Jak uniknąć zachowku?

Dostałam od rodziców darowiznę w kwocie 200 tys. zł. Mam brata który nie opiekuje i nie interesuje się rodzicami. Nawet nie wiem gdzie mieszka. Nie mamy z nim kontaktu. Mieszkanie w którym mieszkają rodzice zakupiłam z pieniędzy z darowizny od nich. Czy po śmierci któregoś z rodziców będę musiała w jakikolwiek sposób spłacić brata?
anonim cytuj
18-03-2024
A skąd dowie się o darowiźnie ? Mieszkanie masz zakupione na siebie ?

anonim cytuj
18-03-2024
Nie wie, że rodzice dali mi pieniądze, nie wie że mieszkanie jest moje. Ile ma czasu na żądanie zachowku, jest na to jakiś termin czy może mnie cale życie o to ścigać? A zasady współżycia społecznego, można się na nie powołać według prawa?

anonim cytuj
18-03-2024
Ma 5 lat od śmierci każdego z rodziców, można się bronić zasadami współżycia społecznego. Rozumiem, że to ciężki temat, ale może można zasugerować rodzicom wydziedziczenie brata z uwagi na uporczywe niedopełnianie obowiązków rodzinnych? Gdyby chcieli, to wówczas trzeba opisać w testamencie (każde w swoim), np. że nie utrzymywał kontaktu, nie interesował się, że rodzice wymagali pomocy itd.

anonim cytuj
18-03-2024
Wydziedziczenie to pozbawienie prawa do zachowku.

anonim cytuj
18-03-2024
Ale nawet jeśli już nie mają swojego mieszkania?

anonim cytuj
18-03-2024
Mogą mieć inne rzeczy. Odłożyć z emerytury. Mieć samochód. Wygrać na loterii.

anonim cytuj
18-03-2024
Moi rodzice żyją skromnie. Nie mają auta. Emerytury wystarczają na opłaty i leki i skromne życie. Nie mają nic odłożone.

anonim cytuj
18-03-2024
To, co mają, jest nieważne. Ważne jest, czy mają w ogóle wolę wydziedziczenia syna. Nie potrzeba mieć majątku, żeby sporządzić testament. Sąd przy stwierdzaniu nabycia spadku ani notariusz przy akcie poświadczenia dziedziczenia nie wnikają w to, czy spadkodawca zostawił jakikolwiek majątek.

anonim cytuj
18-03-2024

Sugerowane Tematy

sprawa sądowa w związku z zadłużeniem z przed 10lat
Dzień dobry, niemal 10lat temu mój rodzić miał sprawę sądową w związku z zadłużeniem czynszu, miałem wtedy 13 lat, teraz po takim czasie otrzymałem zawiadomienie o wszczęciu postępowania egzekucyjnego w którym pokryć mam koszta sądowe/adwokackie/korespondencyjne+prowizje czy to jest zgodne z prawem? Że pokrywać muszę koszta za sprawę która odbyła się niemal 10 lat temu, a ja byłem niepełnoletni?...
Bardzo proszę o wyjaśnienie - umowa wynajem mieszkania na czas określony
Bardzo proszę o wyjaśnienie - umowa wynajem mieszkania na czas określony . W treści jest że umowa zawarta od ...do ..czyli wszystko jasne . Jednak dalej jest punkt ,że; 1) Najemcy przysługuje prawo wypowiedzenia umowy z zachowaniem .....okresu wypowiedzenia ze skutkiem na koniec miesiąca kalendarzowego . 2)Wynajmujący może wypowiedzieć umowę zgodnie z art 11 ustawy o ochronie praw lokatorów. Moje pytanie - 1) czy mimo ,że zawieramy umowę na np...
Ziemia w spadku z wieloma dziedziczącymi.
Witam, mam pytanie, znalazłem się w sytuacji w której mam do czynienia z działką, która ma wielu dziedziczących w różnych stosunkach udziałów i potrzebuje dostać informację na temat tego co w przypadku gdy jeden z spadkobierców nie żyje. Czy jego udziały dzielone są wśród pozostałych spadkobierców czy po zmarłej osobie dziedziczą jej dzieci? Jak to jest. Z góry dziękuje za odpowiedź....
Protokół zdawczo-odbiorczy na końcu okresu najmu.
Będę zwalniać wynajmowane mieszkanie czy mogę przygotować pismo, w którym właściciel poświadczy odbiór stanu mieszkania? Chodzi mi o to,że przy odbiorze zapozna się ze stanem mieszkania i po tym podpisze mi pismo,że nie ma zastrzeżeń co do stanu mieszkania i kaucja zostanie zwrócona bez późniejszych kompilacji. Nie mam pewności,że nie pogorszy stanu mieszkania aby nie zwrócić kaucji po moim opuszczeniu lokalu....

Wyszukiwarka