Kolizja przy wyprzedzaniu.

Witam, miałem kolizję drogową. Podczas wykonywania manewru wyprzedzania kolumny samochodów jeden z nich stwierdził, że również chce wyprzedzić. Pech chciał, że zrobił to w momencie gdy ja go wyprzedzałem i przetarliśmy się bokami. Gdy zjechaliśmy na parking, kierowca powiedział, że to jest moja wina bo wyprzedzałem na ciągłej a on rozpoczął manewr idealnie w momencie gdy pojawiła się przerywana linia.
Gwoli ścisłości manewr rozpocząłem zgodnie z przepisami jedynie kończyłem go na linii ciągłej. Nie chciał wzywać policji ani nawet nie chciał pieniędzy ode mnie za uszkodzone lusterko. Zdziwiło mnie to bo skoro niby ja miałem winę a on nic nie oczekuję. Posiadam nagranie z całego zajścia oraz mam zdjęcie jego rejestracji (danych kierowcy nie posiadam). Dzisiaj otrzymałem wstępną wycenę od lakiernika i wyszło prawie 4000zł. Czy w tej sytuacji ja miałem winę czy kierowca lawety? Jeżeli on miał winę to warto tą sprawę zgłosić na policję?
anonim cytuj
19-02-2024
Pan wyprzedzał to pan miał pierwszeństwo. Drugi kierowca nie upewnił się czy może zmienić pas ruchu i doprowadził do kolizji z pana pojazdem. Nie ma tu znaczenia podwójna lina, kierowca który rozpoczyna manewr jest zobowiązany upewnić się, że może go wykonać. Prawo o ruchu drogowym Wyprzedzanie Art. 24, dlatego ten kierowca nie chciał wzywać policji bo by dostał mandat i to nie mały, ma pan nagranie całej kolizji więc warto zgłosić sprawę na Policję.

anonim cytuj
19-02-2024
A czy w takim przypadku dostanę mandat za ciągłą linie i przekroczenie prędkości wynikające z nagrania?

anonim cytuj
19-02-2024
Jeśli policja na nagraniu ujawni inne naruszenia w ruchu drogowym, ma obowiązek podjąć czynności zmierzające do ustalenia ich okoliczności oraz kierującego. Tyczy się to zarówno " pokrzywdzonego" jak i zupełnie nie związanych ze zdarzeniem postronnych kierujących... w praktykę jednak różnie bywa.

anonim cytuj
19-02-2024

Sugerowane Tematy

Odrzucony urlop na żądanie po całym dniu
Witam. W piątek o godzinie 6 zgłosiłam urlop na żądanie (do pracy miałam na 12) w aplikacji pracowniczej. Chwilę po godzinie 12 kierowniczka na czacie pracowniczym poinformowała resztę pracowników, że taki urlop wzięłam. Już popijając fakt, że nie był to normalny sposób, tylko z pretensjami. Około godziny 20 na czacie napisała znów kierowniczka, że to w jaki sposób zgłosiłam urlop nie był sposobem poinformowania i dała mi nieobecność nieusprawied...
Odwołanie rezerwacji pobytu w hotelu.
W maju zakupiłam online pobyt dla rodziców, zarezerwowałam termin, wniosłam pełną opłatę. 10 dni przed terminem pobytu mama rozchorowała się. Natychmiast poinformowałam o tym hotel. I zaczęły się przepychanki. Pytanie: czy mam prawo żądać zwrotu pieniędzy? Choroba mamy jest udokumentowana....
Jak przekazać mieszkanie bez możliwości zachowku
Cześć. Trudna sytuacja rodzinna , proszę nie oceniać tylko jeżeli możecie to podpowiedzcie. Jak przekazać mieszkanie jednemu dziecku tak żeby drugie po śmierci rodzica nie mogło żądać od obdarowanego zachowku ani jakichkolwiek innych roszczeń spadkowych?...
Sprzedaż pojazdu po nabyciu spadku.
Mama, siostra i ja otrzymałyśmy spadek po tacie -motor(bez testamentu). Chcemy go sprzedać szwagrowi( ogólnie on go kupił i mieszka za granicą tylko zarejestrowany był na tatę) bo żadna z nas nie ma prawa jazdy. Żadna z nas nie pomyślała żeby zgłosić śmierć taty do ubezpieczalni i po 10 miesiącach odezwała się ubezpieczalnia. Co mamy zrobić w tej sytuacji? Jakie dokumenty potrzebne są i czy musimy być wszystkie do sprzedaży?...

Wyszukiwarka