Jak uniknąć zachowku?

Dostałam od rodziców darowiznę w kwocie 200 tys. zł. Mam brata który nie opiekuje i nie interesuje się rodzicami. Nawet nie wiem gdzie mieszka. Nie mamy z nim kontaktu. Mieszkanie w którym mieszkają rodzice zakupiłam z pieniędzy z darowizny od nich. Czy po śmierci któregoś z rodziców będę musiała w jakikolwiek sposób spłacić brata?
anonim cytuj
18-03-2024
A skąd dowie się o darowiźnie ? Mieszkanie masz zakupione na siebie ?

anonim cytuj
18-03-2024
Nie wie, że rodzice dali mi pieniądze, nie wie że mieszkanie jest moje. Ile ma czasu na żądanie zachowku, jest na to jakiś termin czy może mnie cale życie o to ścigać? A zasady współżycia społecznego, można się na nie powołać według prawa?

anonim cytuj
18-03-2024
Ma 5 lat od śmierci każdego z rodziców, można się bronić zasadami współżycia społecznego. Rozumiem, że to ciężki temat, ale może można zasugerować rodzicom wydziedziczenie brata z uwagi na uporczywe niedopełnianie obowiązków rodzinnych? Gdyby chcieli, to wówczas trzeba opisać w testamencie (każde w swoim), np. że nie utrzymywał kontaktu, nie interesował się, że rodzice wymagali pomocy itd.

anonim cytuj
18-03-2024
Wydziedziczenie to pozbawienie prawa do zachowku.

anonim cytuj
18-03-2024
Ale nawet jeśli już nie mają swojego mieszkania?

anonim cytuj
18-03-2024
Mogą mieć inne rzeczy. Odłożyć z emerytury. Mieć samochód. Wygrać na loterii.

anonim cytuj
18-03-2024
Moi rodzice żyją skromnie. Nie mają auta. Emerytury wystarczają na opłaty i leki i skromne życie. Nie mają nic odłożone.

anonim cytuj
18-03-2024
To, co mają, jest nieważne. Ważne jest, czy mają w ogóle wolę wydziedziczenia syna. Nie potrzeba mieć majątku, żeby sporządzić testament. Sąd przy stwierdzaniu nabycia spadku ani notariusz przy akcie poświadczenia dziedziczenia nie wnikają w to, czy spadkodawca zostawił jakikolwiek majątek.

anonim cytuj
18-03-2024

Sugerowane Tematy

Oszczędności osobiste a majątek wspolny
Przed zawarciem związku małżeńskiego zarowno ja jak i zina mieliśmy swoje oszczędności które stanowiły nasz majątek osobisty. W trakcie związku środki te przelaliśmy na nasze wspólne konto. Część środków wykorzystaliśmy ma wspólne potrzeby, a to co zostało rozdysponowaliśmy na różne rachunki oszczędnościowe, lokaty, obligacje. Czy w tym momencie stanowią one już majątek wspolny, czy przy ewentualnym rozwodzie i podziale majątku można traktować je...
Ojciec dziecka nie płaci alimentów.
Mam problem z byłym mężem, który ciągle się miga od płacenia alimentów. Komornik jest, złożyłam wniosek o egzekucje z ruchomości. (I nic nie dało). Byłam na policji zgłosić sprawę, ale nie było pełnych 3 miesięcy w nie płaceniu. Bo cwaniak płaci tak co ileś czasu. Ostatnio była wpłata ok. 200 zł a zasadzone alimenty to 600. Zadłużenie ok. 10 tys. Ręce mi opadają, bo nie mam pojęcia co zrobić. Założył swoja działalność i ukrywa dochody....
Podział majątku.
Były ex małżonek (rozwód bez orzekania o winie miesiąc temu, była wspólnota majątkowa) założył sprawę o podział majątku, wyznaczając cenę z kosmosu za dom na wsi i oczekując spłaty połowy. Ja tego domu sprzedać nie chce, chętnie go spłacę ale nie mam takich pieniędzy - może macie doświadczenie czy sad może zarządzić raty? Czy jeśli podana cena jest +20% możemy najpierw zweryfikować to na jakiejś wycenie? Nie stać mnie na prawnika który poprowadzi...
Zmiana nazwiska.
Czy jest jakiś powód pierdoła żeby zmienić nazwisko? „ przynoszę wstyd rodzinie”, chciałbym zacząć prace i odciąć się od rodziny jak i oni ode mnie, zacząć życie bez niej. Ja ich nie lubię a oni mnie. Jaki powód może być do zmiany i na jakie? Panieńskie matki może być?...

Wyszukiwarka