sprzedaż telefonu

Witam. W zeszłym tygodniu sprzedałam pewnemu panu przez portal OLX telefon. Pan przelał na moje konto opłatę za telefon + koszt wysyłki do paczkomatu. Po otrzymaniu przelewu od razu nadałam paczkę w paczkomacie i przekazałam panu nr do śledzenia przesyłki. Kiedy paczka już dotarła pan miał 48 godzin na odbiór. Na śledzeniu przesyłki widziałam, że nie odbierał jej, więc kiedy zostało około 6 godzin napisałam do niego, aby odebrał paczkę lub przedłużył jej pobyt w paczkomacie, prośbę ponawiałam jeszcze 2 razy, jednak bez kontaktu zwrotnego ze strony kupującego, mimo że wyświetlał moje wiadomości. Dosłownie 5 minut po tym jak upłynął czas na odbiór, napisał do mnie z prośbą (a właściwie bardziej żądaniem) o zwrot pieniędzy, bez żadnych wyjaśnień, co do braku odbioru przesyłki.
I teraz pytanie, jaką kwotę powinnam zwrócić panu, czy będzie to całość jaką mi przelał, czy mogę potrącić z tego opłatę za dwie przesyłki? Dodam, że sprzedawałam jako osoba prywatna, nie przedsiębiorca.
anonim cytuj
23-09-2020
Odmawiasz zwrotu, wskazujesz na brak podstaw do odstąpienia od umowy. Umowa jest ważna, wiążąca i z twojej strony wykonana z chwilą nadania przesyłki przewoznikiem.
Czy Pan odebrał ma na to zerowy wpływ. Rzecz jest jego, niezaleznie czy jest aktualnie u przewoźnika czy poszła do utylizacji paczek na Koluszki

anonim cytuj
23-09-2020
A jak wyglądałaby sytuacja gdybym przesłała paczkę za pobraniem? Gdy kupujący jej nie odbierze mogę w jakiś sposób domagać się zwrotu pieniędzy?

anonim cytuj
23-09-2020
A jak wyglądałaby sytuacja gdybym przesłała paczkę za pobraniem? Gdy kupujący jej nie odbierze mogę w jakiś sposób domagać się zwrotu pieniędzy?

anonim cytuj
23-09-2020
możesz wtedy napisać pismo z przedsądowym wezwaniem do zapłaty za koszty wysyłki a później kierować sprawę do e-sądu.
W obecnej sytuacji możesz tez nie odbierać paczki, jeśli do Ciebie wróci - nie ma Cię w domu i już. Paczka opłacona, wróci na sortownie - w tej chwili jej właścicielem jest nabywca i to niech on jej szuka. Przekazałas numer przesyłki, Twoja rola na tym się kończy

anonim cytuj
23-09-2020

Sugerowane Tematy

sprawa sądowa w związku z zadłużeniem z przed 10lat
Dzień dobry, niemal 10lat temu mój rodzić miał sprawę sądową w związku z zadłużeniem czynszu, miałem wtedy 13 lat, teraz po takim czasie otrzymałem zawiadomienie o wszczęciu postępowania egzekucyjnego w którym pokryć mam koszta sądowe/adwokackie/korespondencyjne+prowizje czy to jest zgodne z prawem? Że pokrywać muszę koszta za sprawę która odbyła się niemal 10 lat temu, a ja byłem niepełnoletni?...
Wyrok nakazowy, czy da się coś z tym zrobić?
Witam Mam nakaz zapłaty jeszcze nie odebrany ale wiem z portalu e-sądu suma do zapłaty 10 tyś a koszty sądowe to 5 tyś czy ja coś mogę z tym zrobić jeszcze? Chodzi o czynsz i wyrok jest nakazowy....
Rozstanie z partnerem a dziecko.
Dzień dobry. Proszę o informację w następującym temacie: para nie będąca małżeństwem rozstała się. Kwestie związane z dzieckiem mają uregulowane ustnie - dziecko jest u matki, ojciec zabiera dziecko w ustalone dni - podobnie jak przy rozwodach, przy czym oboje mają pełna władze rodzicielską. Pytanie czy trzeba to jakoś sformalizować? Czasami dochodzi do sporów w sensie matka wymusza określone zachowanie względem ojca (w sensie np. nie może zabier...
Czy rodzina ma prawo nie udostępnić mi mieszkania?
Niestety życie nie potoczyło mi się jakbym chciała i jestem zmuszona wrócić do mieszkania w którym mieszka moja rodzina. Jestem tam zameldowana lecz nie zamieszkuję już bardzo długo, (mieszkanie miasta). Czy rodzina ma prawo nie udostępnić mi mieszkania?...

Wyszukiwarka