Sąsiad donosi na policje że mój pies szczeka od rana do wieczora. jak mam się bronić?

Cześć
Od dłuższego czasu mam problem z sąsiadem,
Chodzi na policję do administracji że mój pies szczeka od rana do wieczora. Co jest nie prawdą, pies szczeka 10 minut i jest spokój. Nagrywam kiedy wychodzę z domu żeby mieć dowody.
Od lipca 2022 sąsiad zmodyfikował nagranie naszego psa i puszcza mi po 3-4 godziny w weekendy. Nie chce chodzić po sądach .... Ostatnio dowiedziałam się że chodzi po sąsiadach i zbiera podpisy żeby odebrać mi psa.
Chciałabym się dowiedzieć co jeszcze mogłabym zrobić ? Jak się bronić.
Sąsiad nie chce mediacji, mówi że chce żebym poczuła to co on kiedy pies zostaje sam.
Niedawno zostały zaklejone mi zamki w drzwiach, z sąsiadem już nie rozmawiam ponieważ ostatnio groził że mnie pobiję....
Nie wiem może listy do innych lokatorów żeby przedstawić sytuację ? Albo do spółdzielni. Mieszkanie wynajmuję...
anonim cytuj
25-11-2022
Nikt nie ma prawa ci zabrać psa jeżeli pies nie jest zaniedbywany ma miskę z wodą karmę legowisko i chodzisz do weta pies nie jest głodzony

anonim cytuj
28-11-2022
Ja miałam założone 7 spraw o psa
Do tego stopnia że musiałam psa oddać
Mówili że szczuje ich specjalnie trzymiesięcznym labradorem
Sąsiedzi potrafią uprzykrzyć życie
Życzę nerwów że stali

anonim cytuj
29-11-2022
Ale przecież inni lokatorzy tez mieszkają koło ciebie to chyba widza i słyszą co się dzieje?

anonim cytuj
29-11-2022
Są po naszej stronie ale nikt nie chce chodzić na policję. W budynku jest tylko 8 mieszkań. Więc sąsiad próbuje różnych sposobów

anonim cytuj
29-11-2022
Chciałabym się dowiedzieć co jeszcze mogłabym zrobić ? Jak się bronić.

W obliczu przedstawionych problemów, można podjąć następujące działania oparte o prawo polskie:

Po pierwsze, jeżeli sąsiad manipuluje nagraniami, możesz zgłosić sprawę na policję. Oszustwo polegające na modyfikacji nagrań z zamiarem wprowadzenia w błąd, a następnie wykorzystania ich przeciwko Tobie, może być traktowane jako przestępstwo.

Po drugie, w sytuacji, gdy sąsiad groził Ci przemocą fizyczną, zalecam zgłoszenie tego na policję. Groźby karalne są przestępstwem przewidzianym w polskim prawie karnym (art. 190 § 1 Kodeksu karnego).

Jeżeli doszło do aktu wandalizmu, jakim było zaklejenie zamków w drzwiach, także powinno to zostać zgłoszone na policję. Wandalizm jest przestępstwem i może być ścigany na podstawie art. 288 Kodeksu karnego.

Co do podejścia sąsiada, jeżeli zbiera podpisy w celu odebrania Ci psa, warto podkreślić, że decyzję o ewentualnym odebraniu psa podejmuje odpowiedni organ, a nie sąsiedzi. Prawo polskie chroni prawa właścicieli zwierząt i odebranie psa możliwe jest jedynie w sytuacjach, gdy zwierzę jest znęcane lub niewłaściwie traktowane.

Jeżeli chodzi o informowanie innych lokatorów o sytuacji, pismo do nich może być dobrym pomysłem. Można w nim przedstawić faktualny stan rzeczy, by uniknąć ewentualnych nieporozumień w przyszłości. Ponadto, skoro mieszkanie wynajmujesz, warto poinformować właściciela nieruchomości o problemie. Może on pomóc w mediacji lub podjąć inne działania w celu rozwiązania konfliktu.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Ograniczenie władzy rodzicielskiej.
Witam jakie dokumenty powinnam dodać do wniosku o uregulowanie kontaktów z dzieckiem ? Co najlepiej ująć we wniosku o ograniczeniu praw? ( chce decydować o edukacji, miejscu pobytu i leczeniu dziecka- dziecko niepełnosprawne -z ojcem często brak kontaktu, wyniki , lekarze go też nie interesują). Czy mogę złożyć wniosek o pokrycie kosztów utrzymania pół na pół czy tylko o alimenty? Na adwokata mnie nie stać -syn potrzebuje kosztownego leczeni...
Czy mogę nie jechać na sprawę?
Witam, osoba która mnie bardzo skrzywdziła podała mnie w sądzie jakoś świadka w swojej sprawie. Nie mam kontaktu z ta osoba od lat. Aż tu nagle wezwanie. (Sprawa dotyczy przeszłości jakieś 10lat temu chodzi podobno o jakieś odszkodowanie dla tej osoby) Stawiennictwo mam obowiązkowe. Sąd jest około 60/70 km od mojego miejsca zamieszkania. Nie chce,boje się jechać na sprawę nie z obawy przez zeznaniami a przed tym człowiekiem… nie mam prawa jazdy, ...
Koniec okresu próbnego a powrót na zasiłek dla bezrobotnych.
Witam, Od lutego byłem zarejestrowany w Urzędzie Pracy. Miałem prawo do zasiłku przez 12 miesięcy. W maju podjąłem zatrudnienie (sam znalazłem pracę). Dostałem umowę na okres próbny 3 miesiące. Z racji tego otrzymuje dodatek aktywizacyjny. Moja umowa wygasa wraz końcem lipca. Moje pytanie brzmi: Czy w przypadku nie otrzymania kolejnej umowy będę mógł wrócić na zasiłek ? Teoretycznie przez podjęciem zatrudnienia mogłem pobierać zasiłek do lutego...
Przestępstwo popełnione wiele lat temu.
Witam chciałem zadać pytanie, jeśli ktokolwiek popełni przestępstwo np. oszustwo internetowe powyżej 500pln, lub kradzież etc. w wieku 12/13 lat, i po skończeniu 20 lat (przez osobę, która popełnia przestępstwo) nagle ktoś po czasie je zgłosi, jak taka osoba odpowiada przed sądem? jako nieletni? Znalazłem na ten temat artykuł i przeczytałem że jeśli osoba popełni przestępstwo w wieku 12 lat i zostanie to zgłoszone po tym jak skończyła 18 to odpow...

Wyszukiwarka