Spadkobierca zobowiązuje spadkobiercę testamentowego (brata), do wykonania polecenia poprzez przeniesienia na córkę spadkodawcy własności lokalu mieszkalnego.
Pytanie: czy przy obliczaniu zachowku wartość spadku będzie pomniejszona o wartość tego przedmiotu polecenia, tj. lokalu (mniejszy zachowek), czy też wartość tego lokalu nie pomniejsza wartości spadku i podwyższa wysokość zachowku?
Cytat:
Art. 993. Przy obliczaniu zachowku nie uwzględnia się zapisów zwykłych
i poleceń, natomiast dolicza się do spadku, stosownie do przepisów poniższych,
darowizny oraz zapisy windykacyjne dokonane przez spadkodawcę.
Czyli że zapisy i polecenia są zupełnie obojętne dla wyliczenia substratu zachowku i zachowku należnego osobie uprawnionej.
Jednak zachowek należny osobie uprawnionej nie jest tożsamy z wysokością jej roszczenia z tytułu zachowku. Uprawniony może domagać się zapłaty tylko do wysokości swojego roszczenia.
Roszczenie = zachowek należny - przysporzenia zaspokajające zachowek.
Zapis zwykły i niektóre polecenia należą właśnie do tych przysporzeń zaspokajających zachowek czyli zmniejszają wysokość ostatecznego roszczenia.
Jeszcze dodam że zamiast za pomocą polecenia czy zapisu zwykłego to lepiej było w testamencie zapisać windykacyjnie własność lokalu mieszkalnego córce spadkodawcy.
Zapis zwykły i polecenie nie zawsze zostaną wykonane w całości albo będzie wymagana dopłata ze strony zapisobiercy dlatego że zapisy zwykłe i polecenia mogą podlegać zmniejszeniu (art. 1003-1006 kc).
anonim cytuj
23-02-2024
Czyli przysporzeniem osoby uprawnionej z tytułu zachowku będzie to, które otrzymała z tytułu darowizny?
Czy dobrze zrozumiałem, że w takiej sytuacji zobowiązany do zapłaty zachowku (brat) na rzecz córki spadkodawcy od wartości należnego zachowku może odjąć wartość lokalu, który przeniósł na jej rzecz?
anonim cytuj
23-02-2024
Tak. Darowizna otrzymana od spadkodawcy też zalicza się do przysporzeń które zaspokajają zachowek należny osobie obdarowanej.
Witam, mam pytanie o poprawność zapisu w umowie o prace na 1/2 etatu: wynagrodzenie zasadnicze 1000 zł brutto + premia brutto do 400 zł. Czy w tym wypadku premia wlicza się jakoś w wynagrodzenie zasadnicze? W mojej ocenie minimalne zasadnicze wynagrodzenie powinno wynosić 1400 zł brutto + ewentualne premie. Poproszę o poradę czy taki zapis jest zgodny z prawem. Pozdrawiam...
Babcia zostawiła testament notarialny. Wszystko przepisała na mnie.
Siostra złożyła do sądu wniosek, że kwestionuje testament, bo jej zdaniem babcia była niepoczytalna. Babcia do chwili napisania testamentu nie leczyła się psychiatrycznie. 2 miesiące po napisaniu testamentu, uległa wypadkowi, trafiła pod opiekę mojej mamy, załamała się psychicznie i trzeba było poprosić psychiatrę który wypisał Ketrel.
Czy to może mieć wpływ, że sąd unieważni...
Witam serdecznie,
10 października kupiłam na stronie internetowej 2 komplety dresów.
11 listopada wysłałam odstąpienie od umowy przez pocztę e-mail ponieważ ciągle czekali na dostawę-brak towaru w magazynie.
14 listopada odpisali z informacją o anulowaniu zamówienia oraz prośbą o numer rachunku bankowego do zwrotu. Odpisałam.
18 listopada napisałam przypomnienie, oraz dzisiaj 30.11 ponaglenie.
Jaki krok powinien być następny? Jak odzyskać ...
Pracodawca chcąc zmienić warunki umowy podsunął do podpisania porozumienie zmieniające warunki pracy i płacy (z całego etatu na 1/2). Pracownik napisał że nie wyraża zgody na zmianę warunków i oddał pismo pracodawcy. Ten twierdzi że jest to równoznaczne z rozpoczęciem okresu wypowiedzenia. Pytanie czy pracodawca nie powinien wręczyć pracownikowi dokumentu - wypowiedzenia. Czy brak zgody na porozumienie zmieniające jest równoznaczne z wypowiedzeni...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: