Windykacja długu już raz spłaconego.

Miałem dług. Komornik ściągnął z poborów całość zadłużenia co do złotówki. Po otrzymaniu od komornika potwierdzenia zamknięcia sprawy (bo wszystko uregulowane) firma windykacyjna, która wszczęła sprawę - wydzwania do mnie "bo jeszcze zostało do dopłacenia" kilka setek. W tej samej sprawie, ten sam wierzyciel - i mam na podstawie telefonicznej informacji przelać kasę na ich konto. Pytanie: reagować? Czego się domagać? Co taka firma musi mi przedstawić, abym miał poczucie obowiązku zapłaty? Mówią o jakiś "kosztach poprzednich działań", ale komornik w tekście info o zamknięciu postępowania napisał, że spłacona kwota zawiera koszty poprzednich czynności. Jak to powinno wyglądać?
anonim cytuj
01-03-2024
Neguję istnienie zobowiązania.
Wzywam do okazania dokumentów uprawniających do roszczeń pod rygorem zgłoszenia próby wyłudzenia.
Niczego nie potwierdzać, nic nie przelewać.

anonim cytuj
01-03-2024
Komornik bada teraz przedawnienie z urzędu, co do kwoty głównej. Przejrzyj akta sprawy komorniczej, być może między 2016 a 2023r. były jakieś egzekucje. Poza tym tytuł wykonawczy z 2016 przedawni się dopiero 9 lipca 2024r., bo w 2018 była zmiana przepisów.

anonim cytuj
01-03-2024
Przedawnienie nie uruchamia się "z automatu". Zarzut przedawnienia musi być podniesiony przez dłużnika. Ty tego nie zrobiłeś. Teraz już za późno.

anonim cytuj
01-03-2024

Sugerowane Tematy

Umowa dożywocia.
Hej, Dostałem od wujka propozycję przepisania na mnie mieszkania w formie umowy dożywocia. Wujek chciałby chyba jakąś kwotę i mieszkać tam do śmierci, a potem ja bym to przejął. Tak to zrozumiałem. Wujek ma 88 lat. Ale ma też syna. Nie wiem do końca jak są sformułowane te umowy dożywocia, nie mam doświadczenia w tego typu sprawach. Ogólnie wujek ma kiepski kontakt z synem, dlatego chce przepisać to mieszkanie na mnie. Pytanie, co w takiej umowi...
montaż monitoringu
Witam Mam dwa pytania Czy mogę bez zgody sąsiadów zamontować monitoring obejmujacy część wspólną spółdzielni mieszkaniowej? (montaż na mojej części nieruchomości) I czy nagranie mogę przekazać Policji w celu wystawienia mandatu za zanieczyszczczanie trawnika? Sąsiad wyprowadza tam psa a moje prośby o zaprzestanie tego "procederu" ma w nosie mimo że tam bawi się moje dziecko. Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam...
Czy ojciec dziecka może nie płacić zasadzonych alimentów?
Witam. Czy ojciec dziecka może nie płacić zasadzonych alimentów biorąc pod uwagę sobie,że kilka lat wstecz wysyłał trochę więcej niż powinien np na święta, urodziny dziecka, komunia itp. Czy może nie informując matki nie płacić przez okres już 9 miesięcy. ...
Wymiana dokumentu Prawo jazdy
Jeśli siostra miała bezterminowe prawo jazdy, ale zmieniła nazwisko po ślubie i wymieniła dokument prawo jazdy wtedy zmienili jej na terminowe prawo jazdy. Było to ok. 6 lat temu. Wyczytałam w Internecie, że skoro ktoś ma bezterminowe prawo jazdy to po zmianie nazwiska dalej powinny być bezterminowe. Jednakże jej zrobili terminowe. Stąd pytanie: Czy można to jeszcze zmienić ten dokument na bezterminowe?...

Wyszukiwarka