Kolizja przy wyprzedzaniu.

Witam, miałem kolizję drogową. Podczas wykonywania manewru wyprzedzania kolumny samochodów jeden z nich stwierdził, że również chce wyprzedzić. Pech chciał, że zrobił to w momencie gdy ja go wyprzedzałem i przetarliśmy się bokami. Gdy zjechaliśmy na parking, kierowca powiedział, że to jest moja wina bo wyprzedzałem na ciągłej a on rozpoczął manewr idealnie w momencie gdy pojawiła się przerywana linia.
Gwoli ścisłości manewr rozpocząłem zgodnie z przepisami jedynie kończyłem go na linii ciągłej. Nie chciał wzywać policji ani nawet nie chciał pieniędzy ode mnie za uszkodzone lusterko. Zdziwiło mnie to bo skoro niby ja miałem winę a on nic nie oczekuję. Posiadam nagranie z całego zajścia oraz mam zdjęcie jego rejestracji (danych kierowcy nie posiadam). Dzisiaj otrzymałem wstępną wycenę od lakiernika i wyszło prawie 4000zł. Czy w tej sytuacji ja miałem winę czy kierowca lawety? Jeżeli on miał winę to warto tą sprawę zgłosić na policję?
anonim cytuj
19-02-2024
Pan wyprzedzał to pan miał pierwszeństwo. Drugi kierowca nie upewnił się czy może zmienić pas ruchu i doprowadził do kolizji z pana pojazdem. Nie ma tu znaczenia podwójna lina, kierowca który rozpoczyna manewr jest zobowiązany upewnić się, że może go wykonać. Prawo o ruchu drogowym Wyprzedzanie Art. 24, dlatego ten kierowca nie chciał wzywać policji bo by dostał mandat i to nie mały, ma pan nagranie całej kolizji więc warto zgłosić sprawę na Policję.

anonim cytuj
19-02-2024
A czy w takim przypadku dostanę mandat za ciągłą linie i przekroczenie prędkości wynikające z nagrania?

anonim cytuj
19-02-2024
Jeśli policja na nagraniu ujawni inne naruszenia w ruchu drogowym, ma obowiązek podjąć czynności zmierzające do ustalenia ich okoliczności oraz kierującego. Tyczy się to zarówno " pokrzywdzonego" jak i zupełnie nie związanych ze zdarzeniem postronnych kierujących... w praktykę jednak różnie bywa.

anonim cytuj
19-02-2024

Sugerowane Tematy

Prośba zwiazana z ustaleniem okresu wypowiedzenia
Witam serdecznie, W dniu 30.11.2021 podpisałam umowę o pracę na czas określony na 2 lata z zapisem w umowie, że pracę zaczynam z dniem 1.12.2021. W dniu 31.05.2022 złożyłam wypowiedzenie umowy z zachowaniem okresu wypowiedzenia. Jaki mam okres wypowiedzenia? 2 tygodnie czy 1 miesiąc? Ja uważam, że 2 tygodnie bo nie przepracowałam 6 miesięcy w tej firmie, a pracodawca mowi, że 1 miesiąc. Proszę o pomoc. Pozdrawiam Marta...
Jakie są konsekwencje za jazdę pod wpływem alkoholu?
Pytanie odnośnie spowodowania wypadku/kolizji pod wpływem alkoholu (obrażenia innych uczestników poniżej 7 dni) - jakie konsekwencje się z tym wiążą oprócz zabrania prawa jazdy oraz pokrywania koszów ubezpieczenia?...
Do jakiej kwoty przychodu miesięcznego/rocznego może sobie dorabiać bez ujawniania tego w zeznaniu podatkowym.
Mam krótkie pytanie. Znajoma zajmuje sie hobbistycznie robieniem zabawek, odzdóbek z tekstyliów. Głównie dla znajomych ale nie tyle. Dorobi na tym kilka stówek miesięcznie. Pytała mnie do jakiej kwoty przychodu miesięcznego/rocznego może to robić bez ujawniania tego w zeznaniu podatkowym. Niestety nie potrafiłem jej odpowiedzieć. Ktoś pomoże? ...
Wypowiedzenie umowy o pracę.
Cześć, zwalniam się z pracy. 27.10 mijają mi 3 lata stażu. Czy jeżeli złoże wypowiedzenie dajmy na to jutro. To obowiązuje mnie miesięczny czy 3-miesieczny okres wypowiedzenia? Bo Panie w kadrach twierdzą, że wypowiedzenie obowiązuje od 1.11 i wtedy będę miał już 3 lata stażu i obowiązuje mnie 3 miesięczne wypowiedzenie. Mają rację?...

Wyszukiwarka