Majątek osobisty.

Dwa mieszkania kupiłem przed zawarciem związku małżeńskiego. Teraz je sprzedaję. Czy pieniądze ze sprzedaży tych mieszkań stanowią dalej moją odrębność majątkową czy wliczają się do wspólnego majątku? I jak to wygląda np. w razie rozwodu przy podziale majątku?
anonim cytuj
26-03-2024
Pieniądze ze sprzedaży składników majątku osobistego też są majątkiem osobistym - art. 33 pkt 10 krio.

anonim cytuj
26-03-2024

Sugerowane Tematy

Ubieganie się o zachowek
Matka i jej mąż darowizną przepisują córce spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu w 2009 r (11 lat temu). Czy syn męża mamy (rencista z uznaną grupą inwalidzką, podobno inwalidzi maja inne prawa) moze w przyszłości ubiegać się o zachowek? Mieszkanie dostała matka jako główny najemca ale później dopisała męża, własnościowe prawo zostało wykupione za czasów małżeństwa. Nie wiem czy to ważne w tym wypadku, w akcie darczyńcy mają zapisane dożywo...
Podział zadłużonego mieszkania.
Witam. Chciałbym się dowiedzieć jak mam postąpić w sprawie mieszkania po mamie. Jest nas czworo. Brat od zawsze tam mieszka, reszta się wyprowadziła i założyła własne rodziny. Przed śmiercią mamy, zapłaciłem wszystkie długi(czynsz, wodę itp.) i wykupiliśmy mieszkanie na własność na mamę. Brat nadal mieszka i nie płaci czynszu. Sam wpłacam po trochu żeby komornik nie zabrał tego mieszkana. Jak najlepiej unormować prawnie tą sytuację. Czy mam iść ...
Dyskryminacja? Nieprawidłowość? proszę o radę
Moja skarga dotyczy dyskryminacji w miejscu pracy oraz spraw związanych z urlopami. Pracuję w systemie zadaniowym 2 na 2 (dwa dni pracy dwa wolnego). Praca w ruchu ciągłym również w weekendy i święta. Od początku doświadczam dyskryminacji. Nie mam dzieci i jako jedyny jestem singlem. Kiedy któregoś z pracowników nie ma, bo jest na urlopie lub L4, zmienia się grafik i jestem wrzucany na weekend, który akurat mam wolny wg grafiku. W lipcu był...
Kupiłem samochód powypadkowy, delikatnie uszkodzony o czym wiedziałem. Czy może mi sprzedawca odmówić zwrotu? Co w takim przypadku?
Dzień dobry. Mam problem z zakupionym samochodem. Kupiłem samochód powypadkowy, delikatnie uszkodzony o czym wiedziałem po oględzinach pojazdu. Teraz gdy chciałem go naprawić okazało się, że te uszkodzenia, o których byłem poinformowany nie są jedyne, bo samochód był w taki sposób zabezpieczony do sprzedaży, żeby nie było ich widać. Dopiero po odkręceniu kilku części zobaczyłem, co było ukryte. Chciałbym zwrócić sprzedawcy ten samochód. Po pierw...

Wyszukiwarka