Dostałam od rodziców darowiznę w kwocie 200 tys. zł. Mam brata który nie opiekuje i nie interesuje się rodzicami. Nawet nie wiem gdzie mieszka. Nie mamy z nim kontaktu. Mieszkanie w którym mieszkają rodzice zakupiłam z pieniędzy z darowizny od nich. Czy po śmierci któregoś z rodziców będę musiała w jakikolwiek sposób spłacić brata?
A skąd dowie się o darowiźnie ? Mieszkanie masz zakupione na siebie ?
anonim cytuj
18-03-2024
Nie wie, że rodzice dali mi pieniądze, nie wie że mieszkanie jest moje. Ile ma czasu na żądanie zachowku, jest na to jakiś termin czy może mnie cale życie o to ścigać? A zasady współżycia społecznego, można się na nie powołać według prawa?
anonim cytuj
18-03-2024
Ma 5 lat od śmierci każdego z rodziców, można się bronić zasadami współżycia społecznego. Rozumiem, że to ciężki temat, ale może można zasugerować rodzicom wydziedziczenie brata z uwagi na uporczywe niedopełnianie obowiązków rodzinnych? Gdyby chcieli, to wówczas trzeba opisać w testamencie (każde w swoim), np. że nie utrzymywał kontaktu, nie interesował się, że rodzice wymagali pomocy itd.
anonim cytuj
18-03-2024
Wydziedziczenie to pozbawienie prawa do zachowku.
anonim cytuj
18-03-2024
Ale nawet jeśli już nie mają swojego mieszkania?
anonim cytuj
18-03-2024
Mogą mieć inne rzeczy. Odłożyć z emerytury. Mieć samochód. Wygrać na loterii.
anonim cytuj
18-03-2024
Moi rodzice żyją skromnie. Nie mają auta. Emerytury wystarczają na opłaty i leki i skromne życie. Nie mają nic odłożone.
anonim cytuj
18-03-2024
To, co mają, jest nieważne. Ważne jest, czy mają w ogóle wolę wydziedziczenia syna. Nie potrzeba mieć majątku, żeby sporządzić testament. Sąd przy stwierdzaniu nabycia spadku ani notariusz przy akcie poświadczenia dziedziczenia nie wnikają w to, czy spadkodawca zostawił jakikolwiek majątek.
Wprowadziłem się do lokalu, którego jestem właścicielem, a w którym również zamieszkuje dwójka najemców (za sprawą pełnomocnika; umowa ustna). Dwa miesiące przed przeprowadzką nakazałem im opróżnić lokal. Niestety nie wyrobili się. Pierwszego miesiąca zawarliśmy umowę pisemną. Po jej zakończeniu na następny miesiąc była de facto umowa ustna (opłaty co 2 tygodnie). Oboje lokatorów to emeryci i pomimo werbalnych deklaracji z ich strony nie przekład...
Została do mnie nadana przesyłka zagraniczna zawierająca leki. Jest to pięć opakowań środków antykoncepcyjnych na mój wyłączny użytek. Przesyłka po nadejściu do Polski została zatrzymana przez urząd celny, który domaga się ode mnie dowodu zakupu leków oraz pozwolenia z Urzędu Rejestracji Wyrobów Medycznych na import. Faktur żadnych nie mam, leki otrzymałam od osoby prywatnej za darmo. Według ustawy prawo farmaceutyczne można bez zgody Urzędu Wyro...
Zrezygnowałam z urlopu wychowawczego ponieważ jestem w ciąży. Z dniem powrotu do pracy mam wystawione L4, od dziś do 30 grudnia. Księgowa najpierw mówiła, że nie muszę składać wniosku o rezygnację z urlopu.. a kiedy już ten wniosek złożyłam zadzwoniła do mnie z pretensjami, że nie może naliczać mi stawki wg nowych wyliczeń bo nie podpisałam aneksu (nie było mnie ani jeden dzień w pracy, z dniem powrotu l4)
Czy jeśli po tych 30 dniach grudnia wr...
Mądre głowy proszę o pomoc.
Sprawa wygląda następująco ,mój syn uczeń 2 klasy szkoły branżowej lat 17.Ma praktyki zawodowe przez całe wakacje do tego co drugą sobotę i niedzielę ma być w pracy .Nie zostało, ustalone też większe wynagrodzenie czyli kwota za powyższą pracę w granicach 330 zł za miesiąc. Czy to zgodne z przepisami??
Jego przełożony twierdzi ,że to dlatego iż w roku szkolnym był nieobecny w pracy 10 dni i musi nadrobić te godziny....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: