Kolizja przy wyprzedzaniu.

Witam, miałem kolizję drogową. Podczas wykonywania manewru wyprzedzania kolumny samochodów jeden z nich stwierdził, że również chce wyprzedzić. Pech chciał, że zrobił to w momencie gdy ja go wyprzedzałem i przetarliśmy się bokami. Gdy zjechaliśmy na parking, kierowca powiedział, że to jest moja wina bo wyprzedzałem na ciągłej a on rozpoczął manewr idealnie w momencie gdy pojawiła się przerywana linia.
Gwoli ścisłości manewr rozpocząłem zgodnie z przepisami jedynie kończyłem go na linii ciągłej. Nie chciał wzywać policji ani nawet nie chciał pieniędzy ode mnie za uszkodzone lusterko. Zdziwiło mnie to bo skoro niby ja miałem winę a on nic nie oczekuję. Posiadam nagranie z całego zajścia oraz mam zdjęcie jego rejestracji (danych kierowcy nie posiadam). Dzisiaj otrzymałem wstępną wycenę od lakiernika i wyszło prawie 4000zł. Czy w tej sytuacji ja miałem winę czy kierowca lawety? Jeżeli on miał winę to warto tą sprawę zgłosić na policję?
anonim cytuj
19-02-2024
Pan wyprzedzał to pan miał pierwszeństwo. Drugi kierowca nie upewnił się czy może zmienić pas ruchu i doprowadził do kolizji z pana pojazdem. Nie ma tu znaczenia podwójna lina, kierowca który rozpoczyna manewr jest zobowiązany upewnić się, że może go wykonać. Prawo o ruchu drogowym Wyprzedzanie Art. 24, dlatego ten kierowca nie chciał wzywać policji bo by dostał mandat i to nie mały, ma pan nagranie całej kolizji więc warto zgłosić sprawę na Policję.

anonim cytuj
19-02-2024
A czy w takim przypadku dostanę mandat za ciągłą linie i przekroczenie prędkości wynikające z nagrania?

anonim cytuj
19-02-2024
Jeśli policja na nagraniu ujawni inne naruszenia w ruchu drogowym, ma obowiązek podjąć czynności zmierzające do ustalenia ich okoliczności oraz kierującego. Tyczy się to zarówno " pokrzywdzonego" jak i zupełnie nie związanych ze zdarzeniem postronnych kierujących... w praktykę jednak różnie bywa.

anonim cytuj
19-02-2024

Sugerowane Tematy

Wynagrodzenie na urlopie macierzyńskim
Od lutego do maja byłam na L4 (ciąża mnogą). 14 maja urodziłam więc od tego czasu jestem na macierzyńskim. W trakcie mojego L4 moja firma zgłosiła się do tarczy antykryzysowej, której pomoc można było dostać pod warunkiem że wszystkim pracownikom obniży się etaty do 3/4. Moja firma tak zrobiła. Problem polega na tym że od maja będąc na macierzyńskim zostały mi obliczone pieniążki od podstawy wynagrodzenia 3/4 etatu a nie pełnego.. od lipca prac...
Ważność podpisu na testamencie.
Mam do was takie nietypowe pytanie o ważność testamentu. Wiadomo, że najlepiej sporządzić go u notariusza, ale ze względu na stan zdrowia osoby której sprawa dotyczy jest to mocno problematyczne, w dodatku testament wg. tego co mi staruszka mówiła będzie dość obszerny, minimum kilkanaście jak nie kilkadziesiąt stron – tak szacuję, co powoduje, że napisanie jego odręczne także będzie problematyczne. Oczywiście można go sporządzić komputerowo i pot...
Przedsądowe wezwanie do zapłaty.
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, iż w pełni poczuwam się do odpowiedzialności za wyrządzoną przeze mnie szkodą (zalanie mieszkania sąsiadce mieszkającej poniżej) - jednak nie zgadzam się z kwotą, która ode mnie chce. Mianowicie, dostałem dziś przedsądowe wezwanie do zapłaty z opisem kosztów, które opiewa na kwotę 1000 PLN - jednak wydaje mi się to kwota zdecydowanie za duża (zalanie rogu pokoju, kilkanaście cm2 powierzchni). Skontaktowałem się z s...
Czy była żona może mieć jakiekolwiek prawa do tego mieszkania?
Trzy lata po rozwodzie. Bez podziału majątku. Chcę kupić mieszkanie z oszczędności, które zacząłem zbierać jeszcze przed rozwodem. Czy była żona może mieć jakiekolwiek prawa do tego mieszkania?...

Wyszukiwarka