Windykacja długu już raz spłaconego.

Miałem dług. Komornik ściągnął z poborów całość zadłużenia co do złotówki. Po otrzymaniu od komornika potwierdzenia zamknięcia sprawy (bo wszystko uregulowane) firma windykacyjna, która wszczęła sprawę - wydzwania do mnie "bo jeszcze zostało do dopłacenia" kilka setek. W tej samej sprawie, ten sam wierzyciel - i mam na podstawie telefonicznej informacji przelać kasę na ich konto. Pytanie: reagować? Czego się domagać? Co taka firma musi mi przedstawić, abym miał poczucie obowiązku zapłaty? Mówią o jakiś "kosztach poprzednich działań", ale komornik w tekście info o zamknięciu postępowania napisał, że spłacona kwota zawiera koszty poprzednich czynności. Jak to powinno wyglądać?
anonim cytuj
01-03-2024
Neguję istnienie zobowiązania.
Wzywam do okazania dokumentów uprawniających do roszczeń pod rygorem zgłoszenia próby wyłudzenia.
Niczego nie potwierdzać, nic nie przelewać.

anonim cytuj
01-03-2024
Komornik bada teraz przedawnienie z urzędu, co do kwoty głównej. Przejrzyj akta sprawy komorniczej, być może między 2016 a 2023r. były jakieś egzekucje. Poza tym tytuł wykonawczy z 2016 przedawni się dopiero 9 lipca 2024r., bo w 2018 była zmiana przepisów.

anonim cytuj
01-03-2024
Przedawnienie nie uruchamia się "z automatu". Zarzut przedawnienia musi być podniesiony przez dłużnika. Ty tego nie zrobiłeś. Teraz już za późno.

anonim cytuj
01-03-2024

Sugerowane Tematy

Dziedziczenie przez dzieci konkubenta.
Moja mama była w nieformalnym związku przez prawie 20 lat. Po Jej śmierci, 4 lata temu, majątek odziedziczyliśmy we trójkę razem z rodzeństwem. Partner mamy oczywiście mieszkał do końca życia z Nami. Ma On dwójkę dzieci z, którymi nie utrzymywał kontaktu. Czy mogą Oni teraz żądać jakiegoś spadku lub ewentualnie chcieć żebyśmy spłacało kredyt, który miał mamy partner a nie ubezpieczył go na wypadek swojej śmierci?...
Pracodawca odmówił urlopu.
Pracuje już 12 lat w jednej firmie, w tym roku zmienił się zarząd i dzieją się cuda. 18 listopada złożyłem wniosek urlopowy na dni 2-5 stycznia, kilka dni temu udało się kupić wyjazd last minute, a w dniu dzisiejszym kierownik przekazał mi wiadomość od pani prezes: wypisanie wniosku nie jest jednoznaczne z dostaniem urlopu. Do dziś nikt mi słowem nie powiedział że nie dostanę urlopu, zawsze po prostu był wpisany na liście obecności i tyle. Jes...
Pożyczyłem pieniądze jak je odzyskać ?
Pożyczyłem pieniądze na słowo czy jest szansa żeby je odzyskać ? Omamiła mnie mama kolegi (bardzo dobrego kolegi) która zaproponowała współpracę w otwarciu baru. Przyszła do mnie do pracy i powiedziała, że potrzebuje pracownika a nawet "wspólnika" do otworzenia i prowadzenia baru więc niewiele myśląc zgodziłem się i już tydzień później zrezygnowałem z pracy i zacząłem remontować bar w którym później miałem zacząć pracować a nawet mieć ...
Darowizna dla siostry po sprzedaży samochodu (spadek). Czy zgłosić w US?
Brat kawaler sprzedał samochód, który zmarła mama przekazała mu w spadku w testamencie. Brat chce połowę kwoty uzyskanej ze sprzedaży darować siostrze - 3000 zł. Czy brat lub siostra powinni zgłosić darowiznę w Urzędzie Skarbowym?...

Wyszukiwarka