Ile czasu ma UFG na odpowiedź

Ile czasu ma na odpowiedź ma UFG licząc od dnia dostarczenia wniosku o umorzenie kary? W Regulaminie umarzania wierzytelności Funduszu z tytułu opłat, odstępowania od dochodzenia zwrotów wypłaconych świadczeń i poniesionych kosztów (roszczeń regresowych) oraz udzielania ulg w ich spłacie widnieje informacja o 2 miesiącach czasu na odpowiedź. Ja otrzymałam odpowiedź od nich po ok roku od wysłania wniosku o umorzenie kary?
anonim cytuj
02-03-2024
Zgodnie z zawartymi w Regulaminie umarzania wierzytelności Funduszu z tytułu opłat, odstępowania od dochodzenia zwrotów wypłaconych świadczeń i poniesionych kosztów (roszczeń regresowych) oraz udzielania ulg w ich spłacie informacjami, Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny (UFG) zobowiązany jest do udzielenia odpowiedzi na wniosek o umorzenie kary w ciągu 2 miesięcy od dnia jego dostarczenia. Otrzymanie odpowiedzi po upływie roku od złożenia wniosku wydaje się być niezgodne z tymi postanowieniami.

W takim przypadku, warto zwrócić uwagę na przepisy Kodeksu postępowania administracyjnego, szczególnie na art. 35, który mówi o obowiązku załatwienia sprawy bez zbędnej zwłoki, oraz art. 37, który określa, że organ administracji publicznej powinien załatwić sprawę niezwłocznie, nie później jednak niż w ciągu miesiąca, a w sprawach szczególnie skomplikowanych nie później niż w ciągu dwóch miesięcy.

Jeżeli odpowiedź UFG została udzielona z opóźnieniem i narusza powyższe przepisy, strona ma prawo złożyć odwołanie od decyzji UFG do wyższego organu nadzorczego lub skargę do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w celu zaskarżenia bezczynności lub przewlekłości postępowania, zgodnie z art. 3 § 2 pkt 2 i art. 52 § 1 ustawy - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi.

Zalecałbym zatem dokładne przeanalizowanie konkretnej sytuacji, w tym daty złożenia wniosku oraz daty otrzymania odpowiedzi, a następnie podjęcie odpowiednich kroków prawnych w celu dochodzenia swoich praw.

anonim cytuj
03-03-2024
Czy są jakieś możliwości odwołania się od decyzji UFG, jeśli odpowiedź, którą ostatecznie otrzymałem, jest niezadowalająca? Czy istnieje jakiś szczególny tryb postępowania albo terminy, o których powinienem wiedzieć, zanim podejmę dalsze kroki?

anonim cytuj
03-03-2024
Zgodnie z art. 36 tej ustawy, w przypadku niezadowolenia z decyzji UFG, strona ma prawo złożyć odwołanie do Sądu Okręgowego właściwego ze względu na siedzibę UFG, w terminie 1 miesiąca od dnia doręczenia decyzji. Odwołanie takie wnosi się za pośrednictwem UFG, które jest zobowiązane do przekazania odwołania wraz z aktami sprawy sądowi.

Warto również zwrócić uwagę na konieczność dopełnienia wszystkich formalności proceduralnych związanych z odwołaniem, w tym uzasadnienia swojego stanowiska i przedstawienia dowodów na poparcie swoich twierdzeń.

Należy mieć na uwadze, że proces odwoławczy może być skomplikowany i wymagać szczegółowej analizy zarówno faktów, jak i przepisów prawa, dlatego zalecane jest skonsultowanie się z prawnikiem specjalizującym się w tej dziedzinie prawa, który pomoże w przygotowaniu i przedstawieniu skutecznego odwołania.

anonim cytuj
03-03-2024
Zgodnie z zawartymi w Regulaminie umarzania wierzytelności Funduszu z tytułu opłat, odstępowania od dochodzenia zwrotów wypłaconych świadczeń i poniesionych kosztów (roszczeń regresowych) oraz udzielania ulg w ich spłacie informacjami, Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny (UFG) zobowiązany jest do udzielenia odpowiedzi na wniosek o umorzenie kary w ciągu 2 miesięcy od dnia jego dostarczenia. Otrzymanie odpowiedzi po upływie roku od złożenia wniosku wydaje się być niezgodne z tymi postanowieniami.

W takim przypadku, warto zwrócić uwagę na przepisy Kodeksu postępowania administracyjnego, szczególnie na art. 35, który mówi o obowiązku załatwienia sprawy bez zbędnej zwłoki, oraz art. 37, który określa, że organ administracji publicznej powinien załatwić sprawę niezwłocznie, nie później jednak niż w ciągu miesiąca, a w sprawach szczególnie skomplikowanych nie później niż w ciągu dwóch miesięcy.

Jeżeli odpowiedź UFG została udzielona z opóźnieniem i narusza powyższe przepisy, strona ma prawo złożyć odwołanie od decyzji UFG do wyższego organu nadzorczego lub skargę do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w celu zaskarżenia bezczynności lub przewlekłości postępowania, zgodnie z art. 3 § 2 pkt 2 i art. 52 § 1 ustawy - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi.

Zalecałbym zatem dokładne przeanalizowanie konkretnej sytuacji, w tym daty złożenia wniosku oraz daty otrzymania odpowiedzi, a następnie podjęcie odpowiednich kroków prawnych w celu dochodzenia swoich praw.

Dziękuję za odpowiedź. A czy z uwagi na fakt znacznego przekroczenia czasu na odpowiedź przez UFG istnieje szansa na anulowanie nałożonej kary. W przypadku reklamacji istnieje przepis który rozstrzyga na korzyść konsumenta w przypadku braku odp lub przekroczenia czasu. Czy w przypadku UFG istnieje analogiczny przepis?

anonim cytuj
03-03-2024

Sugerowane Tematy

Zrzec się majątku i długów.
Zmarł ojciec, który zrzekł się sądownie, bardzo dawno temu swoich dzieci i nie utrzymywał z nimi kontaktu. Czy mają one zatem obowiązek pochować ojca z własnych środków? Czy należy udać się do notariusza i jeśli ojciec zrzekł się dzieci?...
Do sklepu przychodzi zapowiedziana wcześniej inspekcja. W razie mandatu płaci sklep, czy taki mandat też płacą pracownicy?
Witam. Mam pytanie. Czy jeżeli przychodzi inspekcja handlowa do sklepu, wcześniej zapowiedzenia i przyszedł mail do kierowników, że w razie mandatu płaci sklep, to czy taki mandat tez muszą płacić pracownicy?...
Pojazd niedopuszczonym do ruchu.
Zostałem zatrzymany na nie swoim skuterze, byłem bez kasku i karty motorowerowej, która posiadam lecz nie miałem jej przy sobie. Właściciel skutera znajdował się dosłownie 10 m ode mnie, poproszony zostałem o dokumenty pojazdu. Powiedziałem, że nie jest to mój skuter i zawołałem właściciela, wyszło, że pojazd był nie zarejestrowany, nie miał kompletnie nic żadnych dokumentów, zabrali nas na komisariat, skuter został na parkingu, ja dostałem wezwa...
Ile kosztuje dom opieki dla starszej osoby?
Tata ma 85 lat. Chcę iść do DPS. Bo sobie nie radzi. Ma wysoką emeryturę trochę majątki w postaci mieszkania i działek. Wlicza się w to za pobyt czy tylko emerytura? Czy ja będę coś płacić? Co w sytuacji jak pójdzie do DPS i będzie mieszkanie chciał sprzedać?...

Wyszukiwarka