Ile czasu ma UFG na odpowiedź

Ile czasu ma na odpowiedź ma UFG licząc od dnia dostarczenia wniosku o umorzenie kary? W Regulaminie umarzania wierzytelności Funduszu z tytułu opłat, odstępowania od dochodzenia zwrotów wypłaconych świadczeń i poniesionych kosztów (roszczeń regresowych) oraz udzielania ulg w ich spłacie widnieje informacja o 2 miesiącach czasu na odpowiedź. Ja otrzymałam odpowiedź od nich po ok roku od wysłania wniosku o umorzenie kary?
anonim cytuj
02-03-2024
Zgodnie z zawartymi w Regulaminie umarzania wierzytelności Funduszu z tytułu opłat, odstępowania od dochodzenia zwrotów wypłaconych świadczeń i poniesionych kosztów (roszczeń regresowych) oraz udzielania ulg w ich spłacie informacjami, Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny (UFG) zobowiązany jest do udzielenia odpowiedzi na wniosek o umorzenie kary w ciągu 2 miesięcy od dnia jego dostarczenia. Otrzymanie odpowiedzi po upływie roku od złożenia wniosku wydaje się być niezgodne z tymi postanowieniami.

W takim przypadku, warto zwrócić uwagę na przepisy Kodeksu postępowania administracyjnego, szczególnie na art. 35, który mówi o obowiązku załatwienia sprawy bez zbędnej zwłoki, oraz art. 37, który określa, że organ administracji publicznej powinien załatwić sprawę niezwłocznie, nie później jednak niż w ciągu miesiąca, a w sprawach szczególnie skomplikowanych nie później niż w ciągu dwóch miesięcy.

Jeżeli odpowiedź UFG została udzielona z opóźnieniem i narusza powyższe przepisy, strona ma prawo złożyć odwołanie od decyzji UFG do wyższego organu nadzorczego lub skargę do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w celu zaskarżenia bezczynności lub przewlekłości postępowania, zgodnie z art. 3 § 2 pkt 2 i art. 52 § 1 ustawy - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi.

Zalecałbym zatem dokładne przeanalizowanie konkretnej sytuacji, w tym daty złożenia wniosku oraz daty otrzymania odpowiedzi, a następnie podjęcie odpowiednich kroków prawnych w celu dochodzenia swoich praw.

anonim cytuj
03-03-2024
Czy są jakieś możliwości odwołania się od decyzji UFG, jeśli odpowiedź, którą ostatecznie otrzymałem, jest niezadowalająca? Czy istnieje jakiś szczególny tryb postępowania albo terminy, o których powinienem wiedzieć, zanim podejmę dalsze kroki?

anonim cytuj
03-03-2024
Zgodnie z art. 36 tej ustawy, w przypadku niezadowolenia z decyzji UFG, strona ma prawo złożyć odwołanie do Sądu Okręgowego właściwego ze względu na siedzibę UFG, w terminie 1 miesiąca od dnia doręczenia decyzji. Odwołanie takie wnosi się za pośrednictwem UFG, które jest zobowiązane do przekazania odwołania wraz z aktami sprawy sądowi.

Warto również zwrócić uwagę na konieczność dopełnienia wszystkich formalności proceduralnych związanych z odwołaniem, w tym uzasadnienia swojego stanowiska i przedstawienia dowodów na poparcie swoich twierdzeń.

Należy mieć na uwadze, że proces odwoławczy może być skomplikowany i wymagać szczegółowej analizy zarówno faktów, jak i przepisów prawa, dlatego zalecane jest skonsultowanie się z prawnikiem specjalizującym się w tej dziedzinie prawa, który pomoże w przygotowaniu i przedstawieniu skutecznego odwołania.

anonim cytuj
03-03-2024
Zgodnie z zawartymi w Regulaminie umarzania wierzytelności Funduszu z tytułu opłat, odstępowania od dochodzenia zwrotów wypłaconych świadczeń i poniesionych kosztów (roszczeń regresowych) oraz udzielania ulg w ich spłacie informacjami, Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny (UFG) zobowiązany jest do udzielenia odpowiedzi na wniosek o umorzenie kary w ciągu 2 miesięcy od dnia jego dostarczenia. Otrzymanie odpowiedzi po upływie roku od złożenia wniosku wydaje się być niezgodne z tymi postanowieniami.

