Spadkobierca testamentowy.

Spadkobierca zobowiązuje spadkobiercę testamentowego (brata), do wykonania polecenia poprzez przeniesienia na córkę spadkodawcy własności lokalu mieszkalnego.
Pytanie: czy przy obliczaniu zachowku wartość spadku będzie pomniejszona o wartość tego przedmiotu polecenia, tj. lokalu (mniejszy zachowek), czy też wartość tego lokalu nie pomniejsza wartości spadku i podwyższa wysokość zachowku?
anonim cytuj
23-02-2024
Cytat:
Art. 993. Przy obliczaniu zachowku nie uwzględnia się zapisów zwykłych
i poleceń, natomiast dolicza się do spadku, stosownie do przepisów poniższych,
darowizny oraz zapisy windykacyjne dokonane przez spadkodawcę.

Czyli że zapisy i polecenia są zupełnie obojętne dla wyliczenia substratu zachowku i zachowku należnego osobie uprawnionej.
Jednak zachowek należny osobie uprawnionej nie jest tożsamy z wysokością jej roszczenia z tytułu zachowku. Uprawniony może domagać się zapłaty tylko do wysokości swojego roszczenia.
Roszczenie = zachowek należny - przysporzenia zaspokajające zachowek.
Zapis zwykły i niektóre polecenia należą właśnie do tych przysporzeń zaspokajających zachowek czyli zmniejszają wysokość ostatecznego roszczenia.
Jeszcze dodam że zamiast za pomocą polecenia czy zapisu zwykłego to lepiej było w testamencie zapisać windykacyjnie własność lokalu mieszkalnego córce spadkodawcy.
Zapis zwykły i polecenie nie zawsze zostaną wykonane w całości albo będzie wymagana dopłata ze strony zapisobiercy dlatego że zapisy zwykłe i polecenia mogą podlegać zmniejszeniu (art. 1003-1006 kc).

anonim cytuj
23-02-2024
Czyli przysporzeniem osoby uprawnionej z tytułu zachowku będzie to, które otrzymała z tytułu darowizny?
Czy dobrze zrozumiałem, że w takiej sytuacji zobowiązany do zapłaty zachowku (brat) na rzecz córki spadkodawcy od wartości należnego zachowku może odjąć wartość lokalu, który przeniósł na jej rzecz?

anonim cytuj
23-02-2024
Tak. Darowizna otrzymana od spadkodawcy też zalicza się do przysporzeń które zaspokajają zachowek należny osobie obdarowanej.

anonim cytuj
23-02-2024

Sugerowane Tematy

Zakończenie alimentacji.
Uprawniony do płacenia alimentów tata ma 22letnią córkę, która zakończyła edukację 3 lata temu, pracowała przez kolejne 2 lata, po czym urodziła dziecko i jest na urlopie macierzyńskim. Nie jest w związku małżeńskim. Żyje z partnerem. Czy tata ma szansę w sądzie na zakończenie alimentacji na córkę? Czy jednak może się okazać, że córka nie jest w stanie samodzielnie utrzymać siebie i teraz swojego dziecka i dlatego potrzebne są jej alimenty od tat...
Kontakt dziecka z ojcem.
Dziecko nie chce jechać do ojca czy w takim wypadku musi gdy kontakty są ustanowione sądownie. Wiem, że kiedyś matka miała obowiązek zachęcać dziecko, ale chyba coś się zmieniło w TK. Nie do końca wiem co......
Różnica między pozwem , a zawiadomieniem możliwości popełnienia przestępstwa
witam Czym różni się pozew , a zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa ? A mianowicie czy za pozew muszę zapłacić koszty sądowe , a za zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa nie? Czy dobrze rozumiem czy jestem w błędzie ? Moje kolejne pytanie jest następujące : Czy prokuratura po złożeniu zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa ma obowiązek rozpatrzeć czy zawiadomienie jest zasadne czy nie, a jeśli uzna za z...
Egzekucja komornicza.
Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie spraw egzekucyjnych. Otrzymałam pismo od komornika o podstawienie pojazdu pod kancelarię, celem zajęcia mienia. Czy komornik moze żądać ruchomości, która prawie 20krotnie przekracza wysokosc długu? Dług opiewa na 1500 zł już z opłatami komorniczymi, wartość auta to ponad 25000. Dodatkowo, auto ma dwóch właścicieli, a postępowanie tyczy się tylko jednego z nich. Nie jest to małżeństwo. Jak rozwiązać tą sprawę? Ko...

Wyszukiwarka