sprzedaż telefonu

Witam. W zeszłym tygodniu sprzedałam pewnemu panu przez portal OLX telefon. Pan przelał na moje konto opłatę za telefon + koszt wysyłki do paczkomatu. Po otrzymaniu przelewu od razu nadałam paczkę w paczkomacie i przekazałam panu nr do śledzenia przesyłki. Kiedy paczka już dotarła pan miał 48 godzin na odbiór. Na śledzeniu przesyłki widziałam, że nie odbierał jej, więc kiedy zostało około 6 godzin napisałam do niego, aby odebrał paczkę lub przedłużył jej pobyt w paczkomacie, prośbę ponawiałam jeszcze 2 razy, jednak bez kontaktu zwrotnego ze strony kupującego, mimo że wyświetlał moje wiadomości. Dosłownie 5 minut po tym jak upłynął czas na odbiór, napisał do mnie z prośbą (a właściwie bardziej żądaniem) o zwrot pieniędzy, bez żadnych wyjaśnień, co do braku odbioru przesyłki.
I teraz pytanie, jaką kwotę powinnam zwrócić panu, czy będzie to całość jaką mi przelał, czy mogę potrącić z tego opłatę za dwie przesyłki? Dodam, że sprzedawałam jako osoba prywatna, nie przedsiębiorca.
anonim cytuj
23-09-2020
Odmawiasz zwrotu, wskazujesz na brak podstaw do odstąpienia od umowy. Umowa jest ważna, wiążąca i z twojej strony wykonana z chwilą nadania przesyłki przewoznikiem.
Czy Pan odebrał ma na to zerowy wpływ. Rzecz jest jego, niezaleznie czy jest aktualnie u przewoźnika czy poszła do utylizacji paczek na Koluszki

anonim cytuj
23-09-2020
A jak wyglądałaby sytuacja gdybym przesłała paczkę za pobraniem? Gdy kupujący jej nie odbierze mogę w jakiś sposób domagać się zwrotu pieniędzy?

anonim cytuj
23-09-2020
A jak wyglądałaby sytuacja gdybym przesłała paczkę za pobraniem? Gdy kupujący jej nie odbierze mogę w jakiś sposób domagać się zwrotu pieniędzy?

anonim cytuj
23-09-2020
możesz wtedy napisać pismo z przedsądowym wezwaniem do zapłaty za koszty wysyłki a później kierować sprawę do e-sądu.
W obecnej sytuacji możesz tez nie odbierać paczki, jeśli do Ciebie wróci - nie ma Cię w domu i już. Paczka opłacona, wróci na sortownie - w tej chwili jej właścicielem jest nabywca i to niech on jej szuka. Przekazałas numer przesyłki, Twoja rola na tym się kończy

anonim cytuj
23-09-2020

Sugerowane Tematy

Jak odzyskać pożyczone pieniądze?
Pożyczyłem fałszywemu koledze pieniądze, do tej pory nie oddał ani grosza. Chciałbym się zapytać Was co robić? Oprócz treści umowy pożyczki mam oczywiście potwierdzenia z banku, wiadomości sms, messenger jako dowód, że do pożyczki faktycznie doszło, zapisane są tam fałszywe zapewnienia, że zostanie spłacona. Obecnie oszust udaje, że nie otrzymuje wiadomości na Messengerze. A zaćmienie mózgu mu odebrało możliwość napisania, e-maila, smsa, listu –...
Sprawa o zaprzeczenie ojcostwa.
Małżeństwo z 2 dzieci. Żona zdradza męża, zachodzi w ciążę z obecnym partnerem. Rodzi dziecko nowego partnera jeszcze w trakcie trwania sprawy rozwodowej. Doszło do sprawy o zaprzeczenie ojcostwa gdyż według prawa dziecko poczęte w trakcie trwania związku małżeńskiego jest dzieckiem męża. Sprawa rozwodowa odbyła się kilka tygodni temu. Sąd orzekł rozwód ale jeszcze nie został do małżonków doręczony prawomocny wyrok rozwodowy z sądu. Teraz mąż d...
Odszkodowanie
Na początku września w domu, w kuchni zaczął być lekko wyczuwalny zapach gazu. Instalacja gazowa jest nowa - założona ok 2 lata temu. Po kilku dniach, już trochę zdenerwowana, zadzwoniłam na pogotowie gazowe. Panowie przyjechali, sprawdzili instalację w domu i mówią, że wszystko jest ok. Jednak jak przyłożyli czujnik do ziemi to zaczęło pikać. I tak przystawiali, że doszli do tego, że gaz uchodzi z zewnątrz - tam gdzie na ścianie jest licznik i p...
problem z odzyskaniem pieniędzy od pracodawcy
Hej. Mój partner pracował dorywczo w sklepie z sympatycznym płazem w logo (jesteśmy studentami, proszę nie oceniać). Chciał zakończyć współpracę, dlatego też znalazł sobie coś innego, był kilka dni na okresie próbnym, natomiast w sklepie dalej był zatrudniony. Złożył wypowiedzenie z zachowaniem 2 tygodniowego okresu wypowiedzenia zawartego w umowie. Pracodawca wypłacił jedynie połowę pieniędzy za miesiąc wrzesień, na resztę umówił się pod koniec ...

Wyszukiwarka