W takim przypadku, warto zwrócić uwagę na przepisy Kodeksu postępowania administracyjnego, szczególnie na art. 35, który mówi o obowiązku załatwienia sprawy bez zbędnej zwłoki, oraz art. 37, który określa, że organ administracji publicznej powinien załatwić sprawę niezwłocznie, nie później jednak niż w ciągu miesiąca, a w sprawach szczególnie skomplikowanych nie później niż w ciągu dwóch miesięcy.

Jeżeli odpowiedź UFG została udzielona z opóźnieniem i narusza powyższe przepisy, strona ma prawo złożyć odwołanie od decyzji UFG do wyższego organu nadzorczego lub skargę do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w celu zaskarżenia bezczynności lub przewlekłości postępowania, zgodnie z art. 3 § 2 pkt 2 i art. 52 § 1 ustawy - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi.

Zalecałbym zatem dokładne przeanalizowanie konkretnej sytuacji, w tym daty złożenia wniosku oraz daty otrzymania odpowiedzi, a następnie podjęcie odpowiednich kroków prawnych w celu dochodzenia swoich praw.

Dziękuję za odpowiedź. A czy z uwagi na fakt znacznego przekroczenia czasu na odpowiedź przez UFG istnieje szansa na anulowanie nałożonej kary. W przypadku reklamacji istnieje przepis który rozstrzyga na korzyść konsumenta w przypadku braku odp lub przekroczenia czasu. Czy w przypadku UFG istnieje analogiczny przepis?

anonim cytuj
03-03-2024

Sugerowane Tematy

Zabezpieczenie alimentów a wspólne mieszkanie.
Mieszkamy cały czas razem.Zgodnie z wyliczeniami rozliczałem się z żoną za koszty domu i dzieci. Jedno jest pełnoletnie. Na drugie koszt miesieczny wychodził średniorocznie ok 1300 zl. Na mnie 650. Dla prostoty analizy załużmy że całą kwotę wysyłałem w gotówce. Część kwoty wydawałem i przedstawiałem paragony a część przelewalem na konto. Nie sprzeciwiała się wysłanemu jej mojemu wyliczeniu a nawet okazywała zadowolenie na messengerze. Jednak nadm...
Jak wymeldować byłą żonę ?
Jak wymeldować żonę z domu nie jesteśmy razem już od kwietnia a nie chcą jej wymeldować mimo że składałem wniosek o wymeldowanie....
Wjazd z którego korzystamy ponad 30 lat, dziś okazuję się że należy do domu obok. Czy możemy uważać ten wjazd jako zasiedzenie?
Dzień dobry. Od ponad 30 lat, koło naszego domu był wjazd z którego korzystaliśmy z myślą iż tak ma być. Dziś okazuje się że ten wjazd według mapki powinien należeć do domu obok, my natomiast powinniśmy wjeżdżać od podwórka naszego sąsiada. Dlatego mam pytanie. Czy jeżeli wjazd z którego korzystaliśmy przez ponad 30 lat możemy uważać jako zasiedzenie? Czy właściciel według mapki, może teraz sobie bez żadnego ale, nam ten wjazd zablokować....
Opłaty komornicze
Proste pytanie, kto ponosi opłaty komornicze, wierzyciel czy dłużnik. I czy komornik ma prawo przetrzymywać pieniądze wierzyciela czy przekazać je od razu po pobraniu od dłużnika?...

Wyszukiwarka