Spadkobierca zobowiązuje spadkobiercę testamentowego (brata), do wykonania polecenia poprzez przeniesienia na córkę spadkodawcy własności lokalu mieszkalnego.
Pytanie: czy przy obliczaniu zachowku wartość spadku będzie pomniejszona o wartość tego przedmiotu polecenia, tj. lokalu (mniejszy zachowek), czy też wartość tego lokalu nie pomniejsza wartości spadku i podwyższa wysokość zachowku?
Cytat:
Art. 993. Przy obliczaniu zachowku nie uwzględnia się zapisów zwykłych
i poleceń, natomiast dolicza się do spadku, stosownie do przepisów poniższych,
darowizny oraz zapisy windykacyjne dokonane przez spadkodawcę.
Czyli że zapisy i polecenia są zupełnie obojętne dla wyliczenia substratu zachowku i zachowku należnego osobie uprawnionej.
Jednak zachowek należny osobie uprawnionej nie jest tożsamy z wysokością jej roszczenia z tytułu zachowku. Uprawniony może domagać się zapłaty tylko do wysokości swojego roszczenia.
Roszczenie = zachowek należny - przysporzenia zaspokajające zachowek.
Zapis zwykły i niektóre polecenia należą właśnie do tych przysporzeń zaspokajających zachowek czyli zmniejszają wysokość ostatecznego roszczenia.
Jeszcze dodam że zamiast za pomocą polecenia czy zapisu zwykłego to lepiej było w testamencie zapisać windykacyjnie własność lokalu mieszkalnego córce spadkodawcy.
Zapis zwykły i polecenie nie zawsze zostaną wykonane w całości albo będzie wymagana dopłata ze strony zapisobiercy dlatego że zapisy zwykłe i polecenia mogą podlegać zmniejszeniu (art. 1003-1006 kc).
anonim cytuj
23-02-2024
Czyli przysporzeniem osoby uprawnionej z tytułu zachowku będzie to, które otrzymała z tytułu darowizny?
Czy dobrze zrozumiałem, że w takiej sytuacji zobowiązany do zapłaty zachowku (brat) na rzecz córki spadkodawcy od wartości należnego zachowku może odjąć wartość lokalu, który przeniósł na jej rzecz?
anonim cytuj
23-02-2024
Tak. Darowizna otrzymana od spadkodawcy też zalicza się do przysporzeń które zaspokajają zachowek należny osobie obdarowanej.
Płacę od 2 lat alimenty na dwójkę dzieci, nigdy nie było opóźnienia. Niestety wylądowałem w szpitalu, będę tu jeszcze długo i po przebytej chorobie przez długi czas nie będę zdolny do pracy. Nie mam płatnego chorobowego. Zdiagnozowano u mnie gruźlicę a moje płuca były w dużym niedotlenieniu.
Czy jest możliwość wstrzymania płatności alimentów ?...
Witam, czy pozbawiona praw matka, która nie interesowała się dzieckiem przez ponad 10 lat oraz nie płaciła zasądzonych alimentów, może nagle ubiegać się o alimenty od pełnoletniego dziecka, które dopiero co ukończyło szkołę zawodową ale nadal się uczy ? Ubiega się ze względu na długi oraz sytuację materialną, brak pracy i to, że ma na utrzymaniu dwójkę dzieci. Dziecko zarabia około 2500 zł na rękę uczy się prywatnie, wynajmuje mieszkanie. Jakie s...
Jakiś czas temu otrzymałem dość sporą darowiznę od brata (zgłoszone do US). On i ja posiadamy rodziny. Niedawno za podarowaną gotówkę kupiłem mieszkanie spółdzielcze własnościowe. Czy po śmierci brata jego dzieci mogą upomnieć się o zachowek z tytułu tej darowizny? Jeśli tak, czy jest w takim przypadku jakaś droga prawna by tego uniknąć? Dodam, że ja i brat w tej kwestii jesteśmy zgodni, by prawa do tego mieszkania były tylko moje (ewentualnie po...
W takim układzie należy to traktować jak zadatek.
[quote]Ale w przypadku nie wywiązania się przez dewelopera z umowy powinien on zwrócić 5000pln raz, dwa, a tu oddaje tylko 5000. Czy taka umowa jest zgodna z prawem?[/quote]
Tak, ponieważ kc przewiduje, że strony mogą się tak umówić.
[quote]Jest napisane ze deweloper zapłaci Klientowi karę umowna 5000, ale nie ma nic kiedy zwróci pieniądze za opłatę rezerwacyjna, której dokonał Klient....czy p...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: