jest iż "nie budzi wątpliwości możliwość objęcia ochroną wynikającą z rękojmi wiary publicznej ksiąg wieczystych przypadku, w którym przyczyną niezgodności pomiędzy stanem ujawnionym w księdze a rzeczywistym stanem prawnym był upływu terminu zasiedzenia nieruchomości biegnącego przeciwko jej wpisanemu właścicielowi".

anonim cytuj
21-02-2024
Dla przypomnienia faktów: w 2008r kupiłem działkę z czystą hipoteką. W 2024 otrzymałem pozew od nieznanej mi osoby o zasiedzenie mojej działki 30lat od (1974 do 2004). NIE MA WYROKU, dopiero mam odpowiedzieć na ten pozew.
W kodeksie cywilnym jest:
Art. 175. Odpowiednie stosowanie przepisów ustawy do biegu zasiedzenia
Do biegu zasiedzenia stosuje się odpowiednio przepisy o biegu przedawnienia roszczeń.
W jaki sposób zastosować ten artykuł w moim przypadku?

anonim cytuj
21-02-2024

Sugerowane Tematy

Spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu.
Nadszedł taki etap w życiu, że człowiek zaczął się rozglądać za własnym kątem, którego zakup będzie musiał wspomóc kredytem hipotecznym. W ogłoszeniach często można spotkać stwierdzenie 'spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu z założoną KW'. Czytając kilka artykułów, chciałbym się upewnić w następujących kwestiach: Docelowo chciałbym to zmienić w prawo własności. Zgodnie z prawem trzeba spełnić następujące kwestie: "Działka pod budynk...
Zwolnienie chorobowe.
Jeśli uzyskałam zwolnienie chorobowe w trakcie zatrudnienia, ale podczas zwolnienia nastąpił koniec zatrudnienia to czy zwolnienie chorobowe może być przedłużone pod koniec trwania obecnego?...
Sprawa o podział majątku.
Witam mam pytanie ,jestem po rozwodzie już 1,5 roku i toczy się sprawa o podział majątku ,chodzi o dom którego jesteśmy współwłaścicielami, kupiony przez ślubem .W domu mieszkam ja razem z dziećmi . Były mąż żąda takiej kwoty żeby go spłacić na którą mnie nie stać . Dom był wystawiony przez jakiś czas ale odezwała się jedna osoba i kwota taka śmieszna że jak się podzielimy to nie starczy nawet na kawalerkę do remontu. Czy były mąż może wyrzucić m...
Świadczenie pracy w ciąży.
Jestem w nowej pracy od miesiąca dowiedziałam się kilka dni temu że jestem w ciąży co teraz… jak to wygląda ze strony ZUSu?? Umowa o pracę oczywiście....

Wyszukiwarka