Miałem dług. Komornik ściągnął z poborów całość zadłużenia co do złotówki. Po otrzymaniu od komornika potwierdzenia zamknięcia sprawy (bo wszystko uregulowane) firma windykacyjna, która wszczęła sprawę - wydzwania do mnie "bo jeszcze zostało do dopłacenia" kilka setek. W tej samej sprawie, ten sam wierzyciel - i mam na podstawie telefonicznej informacji przelać kasę na ich konto. Pytanie: reagować? Czego się domagać? Co taka firma musi mi przedstawić, abym miał poczucie obowiązku zapłaty? Mówią o jakiś "kosztach poprzednich działań", ale komornik w tekście info o zamknięciu postępowania napisał, że spłacona kwota zawiera koszty poprzednich czynności. Jak to powinno wyglądać?
Neguję istnienie zobowiązania.
Wzywam do okazania dokumentów uprawniających do roszczeń pod rygorem zgłoszenia próby wyłudzenia.
Niczego nie potwierdzać, nic nie przelewać.
anonim cytuj
01-03-2024
Komornik bada teraz przedawnienie z urzędu, co do kwoty głównej. Przejrzyj akta sprawy komorniczej, być może między 2016 a 2023r. były jakieś egzekucje. Poza tym tytuł wykonawczy z 2016 przedawni się dopiero 9 lipca 2024r., bo w 2018 była zmiana przepisów.
anonim cytuj
01-03-2024
Przedawnienie nie uruchamia się "z automatu". Zarzut przedawnienia musi być podniesiony przez dłużnika. Ty tego nie zrobiłeś. Teraz już za późno.
Szanowni Państwo,
proszę o informację czy istnieją lub w jaki sposób mógłbym zebrać dane na temat dostępnych świadczeń dla opiekuna osoby niepełnosprawnej BEZ KRYTERIUM DOCHODOWEGO.
Krótki opis:
- opiekun opiekuje się osobą niezdolną do samodzielnej egzystencji, bezterminowo z orzeczeniem o niepełnosprawności,
- osoba niepełnosprawna ma męża, lecz >75 lat, stąd nie jest w stanie się nią opiekować,
- opiekun nie podejmuje pracy ze względu ...
Witam , proszę o pomoc.
Jestem w 7 miesiacu ciazy, natomiast ojciec dziecka popełnił samobójstwo… nie wiem co zrobić, poniewaz aktualnie nie pracuje. Nie byliśmy małżeństwem i nie wiem czy należą mi się jakieś świadczenia na zapomogę dziecka.. Partner pracował za granica - Holandia, Legalnie- przez agencje pracy. Z tego co czytałam przysługuje renta… gdzie najlepiej się udać dowiedzieć co w tej sytuacji ? ZUS ? Chodzi również o to ze jeżeli o...
W tym tygodniu ojciec mojego partnera przypisuje mu dom z dożywotnią opieką. Mam dwa pytania.
1. W domu zameldowana jest siostra partnera, która wyprowadzila się z początkiem grudnia zostawiając chorego ojca. Nie wie o przepisaniu domu, dotąd była przekonana że dom jej się ostanie. Jeśli dowie się o próbie wymeldowania wróci mieszkać spowrotem. Jak ugryzc tą sprawę?
2. Ja wykladam pieniądze na notariusza i pozniejszy remont, nie mamy ślubu i ...
Od kilku lat płacę alimenty na dzieci w kwocie 2 tys. Otrzymałem dzisiaj pismo od komornika dot. zajęcia wynagrodzenia w związku z niespłaconym kredytem bankowym. Zarabiam 5 tys. na rękę, 2 tys. oddaję dzieciom. Czy w takiej sytuacji komornik zabierze mi całą kwotę powyżej minimalnego wynagrodzenia, tj. zostawi tylko 2.709,48 zł ? Jeżeli z tego oddam 2 tys. zł na dzieci, to na życie zostanie mi tylko 709,48zł. Co powinienem zrobić, żeby komornik ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: