Jak uniknąć zachowku?

Dostałam od rodziców darowiznę w kwocie 200 tys. zł. Mam brata który nie opiekuje i nie interesuje się rodzicami. Nawet nie wiem gdzie mieszka. Nie mamy z nim kontaktu. Mieszkanie w którym mieszkają rodzice zakupiłam z pieniędzy z darowizny od nich. Czy po śmierci któregoś z rodziców będę musiała w jakikolwiek sposób spłacić brata?
anonim cytuj
18-03-2024
A skąd dowie się o darowiźnie ? Mieszkanie masz zakupione na siebie ?

anonim cytuj
18-03-2024
Nie wie, że rodzice dali mi pieniądze, nie wie że mieszkanie jest moje. Ile ma czasu na żądanie zachowku, jest na to jakiś termin czy może mnie cale życie o to ścigać? A zasady współżycia społecznego, można się na nie powołać według prawa?

anonim cytuj
18-03-2024
Ma 5 lat od śmierci każdego z rodziców, można się bronić zasadami współżycia społecznego. Rozumiem, że to ciężki temat, ale może można zasugerować rodzicom wydziedziczenie brata z uwagi na uporczywe niedopełnianie obowiązków rodzinnych? Gdyby chcieli, to wówczas trzeba opisać w testamencie (każde w swoim), np. że nie utrzymywał kontaktu, nie interesował się, że rodzice wymagali pomocy itd.

anonim cytuj
18-03-2024
Wydziedziczenie to pozbawienie prawa do zachowku.

anonim cytuj
18-03-2024
Ale nawet jeśli już nie mają swojego mieszkania?

anonim cytuj
18-03-2024
Mogą mieć inne rzeczy. Odłożyć z emerytury. Mieć samochód. Wygrać na loterii.

anonim cytuj
18-03-2024
Moi rodzice żyją skromnie. Nie mają auta. Emerytury wystarczają na opłaty i leki i skromne życie. Nie mają nic odłożone.

anonim cytuj
18-03-2024
To, co mają, jest nieważne. Ważne jest, czy mają w ogóle wolę wydziedziczenia syna. Nie potrzeba mieć majątku, żeby sporządzić testament. Sąd przy stwierdzaniu nabycia spadku ani notariusz przy akcie poświadczenia dziedziczenia nie wnikają w to, czy spadkodawca zostawił jakikolwiek majątek.

anonim cytuj
18-03-2024

Sugerowane Tematy

Ubezwłasnowolnienie bez zgody.
Próbowano mnie na wniosek osoby z rodziny ubezwłasnowolnić bez mojej zgody. Proces w sądzie się odbył i decyzja procesowa była umarzająca. Jednak z tego powodu po poradzie u adwokata zostałem zmuszony do zamknięcia działalności z dużym kredytem na firmę i staraniu się w banku o cesję pojazdu na inny podmiot. Rozsypało mi się życie prywatne, które tworzyłem w tym czasie z osobą najbliższą i również z tego powodu mam problemy by spotykać się normal...
Wypłata na L4
Witam piszę w sprawie wypłaty na L4 Od 31 grudnia jestem na L4 ze względu na zagrożona ciążę pierwsze l4 od 31grudnia do 20 stycznia i od 20 przedłużone do 17 lutego . Umowa na pół etatu czyli 1070 zł na rękę , a dostałam wypłatę 740 zł .. kierowniczka nie potrafi mi tego wylumaczyc .. a z tego co się zorientowałam to L4 jest 100 procent płatne , co mam zrobić w takiej sytuacji?...
Czy można wypowiedzieć umowę zlecenie bez zachowania okresu wypowiedzenia?
Czy można wypowiedzieć umowę zlecenie bez zachowania okresu wypowiedzenia? W umowie jest zapis, że każda ze stron może rozwiązać umowę, zachowując tygodniowy okres wypowiedzenia. Można to jakoś obejść i się zwolnić z dnia na dzień? Mam dość mobbingu, arogancji, chamstwa i osób, które są tam "za karę". W takiej atmosferze nie da się normalnie funkcjonować....
Odszkodowanie za uszkodzenie elewacji
Witam, może ktoś coś poradzi. Sąsiad zarzucił mojemu tacie, że niby podczas koszenia trawy,(traktorem) uszkodził mu elewacje domu, na elewacji jest rysa ok 3 cm z czego nie można było jej obejrzeć bo nie wpuścił na poseje. Dodam że sąsiad miał już wyrok za nękanie moich rodzicow.Co chwila wzywa na nich policję. Rodzice początkowo nie podali numeru polisy bo nie zgadzają się z zaistniałą sytuacją, bo nie mógł tego zrobić z odległości ok 100 metrów...

Wyszukiwarka