sprzedaż telefonu

Witam. W zeszłym tygodniu sprzedałam pewnemu panu przez portal OLX telefon. Pan przelał na moje konto opłatę za telefon + koszt wysyłki do paczkomatu. Po otrzymaniu przelewu od razu nadałam paczkę w paczkomacie i przekazałam panu nr do śledzenia przesyłki. Kiedy paczka już dotarła pan miał 48 godzin na odbiór. Na śledzeniu przesyłki widziałam, że nie odbierał jej, więc kiedy zostało około 6 godzin napisałam do niego, aby odebrał paczkę lub przedłużył jej pobyt w paczkomacie, prośbę ponawiałam jeszcze 2 razy, jednak bez kontaktu zwrotnego ze strony kupującego, mimo że wyświetlał moje wiadomości. Dosłownie 5 minut po tym jak upłynął czas na odbiór, napisał do mnie z prośbą (a właściwie bardziej żądaniem) o zwrot pieniędzy, bez żadnych wyjaśnień, co do braku odbioru przesyłki.
I teraz pytanie, jaką kwotę powinnam zwrócić panu, czy będzie to całość jaką mi przelał, czy mogę potrącić z tego opłatę za dwie przesyłki? Dodam, że sprzedawałam jako osoba prywatna, nie przedsiębiorca.
anonim cytuj
23-09-2020
Odmawiasz zwrotu, wskazujesz na brak podstaw do odstąpienia od umowy. Umowa jest ważna, wiążąca i z twojej strony wykonana z chwilą nadania przesyłki przewoznikiem.
Czy Pan odebrał ma na to zerowy wpływ. Rzecz jest jego, niezaleznie czy jest aktualnie u przewoźnika czy poszła do utylizacji paczek na Koluszki

anonim cytuj
23-09-2020
A jak wyglądałaby sytuacja gdybym przesłała paczkę za pobraniem? Gdy kupujący jej nie odbierze mogę w jakiś sposób domagać się zwrotu pieniędzy?

anonim cytuj
23-09-2020
A jak wyglądałaby sytuacja gdybym przesłała paczkę za pobraniem? Gdy kupujący jej nie odbierze mogę w jakiś sposób domagać się zwrotu pieniędzy?

anonim cytuj
23-09-2020
możesz wtedy napisać pismo z przedsądowym wezwaniem do zapłaty za koszty wysyłki a później kierować sprawę do e-sądu.
W obecnej sytuacji możesz tez nie odbierać paczki, jeśli do Ciebie wróci - nie ma Cię w domu i już. Paczka opłacona, wróci na sortownie - w tej chwili jej właścicielem jest nabywca i to niech on jej szuka. Przekazałas numer przesyłki, Twoja rola na tym się kończy

anonim cytuj
23-09-2020

Sugerowane Tematy

Dodatek węglowy dla mieszkańców bloków.
Proszę o informację czy dodatek węglowy należy się mieszkańcom bloków? Osiedle ma zewnętrzną kotłownie, która jest obsługiwana przez spółdzielnie. Czy organ wypłacający dodatek może żądać dostarczenia zaświadczenia, które ma wystawić spółdzielnia? Bo jeśli by się nie należało, to po co zaświadczenia? ...
Zakłócanie miru domowego
Witam grupowiczów. Mam problem z sąsiadem, którego syn od trzech lat robi sobie tor wyścigowy między budynkami mieszkalnymi, jeżdżąc dzień w dzień na kładzie. Rozmawiałam z jego matką ostatnio interweniowałam u jego ojca, jednak usłyszałam że jeździ po swojej posesji i mam się wynosić. Zgłosiłam sprawę do dzielnicowego powołując się na zakłucanie spokoju w dzień. Usłyszałam że jest to trudne do udowodnienia mimo że mam nagrania z kamery co chłop...
Czy syndyk zabiera zwrot podatku ?
Czy po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej syndyk zabiera też zwrot z podatku bo na internecie to różnie pisze? A drugie pytanie nie związane bezpośrednio z prawem ale może ktoś wie. Czy od podatku można odliczyć koszty paliwa związane z dojazdem do pracy?...
Kara pieniężna nałożona na pracownika.
Witam, pracuje w firmie zajmującej się sprzedażą okien, zamówiłem okna u producenta, okazało się że zamówiłem błędne wymiary. Klientka zdenerwowana chce obciążyć mnie karą. którą będzie musiała zapłacić wykonawcy kuchni. Wstępnie powiedziała, że jest to 29 tysięcy. I teraz pytanie czy ja jako zarabiający minimalna krajową muszę płacić tak wysoką karę? Ewentualnie jeśli będzie chciała wyciągnąć taką karę od pracodawcy to czy pracodawca może obarc...

Wyszukiwarka