sprzedaż telefonu

Witam. W zeszłym tygodniu sprzedałam pewnemu panu przez portal OLX telefon. Pan przelał na moje konto opłatę za telefon + koszt wysyłki do paczkomatu. Po otrzymaniu przelewu od razu nadałam paczkę w paczkomacie i przekazałam panu nr do śledzenia przesyłki. Kiedy paczka już dotarła pan miał 48 godzin na odbiór. Na śledzeniu przesyłki widziałam, że nie odbierał jej, więc kiedy zostało około 6 godzin napisałam do niego, aby odebrał paczkę lub przedłużył jej pobyt w paczkomacie, prośbę ponawiałam jeszcze 2 razy, jednak bez kontaktu zwrotnego ze strony kupującego, mimo że wyświetlał moje wiadomości. Dosłownie 5 minut po tym jak upłynął czas na odbiór, napisał do mnie z prośbą (a właściwie bardziej żądaniem) o zwrot pieniędzy, bez żadnych wyjaśnień, co do braku odbioru przesyłki.
I teraz pytanie, jaką kwotę powinnam zwrócić panu, czy będzie to całość jaką mi przelał, czy mogę potrącić z tego opłatę za dwie przesyłki? Dodam, że sprzedawałam jako osoba prywatna, nie przedsiębiorca.
anonim cytuj
23-09-2020
Odmawiasz zwrotu, wskazujesz na brak podstaw do odstąpienia od umowy. Umowa jest ważna, wiążąca i z twojej strony wykonana z chwilą nadania przesyłki przewoznikiem.
Czy Pan odebrał ma na to zerowy wpływ. Rzecz jest jego, niezaleznie czy jest aktualnie u przewoźnika czy poszła do utylizacji paczek na Koluszki

anonim cytuj
23-09-2020
A jak wyglądałaby sytuacja gdybym przesłała paczkę za pobraniem? Gdy kupujący jej nie odbierze mogę w jakiś sposób domagać się zwrotu pieniędzy?

anonim cytuj
23-09-2020
A jak wyglądałaby sytuacja gdybym przesłała paczkę za pobraniem? Gdy kupujący jej nie odbierze mogę w jakiś sposób domagać się zwrotu pieniędzy?

anonim cytuj
23-09-2020
możesz wtedy napisać pismo z przedsądowym wezwaniem do zapłaty za koszty wysyłki a później kierować sprawę do e-sądu.
W obecnej sytuacji możesz tez nie odbierać paczki, jeśli do Ciebie wróci - nie ma Cię w domu i już. Paczka opłacona, wróci na sortownie - w tej chwili jej właścicielem jest nabywca i to niech on jej szuka. Przekazałas numer przesyłki, Twoja rola na tym się kończy

anonim cytuj
23-09-2020

Sugerowane Tematy

Alimenty na rodzica.
Witam, czy pozbawiona praw matka, która nie interesowała się dzieckiem przez ponad 10 lat oraz nie płaciła zasądzonych alimentów, może nagle ubiegać się o alimenty od pełnoletniego dziecka, które dopiero co ukończyło szkołę zawodową ale nadal się uczy ? Ubiega się ze względu na długi oraz sytuację materialną, brak pracy i to, że ma na utrzymaniu dwójkę dzieci. Dziecko zarabia około 2500 zł na rękę uczy się prywatnie, wynajmuje mieszkanie. Jakie s...
Sprzedawca miga się od wystawienia faktury
Witam.W zeszłym tygodniu zakupiłem felgi do samochodu przez olx,w ogłoszeniu (wystawione jako firma)sprzedający podał informację,że wystawia fakturę-na tej opcji mi zależało.Zamówiłen felgi,podałem informację,że chcę otrzymać fakturę-podałem dane do jej wystawienia.Sprzedawca poinformował,że faktura będzie przypięta do opakowania.Felgi dotarły(zapłaciłem przy odbiorze),niestety faktury ani jakiegokolwiek dowodu zakupu nie otrzymałem.Skontaktowałe...
Szkody podczas montażu fotowoltaiki.
Mam problem z firmą, która montowała u mnie instalację fotowoltaiczną. Na początek dodam, że umowę podpisaliśmy z firmą A, która zleciła montaż instalacji firmie B i o tej firmie będę pisać. Panowie podczas montażu tejże instalacji, wywiercili w dachu sporo dziur ( szukali krokwi grubym wiertłem zamiast cienkim, według umowy gwarantowali profesjonalny sprzęt ), dziurawiąc również membranę. Wykonaliśmy test szczelności i niestety ale woda ciekła t...
Czy starsze niepełnoletnie rodzeństwo może odebrać młodsze z przedszkola?
Problem może banalny ale nie wiem jak mogę go prawnie załatwić. Dziecko 5 latek chodzi do publicznego przedszkola ja z racji wykonywania swojej pracy (godziny pracy 6-18) nie jestem w stanie odebrać go o 16 z przedszkola i wysłałam 15 letnią córkę. Pani dyrektor(osoba stanowcza i bez chęci współpracy z rodzicami ) uświadomiła mnie ze jest to osoba nieletnia i nie może wydać jej malucha. Nawet nie mogę napisać oświadczenia ze na moją odpowiedzial...

Wyszukiwarka