Spadkobierca zobowiązuje spadkobiercę testamentowego (brata), do wykonania polecenia poprzez przeniesienia na córkę spadkodawcy własności lokalu mieszkalnego.
Pytanie: czy przy obliczaniu zachowku wartość spadku będzie pomniejszona o wartość tego przedmiotu polecenia, tj. lokalu (mniejszy zachowek), czy też wartość tego lokalu nie pomniejsza wartości spadku i podwyższa wysokość zachowku?
Cytat:
Art. 993. Przy obliczaniu zachowku nie uwzględnia się zapisów zwykłych
i poleceń, natomiast dolicza się do spadku, stosownie do przepisów poniższych,
darowizny oraz zapisy windykacyjne dokonane przez spadkodawcę.
Czyli że zapisy i polecenia są zupełnie obojętne dla wyliczenia substratu zachowku i zachowku należnego osobie uprawnionej.
Jednak zachowek należny osobie uprawnionej nie jest tożsamy z wysokością jej roszczenia z tytułu zachowku. Uprawniony może domagać się zapłaty tylko do wysokości swojego roszczenia.
Roszczenie = zachowek należny - przysporzenia zaspokajające zachowek.
Zapis zwykły i niektóre polecenia należą właśnie do tych przysporzeń zaspokajających zachowek czyli zmniejszają wysokość ostatecznego roszczenia.
Jeszcze dodam że zamiast za pomocą polecenia czy zapisu zwykłego to lepiej było w testamencie zapisać windykacyjnie własność lokalu mieszkalnego córce spadkodawcy.
Zapis zwykły i polecenie nie zawsze zostaną wykonane w całości albo będzie wymagana dopłata ze strony zapisobiercy dlatego że zapisy zwykłe i polecenia mogą podlegać zmniejszeniu (art. 1003-1006 kc).
anonim cytuj
23-02-2024
Czyli przysporzeniem osoby uprawnionej z tytułu zachowku będzie to, które otrzymała z tytułu darowizny?
Czy dobrze zrozumiałem, że w takiej sytuacji zobowiązany do zapłaty zachowku (brat) na rzecz córki spadkodawcy od wartości należnego zachowku może odjąć wartość lokalu, który przeniósł na jej rzecz?
anonim cytuj
23-02-2024
Tak. Darowizna otrzymana od spadkodawcy też zalicza się do przysporzeń które zaspokajają zachowek należny osobie obdarowanej.
Witam, kupiłam mieszkanie w kredycie, właściciel mieszkania oburzony czemu tak długo trwa uruchomienie kredytu, do końca października ma mieć pieniądze na koncie od banku ale on stwierdził że jak do jutra nie będzie kasy to on wyjeżdża na 3 tygodnie I klucze I mieszkanie zda za 3 tygodniu. Umowa notarialna również jest do końca października ze do tego czasu musi zdać mieszkanie. Co mogę zrobić w tej sytuacji jeżeli on naprawdę wyjdzie ?...
Chciałabym wynająć mieszkanie rodzinie z Białorusi. Zamierzałam podpisać umowę najmu okazjonalnego, w której najemcy w razie potrzeby egzekucji wskazują miejsce, do którego mogą się udać. Jednak rodzina ta nie ma w Polsce nikogo kto mógłby poświadczyć, ze ich przyjmie.
Czy jest w takim wypadku jeszcze jakiś sposób, który może ochronić mnie jako wynajmującego przed scenariuszem, w którym najemcy przestają płacić a ja nie mogę ich usunąć z mieszk...
Chciałam się dopytać jakie są konsekwencje braku badań medycyny pracy, zarówno wstępnych jak i okresowych?
Pracuje w mojej obecnej firmie na umowę o pracę od ponad 4 latach lat i nigdy nie miałam zleconych żadnych badań - ani na początku ani później.
Dopiero ostatnio ktoś ze znajomych wspomniał że wybiera się na te badania i dopiero wtedy zaświeciła mi się lampka w głowie.
Wiem że to moja własna głupota i powinnam tego dopilnować, ale wcześnie...
Witam,
odmówiłam przyjęcia mandatu za przekroczenie prędkości - pomiar wykonany urządzeniem UltraLite, uważam, że pomiar nie był mój a aut znajdujących się przede mną. Czy na przesłuchaniu na komisariacie, policjant może anulować mandat czy sprawa i tak trafia do sądu? Czy na takie przesłuchanie warto udać się z adwokatem? A w sytuacji gdy sprawa trafia do sądu to czy jest szansa wybronienia się bez adwokata czy jednak należy go zatrudnić (dodat...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: