Jak uniknąć zachowku?

Dostałam od rodziców darowiznę w kwocie 200 tys. zł. Mam brata który nie opiekuje i nie interesuje się rodzicami. Nawet nie wiem gdzie mieszka. Nie mamy z nim kontaktu. Mieszkanie w którym mieszkają rodzice zakupiłam z pieniędzy z darowizny od nich. Czy po śmierci któregoś z rodziców będę musiała w jakikolwiek sposób spłacić brata?
anonim cytuj
18-03-2024
A skąd dowie się o darowiźnie ? Mieszkanie masz zakupione na siebie ?

anonim cytuj
18-03-2024
Nie wie, że rodzice dali mi pieniądze, nie wie że mieszkanie jest moje. Ile ma czasu na żądanie zachowku, jest na to jakiś termin czy może mnie cale życie o to ścigać? A zasady współżycia społecznego, można się na nie powołać według prawa?

anonim cytuj
18-03-2024
Ma 5 lat od śmierci każdego z rodziców, można się bronić zasadami współżycia społecznego. Rozumiem, że to ciężki temat, ale może można zasugerować rodzicom wydziedziczenie brata z uwagi na uporczywe niedopełnianie obowiązków rodzinnych? Gdyby chcieli, to wówczas trzeba opisać w testamencie (każde w swoim), np. że nie utrzymywał kontaktu, nie interesował się, że rodzice wymagali pomocy itd.

anonim cytuj
18-03-2024
Wydziedziczenie to pozbawienie prawa do zachowku.

anonim cytuj
18-03-2024
Ale nawet jeśli już nie mają swojego mieszkania?

anonim cytuj
18-03-2024
Mogą mieć inne rzeczy. Odłożyć z emerytury. Mieć samochód. Wygrać na loterii.

anonim cytuj
18-03-2024
Moi rodzice żyją skromnie. Nie mają auta. Emerytury wystarczają na opłaty i leki i skromne życie. Nie mają nic odłożone.

anonim cytuj
18-03-2024
To, co mają, jest nieważne. Ważne jest, czy mają w ogóle wolę wydziedziczenia syna. Nie potrzeba mieć majątku, żeby sporządzić testament. Sąd przy stwierdzaniu nabycia spadku ani notariusz przy akcie poświadczenia dziedziczenia nie wnikają w to, czy spadkodawca zostawił jakikolwiek majątek.

anonim cytuj
18-03-2024

Sugerowane Tematy

Ojciec nie wyraża zgody na wyjazd dzieci za granicę.
Czy jest szansa bez zabierania praw sądownie ustalić - o decyzjach związanych ze zdrowiem - żebym to ja decydowała o miejscu gdzie dzieci będą mieszkać Chodzi mi o wyjazd na stałe za granicę ale ojciec nie wyraża zgody chociaż widuje ich raz na ruski rok i nie dzwoni. Jest alkoholikiem i jego ojciec, z którym mieszka też, jedyną trzeźwą osobą w domu jest jego matka ale ja nie będę tam puszczać dzieci o czym on wie. Nie potrzebuje zabierać m...
Zaniżone wynagrodzenie.
Hej, moja dziewczyna zatrudniła się w sklepie spożywczym na umowie zlecenie, jest studentką i na umowie ma 23,50 za godzinę. Pracuje od połowy lipca, więc pierwsza wypłata była niższa ponad 250 zł miała mniej godzin więc przymknęliśmy oko na to, w tym miesiącu dostała 3010 zł wypłaty, a przepracowała 170 godzin, szef jej powiedział że ma wypłatę za 120 + za przepracowane soboty Najniższa krajowa w tej chwili dla studenta to 3600 bez podatków, co...
Podział majątku
witam. w 2005 roku zmarł mój ojciec i został dokonany podział majątku pomiędzy mnie, mamę, a moją siostrę. dwa lata temu mama związała się z wdowcem, który posiada dwóch synów. mama w tym roku z partnerem zamierzają się pobrać i w związku z tym mam pytanie jak wygląda podział majątku w sytuacji gdy umiera jedno z małżonków, konkretnie chodzi o to czy mój i siostry dom - z pierwszego małżeństwa matki wchodzi w masę spadkową do podziału z synami z ...
Czy jest możliwość sprawdzenia wiarygodności ukończenia studiów?
Witam, chcę zatrudnić pewną osobę na wyższe stanowisko ale po dostarczeniu od niej papierów, dyplom ukończenia politechniki wygląda trochę podejrzanie. Czy mam możliwość sprawdzenia wiarygodności ukończenia studiów jako pracodawca?...

Wyszukiwarka