sprzedaż telefonu

Witam. W zeszłym tygodniu sprzedałam pewnemu panu przez portal OLX telefon. Pan przelał na moje konto opłatę za telefon + koszt wysyłki do paczkomatu. Po otrzymaniu przelewu od razu nadałam paczkę w paczkomacie i przekazałam panu nr do śledzenia przesyłki. Kiedy paczka już dotarła pan miał 48 godzin na odbiór. Na śledzeniu przesyłki widziałam, że nie odbierał jej, więc kiedy zostało około 6 godzin napisałam do niego, aby odebrał paczkę lub przedłużył jej pobyt w paczkomacie, prośbę ponawiałam jeszcze 2 razy, jednak bez kontaktu zwrotnego ze strony kupującego, mimo że wyświetlał moje wiadomości. Dosłownie 5 minut po tym jak upłynął czas na odbiór, napisał do mnie z prośbą (a właściwie bardziej żądaniem) o zwrot pieniędzy, bez żadnych wyjaśnień, co do braku odbioru przesyłki.
I teraz pytanie, jaką kwotę powinnam zwrócić panu, czy będzie to całość jaką mi przelał, czy mogę potrącić z tego opłatę za dwie przesyłki? Dodam, że sprzedawałam jako osoba prywatna, nie przedsiębiorca.
anonim cytuj
23-09-2020
Odmawiasz zwrotu, wskazujesz na brak podstaw do odstąpienia od umowy. Umowa jest ważna, wiążąca i z twojej strony wykonana z chwilą nadania przesyłki przewoznikiem.
Czy Pan odebrał ma na to zerowy wpływ. Rzecz jest jego, niezaleznie czy jest aktualnie u przewoźnika czy poszła do utylizacji paczek na Koluszki

anonim cytuj
23-09-2020
A jak wyglądałaby sytuacja gdybym przesłała paczkę za pobraniem? Gdy kupujący jej nie odbierze mogę w jakiś sposób domagać się zwrotu pieniędzy?

anonim cytuj
23-09-2020
A jak wyglądałaby sytuacja gdybym przesłała paczkę za pobraniem? Gdy kupujący jej nie odbierze mogę w jakiś sposób domagać się zwrotu pieniędzy?

anonim cytuj
23-09-2020
możesz wtedy napisać pismo z przedsądowym wezwaniem do zapłaty za koszty wysyłki a później kierować sprawę do e-sądu.
W obecnej sytuacji możesz tez nie odbierać paczki, jeśli do Ciebie wróci - nie ma Cię w domu i już. Paczka opłacona, wróci na sortownie - w tej chwili jej właścicielem jest nabywca i to niech on jej szuka. Przekazałas numer przesyłki, Twoja rola na tym się kończy

anonim cytuj
23-09-2020

Sugerowane Tematy

Kwota wolna od zajęcia z rachunku bankowego.
Dzień dobry. Od niedawna jestem po raz pierwszy "ofiarą" egzekucji. Zalegam 7500 zł. Komornik wszedł na konto po czym oczywiście pojawił się minus o tej wartości oraz informacja o kwocie wolnej. Natomiast w dniu wypłaty dostałem przelew 2600 zł i to akurat rozumiem jednak dług na koncie zmniejszył się o ten właśnie przelew (czyli pozostaję -4900), a nie o pozostałą o część wypłaty, która , to powinna iść na poczet tegoż długu. Przy tym...
zakupy na zeszyt
Witam, Jeśli klient wziął towar na „zeszyt” i długi czas już tego nie opłaca to jest jakaś szansa odzyskania pieniędzy? Imię nazwisko są, ewentualnie nr tel i adres tego klienta. Z gory dziekuje za pomoc...
odwołanie popełnienia wykroczenia
Witam. 2 miesiące temu złożyłam zawiadomienie na policji o popełnieniu wykroczenia, którym było przywłaszczenie. Doszłam do porozumienia z tą osobą i chciałabym odwołać swoje zgłoszenie. Jak wygląda procedura w tej kwestii ? Co powinnam napisać we wniosku ?...
Dożywocie na części nieruchomości
Witam. Mam pytanie co robić w danej sytuacji. Moi rodzice są po rozwodzie i posiadają dom jako współwłasność małżeńska. Ojciec przepisał swoją część na moja siostrę w zamian za dożywotnie utrzymanie. W tym domu mieszka tylko moja mama. Czy siostra może tam ulokować ojca bez zgody mamy która nie chce z nim mieszkać? Czy jest szansa na zniesienie współwłasności przez sąd? Czy jeżeli mama udowodni że to ona płaciła za całą budowę domu to miała by mn...

Wyszukiwarka