Windykacja długu już raz spłaconego.

Miałem dług. Komornik ściągnął z poborów całość zadłużenia co do złotówki. Po otrzymaniu od komornika potwierdzenia zamknięcia sprawy (bo wszystko uregulowane) firma windykacyjna, która wszczęła sprawę - wydzwania do mnie "bo jeszcze zostało do dopłacenia" kilka setek. W tej samej sprawie, ten sam wierzyciel - i mam na podstawie telefonicznej informacji przelać kasę na ich konto. Pytanie: reagować? Czego się domagać? Co taka firma musi mi przedstawić, abym miał poczucie obowiązku zapłaty? Mówią o jakiś "kosztach poprzednich działań", ale komornik w tekście info o zamknięciu postępowania napisał, że spłacona kwota zawiera koszty poprzednich czynności. Jak to powinno wyglądać?
anonim cytuj
01-03-2024
Neguję istnienie zobowiązania.
Wzywam do okazania dokumentów uprawniających do roszczeń pod rygorem zgłoszenia próby wyłudzenia.
Niczego nie potwierdzać, nic nie przelewać.

anonim cytuj
01-03-2024
Komornik bada teraz przedawnienie z urzędu, co do kwoty głównej. Przejrzyj akta sprawy komorniczej, być może między 2016 a 2023r. były jakieś egzekucje. Poza tym tytuł wykonawczy z 2016 przedawni się dopiero 9 lipca 2024r., bo w 2018 była zmiana przepisów.

anonim cytuj
01-03-2024
Przedawnienie nie uruchamia się "z automatu". Zarzut przedawnienia musi być podniesiony przez dłużnika. Ty tego nie zrobiłeś. Teraz już za późno.

anonim cytuj
01-03-2024

Sugerowane Tematy

Niepłacenie alimentów na dziecko.
Może ktoś mi powiedzieć jak wygląda sprawa z alimentami i komornikiem. Jeśli ojciec nie płaci i po zgłoszeniu do komornika jak wygląda dalsze postepowanie. Ma wyznaczone 800zl na dziecko. Czy komornikiem ściąga całość? Jeśli by fundusz mi wypłacał te 500zl to co z resztą kwoty?...
Zwrot auta przez kupującego.
Mam taki problem a mianowicie jestem sprzedającym i sprzedałem samochód na umowę kupna sprzedaży auto sprowadzone z zagranicy nie zarejestrowane w kraju Kupujący przyjechał obejrzał nie narzekał przejechał się zapłacił spisaliśmy umowę wziął dokumenty od auta wszystko było przygotowane do rejestracji zarejestrował przyjechał z blachami założył blachy wsiadł i z auta i nagle coś mu nie pasowało ze sprzęgłem zadzwonił do mechanika powiedział mu że...
Sprzedaż samochodu -roszczenia kupującego
Witam Serdecznie. Bardzo proszę o radę. Sprzedałem auto jako osoba prywatna na umowę również osobie prywatnej. Po 7 tygodniach kupujący piszę że zawór egr nie działa prawidłowo i wyskakuje błąd. Przypomniałem kupującemu grzecznie , że powiedziałem mu o ingerencji w filtr DPF oraz zawór egr , ten jednak stwierdził, że DPF tak owszem jednak o zaworze nie było mowy. Jest słowo przeciwko słowie. Ma jakieś moje screeny z forum gdzie pisałem o ty...
Nie dostałam paragonu, jak mogę go uzyskać?
Nie został mi wydany paragon za sesje zdjęciowa. Gdzie mogę to zgłosić i jak wygląda taka procedura? Zgłaszam to anonimowo czy podaję przy tym swoje dane ?...

Wyszukiwarka